Tedbir Nafakası

Tedbir Nafakası

Tedbir Nafakası Nedir? 

Tedbir nafakası, boşanma veya ayrılık davasının devamı süresince zor durumda kalan eşin barınması ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin olarak hükmedilen nafaka türüdür.

TMK 169. madde :

“Boşanma veya ayrılık davası açılınca hakim, davanın devamı süresince gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçimine, eşlerin mallarının yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin geçici önlemleri re’sen alır.”

Yukarıdaki maddeden anlaşılacağı üzere, tedbir nafakasına hakim kendiliğinden karar verebilir. Bunun için talebe gerek yoktur. Davanın devamı süresince tedbir nafakası taraflarca talep edilmemiş olsa dahi, hakim tarafından kendiliğinden tedbir nafakasına hükmedilebilir.

Tedbir Nafakası Alma Şartları

  • Boşanma davası veya ayrılık davasının açılmış olması gerekir.
  • Eşlerin ayrı yaşamaları gerekir. Bir boşanma davası söz konusu değilse eşlerin ayrı yaşayıp kanunen ayrılık sürecinin mevcut olması gerekmektedir. Kadın lehine tedbir nafakasına hükmedilmesi için kadının ayrı yaşamada haklı olduğunu artık ayrı yaşamanın onun için bir zorunluluk olduğunun ispatı re’ sen bağlanacak tedbir nafakası için genel bir şarttır. Şöyle ki; kadın eşinin kendisine şiddet uyguladığını, başka bir kadınla ilişkisinin olduğunu veya bunun gibi birçok evliliği derinden sarsacak sebeplerle ayrı yaşamak zorunda kaldığını ispat ederse hakim tarafından kendisine uygun bir miktarda tedbir nafakası bağlanacaktır.

Tedbir Nafakası Ne Kadar Olur ?

Hakim, eşe ve çocuğa uygun bir miktarda tedbir nafakası bağlayacak ise kanunen bunun bir takım sınırları ve kriterleri olmalıdır. Tedbir nafakası alacak olan kişinin ve verecek olan kişinin de maddi durumları, yaşam koşulları, çocuğun ihtiyaçları gibi durumlar dikkate alınacaktır. Nafaka miktarının belirlenmesinde çocuğun gelirleri de göz önünde bulundurulur.

Tedbir nafakası kararında eş için ayrı çocuk için ayrı bir şekilde hükmedilmelidir. Nafaka miktarı makul ölçüde olmalıdır.

Tedbir Nafakası Ne Zaman Başlar ?

Tedbir nafakası, boşanma veya ayrılık davasının açıldığı tarihten itibaren işlemeye başlar. Boşanma davasının kesinleştiği güne kadar devam edecektir. Davanın açılmasından 2 ay sonra tedbir nafakasına karar verilse dahi Nafaka her ay peşin olarak ödenir.

Tedbir Nafakasında Kusur Durumu

Aldatan eş tedbir nafakası alabilir mi? Kusurlu eş tedbir nafakası alabilir mi? gibi sorulara cevap verecek olursak;

Eşlerin kusurlu olup olmaması bu nafakanın verilmesinde dikkate alınmaz. Burada önemli olan zor duruma düşecek eşin ihtiyaçlarını gidermektir. Bu nedenle tedbir nafakası tayininde kusur araştırması yapılmaz.

Örnek Yargıtay Kararı (Hukuk Genel Kurulu 2011/2-533 esas, 670 karar sayılı kararı)

Lehine önlem alınacak olan taraf kusurlu olsa dahi, önlemi gerektirici sebebin varlığı halinde kanunda belirtilen geçici nitelikteki önlemlerin alınması gerekir. Öyleyse ev hanımı olup herhangi bir geliri ve mal varlığı bulunmayan davalı yararına dava tarihinden geçerli olmak üzere uygun bir miktarda tedbir nafakası takdir edilmesi gerekirken kusurlu olduğu gerekçesiyle yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiştir.

Tedbir Nafakasına İtiraz

Boşanma veya ayrılık davasının görülmesi sırasında tayin edilen tedbir nafakasına itiraz edilebilir. Nafaka ödemek zorunda olan taraf bu itirazı davanın görüldüğü mahkemeye yapacaktır. Hiç nafaka ödemek istemiyorsa nafakanın kaldırılması veya nafaka miktarının fazla olduğunu düşünüyorsa nafakanın azaltılması itirazında bulunabilir.

