MİRASÇILIK BELGESİNİN İPTALİ DAVASI

Miras bırakanın vefat etmesinden sonra mirasın kimlere geçeceğini gösteren belgeye "mirasçılık belgesi" denir. Mirasçılık belgesi yerine veraset belgesi, veraset ilamı gibi terimler de kullanılmaktadır. Mirasçılık belgesinin hatalı olduğunu düşünen hak sahipleri "mirasçılık belgesi iptali davası" açabilirler. 

Mirasçılık belgesinin verilmesine ilişkin kararlar kesin hüküm oluşturmaz. Bu nedenle mirasçılık belgesinin iptali için dava açılabilecektir. Yani, mirasçılık belgesinin geçersizliği her zaman ileri sürülebilir.

Mirasçılık belgesinin iptali davası bir çekişmeli yargı davasıdır. Çekişmeli yargıya dahil olan bu davada karar verildiği anda diğer koşullarında mevcut olması durumunda kesin hüküm oluşturacaktır. Mirasçılık belgesi aksi sabit oluncaya kadar geçerlidir.

Mirasçılık Belgesinin İptali Şartları

Mirasçılık belgesinin iptali sebepleri şunlardır:

  • Mirasçılardan bir kısmının mirasçılık belgesinde gösterilmemiş olması,
  • Hak sahiplerinin paylarının mirasçılık belgesinde hatalı olarak belirlenmesi,
  • Gerçekte mirasçı olmayan bir veya birkaç kişinin mirasçılık belgesinde mirasçı olarak gösterilip pay verilmesi.

Mirasçılık Belgesinin İptali Davası

Mirasçılık belgesi iptali davası nedir? Mirasçılık belgesinin iptali davası genellikle mirasçılar arasında ortaya çıkan hukuki anlaşmazlığı gidermek için açılan dava türüdür. Noterden alınan mirasçılık belgesinin iptali hakkında dava açılabileceği gibi sulh hukuk mahkemesinden alınan mirasçılık belgesinin iptali için de bu dava açılabilir. 

Mirasçılık belgesinin iptali, mirasçılık belgesinde yer alan bilgilerin gerçekle uyuşmadığı durumlarda mirasçılık belgesinin iptali davası açılabilir. Bu davada yeni bir mirasçılık belgesi düzenlenmesi de talep edilebilir. Bu dava düzenlenen mirasçılık belgesi nedeniyle hakları zarara uğrayan her yasal mirasçı tarafından açılabilir. Atanmış mirasçılar da eğer mirasçılık belgesinde gösterilmişse dava açabilmektedirler.

Mirasçılık belgesinin iptali davası yargılama usulü 

Mirasçılık Belgesinin İptali Davası Görevli Mahkeme

Mirasçılık belgesinin iptali davası hangi mahkemede açılır? Mirasçılık belgesinin iptali davasında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. Çünkü, mirasçılık belgesinin iptali davası çekişmeli yargı işi niteliğindedir.

Noterlik K md.71/C hükmüne göre noterler tarafından verilen mirasçılık belgesi hakkında, menfaati ihlal
edilenler tarafından sulh hukuk mahkemesine itirazda bulunulabilir. İtiraz üzerine sulh hukuk mahkemesi
tarafından verilen kararın bir örneğini ilgili notere ve Türkiye Noterler Birliğine bildirir.

Mirasçılık Belgesinin İptali Davası Yetkili Mahkeme

Mirasçılık belgesi iptali yetkili mahkeme neresidir? Mirasçılık belgesinin verilmesi davalarında kesin yetki bulunmamaktadır. Mirasçılık belgesi iptali davalarında ise, mirasçıların her birinin bulunduğu yer mahkemesinde açılabilecektir. Yani, mirasçılık belgesinin iptali davasında yetkili mahkeme yeri birkaç yer olabilir.

Mirasçılık belgesinin iptali davası nerede açılır? Mirasçılık belgesi iptal davası mirasçılardan birinin bulunduğu Asliye Hukuk Mahkemesinde açılabilir. 

Mirasçılık Belgesinin İptalini Kimler İsteyebilir?

Mirasçılık belgesinin iptalini somut durumda menfaati ihlal edilen mirasçılar ve bu davayı açmakta hukuki yararı bulunan diğer ilgililer isteyebilir. Yasal mirasçıların hepsi tarafından mirasçılık belgesinin iptali istenebilir. Ayrıca yetki belgesi verilen kişi de bu davayı açabilecektir. Yasal mirasçıların kim olduğuna BURADAN bakabilirsiniz.

Atanmış mirasçılar, miras payını satın alanların iptal davası açma hakkı yoktur.

Mirasçılık Belgesinin İptali Davasında Davalı 

Mirasçılık belgesinin iptali davası kime karşı açılır? Mirasçılık belgesinde mirasçı olarak gösterilen herkes davalı olarak gösterilmelidir. Davalılara usulüne uygun biçimde tebligat yapılıp taraf teşkili sağlandıktan sonra davanın esasına girilmelidir.

Davalılardan birinin ölmüş olması durumunda bu ölen kişinin mirasçıları davalı olarak gösterilmelidir. Ölü kişiye karşı iptal davası açılamaz.

