MİRAS HUKUKU ALMANYA TÜRKİYE

Türk Miras Hukuku, Almanya Miras Hukuku ile birçok açıdan ortak özellik taşımaktadır. Bu bağlamda, Türk Miras Hukuku´ndaki çoğu unsur Alman Miras Hukuku ile mukayese edilebilir niteliktedir. Bu benzerliklerin yanında, iki ülke hukuku arasında yasal mirasçılar bakımından çok önemli sonuçlar doğuracak ciddi farklılıklar da mevcuttur. Örneğin, vasiyetname ile yasal mirastan yoksun bırakılan mirasçıların durumu, Alman ve Türk Miras Hukuku açısından farklılık arz etmektedir. Burada asıl önemli olan, erken aşamada uygun kararlar alabilmek için hukuki durumun bir an önce açıklığa kavuşturulmasıdır.

Almanya Türkiye Veraset Anlaşması

Almanya ile Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanan 28.05.1929 tarihli Konsolosluk Anlaşması’nda düzenlenmektedir. Bu anlaşmanın 20. Maddesinin ekinde Veraset Anlaşması düzenlenmiştir. Bu anlaşma Almanya Federal Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti arasında halen geçerlidir.

Almanya'da Miras Reddi Türkiye'de Geçerli Mi?

Almanya'da reddedilen mirasın Türkiye'de geçerli olabilmesi için tanıma ve tenfiz davası açılması gerekmektedir. Uluslararası Miras hukuku davaları ile ilgili maddeler Milletlerarası Özel Hukuk Ve Usul Hukuku Hakkında Kanun'da bulunmaktadır.

MADDE 20 (1) Miras ölenin milli hukukuna tâbidir. Türkiye'de bulunan taşınmazlar hakkında Türk hukuku uygulanır. (2) Mirasın açılması sebeplerine, iktisabına ve taksimine ilişkin hükümler terekenin bulunduğu ülke hukukuna tâbidir. (3) Türkiye'de bulunan mirasçısız tereke Devlete kalır. (4) Ölüme bağlı tasarrufun şekline 7 nci madde hükmü uygulanır. Ölenin millî hukukuna uygun şekilde yapılan ölüme bağlı tasarruflar da geçerlidir. (5) Ölüme bağlı tasarruf ehliyeti, tasarrufta bulunanın, tasarrufun yapıldığı andaki millî hukukuna tâbidir.

MADDE 43 (1) Mirasa ilişkin davalar ölenin Türkiye'deki son yerleşim yeri mahkemesinde, son yerleşim yerinin Türkiye'de olmaması hâlinde terekeye dâhil malların bulunduğu yer mahkemesinde görülür.

MADDE 58  (1) Yabancı mahkeme ilâmının kesin delil veya kesin hüküm olarak kabul edilebilmesi yabancı ilâmın tenfiz şartlarını taşıdığının mahkemece tespitine bağlıdır. Tanımada 54 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi uygulanmaz. (2) İhtilafsız kaza kararlarının tanınması da aynı hükme tâbidir. (3) Yabancı mahkeme ilâmına dayanılarak Türkiye'de idarî bir işlemin yapılmasında da aynı usul uygulanır

Almanya Miras Hukuku

Almanya'da veraset ilamı nasıl alınır?

Bir Türk vatandaşı öldüğü zaman ve Almanya’daki mirasının sadece taşınır mallardan (Örn. banka hesaplarında para) oluşması halinde, Veraset Anlaşmasının 14. maddesine göre mirasçılık hakkının kanıtlanması için bir Türk Mahkemesince verilen veraset kararı yeterlidir. Bu Türk veraset ilamının da, Almanya’da kullanılabilmesi için, Veraset Anlaşmasının 17. maddesine göre Türkiye’nin Almanya’daki bir temsilciliği tarafından tasdik edilmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda tasdik yerine Apostil de kabul edilmektedir.

Bir Türk vatandaşı öldüğü zaman ve Almanya’da miras olarak taşınmaz mal (Örn. kat, ev veya arsa) bıraktığı takdirde, mirasçıların Veraset Anlaşmasının 17. maddesine bağlı 14/II. maddesine göre mirasçılık haklarını kanıtlamak üzere Alman Veraset İlamı almaları gerekmektedir. Mirasçının, Almanya’da ikamet ediyor olması durumunda, ölenin son oturduğu yer için yetkili olan Sulh/Veraset Mahkemesine doğrudan başvurarak veraset ilamının çıkartılmasını talep edebilir. Mirasçıların Türkiye’de oturmaları halinde, veraset ilamının çıkartılmasına ilişkin başvurunun, ikamet yerleri için yetkili Almanya’nın Yurtdışı Temsilciliğine (Almanya Büyükelçiliği veya Başkonsoloslukları) yapılması mümkündür.

Bir Alman vatandaşı Türkiye'de veya Almanya'da öldüğü ve Almanya'da miras olarak taşınır veya taşınmaz mal (Örn. arsa veya hesaplarda para) bıraktığı takdirde, mirasçıların Almanya'daki mirasçılık hakkını kanıtlamak üzere Almanya'da düzenlenmiş olan bir veraset ilamını temin etmeleri gerekmektedir. Mirasçıların Türkiye’de oturmaları halinde, veraset ilamının çıkartılmasına ilişkin başvurunun, ikamet yerleri için yetkili Almanya’nın Yurtdışı Temsilciliğine (Almanya Büyükelçiliği veya Başkonsoloslukları) yapılması mümkündür. Mirasçının, Almanya’da ikamet ediyor olması durumunda, ölenin son oturduğu yer için yetkili olan Sulh/Veraset Mahkemesine doğrudan başvurarak veraset ilamının çıkartılmasını talep edebilir.

