Tedbir Nafakası
Tedbir Nafakası Nedir?
Tedbir nafakası, boşanma veya ayrılık davasının devamı süresince zor durumda kalan eşin barınması ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin olarak hükmedilen nafaka türüdür. Tedbir nafakası iki şekilde verilebilir. Bunlardan birincisi TMK m. 169'da belirtilen geçici önlemlerden olan tedbir nafakasıdır. Diğeri de TMK m. 197'de belirtilen bağımsız tedbir nafakasıdır. Biz bu makalemizde TMK 169. maddeye ilişkin olan tedbir nafakasından bahsedeceğiz.
TMK 169. madde :
"Boşanma veya ayrılık davası açılınca hakim, davanın devamı süresince gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçimine, eşlerin mallarının yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin geçici önlemleri re'sen alır."
Yukarıdaki maddeden anlaşılacağı üzere, tedbir nafakasına hakim kendiliğinden karar verebilir. Bunun için talebe gerek yoktur. Davanın devamı süresince tedbir nafakası taraflarca talep edilmemiş olsa dahi, hakim tarafından kendiliğinden tedbir nafakasına hükmedilebilir.
Tedbir nafakası kime verilir? Boşanma davasında tedbir nafakası, ihtiyacı olan eşe ve varsa müşterek çocuğa verilebilir.
Tedbir Nafakası Şartları
Tedbir nafakası alma şartları nelerdir?
- Boşanma davası veya ayrılık davasının açılmış olması gerekir. Bu davaların devamı süresince tedbir nafakası diğer şartların varlığı halinde verilebilir.
- Tedbir nafakası ihtiyacı olana verilir. Düzenli ve yeterli geliri olan kişiye tedbir nafakası verilemez.
- Tedbir nafakasının istenmediği açıkça belirtilmemelidir. Tedbir nafakasını istemediğini belirten tarafa hakim tedbir nafakası veremez.
Tedbir Nafakası Ne Kadar Olur ?
Hakim, eşe ve çocuğa uygun bir miktarda tedbir nafakası bağlayacak ise kanunen bunun bir takım sınırları ve kriterleri olmalıdır. Tedbir nafakası alacak olan kişinin ve verecek olan kişinin de maddi durumları, yaşam koşulları, çocuğun ihtiyaçları gibi durumlar dikkate alınacaktır. Nafaka miktarının belirlenmesinde çocuğun gelirleri de göz önünde bulundurulur.
Tedbir nafakası kararında eş için ayrı çocuk için ayrı bir şekilde hükmedilmelidir. Nafaka miktarı makul ölçüde olmalıdır.
Tedbir nafakası miktarı neye göre belirlenir? Tedbir nafakası miktarı belirlenirken; tarafların sosyo ekonomik durumları, günün ekonomik koşulları, paranın gerçek satın alım gücü gibi durumlar dikkate alınır.
Tedbir nafakası taleple bağlılık ilkesi gereğince hakim talep miktarını aşamaz. Kadın eşin 3000 TL tedbir nafakası istemesi üzerine hakim 4000 TL tedbir nafakasına hükmedemez. Hakim, 3000 TL nin üstünde bir miktara karar veremez ancak daha az bir miktara karar verebilir.
Tedbir Nafakası Ne Zaman Başlar ?
Tedbir nafakası, boşanma veya ayrılık davasının açıldığı tarihten itibaren işlemeye başlar. Boşanma davasının kesinleştiği güne kadar devam edecektir. Davanın açılmasından 2 ay sonra tedbir nafakasına karar verilse dahi tedbir nafakası davanın açıldığı gün itibariyle ödenmesi gerekir.
Tedbir nafakası hangi tarihten başlar? Yukarıda belirttiğimiz gibi tedbir nafakası davanın açılış tarihinden itibaren başlar.
Dava dilekçesinde talep edilmeyen tedbir nafakası sonradan talep edilebilir mi? Evet edilebilir. Ancak tedbir nafakasına dava tarihinden itibaren değil, istek tarihinden itibaren karar verilir.
Tedbir nafakası hemen bağlanır mı? Tedbir nafakası kararı, tarafların ekonomik sosyal durumlarına ilişkin bilgi ve belgelerin dosyaya gelmesinden hemen sonra mahkemece verilmelidir.
Tedbir nafakası başlangıç tarihi yargıtay kararına göre de davanın açıldığı tarihtir.
Tedbir nafakası kararı, karşı boşanma davası tarihinden değil, asıl boşanma davası tarihinden itibaren verilmelidir.
Tedbir nafakası ne zaman ödenir? Nafaka her ay peşin olarak ödenir. (TMK m. 330/2).
Tedbir Nafakası Ne Zaman Sona Erer?