Mirasçılık Belgesinin İptali Davasında Taraflar

Mirasçılık belgesinin iptali davasını kimler açabilir? Mirasçılık belgesinin iptali davasında taraflar davacı ve davalıdır. Mirasçılık belgesinin iptalini davasının davacısı mirasçılık belgesinin hatalı olduğunu ileri süren taraf, davalısı ise tüm mirasçılardır.

Mirasçılık Belgesinin İptali Davasında İspat Yükü

Mirasçılık belgesinin iptali için açılan davada ispat yükü davacıya aittir. Davacı taraf, miras belgesinin gerçeğe aykırı olduğunu ispatlamak zorundadır.

Yeni Mirasçılık Belgesinin Verilmesi

Mirasçılık belgesinin iptali davasında iptal talebinin yanında yeni bir mirasçılık belgesinin verilmesi de talep edilebilir. Mahkeme, iptal kararını verdikten sonra davacının talebini göz ardı etmeden yeni bir mirasçılık belgesi de verilmelidir.

Davacı taraf iptal talebinin yanında yeni bir mirasçılık belgesi talebinde bulunmamışsa mahkeme kendiliğinden mirasçılık belgesi veremeyecektir.

Mirasçılık Belgesinin İptali İhtiyati Tedbir

Mirasçılık belgesinin iptali istemi ile dava açılacağı zaman yetkili ve görevli mahkemelere müracaat edilmesi gerekir. Akabinde mirasçılık belgesinin iptali davası açılmadan önce, esas hakkında görevli ve yetkili olan mahkemeden; dava açıldıktan sonra ise ancak asıl davanın görüldüğü mahkemeden ihtiyati tedbir talep edilir.

Mirasçılık sıfatına yönelik davaların sonuçlanmasına kadar hakkın elde edilmesinde önemli derecede
zorluk ya da tamamen imkânsız hâle geleceği veya gecikme sebebiyle ciddi bir zararın meydana gelmesi tehlikesi mevcut ise, esas davanın görüldüğü mahkemeden ihtiyati tedbir (HMK. m. 389) talep edilebileceği gibi, mirasçılık belgesi verilmesine ilişkin davada mirasçılığı ve miras paylarını etkileyen bir diğer dava zorunlu bekletici mesele yapılabilecektir.

Mirasçılık Belgesinin İptali Davasında Zamanaşımı

Türk Medeni Kanunu m. 598/3 göre, mirasçılık belgesi iptali davası için zamanaşımı yoktur. Bu dava her zaman açılabilecektir.

Mirasçılık Belgesinin İptali Davasında Arabuluculuk 

Mirasçılık belgesinin iptali arabuluculuk sürecine dahil değildir. Arabuluculuğa başvurmadan direkt olarak dava açılabilir. 

Mirasçılık Belgesinin İptali Davası Adli Tatilde Görülür mü?

Veraset (mirasçılık) belgesinin iptali davası adli tatilde de görülebilir.

Mirasçılık Belgesi İptali Davası Ne Kadar Sürer?

Mirasçılık belgesi iptal davası ortalama 1-2 yıl sürebilmektedir. Bu süre mirasçıların sayısına, mahkemenin yoğunluğuna ve dosyanın durumuna göre değişebilecektir. 

Mirasçılık Belgesinin İptali Tapu İptal ve Tescil Davası

İptal kararı sonrasında, gerçeği yansıtmayan ve iptal edilen mirasçılık belgesine göre yapılan intikal ve tasarruf işlemleri, özellikle taşınmazdaki yolsuz tescili işlemlerinin düzeltilmesi sadece yeni açılacak bir dava ile mümkündür. Çünkü mirasçılık belgesinin iptali kararı tespit niteliğindedir. Bu itibarla yenilik doğurucu niteliği bulunmadığından geçmişe etkili değildir. Bu nedenle iptal edilmiş mirasçılık belgesine göre yapılan taşınmazdaki intikal ve tescil işlemlerinin düzeltilmesi için TMK. md. 1025’e göre yeni bir dava açılması gerekmektedir.

Mirasçılık Belgesinin İptali Davasında Vekalet Ücreti

Mirasçılık belgesinin iptali davasında avukat için ödenecek ücret; müvekkil ile avukat arasında asgari vekalet ücreti altında kalmamak şartıyla belirlenir. Asgari vekalet ücreti; her yıl Türkiye Barolar Birliği tarafından dava konusuna ve davanın açılacağı mahkemeye göre asgari vekalet ücreti belirlenmektedir. Mirasçılık belgesinin iptali davası için 2024 yılında bu tarifede yer alan asgari vekalet ücreti bağlayıcı değil, tavsiye niteliğindedir.

2025 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre davayı kazanan kişi lehine .+++,00 TL maktu vekalet ücretine hükmedilecektir.

Mirasçılık Belgesinin İptali Dava Dilekçesi

Mirasçılık belgesinin iptali davası dilekçe örneği, Mirasçılık belgesi iptali dava dilekçesi için ofisimizle iletişime geçerek hukuki hizmet alabilirsiniz. 

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.