Miras Kalan Paranın Bankadan Çekilmesi

miras kalan para

Türk Medeni Kanunu 599/1 maddesine göre, mirasbırakanın ölümü ile birlikte mirasçılar mirası bir bütün halinde kanun gereğince kazanırlar. Mirasta aktif ve pasif tüm malvarlıkları bulunur. Bu malvarlığının içinde mirasbırakanın bankadaki paraları da bulunmaktadır. Mirasçıların mirası kazanmaları için herhangi bir işlemde bulunmalarına veya herhangi bir makama başvurmalarına gerek yoktur.

Miras kalan bankadaki para mirasçıların elbirliği mülkiyetindedir. Yani miras kalan bankadaki paranın çekilebilmesi için tüm mirasçıların birlikte hareket etmesi gerekir. Eğer birlikte hareket edilmezse o zaman mirasın tasfiyesini beklemek zorundadırlar. Tasfiyeden sonra her mirasçı payına düşen parayı alacaktır.

Miras Kalan Para Bankadan Nasıl Alınır ? 

Tüm mirasçıların birlikte hareket etmesiyle birlikte bankadaki miras kalan para çekilebilir. Ancak bir takım işlemlerin yapılması gerekmektedir. Bunlar:

  • Öncelikle mirasçılık belgesinin (veraset belgesi) alınması gerekir. Mirasçılık belgesi noter veya Sulh Hukuk Mahkemesi’nden alınabilir.
  • Mirasçılık belgesiyle birlikte paranın bulunduğu bankaya gidilir ve bankadan “veraset ilişiği yoktur” yazısı alınır. Bu yazıyla birlikte vergi dairesinde veya internet üzerinden veraset ve intikal vergi beyannamesi doldurularak vergisi ödenir.
  • Vergi ödendikten sonra verginin ödendiğini dair bir tasdikname alınır. Bu tasdiknameyle tekrar bankaya gidilir ve her mirasçı payı oranındaki parayı çekebilecektir.

Miras Kalan Paranın Paylaşımı 

Miras kalan para nasıl bölünür ? Miras bırakan vefat ettikten sonra bankada kalan para mirasçılık belgesindeki oranlar doğrultusunda mirasçılara paylaştırılır. Örneğin; 100.000,00 TL miras kalan paranın mirasçılardan eş ve 3 çocuğa nasıl dağıtılır? Eşin miras payı 1/4 dir. Her çocuğun miras payı da 1/3 dir. Bu durumda eşe 25.000,00 TL ve  her bir çocuğa 25.000,00 TL verilecektir.

Miras Kalan Paranın Dava Yoluyla Alınması 

Mirasçılar ortak hareket etmezlerse veya anlaşmazlığa düşerlerse o zaman bankada kalan miras para sadece dava yoluyla alınabilecektir. Miras nedenli ortaklığın giderilmesi davasıyla bankada kalan para alınabilecektir.

Mirasbırakanın bankadaki parasını almak isteyen mirasçılardan biri veya birkaçı “miras nedeniyle ortaklığın giderilmesi davasını” açmalıdır.  Bu dava sonucunda elbirliği mülkiyet olan bankadaki paranın paylı mülkiyete dönüştürülmesi sağlanır. Miras kalan bankadaki para paylı mülkiyete dönüştükten sonra her bir mirasçı diğer mirasçılardan ayrı olarak kendi işlemini tek başına yapabilecektir.  Ortaklığın giderilmesi davası (miras nedenli) Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılmalıdır. Yetkili

Miras Kalan Para Nasıl Öğrenilir ?

Bankada miras kalan para nasıl öğrenilir? Mirasçıların en çok sorduğu sorulardan bir tanesidir. Vefat eden kişinin hangi bankada hesabı olduğu bilinmiyorsa bunu öğrenmek için 2 yöntem vardır.

  • Türkiye Bankalar Birliği’ne dilekçe yazmak
  • Tek Tek bankalara dilekçe yazmak

Türkiye Bankalar Birliği dilekçelere geç cevap vermektedir. Bu nedenle bankalara tek tek yazılması daha hızlı sonuç alınmasını sağlayabilir.

Miras Kalan Paranın Vergisi 

Bankada miras kalan paranın alınabilmesi için mutlaka veraset ve intikal vergisinin ödenmesi gerekmektedir. Öncelikle veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilecektir. Beyannameden sonra vergi dairesi tahakkuk düzenleyecektir. Tahakkuk düzenlendikten sonra veraset ve intikal vergisini ödeyebilirsiniz. Bu işlemler vergi dairesinden ödenebileceği gibi internet üzerinden de yapılabilecektir.

