TEREKE TESPİT DAVASI

Miras bırakanın mal varlığı ve borçlarının kapsamının bilinmesi için Sulh Hukuk Mahkemesinde tereke tespit davası açılmalıdır.

Tereke Nedir?

Tereke ne demek? Tereke, ölen ya da gaipliğine karar verilen kişilerin mirasçılarına geçen maddi mal varlığı ile şahsına bağlı olmayan hak ve borçlarının tümüne verilen addır. Parasal veya benzer değeri olan işlemlerdir. Örneğin; taşınır ve taşınmaz mallar, vadeli ve vadesiz alacaklar, faizler, borçlar ve masraflar terekeye dahildir. Doğrudan ölenin şahsına bağlı olan hak ve alacaklar ise terekeye dahil değildir. Örneğin; nafaka alacakları, manevi tazminat alacakları, intifa hakkı ve oturma hakkı terekeye dahil değildir.

Tereke tespiti nedir? Ölen kişinin mal varlığını ve borçlarını mahkeme aracılığı ile öğrenmeye yarayan bir dava türüdür. 

Tereke Defteri Nedir?

Mirası reddetmeye hakkı olan her mirasçı, terekenin resmî defterinin tutulmasını isteyebilir. Defter tutma, mirasın reddine ilişkin usule uyulmak suretiyle, bir ay içinde sulh hâkiminden istenir.

Resmi defter, sulh mahkemesi tarafından düzenlenir; bu deftere terekeye ait aktif ve pasifler takdir edilen değerleriyle yazılır.

Tereke defterini kim tutar? Sulh Hukuk hakimi terekenin defterinin tutulmasına karar verir. (TMK m. 590)

Tereke Tespit Davası Nedir?

Tereke tespit istemli dava nedir? Kişinin ölümünden sonra geride bıraktığı mal varlığı ve terekeye dahil diğer hak ve borçlar, mirasçılar tarafından tam olarak bilinmeyebilir. Dolayısıyla, terekenin kapsamının bilinmesi veya varlığı ya da yokluğu iddia edilen hakların ya da diğer hukuki ilişkilerin tespit edilebilmesi için tereke tespit davası açılmalıdır. Terekenin tespiti davasının açılmasının bir diğer sebebi ise malvarlığının tespiti ile bunların kayıt altına alınarak terekenin korunmasını sağlamaktır. Her bir mirasçının, tereke üzerindeki haklarının mirasın paylaşımı sırasında zarara uğramaması için doğru tespitin yapılmasıyla mirasçıların haklarının hukuki olarak kayıt altına alınması amaçlanır. Örneğin; tereke paylaştırılana kadar bazı mirasçıların terekeden mal kaçırma durumu söz konusu olabilir. Bu durumun engellenmesi için mirasçılar mahkemeye başvurarak tereke defterinin tutulmasını talep edebilir. Tereke defteri, tereke mallarının ve borçlarının yazıldığı deftere denir. Mirasçıların terekenin tespiti için açtıkları davalarda mahkeme ölenin tüm malvarlığı ve borçlarını araştırır ve bunları tereke defteri ile kayıt altına alır. Terekenin tespiti amacı ve tereke defteri tutulması sebebi ile açılan bu tür davalara tereke (tespit istemli) dava denmektedir.

Terekenin Tespit Davasını Kimler Açabilir?

Terekenin tespiti davasını, terekenin tespit edilmesinde hukuki yararı bulunan kişiler, başka bir deyişle mirasçılar açabilirler. Miras bırakanın ölümünden sonra her bir mirasçı, bir diğerinden onay almaksızın bu davayı açabilmektedir. Ancak vasiyetle kendisine mal bırakılmış olan kişiler veya alacaklılar terekenin tespiti davasını açamazlar.

Tereke tespit davası kime açılır? Terekenin tespit davası davalı sıfatı bulunmaz. Çünkü bu dava husumet içermez ve çekişmesiz bir yargı işidir.

Tereke Tespit Davasından Feragat

Tereke tespit davasından feragat halinde dava dosyası feragat nedeniyle "karar verilmesine yer olmadığına" kararı verilmelidir. 

Tereke Nasıl Tespit Edilir?

Tereke tespiti nasıl yapılır? Tereke tespit davasında önce terekedeki aktif ve pasifler belirlenir. Aktif denilen mallar; menkul, gayrimenkul, para ve alacaklar iken miras bırakanın borçları ve masraflarına ise pasif denilmektedir. Miras bırakanın aktif ve pasifleri tespit edildikten sonra birbiriyle denkleştirilir ve miras bırakanın net terekesi tespit edilmiş olur. Tereke malvarlığı hesaplanırken miras bırakanın ölüm tarihindeki değerleri esas alınır.

