Çekişmeli Boşanmanın Anlaşmalı Boşanmaya Çevrilmesi
Çekişmeli Boşanmadan Anlaşmalı Boşanmaya
Çekişmeli boşanma davası, yargılanma sürecinde anlaşmalı boşanma davasına dönebilir. Bu durumda tarafların mahkemeye talepte bulunması gerekmektedir. Çekişmeli anlaşmalı boşanma davası için mahkemeye talepte bulunurken bir dilekçe sunmanız ve dilekçenizde çekişmeli olarak açılmış bulunan davanın anlaşmalıya çevrilmesini istediğinizi belirtmeniz yeterlidir. Ayrıca bu dilekçenin eki olarak da anlaşmalı boşanma protokolünü mahkemeye sunabilirler. Böylece dava süreci çekişmeliden anlaşmalıya döner ve dava süresi kısalmaktadır. Çekişmeli olan boşanmanın anlaşmalıya dönüşmesiyle beraber bu süreç kolay bir şekilde ilerler ve boşanma kararı da tek celsede gerçekleşir.
Çekişmeli Boşanma Anlaşmalı Boşanmaya Döner mi?
Çekişmeli anlaşmalıya döner mi? Çekişmeli boşanma davasının anlaşmalı boşanmaya dönüşmesi mümkündür. Aşağıdaki başlıkta çekişmeli davayı anlaşmalıya çevirme usulü anlatılmıştır.
Çekişmeli Boşanma Davası Anlaşmalıya Nasıl Döner?
Çekişmeli boşanma anlaşmalı boşanmaya nasıl çevrilir? Eşler açtıkları boşanma davasında, mahkemeye anlaştıklarına dair beyanda bulunmalı, buna göre mahkemeden yakın bir anlaşmalı boşanma günü almaları gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma protokolü mahkemeye daha önce sunulabileceği gibi duruşma günü de sunulabilir. Ayrıca davanın hangi aşamada olduğuna bakılmaksınız çekişmeli boşanma davası anlaşmalı boşanma davasına dönmektedir. Mahkeme, anlaşmalı boşanma günü taraflar geldiği ve şartlar gerçekleştiği takdirde boşanma kararı verecek ve en geç 1 ay içerisinde gerekçeli karar yazacaktır. Gerekçeli kararın taraflara tebliğ edilmesi ile birlikte taraflar karar kendilerine ulaştıktan sonra mahkeme kaleminden istinaftan feragat dilekçesi vermeli ya da istinaf başvuru (iki haftalık) sürenin dolmasını beklemelidir. Bu süre dolduktan ya da dilekçeler verildikten sonra ise mahkeme dosyaya kesinleşme şerhi verecektir ve sonrasında çekişmeli boşanma davası anlaşmalı boşanma davasına dönerek boşanma davası kesinleşecektir.
Çekişmeli boşanma davası devam ederken anlaşmalı boşanma davasına dönüşmesi mümkündür. Ancak burada iki tarafında beyanı ve onayı gerekmektedir. Dolayısıyla yalnızca bir tarafın anlaşmalı boşanma yönünden beyanda bulunması süreci değiştirmez. Tarafların her ikisinin de bu beyanlarını dilekçe ile mahkemeye sunması gerekmektedir. Dilekçeler sunulduktan sonra dava süreci hemen işleme alınır. Sonrasında mahkeme gerekli incelemeyi yaparak taraflara duruşma tarihi vermektedir. Böylece çekişmeli boşanma davası devam ederken anlaşmalı boşanma davasına dönüştüğü için tek celsede boşanma gerçekleşmektedir. Böylece çekişmeli boşanma davası gibi yargılama uzun sürmemektedir.
Çekişmeli Boşanma Davası Devam Ederken Anlaşmalı Boşanma Davası Açılabilir Mi?
Çekişmeli boşanma davası devam ederken anlaşmalı boşanma davası açmaya gerek yoktur. Çekişmeli boşanma davasına talep göndererek davayı anlaşmalı boşanmaya çevirebilirsiniz.
Çekişmeli Boşanma Anlaşmalı Boşanmaya Dönerse Vekalet Ücreti
Anlaşmalı boşanma davalarında taraflar avukata ödenecek karşı vekalet ücreti konusunda da anlaşmaya varabilirler. Karşı vekalet ücreti de yargılama giderinden sayılmaktadır. Bu konuda anlaşmaya varılmaması halinde karşı vekalet ücreti ödeyecek olan taraf anlaşmalı boşanmadan vazgeçebilir.
Çekişmeli Boşanma Anlaşmalı Boşanmaya Dönerse Avukatlık Ücreti
Avukatınız ile yaptığınız sözleşme bu konuda çok önemlidir. Çekişmeli boşanmanın anlaşmalıya çevrilmesi halinde avukatlık ücretinin ne olacağına dair avukatınızla yaptığınız sözleşme dikkate alınacaktır.
Çekişmeli Boşanmanın Anlaşmalı Boşanmaya Çevrilmesi Protokol
Çekişmeli boşanma davasının anlaşmalı boşanmaya dönüşmesi için mahkemeye protokol sunulması davanın daha sağlıklı ve hızlı ilerlemesini sağlayacaktır. Anlaşmalı Boşanma Protokolü Örneği için linke tıklayabilirsiniz.