ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI

Çekişmeli Boşanma Davası Nedir ?

Eşlerin, boşanmanın sonuçları konusunda (velayet, maddi-manevi tazminat, nafaka) anlaşamaması halinde taraflardan biri genel veya özel boşanma sebeplerinden birine dayanarak boşanma davası açar. Bu dava çekişmeli boşanma davası olarak görülür.

Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır ?

1- Eşlerin boşanmanın sonuçları konusunda anlaşamaması halinde eşlerden biri çekişmeli boşanma davası açabilir. Öncelikle dava dilekçesi hazırlanmalıdır. Dava dilekçesinin mutlaka bir avukat yardımıyla hazırlanmasını öneririz. Aksi takdirde dilekçede yapılacak bir yanlışlık geri dönülemez zararlara yol açabilecektir.

2- Dava dilekçesi hazırlandıktan sonra sunacağınız delillerle birlikte yetkili ve görevli mahkemede dava açmanız gerekir.

3- Dava açıldıktan sonra mahkeme bir tensip zaptı düzenleyecektir. Tensip zaptı ve dava dilekçesi davalıya tebliğ edilerek dilekçeler aşaması başlayacaktır. Dava dilekçenize karşı davalı taraf bir cevap dilekçesi yazacak, daha sonra davacı taraf tekrar bir dilekçe yazacaktır. Son olarak davalı taraf ikinci cevap dilekçesini verdikten sonra dilekçeler aşaması tamamlanmış olacaktır.

4- Dilekçeler aşaması tamamlandıktan sonra en kısa sürede ön inceleme duruşması yapılır. Ön inceleme tamamlandıktan sonra da tahkikat aşamasına geçilecektir.

Çekişmeli Boşanma Davası Nafaka

Çekişmeli boşanma davasında boşanma isteyen taraf karşı taraftan nafaka isteyebilir. Tarafların çocuğu olması halinde çocuğun velayetini isteyen taraf çocuk için de nafaka isteyebilir. Boşanmak isteyen taraf kendisi için yoksulluk nafakası isterken; çocuğun velayetini isteyen taraf müşterek çocuk için iştirak nafakası isteyecektir. Nafaka ile ilgili detaylı bilgilere ulaşmak için linklere tıklayabilirsiniz.

Çekişmeli boşanma davasında nafaka miktarı, taraflar arasındaki ekonomik denge, ülkenin sosyal ve ekonomik koşulları, nafaka isteminde bulunan tarafın zorunlu olan ihtiyaçlarını asgari düzeyde de olsa kendi başına karşılayıp karşılayamadığına, bir işte çalışmasının mümkün olup olmadığına ya da emekli maaşı gibi düzenli, devamlı ve yeterli bir geliri ya da serveti olup olmadığına göre belirlenecektir.

Çekişmeli Boşanma Davasında Tedbir Nafakası

Çekişmeli boşanma davasında nafaka ne zaman başlar? Tedbir nafakası, çekişmeli boşanma davasının açıldığı tarihten itibaren işlemeye başlar. Boşanma davasının kesinleştiği güne kadar devam edecektir. çekişmeli boşanma davasının açılmasından 2 ay sonra tedbir nafakası kararı verilse dahi tedbir nafakası davanın açıldığı gün itibariyle ödenmesi gerekir.

Çekişmeli Boşanma Davalarında Tazminat

Çekişmeli boşanma davasında maddi-manevi tazminat istenebilir.

Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir tazminat isteyebilir. (TMK m. 174/1) 

Çekişmeli boşanma davası tazminat isteyecek olan tarafın kusursuz veya diğer tarafa göre daha az kusurlu olması gerekmektedir. Eşit kusur halinde çekişmeli boşanma davasında maddi-manevi tazminat istenemez.

Çekişmeli Boşanma Davasında Nafaka ve Tazminat Ne Kadar Olur?

Çekişmeli boşanma davasında nafaka ve tazminat miktarı (maddi - manevi)belirlenirken tarafların kusur durumu, ekonomik durumu gibi detaylar son derece önemlidir. Bu miktarları belirleyecek olan davaya bakan hakimdir. Hakim takdir yetkisini kullanarak uygun bir nafaka ve tazminat belirlemesi gerekir.

