Mirasçılık Belgesi

Mirasçılık Belgesi

Mirasçılar miras bırakanın ölümü ile miras bırakana ait malvarlığını doğrudan kazanmaktadırlar. Bir diğer ifadeyle miras bırakana ait terekedeki hak ve borçlar vefat olayı ile doğrudan mirasçılara intikal edecektir.

Mirasçılık Belgesi Nedir?

Ölen kişinin mirası yasal mirasçılarına geçmektedir. Mirasçılık belgesi de ölen kişinin mirasçılarının kimler olduğunu ispata yarayan belgedir. Yani mirasçılık belgesi, miras hakkının ispatına hizmet eden bir belgedir.

Kişilerin mirasçı sıfatlarını ispat ve tereke üzerindeki mallar üzerinde tasarrufta bulunabilmesi için mirasçılık belgesine ihtiyaç duyulacaktır.

Mirasçılık belgesinin geçersizliği her zaman ileri sürülebilir.

Mirasçılık Belgesi Nasıl Alınır?

Mirasçılık belgesi istemi talebi, bir çekişmesiz yargı işidir. Bu nedenle hem noterlikten hem de Sulh Hukuk Mahkemesinden alınabilecektir. Bazı durumlarda mirasçılık belgesi noterden alınamamaktadır. Noterden alınamayan durumlarda sulh hukuk mahkemesinden talep edilmesi gerekmektedir.

Talep eden veya başka mirasçılar tarafından açılmış olması fark etmeksizin hasımsız olarak açılan dava sonucunda alınmış bir mirasçılık belgesi bulunsa dahi bazı hallerin varlığında her ilgilinin hasımsız olarak açacağı yeni bir dava ile mirasçılık belgesi isteme hakkı bulunmaktadır. Buna örnek olarak eski tarihli mirasçılık belgesinde mirasçıların ya da miras paylarının belirlenmesinde hata yapılmış, ölümler nedeniyle paylarda değişiklik olmuş veya hükmün infazında hukuki sorunlar oluşmuş ise; her mirasçı hasımsız olarak açacağı dava ile mirasçılık belgesi verilmesini isteme veya önceki tarihli mirasçılık belgesinde kendilerine pay verilen diğer mirasçıları hasım göstererek bu mirasçılık belgesinin iptali ile gerçeğe uygun yenisinin verilmesini isteme hakkına sahiptir

Mirasçılık Belgesi Yetkili Mahkeme

Noterden alınamayan mirasçılık belgesi için sulh hukuk mahkemesine müracaat edilmesi gerekir. Yetkili sulh hukuk mahkemesi ise, miras bırakanın son yerleşim yerindeki sulh hukuk mahkemesidir. Ayrıca mirasçıların oturduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesinden de mirasçılık belgesi alınabilecektir. Yargıtay, mirasçılık belgesinin Türkiye'nin bütün sulh hukuk mahkemelerinden alınabileceğini belirtmiştir.

Mirasçılık Belgesi Nereden Alınır?

Kişinin ölümünün ardından miras üzerinde hak sahibi olan kimselerin belirlenmesi için Sulh Hukuk Hakim’inden yahut noterlerden veraset ilamı yani mirasçılık belgesi alınabilir.

Mirasçılık Belgesi Adliyeden Nasıl Alınır?

Mirasçılık belgesini adliyeden almak için ilgili Sulh Hukuk Mahkemesinin kalemine giderek, kalem çalışanlarından yardım alarak belgeyi almak mümkündür.

Mirasçılık Belgesi ile Bankadan Para Çekme

Mirasçılık belgesini noter veya Sulh Hukuk Mahkemesi’nden aldıktan sonra tüm mirasçıların birlikte hareket etmesiyle birlikte bankadan parayı çekilebilir. 

Mirasçılık Belgesi Ölümün Tespiti

Mirasçılık belgesi için murisin ölümünün ve ölüm tarihini kanıtlamak (ölümün tespiti) gerekmektedir. Bu kanıtlar genellikle nüfus kayıtlarıyla sağlanır ve mahkeme çekişmesiz yargıda kendiliğinden araştırma ilkesine göre hareket eder. Ölümün tespiti sonrasında ise mirasçılık belgesini almak mümkündür.

Mirasçılık Belgesi Kaç Günde Çıkar?

Mirasçılık belgesi almak için noterliğe başvurulduğu takdirde aynı gün içerisinde bu belge hazır olmaktadır. Sulh Hukuk Mahkemesine başvurulduğunda ise bu süre mahkemenin yoğunluğuna göre değişkenlik göstererek, veraset ilamı (mirasçılık belgesi) ortalama 3-5 gün içerisinde çıkmaktadır.

Mirasçılık Belgesi Kime Verilir?

Mirasçılık Belgesi Kimler Alabilir? Mirasçılık belgesini yasal mirasçılara ve atanmış mirasçılar tarafından alınabilmektedir. Dolayısıyla hem yasal mirasçılar hem de atanmış mirasçılar, sulh mahkemelerine ya da noterlere başvurmak suretiyle mirasçılık belgesi (veraset belgesi) düzenlenmesini talep etme hakkına sahiptir.

Mirasçılık Belgesi Geçerliliği Süresi

Mirasçılık Belgesi kaç yıl geçerli? Mirasçılık belgesi geçerliliği açısından süreye tabii değildir. Ancak mirasçılar değişirse veya mirasçılık belgesi iptal edilirse, yenisi alınmalıdır.

Mirasçılık Belgesi Noterden Nasıl Alınır?

Noterden Veraset İlamı İçin Gerekli Belgeler

Aşağıdaki belgeler ile bir noterliğe gidiniz:

  1. T.C. Kimlik Numarası yazılı olan kimlik belgesi,
  2. Temsilen başvuru yapılıyor ise Vekaletname ya da Mahkeme Kararı, Miras Bırakan kişiye ait T.C. Kimlik Numarası, (eğer bu bilgiye erişemiyorsanız noterlikte tespit edilecektir.)
  3. Noterlikte size verilecek olan başvuru formunu doldurunuz ve imzalayınız,
  4. Mirasçılık Belgesi sistem tarafından yaklaşık üç dakika içerisinde hazırlanacaktır.
  5. Hazırlanan Mirasçılık Belgesi Noter tarafından doğrulanacaktır.

Size ya da yakınınıza ait Nüfus kayıtlarında bir eksiklik tespit edilir ise Noter size bilgi vererek Nüfus Müdürlüğüne yönlendirecektir. Nüfus kayıtları düzeltildikten sonra tekrar noterliğe başvurabilirsiniz.

Mirasçılık Belgesini Noterden Alamadım

Mirasçılık belgesi noterden alınır mı? Mirasçılık belgesi noterden alınabilir. Ancak bazı durumlarda mirasçılık belgesini noterden alamazsınız. Bu durumları çıklayacak olursak:
1-) Miras Bırakan ile Mirasçılık Belgesi talep eden kişinin
  • Soybağının tespit edilememesi,
  • Soybağının olması ancak yasal Mirasçısı olmaması,
2-)  Miras Bırakan kişinin,
  • Vasiyetnamesi bulunması,
  • 04/04/1926 tarihinden önce vefat etmiş olması,
  • 23/11/1990 tarihinden önce vefat etmiş ve eşinin sağ olması,
3-) Miras Bırakan kişinin ya da mirasçılardan herhangi birinin,
  • Mirasçılarından herhangi biri ile aynı gün vefat etmiş olması,
  • ‘GAİP’ olması,
  • Evlatlık olması,
  • Vatandaşlıktan çıkarılmış ya da birden çok vatandaşlığa sahip olması,

Noterlik Kanunu gereği mirasçılık belgesi verilmesine engel bir durum tespit edildiğinde; Noter, size gerekçeyi içeren Red Belgesi” vererek Sulh Hukuk Mahkemesine yönlendirecektir.

Mirasçılık Belgesini Kimler Talep Edebilir?

Bir diğer adı veraset ilamı olan mirasçılık belgesi, yasal mirasçı ve atanmış mirasçı tarafından alınabilmektedir. Bunlardan başka murisin alacaklıları da icra müdürlüğü ya da mahkemeden alacakları yetki ile mirasçılık belgesi talep edebilecektir.

Mirasçılık belgesi istemi, hasım gösterilmeksizin tek bir mirasçı tarafından talep edilebilir. Mirasçılık belgesi talep eden mirasçı diğer mirasçıların muvafakat ya da icazetine muhtaç değildir. Yani mirasçılık belgesi ( veraset ilamı) her bir mirasçı tarafından talep edilebilir.

Mirasçılık Belgesi Zamanaşımı

Mirasçılık belgesi talebi herhangi bir zamanaşımı ve hak düşürücü süreye tabi değildir. Mirasçılık belgesi talep edilebilmesi için öncelikle miras bırakan vefat etmiş; ölüm karinesi uyarınca vefat etmiş gibi kabulü yahut gaipliğine karar verilmiş olmalıdır.

Mirasçılık Belgesi Ne Zaman Kesinleşir?

Mirasçılık belgesinin (veraset ilamının) eksikliği, yanlışlığı ve geçersizliği her zaman ileri sürülebilir. Mirasçılık belgesi aksi sabit oluncaya kadar geçerli belgelerden olup kesin hüküm teşkil etmemektedir.

Mirasçılık Belgesi Cezası

Mirasçılık belgesinin bir cezası bulunmamaktadır. Ancak, mirasçıya gayrimenkuller kalmış ise 3 ay içerisinde mirasçılık belgesini (veraset ilamını) almalıdır. Aksi takdirde cezası vardır. Bunun da sebebi mirasçının sahip olacağı gayrimenkullerin vergisini ödeme yükümlülüğüdür.

Reddi Miras İçin Mirasçılık Belgesi Şartı mı?

Türk Medeni Kanunu‘na göre, reddi miras için mirasçılık belgesinin alınmış olması bir zorunluluk değildir. Yani reddi miras için mirasçılık belgesi şart değildir. Ayrıca mirasçı, mirasçılık belgesi aldıktan sonrada reddi miras hakkına sahiptir. Bu durumda mirasçı, mirasçılık belgesiyle (veraset ilamıyla) belirlenen miras haklarından feragat ederek reddi miras işlemini gerçekleştirebilmektedir.

Mirasçılık Belgesi Almak Mirasın Reddine Engel mi?

Mirasçılık belgesi almak mirasın reddine engel değildir. Mirasçı, mirasçılık belgesi aldıktan sonrada reddi miras hakkına sahiptir.

Mirasçılık Belgesi İstinaf Edilir mi?

TMK’nın 598. maddesi gereğince, geçersizliği her zaman ileri sürülebilecek mirasçılık belgesi verilmesi kararı aksi sabit oluncaya kadar verilen kararlardan olup nihai karar olmadığından, bu kararlara karşı istinaf kanun yoluna başvurulması mümkün değildir. (ADANA BAM 5. HD Esas:2018-2035 Karar:2020-742)

Mirasçılık Belgesi Ücreti 2024

Mirasçılık belgesi ücreti ne kadar? Mirasçılık belgesi çıkarma ücreti noterden alınması veya mahkemeden alınması arasında fark vardır.

Noter mirasçılık belgesi ücreti 2024 için 891,50 TL harç ücreti alınmaktadır. Ayrıca harç ödemesinin yanında yazı ücreti, tescil ücreti, damga vergisi vb. ücretler alınmaktadır.

Mahkemeden mirasçılık belgesi ücreti yaklaşık olarak 2000 TL civarındadır.

Mirasçılık Belgesi Avukatlık Ücreti

Mirasçılık belgesinin Sulh Hukuk Mahkemesinden çıkarılması için avukat aracılığıyla dava açılabilir. Mirasçılık belgesinin alınması için avukatlık ücreti için ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.

Mirasçılık Belgesi Vekalet Ücreti

Mirasçılık belgesi (veraset ilamı) talebi mahkemeden hasımsız olarak istendiği için vekalet ücreti de söz konusu olmaz.

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.