Tedbir nafakası birçok nedenden ötürü sona erebilir:
- Boşanma davasının kesinleşmesiyle tedbir nafakası sona erer.
- Eşlerden birinin ölmesi durumunda tedbir nafakası sona erer.
- Tedbir nafakası alan eş başka biriyle düzenli ve sürekli bir birlikteliğe başlaması halinde bunun ispatlanması üzerine tedbir nafakası mahkemece kaldırılabilir.
- Tedbir nafakasının artık istenmediğinin beyan edilmesi veya ödeyen tarafın kaldırılmasını talep etmesiyle birlikte mahkeme tedbir nafakasını kaldırabilir.
- Tedbir nafakası alan kişinin ihtiyacının sona ermesiyle mahkeme tedbir nafakasının kaldırılmasına karar verebilir.
Tedbir Nafakasında Kusur Durumu
Tedbir nafakası kusur aranır mı? Aldatan eş tedbir nafakası alabilir mi? Kusurlu eş tedbir nafakası alabilir mi? gibi sorulara cevap verecek olursak;
Eşlerin kusurlu olup olmaması bu nafakanın verilmesinde dikkate alınmaz. Burada önemli olan zor duruma düşecek eşin ihtiyaçlarını gidermektir. Bu nedenle tedbir nafakası tayininde kusur araştırması yapılmaz.
Lehine önlem alınacak olan taraf kusurlu olsa dahi, önlemi gerektirici sebebin varlığı halinde kanunda belirtilen geçici nitelikteki önlemlerin alınması gerekir. Öyleyse ev hanımı olup herhangi bir geliri ve mal varlığı bulunmayan davalı yararına dava tarihinden geçerli olmak üzere uygun bir miktarda tedbir nafakası takdir edilmesi gerekirken kusurlu olduğu gerekçesiyle yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiştir. (Yargıtay HGK 2011/2-533 esas, 670 karar sayılı kararı)
Tedbir Nafakasına İtiraz
Boşanma veya ayrılık davasının görülmesi sırasında tayin edilen tedbir nafakasına itiraz edilebilir. Nafaka ödemek zorunda olan taraf bu itirazı davanın görüldüğü mahkemeye yapacaktır. Hiç nafaka ödemek istemiyorsa nafakanın kaldırılması veya nafaka miktarının fazla olduğunu düşünüyorsa nafakanın azaltılması itirazında bulunabilir.
Tedbir nafakasına (TMK m. 169) itiraz süresi yoktur. Yani boşanma veya ayrılık davasında ara karar ile verilen tedbir nafakasına dava süresi boyunca her zaman itiraz edilebilir.
Tedbir Nafakası İcra Takibi
Mahkemece her ne kadar tedbir nafakasına hükmedilse de ödeme yükümlüsü taraf nafakayı ödemeyebiliyor. Nafakayı ödemekten kaçınan kişi hakkında İcra takibi başlatılabilir. Bu nafakaya ilişkin karar, bir ara karar niteliğinde olup davanın nihai ve gerekçeli kararı olmadığından, ancak ve ancak ilamsız icra takibine konu edilebilir.
Tedbir nafakası ilamlı icra mı? Hayır, Tedbir nafakası ilamsız takip ile talep edilebilir. Tedbir nafakasının ilamsız icra takibi yoluyla icrası mümkündür.
Tedbir nafakası yetkili icra dairesi her icra dairesidir. Yani, tedbir nafakası için başlatacağınız ilamsız icrayı istediğiniz yerdeki icra dairesinden başlatabilirsiniz.
Tedbir nafakası eksik ödenirse alacaklı kişi ilamsız icra yoluyla eksik kalan nafaka için talepte bulunabilir.
Tedbir nafakası ödeme emri kime tebliğ edilir? Tedbir nafakası ödemekle yükümlü olan kişiye tebliğ edilir.
Tedbir nafakası takibine itiraz edilebilir. Borcun tamamına veya bir kısmına itiraz edebilirsiniz. Tedbir nafakası icra takibine itiraz süresi 7 gündür.
Tedbir nafakası kesinleşmeden icraya konulabilir mi? Boşanma davasında tedbir nafakası genelde ara karar ile verilmektedir. Bu ara karardan sonra ödenmeyen nafakalar için icra takibi yapılabilir.
Tedbir Nafakasında Faiz
Tedbir nafakası, hükmolunan miktar bakımından dava tarihinde doğmuş kabul edilmektedir. Tedbir nafakasına, nafakaya hükmedildiği tarih ile dava tarihi arasında geçen süre için faiz işletilemez; ancak tedbir nafakasına karar verilen ara karar tarihinden itibaren faiz işletilmektedir.