Tedbir Nafakası İcra Takibi 

Mahkemece her ne kadar tedbir nafakasına hükmedilse de ödeme yükümlüsü taraf nafakayı ödemeyebiliyor. Nafakayı ödemekten kaçınan kişi hakkında İcra takibi başlatılabilir. İcra takibine rağmen ödemeyi yapmayan kişi tazyik hapsi cezası alacaktır.  Tedbir nafakasına itiraz veya nafakanın kaldırılması gibi bir talepte bulunduysa, hakim cezanın ertelenmesine karar verebilir. Bu nafakaya ilişkin karar, bir ara karar niteliğinde olup davanın nihai ve gerekçeli kararı olmadığından, ancak ve ancak ilamsız icra takibine konu edilebilir.

Tedbir Nafakasında Faiz

Tedbir nafakası, hükmolunan miktar bakımından dava tarihinde doğmuş kabul edilmektedir.   Tedbir nafakasına, nafakaya hükmedildiği tarih ile dava tarihi arasında geçen süre için faiz işletilemez; ancak tedbir nafakasına karar verilen ara karar tarihinden itibaren faiz işletilmektedir.

2024 Tedbir Nafakası Miktarı Ne Kadar?

2024 yılı için tedbir nafakasında miktar ortalama 2.000 TL olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu miktar asgari ücret geliri olan kişiler için olduğu söylenebilir. Tedbir nafakası miktarı kişilerin maddi güçleri doğrultusunda değişiklik gösterebilmektedir. Nafakayı ödeyecek kişinin işsiz olması bu durumu değiştirmez.

Tedbir Nafakası Alabilmek İçin Karşı Tarafın Kusurlu Olması Gerekir Mi?

Tedbir nafakası alabilmek için diğer eşin kusurlu olması gerekmez. Tedbir nafakasını ödeme dava süresince devam edeceği için, bu nafakanın verilmesinde, kimin kusurlu olduğunun bir önemi yoktur.

Tedbir Nafakası Ne Zamandan İtibaren Ödenmeye Başlar?

Tedbir nafakasının ödenmesi, nafaka kararının alındığı tarihten değil de, boşanma davasının açıldığı tarihten itibaren başlar. Yani mahkeme nafaka kararını, boşanma davası açılmasından 2 ay sonra da verse, bu karar geçmişe etkili olur ve nafaka alacak olan eş o 2 aylık süre için de nafaka alacaktır.

Ek olarak, hakim açılmış olan boşanma davası sırasında, eşlerin mallarıyla ilgili olan önlemleri de alacaktır.

Tedbir Nafakası Dilekçe Örneği

Tedbir nafakası ile ilgili dilekçe ve hukuki sorunlarınız için Bakırköy Avukat ile iletişime geçebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

  1. Avatar
    Anıl kaya Cevapla

    Eşim beni aldattı. buna rağmen mahkeme 500 tltedbir nafakası ödemem gerektiğini belirtti. böyle birşey nasıl mümkün olabilir?

    • Avatar
      Av. Yekcan Öner Gönderi yazarı

      Tedbir nafakası belirlenirken tarafların kusuruna bakılmaz. Çünkü tedbir nafakası zor durumda kalacak olan tarafın geçinebilmesi için gereklidir.

  2. Avatar
    Hüsamettin arıkan Cevapla

    Bilinmesi gereken bir konu teşekkürler bu yazı dizisi için

  3. Avatar
    emir01 Cevapla

    Tedbir nafakasını ödeyemediğim için hakkımda tazyik hapsi istendi. Bunun için ne yapabilirim?

    • Avatar
      Av. Yekcan Öner Gönderi yazarı

      Merhabalar, tedbir nafakası ödenmediği zaman hakkınızda icra ceza mahkemesinde dava açılır. Ancak bu davanın da bazı şartları vardır. Daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  4. Avatar
    gökhan Cevapla

    Gerçekten çok açıklayıcı bir yazı olmuş aklımdaki çoğu soruyu cevapladı sizi arayıp daha fazla bilgi almak istiyorum.

    • Avatar
      Av. Yekcan Öner Gönderi yazarı

      Merhaba , ilginiz için teşekkürler. İletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz. İyi günler

  5. Avatar
    cio0142 Cevapla

    Asgari ücretle çalışıyorum. Mahkeme eşime 1000 tl tedbif nafakası ödememi söyledi. Ne yapabilirim?

    • Avatar
      Av. Yekcan Öner Gönderi yazarı

      Merhabalar, tedbir nafakasına itiraz edebilirsiniz. Mahkeme gelir düzeyinize göre hakkaniyet ölçüsünde bir miktar belirlemesi gerekir. İyi günler

  6. Pingback Yazı Nafaka Hesaplama - İstanbul Avukat Yekcan ÖNER

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir