VERASET İLAMI

Mirasçılar, miras bırakanın vefatıyla birlikte onun malvarlığına doğrudan sahip olurlar. Yani, miras bırakana ait haklar ve borçlar, ölüm olayıyla mirasçılara aktarılır. Veraset ilamı mirasçıları ispatlamaya yarayan bir belgedir.

Veraset İlamı Nedir?

Ölen kişinin mirası, yasal mirasçılarına geçer. Veraset ilamı, merhumun mirasçılarının kimler olduğunu kanıtlayan bir belgedir. Başka bir deyişle; miras hakkını ispatlamaya yönelik bir belgedir.

Mirasçılık statüsünü kanıtlamak ve tereke üzerindeki malvarlığına dair tasarruflarda bulunmak için veraset ilamına ihtiyaç vardır.

Veraset ilamının geçersizliği her zaman iddia edilebilir.

Veraset İlamı Nasıl Alınır?

Veraset ilamı talebi, çekişmesiz bir yargı işidir. Bu nedenle, hem noterlerden hem de Sulh Hukuk Mahkemesi'nden alınabilir. Bazı durumlarda veraset ilamı noterden çıkarılamaz; bu gibi durumlarda, Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurulması gerekir.

Talep eden veya başka mirasçılar tarafından açılan bir dava sonucu alınmış bir veraset ilamı olsa bile, bazı koşullar altında her ilgilinin hasımsız olarak yeni bir dava açarak veraset ilamı talep etme hakkı vardır. Örneğin, eski bir veraset ilamında mirasçıların veya miras paylarının yanlış belirlenmesi, ölümler nedeniyle paylarda meydana gelen değişiklikler veya kararın icrasında hukuki sorunlar oluşması durumlarında, her mirasçı, hasımsız bir şekilde dava açarak veraset ilamı talep edebilir veya önceki veraset ilamında kendilerine pay verilen diğer mirasçıları hasım göstererek bu ilamın iptalini isteyebilir.

Veraset İlamı Sorgulama

Sulh Hukuk Mahkemesinden usulüne uygun bir şekilde dava açılması durumunda mahkeme veraset ilamını çıkaracaktır. Uyap Vatandaş Portal üzerinden mahkemenin evrak kısmından veraset ilamını sorgulayabilirsiniz. 

Veraset İlamı Yetkili Mahkeme

Noterden alınamayan veraset ilamı için Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurulması gereklidir. Yetkili mahkeme, miras bırakanın son ikametgahı olan Sulh Hukuk Mahkemesidir. Ayrıca mirasçıların bulunduğu yerin Sulh Hukuk Mahkemesi'nden de alınabilir. Yargıtay, veraset ilamının Türkiye genelindeki tüm Sulh Hukuk Mahkemeleri'nden alınabileceğini belirtmiştir.

Veraset İlamı Nereden Alınır?

Kişinin vefatından sonra miras üzerinde hak sahibi olanların belirlenmesi için Sulh Hukuk Mahkemesi veya noterlerden veraset ilamı alınabilir.

Veraset İlamı Adliyeden Kaç Günde Çıkar?

Veraset ilamı almak için yetkili sulh hukuk mahkemesinde dava açtıktan 2-3 gün sonra bu belge alınabilir.

Veraset İlamı ile Bankadan Para Çekme

Noter veya Sulh Hukuk Mahkemesi'nden veraset ilamını aldıktan sonra, tüm mirasçıların birlikte hareket etmesiyle bankadan para çekilebilir. Mirasçıların birlikte hareket etmemesi halinde ise dava açılması gerekmektedir. Miras Kalan Paranın Bankadan Çekilmesi yazımızda detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Veraset İlamı Ölümün Tespiti

Veraset ilamı almak için, murisin ölümünün ve ölüm tarihinin kanıtlanması gereklidir. Bu kanıtlar genellikle nüfus kayıtları ile sağlanır ve mahkeme, çekişmesiz yargıda kendiliğinden araştırma ilkesine uygun hareket eder. Ölüm tespit edildikten sonra veraset ilamını almak mümkündür.

Veraset İlamı Kaç Günde Çıkar?

Noterliğe başvurulduğunda veraset ilamı genellikle aynı gün içerisinde hazırlanır. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurulduğunda ise bu süre, mahkemenin yoğunluğuna bağlı olarak değişir ve genellikle 3-5 gün içerisinde sonuçlanır.

Veraset İlamını Kimler Alabilir?

Veraset ilamını yasal mirasçılar ve atanmış mirasçılar alabilir. Dolayısıyla, hem yasal mirasçılar hem de atanmış mirasçılar, Sulh Mahkemeleri veya noterlere başvurarak veraset ilamı düzenlenmesini talep etme hakkına sahiptir.

Veraset İlamı Geçerliliği Süresi

Veraset ilamı, geçerlilik açısından bir süreye tabi değildir. Ancak mirasçılar değişirse veya veraset ilamı iptal edilirse, yeni bir ilam alınması gerekecektir.

Veraset İlamı Noterden Nasıl Alınır?

Noterden veraset ilamı almak için gerekli belgeler:

  1. T.C. Kimlik Numarası yazılı kimlik belgesi,
  2. Temsilen başvuru yapılıyorsa vekaletname veya mahkeme kararı,
  3. Miras bırakan kişiye ait T.C. Kimlik Numarası (bu bilgiye erişilemiyorsa noterlikte tespit edilecektir),
  4. Noterlikte verilecek başvuru formunu doldurup imzalamak.