Tedbir nafakası faiz başlangıç tarihi, tedbir nafakasının karar tarihidir. Ancak unutulmamalıdır ki; Tedbir nafakası alacağı dava tarihinden itibaren her gün doğar ve yeniden işlemeye başlar. İnşai özelliğe haizdir. İşlemiş olanlar karar tarihinde, işleyecek olanlar ise her ayın başında ödenebilir (muaccel) hale gelir. Tedbir nafakası yönünden işlemiş ve muaccel hale gelmiş nafaka bulunmadıkça faiz yürütülemez.
Tedbir nafakası faiz türü yasal faizdir.
Tedbir Nafakası Ne Kadar 2024?
2024 yılı için tedbir nafakasında miktar ortalama 3.000-4000 TL olarak söylenebilir. Belirlenen bu miktar asgari ücret geliri olan kişiler için olduğu söylenebilir. Tedbir nafakası miktarı kişilerin maddi güçleri doğrultusunda değişiklik gösterebilmektedir. Nafakayı ödeyecek kişinin işsiz olması bu durumu değiştirmez.
Tedbir nafakası en az ne kadar? Tedbir nafakasının en az miktarda belirlenmesi için nafakayı ödeyecek olan kişinin asgari ücretle çalışması gerekmektedir. Ayrıca nafaka alacak kişinin de maddi durumu göz önünde bulundurularak hakim bir miktara karar verebilir. 2024 yılı için tedbir nafakası miktarı en az 2000-3000 TL olduğu söylenebilir.
Tedbir nafakası en fazla ne kadar olur? Bu miktar tamamen tarafların sosyo ekonomik durumu ve ihtiyaçlarıyla alakalıdır. Asgari ücretle çalışan biri 2500 TL nafaka ödemekle sorumlu tutulabilirken daha yüksek geliri olan biri 6000 TL tedbir nafakası ödeyebilir.
Tedbir Nafakası Alabilmek İçin Karşı Tarafın Kusurlu Olması Gerekir Mi?
Tedbir nafakası alabilmek için diğer eşin kusurlu olması gerekmez. Tedbir nafakasını ödeme dava süresince devam edeceği için, bu nafakanın verilmesinde, kimin kusurlu olduğunun bir önemi yoktur.
Tedbir Nafakası Ne Zamandan İtibaren Ödenmeye Başlar?
Tedbir nafakasının ödenmesi, nafaka kararının alındığı tarihten değil de, boşanma davasının açıldığı tarihten itibaren başlar. Yani mahkeme nafaka kararını, boşanma davası açılmasından 2 ay sonra da verse, bu karar geçmişe etkili olur ve nafaka alacak olan eş o 2 aylık süre için de nafaka alacaktır.
Ek olarak, hakim açılmış olan boşanma davası sırasında, eşlerin mallarıyla ilgili olan önlemleri de alacaktır.
Tedbir Nafakası Reddi
Tedbir nafakası neden reddedilir? Tedbir nafakası birçok nedene dayanarak reddedilebilir. Örneğin:
- Askerde olan ve geliri ve serveti bulunmayan eş geçici tedbir nafakası vermek zorunda değildir.
- Yeterli ve düzenli geliri bulunan kadın eş lehine tedbir nafakası hükmedilmemelidir.
Tedbir nafakası talebinin reddine itiraz boşanma davası süresince her zaman yapılabilir. Söz konusu itirazı hakim değerlendirecektir.
Tedbir Nafakası Resen Mi Verilir?
Hakim, boşanma davasının devamı süresince eşlerin geçimine ilişkin geçici önlemleri istek bulunmasa bile kendiliğinden almalıdır. Yani hakim talebe bağlı olmaksızın, resen tedbir nafakasına karar verebilir.
Tedbir Nafakası Islah Edilebilir Mi?
Tedbir nafakası boşanma davasının her aşamasında ileri sürülebilir, artırılması veya azaltılması talep edilebilir. Bu nedenle ıslah etmeye gerek yoktur.
Tedbir Nafakası Maaştan Kesilir Mi?
Tedbir nafakasını ödemeyen kişinin maaşına haciz konulabilir. İcra müdürlüğü aracılığıyla nafaka borçlusunun işyerine gönderilecek tebligat ile maaş haczi yapılabilir.
Tedbir Nafakası Emekli Maaşından Kesilir Mi?
Nafaka alacakları nedeniyle emekli maaşına haciz koyulabilir. Yalnızca nafaka ve SGK borçları için maaştan dörtte bir oranında emekli maaşından kesinti yapılabilir.
Tedbir Nafakası İade Edilir Mi?
Tedbir nafakası geri alınabilir mi? Tedbir nafakasının iadesine ilişkin talepte bulunulabilir. Bu talep boşanma davasının istinaf aşamasında ve yargıtay aşamasında ileri sürülebilir.