Terekenin Paylaşımı (Mirasın Taksimi)

Birden çok mirasçı bulunması halinde tereke mirasçılar arasında paylaştırılana kadar bütün mirasçılar terekeye dahil her bir malvarlığı üzerinde eşit paya sahiptirler. Mirasçılar terekeye elbirliğiyle sahip olurlar, terekeye ait bütün haklar üzerinde birlikte tasarruf ederler. Bu durum miras ortaklığı olarak adlandırılır. Tereke hakkında mirasçılar kendi oranlarında anlaşmaları veya kendileri tarafından belirlemiş oldukları oranlar üzerinden anlaşmaları halinde paylaşım yapabileceklerdir. Fakat mirasçılardan birisinin yapılan paylaşıma rızası yok ise terekenin tespiti davasıyla birlikte mirasın paylaştırılması talebinde de bulunabilecektir. Her mirasçı, terekedeki belirli malların aynen, olanak yoksa satış yoluyla paylaştırılmasına karar verilmesini sulh mahkemesinden isteyebilir. Terekenin tespiti ile birlikte mirasın paylaştırılmasına ilişkin talepte bulunulmazsa mahkeme taleple bağlı olduğundan terekenin paylaştırılmasına  kendiliğinden karar veremeyecektir.

Tereke Temsilcisi Nedir?

Mirasçılardan birinin istemi üzerine sulh hukuk mahkemesi, tereke mirasçılar arasında paylaştırılana kadar miras ortaklığının yönetimi için bir temsilci atayabilir. Sulh mahkemesi temsilci atarken aynı zamanda temsilcinin yetkilerini de belirler. Miras ortaklığına temsilci atanması sonrasında terekedeki mallar, alacaklar ve borçlar miras ortaklığı temsilcisi tarafından tutulan deftere göre belirlenir. Bu defter sulh hukuk hakimine teslim edilir ve hakim defterin onaylı bir örneğini mirasçılara tebliğ ettirir. Tereke Temsilcisi ile ilgili detaylı bilgi için linke tıklayarak makalemize bakabilirsiniz. 

Terekenin Tespit Davası Devam Ederken İcra Takibi

Türk Medeni Kanununun 625.maddesi hükmü:

Resmî defter tutulması devam ettiği sürece miras bırakanın borçları için icra takibi yapılamaz. Bu süre içinde zamanaşımı işlemez. Acele hâller dışında, davalara devam edilemeyeceği gibi, yeni dava da açılamaz.

Terekenin Tespiti Davasında İhtiyati Tedbir

Tereke tespit davası açan her mirasçı, diğer mirasçılar aleyhine ihtiyati tedbir kararı talep edebilir. İhtiyati tedbiri mahkeme re’ sen de uygulayabilir.

Terekenin Tespiti Davası Yetkili Mahkeme

Tereke tespit davası nerede açılır? Tereke tespiti davasında yetkili mahkeme miras bırakanın ölmeden önceki son yerleşim yeridir. Yani vefat eden mirasbırakan ölmeden önce Bakırköy'de oturmakta ise o zaman dava Bakırköy'de açılmalıdır.

Terekenin Tespiti Davası Görevli Mahkeme

Tereke tespit davası hangi mahkemede açılır? Terekenin tespit davasında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi'dir.

Tereke Tespit Davası Zamanaşımı

Tereke tespit davası açma süresi? Terekenin tespiti davasında zamanaşımı süresi veya hak düşürücü süre bulunmamaktadır. Tereke tespiti davası istenildiği zaman açılabilecektir.

Tereke tespit davası ne zaman açılır? Tereke tespit davası açma süresi yoktur. Yani dava her zaman açılabilir.

Terekenin Tespit Davası Kaç Yıl Sürer?

Terekenin tespiti davası, davanın bakacağı mahkemenin iş yükü, dava delillerinin toplanması ve mahkemeye sunulması, tebligatların usulüne uygun yapılıp yapılmadığı, mahkemenin gerekli araştırmayı yapması için gerekli gördüğü yerlere müzekkere yazması gibi sebeplerle ortalama olarak 1-2 yıl arasında sürmektedir.

Tereke Tespit Davasından Sonra Ne Yapılır?

Terekenin tümü ile tespit edilmesinden sonra miras intikali yapılmamış mallar için gerekli işlemler yapılmalıdır. 

Tereke Dosyası Tespit İstemli Ne Demek?

Terekenin tespiti için dava açıldığını gösterir. 

Terekenin Tespiti Davası Ücreti

Tereke tespit davası ücreti 2025 öğrenmek için ofisimizle iletişime geçebilirsiniz. 

Tereke tespit davasında vekalet ücretine hükmedilir mi? Tereke tespit davasında vekalet ücretine hükmedilmeyeceği kanaatindeyiz. Çünkü açılan dava hasımsız olarak açılmaktadır. 

Terekenin Tespiti Davasında Harç 2025

Terekenin tespiti davasında; başvurma harcı, vekalet harcı, peşin harç, gider avansı ve vekalet pulu gibi masraflar bulunur. Ancak davanın devamında mahkemenin yapacağı araştırma giderleri için ayrıca ücret ödenmesi gerekebilir. Bu masrafları davayı açan mirasçı öder. Dava neticelendiğinde yapılan masraflar terekenin tespiti davasını açan mirasçıya öncelikli olarak ödenir.

Tereke Tespit Davası Dilekçe Örneği

Tereke tespit dava dilekçesi için ofisimizle iletişime geçerek hukuki hizmet alabilirsiniz. 

0 thoughts on “TEREKE TESPİT DAVASI”

  1. Büşra Bıyık 10 Aralık 2020

    Çok faydalı bir makale.

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.