ÇEKİŞMELİ BOŞANMA
Çekişmeli Boşanma Nedir?
Çekişmeli boşanma ne demek? Eşlerin boşanma ve/veya boşanmanın sonuçları konusunda anlaşamaması halinde yürütülecek olan davaya "çekişmeli boşanma" denilir.
Çekişmeli Boşanma Şartları
- Taraflar arasında resmi bir evlilik olmalıdır,
- Evliliğin sonlandırılması konusunda taraflar arasında anlaşmazlık olmalıdır.
- Özel veya genel boşanma sebeplerinden en az bir tanesi olmalıdır.
Davanın lehinize sonuçlanması için ileri sürülen boşanma sebeplerinin hukuka uygun delillerle ispatlanması önemlidir. Çekişmeli boşanma davası için hukuki destek almak, davanın seyri açısından faydalı olacaktır.
Çekişmeli Boşanma Nasıl Açılır?
1- Çekişmeli boşanma davası açmak için öncelikle usulüne uygun dava dilekçesi hazırlanmalıdır. Dava dilekçesinin mutlaka bir boşanma avukatı yardımıyla hazırlanmasını öneririz. Aksi takdirde geri dönüşü olmayan zararlara yol açabilecektir.
2- Dava dilekçesinin hazırlanmasından sonra dilekçede bahsedilen vakıaların ispatı için sunacağınız delillerle birlikte yetkili ve görevli mahkemede dava açmanız gerekir.
3- Davanın açılmasından sonra mahkeme bir tensip zaptı düzenler. Tensip zaptı ve dava dilekçesi (ekleriyle beraber) davalıya tebliğ edilerek dilekçeler aşaması başlar.
4- Dilekçeler aşaması tamamlandıktan sonra mahkeme en uygun tarihe ön inceleme duruşması verecektir. Ön inceleme tamamlandıktan sonra da tahkikat aşamasına geçilir.
Çekişmeli Boşanma Aşamaları
1- İlk aşama dava açma aşamasıdır. 2- Dava açıldıktan sonra dilekçeler aşaması başlar. 3- Dilekçeler aşaması tamamlandıktan sonra ön inceleme aşaması olacaktır. 4- Ön incelemeden sonra tahkikat aşaması başlayacaktır. 5- Tahkikat aşamasının tamamlanmasıyla hakim kararını verecektir.
Çekişmeli Boşanma Süreci
Çekişmeli boşanma süreci nedir? Yukarıda anlattığımız çekişmeli boşanma aşamalarının tümüne "çekişmeli boşanma süreci" denilebilir.
Çekişmeli boşanma süreci nasıl işler? Yine yukarıda anlattığımız gibi boşanma aşamaları sırasıyla gerçekleşecek ve süreç tamamlanacaktır.
Çekişmeli boşanma süreci ne kadar sürer? Çekişmeli boşanmanın süreci davanın içeriği ve mahkemenin yoğunluğuna göre değişiklik gösterir. Bir çekişmeli boşanma davası süreci ortalama 2-3 yıl sürebilir.
Çekişmeli Boşanma Ne Kadar Sürer?
Çekişmeli boşanma kaç yıl sürüyor? Çekişmeli boşanma davası anlaşmalı boşanma davasına göre çok daha uzun sürmektedir. Çekişmeli boşanmalar en az 1 yıl sürmektedir. Dosyanın durumu, mahkemenin yoğunluğu ve mücbir sebeplerden ( pandemi vs.) dolayı daha da uzayabilmektedir.
Çekişmeli boşanma en fazla kaç yıl sürer? Çekişmeli boşanma 1-2 yıl sürebileceği gibi 3-4 yıl da sürebilir. Tarafların istinaf ve/veya temyiz aşamalarına gitmesi, dava dosyanın içeriği, mahkemenin yoğunluğu gibi etkenler bu süreyi etkilemektedir.
Çekişmeli boşanma kaç sene sürüyor? Evlilikte çekişmeli boşanma davaları ortalama 2-3 yıl içinde tamamen bitebilir.
Çekişmeli Boşanma Mahkemesi Ne Kadar Sürer?
Çekişmeli boşanma mahkeme süreci ortalama 2-3 yıl sürebilir. Bu süre kısalabileceği gibi uzayabilir de.
Çekişmeli Boşanma Kaç Celsede Biter?
Çekişmeli boşanma kaç celse sürer? Çekişmeli boşanmanın kaç celse süreceğine cevap vermek mümkün değildir. Çünkü davanın içeriği, tarafların duruşmaya mazeret sunması, mahkeme hakiminin duruşma tarihlerinde izinli olması gibi faktörlerden dolayı celse süresi uzayabilmektedir. Çekişmeli boşanma ortalama 5-6 celsede bitebilir.
