ARAÇ DEĞER KAYBI DAVASI

Hasar gören ve hasar sonrası tamir edilen aracın ikinci el piyasasındaki değer düşüşü için araç değer kaybı davası açılabilir.

Araç değer kaybı sonucu aracın ikinci el piyasadaki değeri azalacaktır. Kazaya karışan aracın parçalarının yetkili serviste orijinal parçaları ile değiştirilmesi bile aracın değerinin düşmesine neden olacaktır.

Diğer koşulların da sağlanması halinde araç değer kaybı tespit edilip, bu zararın giderilmesi mümkündür.

Araç Değer Kaybını Kim Talep Edebilir?

Meydana gelen kazada %100 kusurlu olmayan taraf, aracında oluşan değer kaybı için müteselsil sorumlu olan aracın sürücüsüne ve aracın poliçesinin bulunduğu sigorta şirketine başvurabilir. Yani %25 kusurlu olan taraf dahi aracında meydana gelen değer kaybı için zararını giderebilir.

Araç Değer Kaybı Nereden Talep Edilir?

Değer kaybını, öncelikle trafik kazasına karışan kusurlu araç maliki, bu aracın Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigorta (KMAZMS-Trafik Sigorta) poliçesini düzenleyen sigorta şirketi, araç işleteni ve aracı kullanan kişi müştereken ve müteselsilen ödemekle yükümlüdür.

Karayolları Trafik Kanunu gereği birden çok sorumlu kişi bulunmaktadır. Bu kişilerin sorumlulukları da müşterek sorumluluktur. Yani istediğiniz kişiden veya tümünden aynı anda alacağınızı talep edebilme hak ve yetkisine sahipsiniz.

Araç değer kaybı, kusurlu bulunan aracın Trafik Sigorta poliçesini düzenleyen sigorta şirketine karşı yazılı talepte bulunularak alınır. Eğer sigorta şirketi makul bir değer kaybı tutarı teklif etmez veya talebinizi reddederse mahkemeye başvurup araç maliki, araç işleteni, araç sürücüsü ve sigorta şirketi olmak üzere tüm sorumlulara karşı dava açabilirsiniz.

Türkiye’de ki yargı sisteminin işleyişi ve dava süreçlerinin uzunluğu dikkate alındığında bu davanın tahminen 1-2 yıllık bir zaman alacağı düşünülebilir. Ancak Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yapılması hem zaman hem de maddi bakımdan daha mantıklıdır.

Sigorta Tahkim Komisyonu yargılama yapma yetkisine sahip olan bir alternatif uyuşmazlık çözüm kurumudur. Sigorta Tahkim Komisyonu’nda sadece karşı tarafın aracının zorunlu mali mesuliyet sorumluluk sigorta poliçesini (ZMMS-Trafik Sigortası) düzenleyen sigorta şirketi aleyhine başvuru yapılabilir.

Araç maliki, işleteni veya araç sürücüsü aleyhine Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yapılamaz. Sigorta tahkim komisyonuna başvuru mahkemelere başvurudan daha az masraflı ve daha hızlı bir sürede karar alınabilir. İstisnai durumlar hariç olmak üzere en fazla 6 ay içinde başvurunuz sonuçlanacaktır.

Sigorta Tahkim Komisyonu’na Nasıl Başvurulur?

Sigorta şirketine problemle ilgili başvuruda yapıldığında verilen cevap tatmin edici değilse veya sorun 15 gün içinde çözüme kavuşmuyorsa; Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurabilir, sorunun çözümünü kolaylaştırma imkânı bulabilirsiniz.

Başvuru yapmak için başvuru formunu eksiksiz ve doğru doldurmanız gerekiyor. Daha sonra iddianızı destekleyen belgeleri komisyona iletebilirsiniz. Ancak başvurunuzun değerlendirilmesi için bir takım koşullar bulunuyor.

Bu koşullar:

  • Uyuşmazlık yaşanılan sigorta şirketinin Sigorta Tahkim Komisyonu’na üyeliğinin bulunması,
  • Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurulmasını gerektiren konunun; ilgili şirketin üyelik tarihinden sonra meydana gelmiş olması,
  • İlgili konunun mahkemeye, tüketici sorunları hakem heyetine ya da hukuk usulü muhakemeleri kanunu kapsamında tahkime ulaşmaması gibi maddeleri içermesi,

Yaptığınız başvurunun bağımsız sigorta hakemlerince incelenmesinden sonra verilecek karar, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 532. madde uyarınca yetkili mahkemeye iletilir.

Araç Değer Kaybını Talep Edebilme Şartları

  • Araçta Değer Kaybı oluşturacak maddi hasarın meydana gelmiş olması,
  • Meydana gelen kazada %100 kusurlu bulunmamış olması,
  • Kazanın son 2 yıl içerisinde meydana gelmiş olması.

Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nce 23.09.2010 tarihinde yayınlanan sektör duyurusu ile araç değer kaybı tespitinin kara araçları branşında ruhsat sahibi sigorta eksperlerince yapılabileceği belirtilmiştir.

