MİRASTA SAKLI PAY
Medeni Kanun, kanunî mirasçıların bir bölümünü, mirasbırakanın tasarruflarına karşı özel olarak korumuştur. Bunların, mirasbırakanın üzerinde tasarruf edemeyeceği özel bir miras payları vardır. Bunlara "saklı pay" denilmektedir.
Saklı Pay Nedir?
Mirasbırakan, terekesine ilişkin tasarruflarda bulunurken, söz konusu mirasçıların özel olarak korunmuş miras paylarını ihlal etmemek zorundadır.
Mirasta saklı pay nedir? Medenî Kanunun mirasbırakanın tasarruflarına karşı özel olarak koruduğu zorunlu miras paylarına “saklı pay” denilmektedir.
Yasal miras payı ve saklı pay farkı
Saklı pay TMK 506. maddede geçmektedir.
Madde 506- Saklı pay aşağıdaki oranlardan ibarettir:
- Altsoy için yasal miras payının yarısı,
- Ana ve babadan her biri için yasal miras payının dörtte biri,
- Sağ kalan eş için, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması halinde yasal miras payının tamamı, diğer hallerde yasal miras payının dörtte üçü.
Saklı Paylı Mirasçılar
Saklı paylı mirasçı ne demek? Zorunlu miras payı bulunan mirasçılara da “saklı pay sahibi mirasçılar” denilmektedir.
Saklı pay mirasçıları kimlerdir? Saklı pay hakkı olan mirasçılar aşağıdaki gibidir:
- Altsoy (çocuklar ve torunlar)
- Sağ kalan eş
- Anne ve baba
Saklı pay sahibi mirasçılar
Saklı Pay Oranları
Saklı pay oranları TMK 506. maddesinde belirtilmiştir.
Madde 506- Saklı pay aşağıdaki oranlardan ibarettir:
- Altsoy için yasal miras payının yarısı,
- Ana ve babadan her biri için yasal miras payının dörtte biri,
- Sağ kalan eş için, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması halinde yasal miras payının tamamı, diğer hâllerde yasal miras payının dörtte üçü.
Saklı pay oranı nasıl hesaplanır? Saklı pay oranı hesaplayabilmek için öncelikle yasal miras payı belirlenmelidir. Yasal miras payı belirlendikten sonra TMK m. 506 ya göre hesaplama yapılacaktır.
Çocukların Saklı Pay Oranları yasal miras paylarının yarısıdır. Mirasbırakanın sadece 2 çocuğu olduğunu düşünelim. Sağ kalan eş yok. Toplamda 2 milyon TL miras kaldığını varsayarsak, her çocuğun yasal miras payı 1 milyon TL'dir. Saklı pay ise her çocuk için 500 Bin TL'dir. Evlatlık Saklı Pay oranı da altsoy gibi geçerlidir.
Eşin Saklı pay oranı kiminle birlikte mirasçı olduğuna göre değişiklik gösterir. Sağ kalan eş saklı payı, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması halinde yasal miras payının tamamı, diğer hallerde yasal miras payının dörtte üçü.
Anne baba saklı pay oranı yasal miras paylarının dörtte biridir. Miras bırakanın sadece anne babasının sağ kaldığını ve toplamda 4 milyon TL miras bıraktığını düşünelim. Annenin ve babanın her biri için yasal miras payı 2 Milyondur. Saklı payları ise her biri için 500 bin TL'dir.
Torun saklı pay oranı çocukların saklı pay oranı ile aynıdır. Çünkü ikisi de altsoydur.
Kardeş saklı pay - Kardeşler arasında saklı pay 2007'deki değişiklikle kaldırılmıştır. Yani kardeşin saklı pay hakkı yoktur. Miras bırakanın kardeşi saklı pay ihlali için tenkis davası açamaz.
Yeğen saklı pay hakkı bulunmamaktadır. Miras bırakanın yeğeni saklı pay için tenkis davası açamaz.
Saklı Pay Hesaplama Örnek
Saklı pay oranı hesaplama için yukarıdaki açıklamalarımızdan faydalanabilirsiniz. Saklı pay hesaplama robotu yakında sitemizde aktif hale gelecektir.
Mirasta Saklı pay yüzde kaçtır? Saklı pay sahibine göre bu oran değişmektedir. Saklı pay, çocuklar için yasal miras payının yarısı iken, anne ve baba için dörtte biridir.
Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi Saklı Pay
Ölünceye kadar bakma sözleşmesi ile saklı pay ihlal edilebilir mi?
Vasiyetnamede Saklı Pay İhlali
Vasiyetname ile saklı pay ihlal edilirse saklı payı ihlal edilen mirasçı tenkis davası açabilecektir.
TMK m. 560 - Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebilirler.
Vasiyetname ile saklı payı ihlal edilen mirasçı, vasiyetnamenin iptali ve tenkis davasını birlikte açabilir. Ancak vasiyetnamenin iptali için belirli şartların bulunması gerekmektedir.
Reddi Miras Saklı Pay
Mirası reddeden kişi saklı paydan da vazgeçmiş sayılacaktır.
Saklı Pay Hakkından Feragat
Mirasbırakan, bir mirasçısı ile karşılıksız veya bir karşılık sağlanarak mirastan feragat sözleşmesi yapabilir. Feragat eden, mirasçılık sıfatını kaybeder. Bir karşılık sağlanarak mirastan feragat, sözleşmede aksi öngörülmedikçe feragat edenin altsoyu için de sonuç doğurur.
Mirastan feragat halinde saklı pay hakkından da feragat edilmiş olur.
Saklı Pay Altsoya Geçer mi? Saklı pay hakkı tüm altsoylar için geçerlidir. Yani çocuğun babadan önce ölmesi halinde dedenin mirası toruna kalacaktır.
Saklı Pay Nasıl Bertaraf Edilir?
Mirasbırakanın vasiyet veya miras sözleşmesi yoluyla yapmış olduğu ölüme bağlı kazandırmalar ile saklı pay ihlal edilebilir.
Saklı Pay Davası*
Mirasbırakanın saklı payı ihlal eden ölüme bağlı veya sağlar arası kazandırmalarının yasal sınıra indirilmesi amacıyla açılan davaya tenkis davası denilmektedir.
Saklı pay ihlal edilirse ne olur? Saklı pay ihlali halinde saklı payı ihlal edilen mirasçı tenkis davası açabilir.
Saklı pay nasıl alınır? TMK 560. maddesinde "Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebilirler" denilmektedir.
Saklı pay tenkis davası açmak mirasçının saklı payının ihlal edilmiş olması gerekmektedir. Tenkis davası için ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.