Bir Alman vatandaşı Türkiye’de veya Almanya’da öldüğü ve Türkiye’de miras olarak taşınmaz mal bıraktığı takdirde, mirasçıların Türkiye’deki mirasçılık hakkını kanıtlamak üzere Türkiye’de düzenlenmiş olan bir veraset ilamını temin etmeleri gerekmektedir. Bunun için mirasçılardan en az bir kişinin Türkiye’deki herhangi bir hukuk mahkemesine başvurması ve veraset ilamı çıkartılması talebinde bulunması yeterlidir.

Bir Alman vatandaşı Türkiye’de veya Almanya’da öldüğü ve Türkiye’de miras olarak taşınır mal bıraktığı takdirde, Veraset Anlaşmasının 14. maddesine göre mirasçının Türkiye’de mirasçılık hakkını kanıtlaması için Almanya’da düzenlenmiş olan bir veraset ilamı yeterlidir.

Mirasçının Almanya’da oturması halinde doğrudan ölenin son oturduğu yer için yetkili bulunan Sulh/Veraset Mahkemesine başvurması gerekir. Bu veraset ilamının Türkiye’de kullanılabilmesi için Veraset Anlaşmasının 17. maddesine göre Almanya’nın Türkiye’deki bir Dış Temsilciliğinde tasdik edilmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda tasdik yerine Apostil denen tasdik şerhi de kabul edilmektedir. Mirasçılar, alternatif olarak bir Türk veraset ilamını kabul edip etmeyeceklerinin açıklığa kavuşturulması açısından önceden ilgili Türk kuruluşlarıyla (Örn. Bankalar) görüşebilirler. Bu durumda mirasçıların Türkiye’de veraset ilamı çıkartılması talebinde bulunmaları gerekir. Bunun için mirasçılardan en az bir kişinin herhangi bir hukuk mahkemesine başvurması yeterlidir.

Almanya'da Miras Paylaşımı

Almanya miras kanunu'na göre miras paylaşımı Türkiye'deki gibi zümre sistemine tabidir:

  • Miras bırakan vefat ettiğinde evli değilse o zaman çocuklar tüm mirası alır ve aralarında eşit olarak paylaştırılır.
  • Miras bırakan vefat ettiğinde evli değilse ve çocukları yoksa; miras bırakanın anne veya babası hayattaysa mirasın %100'ünü alırlar. Ölmeleri halinde, mirasçının önce kardeşleri, sonra da onların soyundan gelenler %100 miras hakkına sahip olur.

Alman Vatandaşı Türkiye'de Miras Hakkı

Alman vatandaşının Türkiye'de miras hakkı taşınır ve taşınmazlar için ayrı bir şekilde değerlendirilebilir. Taşınmazlar için baktığımızda ister Alman vatandaşı olsun ister Türk vatandaşı olsun Türkiye'de bulunan taşınmazlar için Türk Hukuku uygulanacaktır.

Almanya-Türkiye ilişkileri bağlamında, aslında Türk-Alman Miras Anlaşmasının 15. Maddesi geçerlidir. Bu madde tam olarak şu şekildedir: "Erkek, kadın ve çocuklar gibi taraflar, bir kişinin mirasçılık hakkını tanımak, miras hakkına dair talepleri ve vasiyet taleplerini sadece hareket eden taşınabilir miras hakkında, kişinin ölüm anındaki vatandaşı olduğu devlette bulunan mahkemelere başvurmalıdır. Aynı şekilde taşınmaz mal ile ilgili başvurular, taşınmazın bulunduğu devletin mahkemelerinde yapılmalıdır. Mahkemelerin kararları ise, diğer devlet tarafından tanınmalıdır.

Almanya Miras Vergisi

Almanya-Türkiye ilişkilerinde mirasla ilgili bir diğer önemli sorun, miras vergisidir. Hem Almanya’da hem de Türkiye’de miras vergisi uygulanmaktadır, ancak vergi düzenlemeleri oldukça farklıdır. Detaylı bilgi için ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.

Almanya Veraset Vergisi ve İntikal Vergisi Kanunu (ErbStG) miras vergisi ile ilgili tüm detayları içermektedir. 

Almanya Miras vergisi oranı olarak adlandırılan oran, mirasçının mirası devralırken ödemek zorunda olduğu, yasal olarak öngörülen vergilerin miktarını ifade eder. Vergilerin kesin miktarı Veraset Vergisi Kanununda düzenlenmiştir. Miras miktarına ve vasiyetçi (mirasbırakan) ile mirasçı arasındaki aile ilişkisine bağlıdır. Örneğin çocuklar için vergi oranı kardeşlere göre daha düşüktür. Bu da akraba olmayan kişiler için uygulanan vergi oranından daha düşüktür.

Almanya'da Türk Avukat

Almanya'da yapılacak miras işlemleriniz için ofisimizle iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz.

Almanya'da avukat tutmak ne kadar?

Almanya avukat ücretleri Türkiye'ye göre daha masraflıdır. Çünkü avukatlar hem Euro cinsi para almakta ve genellikle saat ücreti olarak çalışmaktadırlar.

Almanya Türkiye Avukat

Türkiye ve Almanya’da miras hukuku konusunda bilgi ve danışmanlık hizmeti almak için Öner Hukuk ve Danışmanlık ofisi olarak bize ulaşabilirsiniz.

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.