Yabancı Uyruklu Eşten Boşanma – Mal Paylaşımı – Velayet

Yabancı Uyruklu Eşten Boşanma 

Yabancı uyruklu kadından boşanma nasıl olur? Eşlerden birinin Türk olması diğer eşin de yabancı olması durumunda boşanma nasıl gerçekleşecektir? Eğer eşlerin ortak bir vatandaşlıkları var ise öncelikle o ülkenin hukuku uygulanacaktır. Örneğin: Eşlerden birinin Türk vatandaşı, diğer eşin ise Alman vatandaşı olduğunu ve eşlerin İstanbul'da yaşadığını varsayalım. O zaman uygulanacak olan hukuk Türk hukukudur. Yabancı uyruklu eşten boşanmak amacıyla Türk mahkemelerinde açılarak olan davada Türkiye kanunları uygulanacaktır.

Yabancı Uyruklu Eşten Anlaşmalı Boşanma

Yabancı uyruklu eş ile anlaşmalı boşanabilir miyim? Yabancı eşimden anlaşmalı boşanabilir miyim? Boşanma davalarında en sık karşılaştığımız soruların başında gelmektedir.

Yabancı uyruklu eş ile anlaşmalı boşanma davası açılabilir. Bunun için herhangi bir yasal engel bulunmamaktadır. Taraflar dilediği yerde anlaşmalı boşanma davası açabilir.

Hakimin anlaşmalı boşanma kararı verilebilmesi için, hakimin tarafları bizzat dinlemesi, iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması gerekmektedir.

Yabancı Uyruklu Eşten Boşanma Mal Paylaşımı

MÖHUK m.15 uyarınca;

(1) Evlilik malları hakkında eşler evlenme anındaki mutad mesken veya millî hukuklarından birini açık olarak seçebilirler; böyle bir seçimin yapılmamış olması hâlinde evlilik malları hakkında eşlerin evlenme anındaki müşterek milli hukuku, bulunmaması halinde evlenme anındaki müşterek mutad mesken hukuku, bunun da bulunmaması halinde Türk hukuku uygulanır.

(2) Malların tasfiyesinde, taşınmazlar için bulundukları ülke hukuku uygulanır.

Bir Türk vatandaşının bir Rus vatandaşı ile evlendiğini ve daha sonra boşanmanın gerçekleştiğini varsayalım. Peki yabancı uyruklu eşten boşanırken mal paylaşımı nasıl yapılacak? Öncelikle bu çiftin nerede ve ne zaman evlendiğine bakmak gerekmektedir. Eğer çift Türkiye'de evlenmişse o zaman mal paylaşımı Türk kanunlarına göre yapılacaktır. Bu çiftin hem Türkiye'de hem de Almanya'da birden fazla evlerinin olduğunu varsayalım. O zaman Türkiye'deki ev hakkında Türk hukuku, Almanya'daki ev için de Alman hukuku uygulanacaktır.

Yabancı Uyruklu Eş Nafaka Alabilir Mi?

Yabancı eşe nafaka verilir mi? Yabancı uyruklu eş de nafaka alabilir. Tıpkı boşanma davasındaki gibi aşağıda belirtilen sıralama geçerlidir. Nafakada davasında da sırasıyla;

1- Eşlerin müşterek milli hukuku, 2- Eşlerin müşterek milli hukuku yoksa, müşterek mutad mesken hukuku, 3- Müşterek milli veya mutad mesken hukuku yoksa Türk hukuku

uygulanacaktır. Yabancı uyruklu boşanmış eşler arasındaki nafaka taleplerinde MÖHUK m.14/2 uygulanacaktır.

Yabancı Uyruklu Anneye Velayet Verilir Mi?

Çocuğun velayeti yabancı anneye verilir mi? Boşanmada istenilen velayet veya tek başına açılan velayet davasında çıkacak olan sosyal inceleme raporları çocuğun hangi eşe verileceği hususunda son derece önemlidir. Çocuğun fizyolojik ve psikolojik gelişimi açısından hangi eş daha iyi olacaksa velayet o eşe verilecektir. Yabancı uyruklu eşe de velayet verilebilir.

Yabancı Anadan Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Velayeti

Türkiye'de Oturan Yabancıların Nüfus Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmeliği m.13/1 göre,  Yabancılar kütüğünde kayıtlı ana ile Türk vatandaşı babadan evlilik dışında doğan çocuk, yabancılar kütüğüne annenin bildireceği baba adı ile yazılır. Çocuk ile anası arasında yabancı kimlik numaraları ile bağ kurulur.  Ana ve babanın evlenmesi veya baba tarafından tanınması ya da mahkeme kararıyla babalığa hükmedilmesi halinde; çocuğun yabancılar kütüğündeki kaydı kapatılır. Çocuğun kaydı babasının kayıtlı bulunduğu haneye nüfus mevzuatı uyarınca tescil edilerek Türkiye Cumhuriyeti  kimlik numarası verilir. Çocuğun kapatılan kaydı ile baba hanesindeki kaydı arasında bağ kurulur.

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.