İlginizi Çekebilir

  1. Avatar
    MEHMET ASLAN Cevapla

    Merhaba, mirasçılar dışında miras bırakanın başkasıyla ortak hesabı varsa mirasçılar o paradan da hak talep edebilir mi?

    • Avatar
      Av. Yekcan Öner Gönderi yazarı

      Merhaba, Miras bırakanın payı oranında hak talep edebilirler. İyi günler dileriz.

  2. Avatar
    Murat Cevapla

    Dava bittikten sonra tereke hesabında olması gereken para haksız yere tereke avukatı veya hakim talimatı ile çekilmiş ise izlenmesi gereken hukuki süreç nedir?

    • Avatar
      Av. Yekcan Öner Gönderi yazarı

      Merhaba, söz konusu sürecin anlatımı detaylı bir durumdur. Bu nedenle bizimle iletişime geçerek randevu talep edebilirsiniz.

    • Avatar
      Mehtap

      Babamin bankada dolar hesabı var ve abimle annem hakkilarini aldığını soyluyr ben bı başka bankaya gittiğimde sensiz alamazlar ve sanada vermeyiz diyorlar

    • Avatar
      Av. Yekcan Öner Gönderi yazarı

      Mirasçılar ortak hareket etmeden sadece dava yoluyla bankadaki parayı alabilirler.

  3. Avatar
    Fidan Koç Cevapla

    Selam, Annem Babam Eylül ayında, digər abla kardeşlerin rızasıyla bana miras olarak 300.000 tl verdi. Bende kredit çekib ev aldım. Ama eşime güvenmiyorum. Bu 300 bini nasıl miras olarak belirte bilirim. Kendisi maaşını kumara verən biri

    • Avatar
      Av. Yekcan Öner Gönderi yazarı

      Merhaba, aileden gelen bağışlar mal rejiminde tasfiyeye dahil edilmez.

  4. Avatar
    Hatice Cevapla

    Merhaba anneme dedemden kalan arsa
    mahkeme kararıyla satılarak annemın hesaba yatan paranın 1 sene sonra faızıyle bırlıkte gerı isteniyor Boyle bısey kanunen yapılabılrmı para yatıtılmassa hacızle eldekı esyalar alınabılırmı

  5. Avatar
    Emrw Cevapla

    Iyi günler efendim. Iki mirasciyiz. Ben bankadaki hakkimi alabilirmiyim cünkü kardesim yurtdisinda gelemiyor. Bilgi lütfen

  6. Avatar
    derin Cevapla

    iyi günler bankaya kendi adına miras parası yatan kişi nasıl parasını alabilir

  7. Avatar
    özlem Cevapla

    merhaba benim zihinsel engelli amscam var bankada paraları var mirastan kalan paralar ama vasi çekermi bunları mirascısıyım

  8. Avatar
    Akbulut Cevapla

    Vefat öncesi hazırlanan noter vesiyatnamesi ile vefat sonrasında tek bir mirasçıya tüm bankalardaki mal varligini bırakmak mümkün mu ?
    Bankaların adını hesabını vasiyetname de yer alma şartı var mıdır

  9. Avatar
    hüseyin türe Cevapla

    kayın babamın banka da bir miktar parası var kardeşlerin biri hapiste hakkı olan parayı ona nasıl verebiliriz.yada ne yapması gerekir Teşekkür ederim

  10. Avatar
    Gözde Cevapla

    merhabalar benim babamın babası vefat etti fakat babamın maliye borcu var yapılandırma yapıldı ödeme başlamadı bankadaki hakkına düşen parayı çekebilir mi yoksa borçtan dolayı engel mi olur bilgi verirseniz çok sevinir

  11. Avatar
    Abdulhamit Yeşil Cevapla

    Merhaba Babamın vefatından sonra birikmiş bir aylık maaşı Almanya’dan sgk ya gönderildi bu parayı Annem direk alabilirmi nasıl bir yol izlenmeli teşekkür ederim

  12. Avatar
    Melike Süllü Cevapla

    Merhabalar bankadaki parayı çekebilmek için vergi dairesinden alınan belgeyi bankaya verdikten sonra bankaya gidip bütün mirasçıların imzası şartmidir?yoksa her mirasçı kendisi gidip bankadan kendi hakkı olan parayı alabilir mi?