Araç Değer Kaybı Hesaplamasında Etkili Faktörler

  • Aracın marka ve modeli
  • Aracın piyasadaki değeri,
  • Aracın kilometresi,
  • Aracın trafiğe çıkış tarihi
  • İşlem gören araç parçası sayısı,
  • Değişim yapılan parçanın araçtaki konumu ve önemi,
  • Kullanılan yedek parçasının türü,
  • Geçmiş hasar durumu ve detayları.

Yukarıda ki şartların tespit edilmesinden sonra, bilirkişi sigorta eksperleri aracın değer kaybının hesaplamasını yaparlar.

Gerekli hesaplamalar yapıldıktan sonra ve değer kaybı raporu alındıktan sonra sigorta şirketine başvuru yapabilirsiniz.

Değer Kaybı Bakımından Sigorta Teminatı Dışında Kalan Durumlar

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası Genel Şartları Ek-1’e göre, şu durumların varlığı halinde araç değer kaybı sigorta teminatı kapsamı dışında kalır;

  • Ufak bir onarım ile giderilebilecek lastik, hava yastığı, jant, kaporta, plastik aksam, cam, mekanik, elektronik hasarları,
  • Aracın ana iskeletinde ve şaside hasar olmaksızın vidalı parçalarda hasar oluşması,
  • Aracın kaza anındaki piyasa değerinin %25’ini aşan değer kaybı talepleri,
  • Kaza tarihi ile ihbar tarihi arasında aracın mülkiyetinde değişiklik olduysa,
  • Çekme ve hurda belgeli araçlar ile ilgili talepler,
  • Kısa süreli kiralık araçlar, taksi, dolmuş gibi araçlar ile ilgili talepler.

Kasko Sigortası Araç Değer Kaybını Karşılar mı? Normal şartlarda, kazadan dolayı araç değer kaybı yaşanması halinde zorunlu trafik sigortası devreye girmektedir. Ancak kazaya karışan araç bir tane olmayabilir ve kazaya sebep olan farklı şahısların da aracında değer kaybı olmuş olabilir. Böyle bir durumda trafik sigortası, kazada hiçbir suçu olmayan ya da suç oranı en az bir kişinin değer kaybını karşılar.

Kasko poliçelerinde onarımdan kaynaklanan araç değer kayıplarını teminat altına alınmadığından kasko sigortasından bunun karşılanması istenemez. Ancak bazı sigorta şirketleri kasko sigortası kapsamında araç değer kaybı teminatına yer verebilmektedir.

Ekspertiz Ücreti Sigortadan Alınabilir Mi? 

Yapılan masraflardan olan ekspertiz ücreti de sigorta şirketinden alınabilmektedir. Sigortacı, sigorta ettiren, sigortalı ve lehtar tarafından, rizikonun, tazminatın veya bedel ödeme borcunun kapsamının belirlenmesi amacıyla yapılan makul giderleri, bunlar faydasız kalmış olsalar bile ödemek zorundadır.

Trafik kazası nedeniyle aracınızda oluşan değer kaybının tazmini ile ilgili avukatlık hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için İLETİŞİM bilgilerimiz aracılığıyla bizimle irtibata geçebilirsiniz.

6 thoughts on “ARAÇ DEĞER KAYBI DAVASI”

  1. Meltem D. 22 Nisan 2019

    Merhabalar yaklaşık 1.5 yıl önce trafik kazası geçirdim. Aracımın ön kısmı baya hasar gördü. Bunun için aracım değer kaybetti. Yardımcı olur musunuz?

    • Merhabalar, Araç Değer Kaybı davanız zamanaşımına uğramamış bu yüzden dava açılabilir. İletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz. İyi günler

  2. Tolga L. 24 Nisan 2019

    İyi günler, aracımla geçen ay kaza yaptım ve aracımı yaptırttıktan sonra sattım. Satış yapmama rağmen aracımın değer kaybını alabilirmiyim? Teşekkürler şimdiden

  3. ali koçal 14 Aralık 2020

    merhaba araç değer kaybımla ilgili avukatım vasıtası ile karşı sigorta şirketine başvuruda bulundum.Karşı sigorta şirketi araç değer kaybı bedeli olarak kendileri vekilim olan avukatın hesabına bir meblağ göndermiş fakat yine de vekilim tahkim komisyonuna başvuruyu taşımış. Sorum şu ;
    sigorta şirketinin avukatımın hesabına gönderdiği bedeli avukatım bana göndermesi gerekmiyor mu ?
    Tahkim komisyonuna başvuruyu taşımış olması adıme gelen bu bedelin hesabıma göndermesi için bir engel teşkil eder mi tşk.

    • Av. Yekcan Öner 14 Aralık 2020

      Merhabalar, detaylı bir bilgi için bize ulaşabilirsiniz. İyi günler dilerim.

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.