Çekişmeli Boşanma Davası Şartları

  • Resmi bir evlilik bulunmalıdır,
  • Evliliğin bitirilmesi konusunda taraflar arasında anlaşmazlık olmalıdır. Bu anlaşmazlık özellikle nafaka, velayet veya maddi-manevi tazminat konusunda olmalıdır. Tarafların bu 3 durumdan birinde bile anlaşamaması halinde dava çekişmeli olarak açılabilir.
  • Özel veya genel boşanma sebeplerinden en az bir tanesi olmalıdır.

Davanın lehinize sonuçlanması için ileri sürülen boşanma sebeplerinin hukuka uygun delillerle ispatlanması önemlidir. Çekişmeli boşanma davası için hukuki destek almak, davanın seyri açısından faydalı olacaktır.

Çekişmeli Boşanma Davasında Velayet

Çekişmeli boşanma davasında çocuk velayeti en önemli durumdur. Çekişmeli boşanma davasında çocuğun velayetinin kime verileceğinin belirlenmesinde öncelikle çocuğun yararı göz önünde tutulacaktır.

Çekişmeli Boşanma Davasında Ortak Velayet

Ülkemizde görülen çekişmeli boşanma davalarında ortak velayet kararının verildiği pek görülmemektedir. Ortak velayet kararı genellikle anlaşmalı boşanmalarda verilmektedir. Çekişmeli boşanma davalarında taraflar ortak velayet konusunda anlaşırlarsa hakim de şartların uygun olması halinde ortak velayete karar verebilir.

Çekişmeli Boşanma Davasında Geçici Velayet

Çekişmeli boşanma davası açıldığında hakim müşterek çocuğun dava kesinleşene kadar geçici velayetinin hangi tarafa verileceğine karar verir.

Çekişmeli Boşanma Davasından Vazgeçme

Açılan çekişmeli boşanma davasından davacı feragat edebilir. Çekişmeli boşanma davası vazgeçme halinde hakim feragat nedeniyle davanın reddine karar verir. Boşanma Davasından Feragat adlı makalemizde daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Çekişmeli Boşanma Davasında Avukat Şart Mı ? 

Boşanma davalarında avukat tutmak zorunlu değildir. Hem anlaşmalı hem de çekişmeli boşanma davasında avukat bulundurmak mecburi değildir.

Çekişmeli Boşanma Davası Hangi Durumlarda Reddedilir?

Çekişmeli boşanma davası neden reddedilir? Boşanma davası usulden reddedilebileceği gibi esastan da reddedilebilir.

Çekişmeli boşanma davası red olursa ne olur? Çekişmeli boşanma davası reddedilirse öncelikle tarafların boşanması gerçekleşmez. Ayrıca tüm yargılama masrafları davacının üzerinde kalacaktır. Davalının avukatının olması halinde ise avukata vekalet ücreti ödenecektir.

Çekişmeli boşanmada davanın reddi ile karşılaşmamak için mutlaka davanızı bir boşanma avukatı ile yürütmeniz veya boşanma avukatından hukuki danışmanlık almanızı önermekteyiz.

Çekişmeli Boşanma Davasında Kadının Hakları

Çekişmeli boşanma davasında kadın hakları; nafaka hakkı, tazminat hakkı, çocuk olması halinde velayet hakkı, aile konutunda şerhi hakkı, eşiyle birlikte yaşadığı konutun kendisine tahsis edilmesi hakkı, mal paylaşımı hakkı, ziynet eşyalarını talep etme hakkı ve koruyucu tedbir ve uzaklaştırma hakları bulunmaktadır. Ancak bu hakların kadına verilebilmesi için kadının boşanma davası açmakta haklı bulunması gerekmektedir.

Çekişmeli Boşanma Davasında Uzlaşma

Açılmış olan bir boşanma davasında taraflar uzlaşma yoluna gidebilir. Yani çekişmeli boşanma davasını anlaşmalıya çevirebilirler. Çekişmeli Boşanmanın Anlaşmalı Boşanmaya Çevrilmesi makalemize bakarak detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Çekişmeli Boşanma Davasına Katılmak Zorunlu mu?

Çekişmeli boşanma davasında davacı veya davacı vekili mahkemeye gitmek zorundadır. Davacı tarafın mazeretsiz bir şekilde duruşmaya katılmaması halinde dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilecektir. Dosyanın işlemden kaldırılması için davalının da davayı takip etmediğini belirtmesi gerekmektedir.

Çekişmeli Boşanma Davasında Taraflardan Biri Mahkemeye Gelmezse

Usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflardan biri duruşmaya gelir, diğeri gelmezse, gelen tarafın talebi üzerine, yargılamaya gelmeyen tarafın yokluğunda devam edilir veya dosya işlemden kaldırılır. Geçerli bir özrü olmaksızın duruşmaya gelmeyen taraf, yokluğunda yapılan işlemlere itiraz edemez.

Çekişmeli Boşanma Davasına İki Taraf Gitmezse Ne Olur? 

Çekişmeli boşanma davasında duruşmaya gidilmezse ne olur? Usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflar, duruşmaya gelmedikleri veya gelip de davayı takip etmeyeceklerini bildirdikleri takdirde dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir.

Çekişmeli Boşanma Davalarında Tanık Listesi Verilmesi

Açılan çekişmeli boşanma davasında tanık listesi dilekçelerle birlikte verilebileceği gibi ön inceleme duruşmasında da taraflar süre isteyerek tanık listesi sunabilirler.

Çekişmeli Boşanma Davası Tek Celsede Biter mi? 

Çekişmeli boşanma davasının tek celsede bitme ihtimali vardır. Ancak bunun için davalının açılan davayı kabul etmesi gerekmektedir. Davalının davayı kabul etmemesi halinde çekişmeli boşanma davası bir celsede bitmez.

Çekişmeli Boşanma Davası Kaç Celsede Biter? 

Çekişmeli boşanma davası kaç celse sürer? Açılmış olan boşanma davasının kaç celse süreceğini söylemek mümkün değildir. Çünkü davanın içeriği, tarafların duruşmaya mazeret sunması, mahkeme hakiminin duruşma tarihlerinde izin kullanması gibi etkenlerden dolayı celse süresi uzayabilmektedir. Çekişmeli boşanma davası ortalama 5-6 celsede bitebilir. 

Çekişmeli Boşanma Davası En Fazla Kaç Yıl Sürer? 

Çekişmeli boşanma davası 1-2 yıl sürebileceği gibi 3-4 yıl da sürebilir. Tarafların istinaf ve yargıtay aşamalarına gitmesi, dava dosyanın içeriği, mahkeme yoğunluğu gibi faktörler bu süreyi etkilemektedir. Çekişmeli boşanma davaları ortalama 2-3 yıl içinde tamamen bitebilir. 

Çekişmeli Boşanma Davası Ne Zaman Açılır? 

Çekişmeli boşanma davasında açılacak olan davanın sebebine göre zaman değişiklik gösterecektir. Örneğin; zina sebebine dayalı olarak dava açılacak ise;

Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her halde zina eyleminin üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer.

Çekişmeli boşanma davasının açılacağı zaman son derece önemlidir. Bu nedenle bu konuda avukattan hukuki destek almanız sizin lehinize olacaktır.

Çekişmeli Boşanma Davası Tarihi Ne Zaman Belli Olur?

Çekişmeli boşanma davası açıldıktan sonra mahkeme ne zaman olur? Boşanma davası açıldıktan sonra dilekçeler aşaması olacaktır. Dilekçeler aşaması tamamlandıktan sonra mahkeme ön inceleme duruşması için tarih belirleyecektir. Boşanma davasında dava tarihi belirlenmesi süresi ortalama 3-4 ayı bulabilir.

Çekişmeli Boşanma Davasında İlk Duruşma Nasıl Olur?

Yukarıda belirttiğimiz gibi ilk duruşma ön inceleme duruşmasıdır. ilk duruşmada dava şartları ve ilk itirazlarla hak düşürücü süre ve zamanaşımı hakkında tarafları dinler; daha sonra tarafların iddia ve savunmaları çerçevesinde, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususları tek tek tespit eder. Uyuşmazlık konularının tespitinden sonra hâkim, tarafları sulhe veya arabuluculuğa teşvik eder. Tarafların sulh olup olmadıkları, sulh olmadıkları takdirde anlaşamadıkları hususların nelerden ibaret olduğu tutanağa yazılır; tutanağın altı hazır bulunan taraflarca imzalanır. Tahkikat bu tutanak esas alınmak suretiyle yürütülür.

Çekişmeli Boşanma Davasında Mal Paylaşımı

Çekişmeli boşanma davası ve mal paylaşımı davası birlikte açılabileceği gibi ayrı olarak da açılabilir. Birlikte açılması halinde hakim mal paylaşımı davasının ayrı olarak görülmesine karar verecektir. Bu konu ile ilgili Mal Rejiminin Tasfiyesi Davası makalemize göz atabilirsiniz.

Çekişmeli Boşanma Davasında Dikkat Edilecek Hususlar

Çekişmeli boşanma davaları sanıldığı kadar basit bir dava değildir. Gözden kaçıracağınız bir husus halinde dava aleyhinize sonuçlanabilir. Çekişmeli boşanma dava dilekçesinin hazırlanması, iddialarınızın ispatını sağlayan delillerin toplanması ve dilekçede belirtilmesi, tanık listenizin sunulması, dilekçedeki talepleriniz gibi hususlara son derece dikkat edilmesi gerekir.

Çekişmeli Boşanma Davasında Karar Ne Zaman Kesinleşir?

Boşanma davanızda karar verilmesi halinde mahkeme gerekçeli kararı yazacaktır. Gerekçeli karardaan sonra taraflar istinaf mahkemesine gitmezse ve istinaftan feragat ettiklerine dair dilekçeyi mahkeme sunmanız halinde hakim dosyanın kesinleşmesine karar verir.

Çekişmeli boşanma davası kesinleşme şerhi, bir mahkeme kararının hukuken kesinleştiğini ve artık itiraz edilemez veya temyiz edilemez hale geldiğini gösteren kayıttır.

Çekişmeli Boşanma Davasında İstinaf Mahkemesi

Çekişmeli boşanma davasında Aile Mahkemesi Hakimi gerekçeli kararı taraflara tebliğ ettikten sonra taraflar kararın hatalı olduğunu düşünüyorsa bir üst mahkeme olan istinaf mahkemesine (Bölge Adliye Mahkemesi) başvurabilirler.

Çekişmeli Boşanma Davasında Temyiz Süresi

Bölge adliye mahkemesi hukuk dairelerinden verilen temyizi kabil nihai kararlar ile hakem kararlarının iptali talebi üzerine verilen kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde temyiz yoluna başvurulabilir.

Çekişmeli Boşanma Davası Ücreti

Çekişmeli boşanma davasının ücreti davanın içeriğine göre değişiklik gösterebilir. Çekişmeli boşanma davasının ücretini öğrenmek için tarafımıza iletişim sayfasından veya Whatsapp üzerinden ulaşarak detaylı fiyat bilgisi sorabilirsiniz.

Çekişmeli Boşanma Davası Ücreti 2024

Çekişmeli boşanma davası fiyatı açılacak olan davanın türüne ve içeriğine göre değişiklik gösterir. Net bir fiyat öğrenmek istiyorsanız hukuk büromuzla iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.

Çekişmeli Boşanma Davası Avukat Ücreti 2024

Çekişmeli boşanma avukatlık ücreti 2024 yılı için İstanbul Barosu'nun belirlediği asgari ücret 78.000,00 TL' dir. Ancak bu belirlenen fiyat asgaridir. Yani davanın durumuna göre daha yüksek miktarlar da belirlenebilmektedir. Ücret konusunda daha detaylı bilgi için İstanbul Çekişmeli Boşanma Avukatı ofisimize iletişim sayfasından veya whatsapp üzerinden ulaşabilirsiniz.

Çekişmeli Boşanma Davası Vekalet Ücreti

Çekişmeli boşanma davasının kabulü halinde davacıyı bir avukat temsil ediyorsa o zaman davacı vekili vekalet ücretine hak kazanacaktır.

Çekişmeli boşanma davasının reddi halinde davalıyı bir avukat temsil ediyorsa o zaman davalı vekili vekalet ücretine hak kazanacaktır.

Çekişmeli Boşanma Davası Harç Ücreti 

Çekişmeli boşanma davası harç ücreti 2024 için ortalama 3000-3500 TL civarındadır. Çekişmeli boşanma dava harcı mahkeme veznesine yatırılmaktadır.

Çekişmeli Boşanma Davası Fiyatları

Çekişmeli boşanma davası fiyatlarını öğrenmek için bizi arayabilir veya whatsapp üzerinden sorabilirsiniz.

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.