Veraset ilam belgesi, sistem tarafından yaklaşık üç dakika içerisinde hazırlanacaktır. Hazırlanan veraset ilam belgesi, noter tarafından onaylanacaktır.

Eğer nüfus kayıtlarında bir eksiklik tespit edilirse, noter size bilgi vererek Nüfus Müdürlüğü'ne yönlendirecektir. Nüfus kayıtları düzeltildikten sonra tekrar noterliğe başvurabilirsiniz.

Veraset İlamı Noterden Alınır mı?

Veraset ilamı noterden alınabilir; ancak bazı durumlarda bu mümkün olmayabilir. Bu durumlar arasında:

  1. Miras bırakan ile veraset ilamı talep eden kişinin soybağının tespit edilememesi,
  2. Soybağının mevcut olması fakat yasal mirasçı olmaması,
  3. Miras bırakan kişinin vasiyetnamesinin bulunması,
  4. 04/04/1926 tarihinden önce vefat etmesi,
  5. 23/11/1990 tarihinden önce vefat etmiş ve eşinin hayatta olması,
  6. Miras bırakan veya mirasçılardan birinin, diğer mirasçılardan biri ile aynı gün vefat etmesi,
  7. "GAİP" olması,
  8. Evlatlık olması,
  9. Vatandaşlıktan çıkarılması veya birden fazla vatandaşlığa sahip olması.

Noterlik Kanunu gereği, veraset ilamı verilmesine engel bir durum tespit edilirse, noter size gerekçeyi içeren bir "Red Belgesi" vererek Sulh Hukuk Mahkemesine yönlendirecektir.

Veraset İlamını Kimler Talep Edebilir?

Veraset ilamı, yasal ve atanmış mirasçılar tarafından alınabilir. Ayrıca, murisin alacaklıları da icra müdürlüğü veya mahkeme aracılığıyla yetki alarak veraset ilamı talep edebilir.

Veraset ilamı, hasım gösterilmeksizin tek bir mirasçı tarafından da talep edilebilir. Talep eden mirasçı, diğer mirasçıların muvafakatına ihtiyaç duymaz. Yani, veraset ilamı her bir mirasçı tarafından ayrı ayrı talep edilebilir.

Veraset İlamı Zamanaşımı

Veraset ilamı talebi, herhangi bir zamanaşımı veya hak düşürücü süreye tabi değildir. Veraset ilamı talep edebilmek için, miras bırakanın vefat etmiş olması; ölüm karinesi uyarınca vefat etmiş gibi kabul edilmesi veya gaipliğine karar verilmiş olması gerekmektedir.

Veraset İlamı Ne Zaman Kesinleşir?

Veraset ilamının eksiklikleri, yanlışlıkları ve geçersizliği her zaman ileri sürülebilir. Veraset ilamı, aksi ispat edilene kadar geçerli belgelerden biridir ve kesin hüküm teşkil etmez.

Veraset İlamı Cezası

Veraset ilamının herhangi bir cezası bulunmamaktadır. Ancak, mirasçıya gayrimenkul kalmışsa, 3 ay içerisinde veraset ilamını alması gerekmektedir. Aksi takdirde ceza uygulanabilir; bunun nedeni, mirasçının sahip olduğu gayrimenkullerin vergisini ödeme yükümlülüğüdür.

Veraset İlamı Olmadan Reddi Miras Yapılır mı?

Türk Medeni Kanunu’na göre, reddi miras için veraset ilamı almak zorunlu değildir. Yani, reddi miras için veraset ilamı şart değildir. Ayrıca, mirasçı veraset ilamı aldıktan sonra da reddi miras hakkına sahiptir. Bu durumda, mirasçı bu ilamda belirlenen miras haklarından feragat ederek reddi miras işlemini gerçekleştirebilir.

Veraset İlamı Almak Mirasın Reddine Engel mi?

Veraset ilamı almak, mirasın reddine engel değildir. Mirasçı, veraset ilamını aldıktan sonra da reddi miras hakkını kullanabilir.

Veraset İlamı İstinaf Edilebilir mi?

Türk Medeni Kanunu’nun 598. maddesine göre, geçersizliği her zaman ileri sürülebilen veraset ilamı verilmesi kararı, aksi sabit oluncaya kadar geçerli bir karar olup nihai değildir. Bu nedenle, bu kararlara karşı istinaf yolu açıktır. (ADANA BAM 5. HD Esas: 2018-2035 Karar: 2020-742)

Veraset İlamı Ücreti 2024

Veraset ilamı çıkarma ücreti, noterden veya mahkemeden alınmasına göre farklılık göstermektedir.

>Noter veraset ilamı ücreti 2024 yılı için 891,50 TL harç ücreti olarak belirlenmiştir. Bunun yanı sıra, yazı ücreti, tescil ücreti, damga vergisi gibi ek ücretler de alınmaktadır.

Mahkeme veraset ilamı ücreti ise yaklaşık olarak 2000 TL civarındadır.

Veraset İlamı Avukatlık Ücreti

Veraset ilamının Sulh Hukuk Mahkemesi'nden alınması için avukat aracılığıyla dava açılabilir. Veraset ilamının alınması için avukatlık ücreti hakkında bilgi almak için ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.

Veraset İlamı Vekalet Ücreti

tyle="text-align: justify;">Veraset ilamı talebi mahkemeden hasımsız bir şekilde yapıldığı için vekalet ücreti de söz konusu olmamaktadır.

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.