Çekişmeli Boşanma İçin Gerekli Evraklar
- Dava dilekçesi
- İddialarınızı ispatlayan deliller
- Avukat aracılığıyla dava açılması halinde vekalet
- Mahkeme harç ve gider avansı makbuzları
Çekişmeli Boşanma Sebepleri Nelerdir?
Çekişmeli boşanma sebepleri genel ve özel sebepler olmak üzere ikiye ayrılır;
Genel Sebepler:
- Evlilik Birliğinin Sarsılması (Cinsel Şiddet, Duygusal Şiddet, Ekonomik Şiddet, Fiziksel Şiddet vb.) , geçimsizlik, uyuşamama, hakaret, evlilik yükümlülüklerini yerine getirememe gibi sınırsız sayıda birçok neden genel boşanma sebebi olarak kabul edilebilir.
Özel Sebepler ise:
- Zina
- Hayata Kast
- Pek Kötü Davranış
- Onur Kırıcı Davranış
- Suç İşleme
- Haysiyetsiz Hayat Sürme
- Terk
- Akıl Hastalığı
Çekişmeli Boşanma Ön İnceleme
Çekişmeli boşanma ön inceleme duruşması ilk duruşmadır. Ön inceleme duruşmasında dava şartları ve ilk itirazlarla hak düşürücü süre ve zamanaşımı hakkında tarafları dinler; daha sonra tarafların iddia ve savunmaları çerçevesinde, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususları tek tek tespit eder.
Çekişmeli Boşanma Yetkili Mahkeme
Çekişmeli boşanmada yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.
Çekişmeli Boşanma Zina
Zina nedeniyle çekişmeli boşanma davası açılabilir. Zinaya dayalı boşanma davası hakkında detaylı bilgi için linke tıklayarak makalemizi okuyabilirsiniz.
Çekişmeli Boşanma Velayet
Çekişmeli boşanma davasında çocuğun velayetinin kime verileceğinin belirlenmesinde öncelikle çocuğun yararı göz önünde tutulacaktır. Hazırlanacak olan SİR raporuna göre hakim velayetin kime verileceğine karar verir.
Çekişmeli Boşanma Nafaka
Çekişmeli boşanmada davacı taraf karşı taraftan nafaka isteyebilir. Tarafların müşterek çocuğu olması halinde çocuğun velayetini isteyen taraf çocuk için de nafaka isteyebilir. Boşanmak isteyen taraf kendisi için yoksulluk nafakası isterken; çocuğun velayetini isteyen taraf müşterek çocuk için iştirak nafakası isteyebilir. Nafaka ile ilgili detaylı bilgilere ulaşmak için linklere tıklayabilir ve makalelerimizi inceleyebilirsiniz.
Çekişmeli boşanmada nafaka miktarı, taraflar arasındaki ekonomik denge, ülkenin sosyal ve ekonomik koşulları, nafaka isteminde bulunan tarafın zorunlu olan ihtiyaçlarını asgari düzeyde de olsa kendi başına karşılayıp karşılayamadığına, bir işte çalışmasının mümkün olup olmadığına ya da emekli maaşı gibi düzenli, devamlı ve yeterli bir geliri ya da serveti olup olmadığına göre belirlenecektir.
Çekişmeli boşanmada nafaka ne zaman verilir? Tedbir nafakası, çekişmeli boşanma davasının açıldığı tarihten itibaren işlemeye başlar. Boşanma davasının kesinleştiği güne kadar devam edecektir. çekişmeli boşanma davasının açılmasından 3 ay sonra tedbir nafakası kararı verilse dahi tedbir nafakası davanın açıldığı gün itibariyle ödenmesi gerekir.
Çekişmeli Boşanma Tazminat
Çekişmeli boşanmada tazminat istenebilir. Çekişmeli boşanmada kusursuz veya daha az kusurlu çıkan taraf diğer taraftan maddi ve manevi tazminat alabilir. Bunun için dava dilekçesinde bu taleplerinin belirtilmiş olması gerekir.
Çekişmeli Boşanmada Mal Rejimi
Çekişmeli boşanma davası ve mal paylaşımı davası birlikte açılabileceği gibi ayrı ayrı da açılabilir. Birlikte açılması halinde hakim mal paylaşımı davasının ayrı olarak görülmesine karar verecektir. Bu konu ile ilgili Mal Rejiminin Tasfiyesi Davası makalemizi okuyabilirsiniz.
Çekişmeli Boşanmada Ev Eşyaları
Çekişmeli boşanmada ev eşyaları kime kalacaktır? Bu konu ile ilgili Boşanmada Ev Eşyaları makalemizi okuyabilirsiniz.
Çekişmeli Boşanmada Erkeğin Hakları
Çekişmeli boşanma davasında erkeğin hakları; nafaka hakkı, tazminat hakkı, çocuk olması halinde velayet hakkı, aile konutunda şerhi hakkı, eşiyle birlikte yaşadığı konutun kendisine tahsis edilmesi hakkı, mal paylaşımı hakkı, ziynet eşyalarının bir kısmını talep etme hakkı ve koruyucu tedbir ve uzaklaştırma hakları bulunmaktadır. Ancak bu hakların erkeğe verilebilmesi için kadının boşanma davası açmakta haklı bulunması gerekmektedir.
Çekişmeli Boşanmada Mahkeme Tarihi Ne Zaman Belli Olur?
Çekişmeli boşanma dilekçesi verdikten kaç gün sonra mahkeme olur? Dilekçeler aşaması tamamlandıktan sonra mahkeme ön inceleme duruşması için tarih belirler. Boşanma davasında dava tarihi belirlenmesi süresi ortalama 2-3 ayı bulabilir.
Çekişmeli Boşanmada Karşı Taraf Gelmezse
Çekişmeli boşanmada davacı duruşmaya gelmezse ne olur? Davacı tarafın mazeretsiz bir şekilde duruşmaya katılmaması halinde dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilecektir. Dosyanın işlemden kaldırılması için davalının da davayı takip etmediğini belirtmesi gerekir.
Çekişmeli boşanmada davalı duruşmaya gelmezse ne olur? Çekişmeli boşanmada davalının mazeretsiz bir şekilde duruşmaya katılmaması halinde davacı davaya devam edebilir.
Çekişmeli Boşanmada Tanık Şart mı?
Çekişmeli boşanmada tanık belirtmek zorunlu değildir. Ancak; tanık olması davanızdaki iddialarınızı ispat etmenizde faydalı olacaktır.
Çekişmeli Boşanmada Uzlaşma
Açılmış olan bir boşanma davasında taraflar uzlaşma yoluna gidebilir. Yani çekişmeli boşanma davasını anlaşmalıya çevirebilirler. Çekişmeli Boşanmanın Anlaşmalı Boşanmaya Çevrilmesi makalemize bakarak detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Çekişmeli Boşanmada Uzaklaştırma
Mağdur kişi, çekişmeli boşanma davası açmadan önce, açarken veya açtıktan sonra şiddet uygulayan kişiyi birlikte yaşadığı ortak konuttan uzaklaştırabilir, karar süresi içinde bu konuta, iş yerine, çocuğunun okuluna ve kendisine yaklaşmasını engelleyebilir.
Çekişmeli Boşanma Dilekçesi Karşı Tarafa Ne Zaman Ulaşır?
Çekişmeli boşanma dava dilekçesi mahkeme tarafından en kısa sürede karşı tarafa ulaşmak üzere tebliğe çıkarılır. Bu süre davanın açılmasından sonra ortalama 1-2 haftadır.
Çekişmeli Boşanmada İstinaf Ne Kadar Sürer?
Çekişmeli boşanma dosyasının yerel mahkeme kararından sonra taraflardan biri veya her ikisi bir üst mahkeme olan istinafa başvurabilir. Çekişmeli boşanmada istinaf süresi ortalama 1-2 yılı bulmaktadır.
Çekişmeli Boşanma Harcı
Çekişmeli boşanma harçları davacı tarafından mahkeme veznesine yatırılmaktadır. Bu harç ortalama 3000-3500 TL civarındadır.
Çekişmeli Boşanma Maliyeti
Çekişmeli boşanma davası açılırken dava harcı ödersiniz. Ayrıca avukat aracılığı ile davayı yürütmek istediğiniz takdirde avukatlık ücreti ödemek zorundasınız.
Çekişmeli Boşanmada Avukat Şart mı?
Çekişmeli boşanmada avukat tutmak zorunlu değildir. Ancak davanızın bir avukat aracılığı ile yürütülmesi sizin lehinize olacaktır.
Çekişmeli Boşanmada Avukat Ücretini Kim Öder?
Çekişmeli boşanmada taraflar anlaştıklarını avukatın ücretini kendileri ödeyecektir. Ancak davayı kaybeden taraf davayı kazanan tarafın avukatına vekalet ücreti ödeyecektir.
Çekişmeli Boşanma Avukat Ücreti
Çekişmeli boşanma ücreti 2024, anlaşmalı boşanma ücretine göre daha fazladır. Çünkü çekişmeli boşanma davası daha uzun sürmektedir. Uzun sürmesi nedeniyle bir çok işlem yapılmaktadır.
Çekişmeli boşanma baro tarifesi:
İstanbul Barosu 2024 tarifesine göre Çekişmeli Boşanma Davası Ücreti: 78.000,00 TL
Çekişmeli Boşanma Vekalet Ücreti
Davayı kaybeden taraf davayı kazanan tarafın avukatına vekalet ücreti ödeyecektir. Ödenecek olan bu vekalet ücreti maktu vekalet ücretidir.