  13. Avatar
    Nilgün Bereketli Cevapla

    Merhabalar, yaklaşık 45 yıl önce eşim vefat etti. Sadece Oğlum ve ben vardık. Miras olarak bir veraset yada paylaşımda bulunmadık. Yaklaşık 5 yıl önce oğlum evlendi ve babasından kalan evde oturmaya başladılar. Ben evliyim. Maalesef oğlumu kısa zaman önce kaybettim. Şimdi gelin hanım evin tüm hakkının onda olduğunu söylüyor. Oysa bu evde benim de haklarım olmalı. Ne yapmalıyım

    • Avatar
      Yekcan Öner

      Merhaba, evet evde sizin de hakkınız bulunmaktadır. Bu konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz bizimle özelden iletişime geçebilirsiniz.

  14. Avatar
    sefir yilmaz Cevapla

    Kanundaki sacmaliga bak madem kisi yada kisiler cart curt mahkesi ile bankadaki paranin miras birlikteligini bölüp alabiliyor.. o zaman ne gerek mahkemeye suraya bura direk mirak hakki olan kisi gitsin bakadan ceksin parayi bu nedir nasil sacmaliktir..

  15. Avatar
    Yeliz Sönmez Cevapla

    Ortaklığın giderilmesi davası sonucunda bazı mallarımız ihale yolu ile satıldı. Herkes hakkını bankadan aldı Fakat annem yaşlı ve sağlıksız bir durumda olduğu için banka ona parayı vermiyor. anneme 10 yıldı ben bakıyorum ve vasisi değilim. Ama bakımı için bu paraya ihtiyacı var fakat bankadan alamıyoruz . vasi için dava süresi uzun ama annemin sağlığı için para acil lazım. nasıl alabiliriz.?

    • Avatar
      Av. Yekcan Öner Gönderi yazarı

      Merhaba, detaylı bilgi için bizimle iletişime geçerseniz daha iyi yardımcı olabiliriz.

  16. Avatar
    Yaprak hanım Cevapla

    İyi günler eşim rahmetli oldu ondan kalan bankada kalan bir miktar para var anne babası ve ben mirasçılarız fakat ailesi benim parayı almamam için bankaya imza atmaya gitmiyorlar bankada on yıl kalabilirmis bu para benim asıl merak ettiğim benim evlenirsem yinede kalan paradan hak iddia edebilir miyim yoksa para olduğu gibi ailesine mı kalır

    • Avatar
      Av. Yekcan Öner Gönderi yazarı

      Merhaba, parayı tek başınıza da alabilirsiniz. Bunun için bize ulaşarak randevu talep edebilirsiniz.

  17. Avatar
    Mehmet Cevapla

    Murisin banka hesabina olumunden sonra da kira parasi yatmis. Ornegin vefat tarihinden once hesapta 50 bin tl meblag varken vefat tarihinden sonra 100 bin tldaha hesaba para yatirilmis.

    Banka toplamda 150 bin tl olan paranin hepsi icin vergi ilisik kesme yazisi cikarmis. Ama aslinda sadece vefattan onceki meblag 50 bin tl icin vergi ilisik kesme yazisi cikarmaliymis.

    Vergi dairesi tarafindan bankanin verdigi 150 binlik yaziya gore vergilendirme yapildi. Buna itiraz etme yolu nasil olabilir

    • Avatar
      Av. Yekcan Öner Gönderi yazarı

      Merhaba, öncelikle vergi dairesine bir itiraz dilekçesi yazmanız gerekir.

  18. Avatar
    funda Cevapla

    Merhaba ben yakin zamanda trafik kazasinda eşimi kaybettim iki kizim var biri 15 digeri 7 yasinda karsi taraf 100/75 hatali sigortadan nekadar para alabilirim

    • Avatar
      Av. Yekcan Öner Gönderi yazarı

      Merhaba, öncelikle başınız sağolsun. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçerseniz daha iyi yardımcı olabiliriz.

  19. Avatar
    Ercan Çelik Cevapla

    Merhaba, miras kalan parayı bankadan çekebilmek için 6 taksit olan veraset intikal vergisinin tamamı yatmalı mı? Yoksa vergi dairesine beyanname vermiş olmak yeterli midir?
    Teşekkürler…

    • Avatar
      Av. Yekcan Öner Gönderi yazarı

      Merhaba, ödemeyi yapmanız gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir