VASİYETNAME
Vasiyetname Nedir ?
Miras bırakan kişinin son istek ve arzuları ile mirasının paylaşım esaslarını belirleyen yazılı belge veya sözlü beyana "Vasiyetname" denir.
Vasiyetname tek taraflı hukuki işlem midir? Evet, vasiyetname miras bırakanın ölümünden sonra sonuç doğuran ve tek taraflı irade beyanını kapsayan bir hukuki işlemdir.Vasiyetname Şartları
1-) Ayırt Etme Gücüne Sahip Olmak Gerekir
Ayırt etme gücü nedir? Ayırt etme gücü, kişinin fiil ve isteklerinin nedenini ve sonuçlarını kavrayarak, bunlara uygun hareket edebilmesi olarak tanımlanabilir.
Vasiyetname yapabilmenin en önemli koşulu ayırt etme gücüne sahip olunmasıdır. Kör, sağır ve dilsiz kişiler de isteklerini anlatabilme gücüne sahiplerse vasiyetname düzenleyebilirler.
Vasiyeti düzenleyen kişinin fiil ehliyetine sahip olup olmadığı vasiyetnamenin düzenlediği tarih itibariyle dikkate alınmalıdır.
Vasiyetname düzenlenebilmesi için kişinin okuma yazma bilmesi şart değildir.2-) On beş (15) Yaşını Doldurmuş Olmak Gerekir
Vasiyetname yazmak için kaç yaşında olmak gerekir? 15 yaşını doldurmamış olan kişiler vasiyetname yapamazlar. Vasiyetname yazma yaşı 15'tir. Kişinin okuma yazması da olsa vasiyetname yazmak ve yapmak için 15 yaş sınırı vardır.
3-) Vasiyetnameyi Bizzat Kendisi Yapması Gerekir
Küçük ve kısıtlı kişi ayırt etme gücüne sahip ve diğer koşullar varsa tek başına vasiyetname düzenleyebilir.
Vasiyetname, küçük veya kısıtlı kişinin yasal temsilcisi veya vekili tarafından yapılamaz.
Vasiyetname Nasıl Yazılır?
Vasiyetname nasıl hazırlanır? Vasiyetname 3 şekilde düzenlenebilir. Vasiyetname Türleri:
1-) Resmi Vasiyetname
Resmi vasiyetname şartları nelerdir? Resmi vasiyetnamenin resmi memur tarafından düzenlenmesi gerekmektedir. Resmi memur, sulh hukuk mahkemesi hakimi veya noter olabilir. Resmi memur vasiyetname düzenlerken iki tanık da bulunmalıdır. Tanıkların vasiyetname içeriğini bilmesi gerekmez. Ayrıca vasiyetname yapabilmek için kişinin ayırt etme gücüne ve 15 yaşını doldurmuş olması gerekir.
Resmi vasiyetname nasıl yapılır? Resmi vasiyet sulh hukuk hakimi tarafından veya noter tarafından düzenlenebilir. Sulh hukuk mahkemesinde çekişmesiz yargı işi olarak görülecektir. Vasiyetnameye tarih ve imza konulduktan hemen sonra mirasbırakan, vasiyetnameyi okuduğunu, bunun son arzularını içerdiğini memurun huzurunda iki tanığa beyan eder. Tanıklar, bu beyanın kendi önlerinde yapıldığını ve mirasbırakanı tasarrufa ehil gördüklerini vasiyetnameye yazarak veya yazdırarak altını imzalarlar. Vasiyetname içeriğinin tanıklara bildirilmesi zorunlu değildir.
Resmi vasiyetname düzenlenirken kimler tanık olabilir? Resmi vasiyet düzenlenirken iki tanık da bulunması gereklidir. Fiili ehliyeti bulunmayanlar, okur yazar olmayan kişiler, vasiyetçinin eşi, vasiyetçinin üst soyu, vasiyetçinin alt soyu, vasiyetçinin kardeşleri tanık olamaz.
2-) El Yazılı Vasiyetname
El yazılı vasiyetnameyi baştan sona mirasbırakan tarafından yapılması gerekir. Bu vasiyetnamenin tamamen mirasbırakanın el yazısı ile yazılması gerekir. Daktilo, bilgisayar gibi araçlar kullanılarak yazılan vasiyetname el yazılı vasiyetname niteliğinde olmaz.
El yazılı vasiyetnamenin mutlaka mirasbırakan tarafından imzalanmış olması gereklidir. El yazılı vasiyetname bir kağıda yazılabileceği gibi bir taşa veya tahtaya da yazılabilir. Yazılan dilin Türkçe olması zorunlu değildir. Herhangi bir dilde yazılabilir. Yine vasiyetnamede gün, ay ve yıl belirtilmelidir.
El yazılı vasiyetname; notere, sulh hukuk hakimine veya yetkili memura saklanması için verilebilir. El yazılı vasiyetnamenin bunlara verilmemesi vasiyetnameyi geçersiz kılmaz.
El yazılı vasiyetname hazırlanırken tanık bulunması şart değildir.3-) Sözlü Vasiyetname
Sözlü vasiyetnamenin en önemli geçerlilik unsuru olağanüstü durumdur. Mirasbırakan, olağanüstü bir durum yüzünden resmi veya el yazılı vasiyetname düzenleyemiyorsa, sözlü vasiyetname yoluna başvurabilir. Olağanüstü durumlara örnek verecek olursak; Savaş, bulaşıcı hastalık, ulaşımın kesilmesi ve ölüm tehlikesi olan diğer durumlar gibi.
Sözlü vasiyetname düzenlenirken tanık bulunması şarttır. Mirasbırakan tarafından son arzular iki tanığa anlatılır. Bu iki tanığa son arzularını aynı anda anlatmalıdır. Tanıklar kendilerine beyan edilen son arzuları gecikmeksizin yazmalı ve imzalamalıdırlar. Tanıklar, vasiyet sahibinin son arzularını mahkemeye ulaştırmakla yükümlüdürler. Tanıkların ikisi birlikte, yazılan belgeyi makul süre içinde sulh hukuk mahkemesi veya asliye hukuk mahkemesine vermelidirler.
Vasiyetname E-Devlette Görünür mü?
Noterde yapılan vasiyetname e-devlette görünür mü? E-devlette Sulh Hukuk Mahkemelerince Açılan Vasiyetname Sorgulama sayfası bulunmaktadır.Vasiyetname İle Mirastan Çıkarma
Vasiyetname ile mirastan ıskat (mirastan çıkarma) yapılabilir. TMK 510. maddeye bakacak olursak:
Aşağıdaki durumlarda mirasbırakan, ölüme bağlı bir tasarrufla saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarabilir:
1. Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse, 2. Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse.
TMK m. 511 - Mirasçılıktan çıkarılan kimse, mirastan pay alamayacağı gibi; tenkis davası da açamaz.
Mirasbırakan başka türlü tasarrufta bulunmuş olmadıkça, mirasçılıktan çıkarılan kimsenin miras payı, o kimse mirasbırakandan önce ölmüş gibi, mirasçılıktan çıkarılanın varsa altsoyuna, yoksa mirasbırakanın yasal mirasçılarına kalır. Mirasçılıktan çıkarılan kimsenin altsoyu, o kimse mirasbırakandan önce ölmüş gibi saklı payını isteyebilir.
TMK m. 512 -Mirasçılıktan çıkarma, mirasbırakan ancak buna ilişkin tasarrufunda çıkarma sebebini belirtmişse geçerlidir. Mirasçılıktan çıkarılan kimse itiraz ederse, belirtilen sebebin varlığını ispat, çıkarmadan yararlanan mirasçıya veya vasiyet alacaklısına düşer.
Sebebin varlığı ispat edilememiş veya çıkarma sebebi tasarrufta belirtilmemişse tasarruf, mirasçının saklı payı dışında yerine getirilir; ancak, mirasbırakan bu tasarrufu çıkarma sebebi hakkında düştüğü açık bir yanılma yüzünden yapmışsa, çıkarma geçersiz olur.
Mirastan ıskat vasiyetname örneği için ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.Vasiyetname Kaç Yıl Geçerlidir?
Türk Medeni Kanunu'na göre, bir vasiyetname geçerliliği açısından herhangi bir süreyle sınırlı değildir. Bir kişi, vasiyetnameyi yaptığı tarihten itibaren ölünceye kadar geçerli olur. Yani, vasiyetname, herhangi bir süreyle sınırlı değildir ve bu nedenle "geçerlilik süresi" yoktur. Vasiyetçi istediği zaman vasiyeti iptal edebilir veya değiştirebilir.Vasiyetname İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?
Noter huzurunda vasiyetname düzenlemek isteyen kişiden Noter tarafından akıl sağlığının yerinde olduğuna dair bir sağlık raporu talep edilecektir. Vasiyetname için sağlık raporu nasıl alınır? Vasiyetname için Akıl sağlığı raporu aşağıdaki yerlerden alınabilir:- Devlet hastaneleri
- Özel hastaneler
- Aile hekimleri
- Ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinden
[…] beyanlara “Vasiyetname” denmektedir. Vasiyetname türleri ve detaylı bilgi için VASİYETNAME adlı makalemize […]