Tedbir nafakasının dava tarihinden itibaren kaldırılmasına karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
Tedbir Nafakası Yoksulluk Nafakasına Dönüşür Mü?
Eşlerden birine ödenen tedbir nafakası gerekli koşulların varlığı ve talep halinde davanın kesinleşmesiyle birlikte yoksulluk nafakasına dönüşecektir.
Tedbir Nafakası Şikayet
Tedbir nafakası şikayet edilir mi? Yapılan icra takibine rağmen tedbir nafakasını ödemeyen kişi hakkında icra cezaya şikayette bulunalabilir.
Tedbir nafakası ödememe şikayet nedeni olur. Bunun için usulüne uygun başlatılmış bir icra takibi olmalı ve borçlu bu borcu ödememiş olmalıdır.
Nafaka ödenmesinin kesinleşmiş bir mahkeme kararına dayanması, aylık nafakanın tahsili için icra takibine başlanılmış ve icra emrinin borçlu-sanığa tebliğ edilmiş olması, borçlunun ilâmda yazılı ödeme koşullarına uymaması, aylık nafakaya hükmedilmesi halinde icra emrinin tebliği ile şikâyet tarihi arasında işlemiş en az bir aylık cari nafaka borcunun bulunması, borçlu-sanık tarafından nafakanın kaldırılması veya azaltılması hususunda açılmış bir davanın bulunmaması, dava açılmış ise sonuçlanmış olması ve şikâyet hakkının suçun işlendiğinin öğrenilmesinden itibaren 3 ay ve her halde işlenmesinden itibaren 1 yıl içinde kullanılması gerekmektedir. (Yargıtay 12. HD Esas:2023-5270 Karar:2023-5343)
Tedbir Nafakası Tazyik Hapsi
İcra takibine rağmen ödemeyi yapmayan kişi tazyik hapsi cezası alacaktır. Tedbir nafakasına itiraz veya nafakanın kaldırılması gibi bir talepte bulunduysa, hakim cezanın ertelenmesine karar verebilir.
Tedbir nafakası ödenmezse ne olur? Başlatılan icra takibine rağmen borçlunun tedbir nafakasını ödememesi üzerine alacaklı taraf borçluyu icra ceza mahkemesine şikayet edebilir.
Nafakaya ilişkin kararların gereğini yerine getirmeyen borçlunun, alacaklının şikâyeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir. Hapsin tatbikine başlandıktan sonra kararın gereği yerine getirilirse, borçlu tahliye edilir.
Tedbir Nafakası Artırım Talebi
Tedbir nafakası artırılabilir mi? Boşanma davası süresince tedbir nafakasının artırılması için talepte bulunulabilir. Hakim bu artırımı kendiliğinden de yapabilir.
Tedbir Nafakası Dilekçe Örneği
Tedbir nafakasına itiraz dilekçesi, tedbir nafakası talep dilekçesi, tedbir nafakası talep dilekçesi örneği, tedbir nafakası dava dilekçesi örneği, tedbir nafakası artırım dilekçesi için OFİSİMİZLE İLETİŞİME GEÇEREK HUKUKİ YARDIM talep edebilirsiniz.
[…] nafakası ve yoksulluk nafakası ve yardım nafakasıdır. Tedbir nafakası ile ilgili makalemize BURADAN […]
Eşim beni aldattı. buna rağmen mahkeme 500 tltedbir nafakası ödemem gerektiğini belirtti. böyle birşey nasıl mümkün olabilir?
Tedbir nafakası belirlenirken tarafların kusuruna bakılmaz. Çünkü tedbir nafakası zor durumda kalacak olan tarafın geçinebilmesi için gereklidir.
Bilinmesi gereken bir konu teşekkürler bu yazı dizisi için
Tedbir nafakasını ödeyemediğim için hakkımda tazyik hapsi istendi. Bunun için ne yapabilirim?
Merhabalar, tedbir nafakası ödenmediği zaman hakkınızda icra ceza mahkemesinde dava açılır. Ancak bu davanın da bazı şartları vardır. Daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Gerçekten çok açıklayıcı bir yazı olmuş aklımdaki çoğu soruyu cevapladı sizi arayıp daha fazla bilgi almak istiyorum.
Merhaba , ilginiz için teşekkürler. İletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz. İyi günler
Asgari ücretle çalışıyorum. Mahkeme eşime 1000 tl tedbif nafakası ödememi söyledi. Ne yapabilirim?
Merhabalar, tedbir nafakasına itiraz edebilirsiniz. Mahkeme gelir düzeyinize göre hakkaniyet ölçüsünde bir miktar belirlemesi gerekir. İyi günler