NAFAKA

Nafaka Çeşitleri Nelerdir?

Nafaka, 4 türde belirlenebilir. Bunlar, tedbir nafakası, yoksulluk nafakası, iştirak nafakası, eğitim nafakası ve yardım nafakasıdır.

Tedbir Nafakası Nedir?

Tedbir nafakası, boşanma davası sonuçlanana kadar, maddi durumu görece daha zayıf olan eşin yoksulluğa düşmesini sağlamak amacıyla hükmedilebilecek olan nafaka türüdür. Bunun yanında tedbir nafakası verilecek eşin kusur durumu önem arz etmez, yani bu tür bir nafaka, tam kusurlu eşe dahi ihtiyaç durumunda verilebilir.

Yoksulluk Nafakası Nedir?

Yoksulluk nafakası, boşanma kararının kesinleşmesinden sonra, yoksulluğa düşecek olan eş lehine hükmedilen nafaka çeşididir. Yoksulluk nafakasına hükmedilebilmesi için, nafaka alacaklısının kusurunun karşı taraftan daha ağır olmaması gerekir.

İştirak Nafakası Nedir?

İştirak nafakası, velayeti kendisine verilmeyen eş aleyhine, ergin olmayan çocuk lehine herhangi bir talep olmaksızın da hakim tarafından hükmedilen nafaka türüdür. Bu nafaka türünde eşlerin kusur durumunun hiçbir önemi yoktur. Bu nafaka türündeki amaç ergin olmayan çocuğun yetiştirilmesi, sağlık barınma, eğitim vs. giderlerine velayet kendisine verilmeyen eşin mali gücü oranında katılmasını sağlamaktır.

Yardım Nafakası Nedir?

Yardım nafakası yoksulluğa düşen kişinin alt soy, üst soy ya da kardeşlerinden talep edebileceği bir nafaka türüdür.

Nafaka Yetkili Mahkeme

Türk Medeni Kanunu 177. maddesine göre ; Boşanmadan sonra açılacak nafaka davalarında, nafaka alacaklısının yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir.

Nafaka davası yetkili mahkeme belirlenirken seçimlik hak kullanılabilir. Kişi isterse kendi yerleşim yerindeki yetkili mahkemede, isterse de davalının yerleşim yerindeki yetkili mahkemede nafaka davası açabilir. 

Nafaka Nasıl Belirlenir?

Nafaka, esasen kişinin evlilik birliği içerisindeki maddi durumunu korumak amacıyla değil, yalnızca eşi yoksulluktan korumak için verilir. Lehine nafakaya hükmedilecek eşin standart yaşam şartları belirlenerek buna uygun bir miktar nafaka verilmesine hükmedilir.

Nafaka Hangi Durumlarda Kaldırılır?

Türk Medeni kanunumuzda belirtildiği üzere nafaka, alacaklı tarafın yeniden evlenmesi ya da taraflardan birinin ölümü halinde kendiliğinden kalkar; alacaklı tarafın evlenme olmaksızın fiilen evliymiş gibi yaşaması, yoksulluğunun ortadan kalkması ya da haysiyetsiz hayat sürmesi halinde mahkeme kararıyla kaldırılır.

Nafaka Miktarı Sonradan Değiştirilebilir mi?

Evet, tarafların mali durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hallerde iradın artırılması veya azaltılmasına karar verilebilir.

Ortak Çocuğun Velayetini Alan Eş, Çocuk İçin de Nafaka İsteyebilir mi?

18 yaşını doldurmamış olan ortak çocuklarının velayetini alan eş, ayrıca iştirak nafakası da talep edebilir. Çocuk 18 yaşını doldurduktan sonra, eğitimine devam ettiği dönem için bir yardım nafakası talep edebilir.

Nafaka Emekli Maaşından Kesilir mi?

Borçlunun muvafakati olmadıkça, kural olarak emekli maaşı haczedilemez. Fakat nafaka borçları bu kuralın istisnasıdır. Yani nafaka alacaklıları, nafaka borçlusunun emekli maaşına dahi haciz koydurabilirler.

Nafaka Emekli Maaşı Haciz için öncelikle icra takibi yapılması gerekmektedir. 

Nafaka En Az Ne Kadar Olur?

Nafaka belirlenirken; eşlerin mali gücü, eşlerin asgari yaşam gereksinimleri, eşlerin yaşları, eşlerin sağlık durumları gibi etkenler dikkate alınır. 

Nafaka En Geç Ne Zaman Ödenir?

Nafakanın ne zaman ödeneceği mahkeme kararıyla belirlenecektir. Yoksulluk nafakası davanın kesinleşmesiyle birlikte muaccel hale gelir.

Nafaka Gecikirse Ne Olur? Alacaklı borçluya karşı icra takibi başlatabilir. 

Nafaka Evlilik Sözleşmesi

Evlenmeden önce nafaka ile ilgili yapılacak sözleşmeler geçerli değildir. "Boşanmadan sonra nafaka verilmeyecektir" gibi hükümler geçersiz olacaktır. 

Nafaka Resen Araştırma

Nafaka davalarında dava malzemesini toplamak mahkemenin işi değildir. Taraflar dayandıkları iddiaların ispatı için gerekli malzemeleri getirmelidir. 

Nafaka Tefe Tüfe Hesaplama 2025

Nafaka Tüfe Hesaplama 2025, Nafaka ÜFE Hesaplama 2025 için TÜİK sayfasına bakarak hesaplama yapabilirsiniz. 

Nafaka Yükseltme Davası

Nafakanın düşük kaldığını düşünen alacaklı nafakanın arttırılması davası açabilir. 

Nafaka Davası Kesinleşmeden İcraya Konulabilir mi?

Nafaka ara kararları için ilamlı icraya başvurulamaz.

İştirak nafakası ilam kesinleşmeden icraya konulamaz. 

Nafakayı Ödemeyince Ne Olur?

Nafakanın ödenmemesi durumu İcra ve İflas Kanunun 344. Maddesinde açıklanmıştır. Söz konusu maddeye göre, nafakaya ilişkin kararların gereği yerine getirmeyen borçlunun, alacaklının şikayeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir. Şikayette bulunulmadan önce nafaka borçlusu aleyhine icra takibi başlatılması gerekmektedir. Aksi takdirde nafaka alacaklısının şikayet hakkı ortadan kalkmaktadır.

Nafaka Davası Ne Kadar Sürer

Nafaka davaları süresi dava türüne göre değişiklik göstermektedir. Nafaka davası ortalama 1-2 yıl sürebilmektedir. 

Nafaka Davasında Islah

Nafaka ıslah edilebilir mi? Nafaka davalarında ıslah ile iddianın genişletilmesi veya değiştirilmesi uygulanabilir. Nafaka davasında ıslah işlemi ile yeni vakıa eklenebilir. Ancak bu vakıanın davadan önce gerçekleşmiş olması gerekmektedir. 

Nafaka Otomatik Artar mı?

Boşanma davasıyla birlikte verilen nafaka kararı veya ayrı bir dava olarak verilen nafaka kararında mahkeme nafakanın her yıl ÜFE veya TÜFE şeklinde arttırılacağına dair bir hüküm vermişse o zaman nafaka her yıl otomatik artacaktır. 

İştirak nafakasının gelecek yıllarda arttırılması konusunda istem olmalıdır. 

Nafaka Parası Nereye Yatar?

Nafaka borçlusu nafaka alacaklısının belirlediği bir hesaba parayı yatırabilir. 

Nafaka Gönderirken Açıklama

Nafaka borçlusu olan kişi alacaklıya para gönderirken dekont açıklamasında hangi aya ilişkin nafaka alacağını belirtmesi gerekir. Örneğin: 2025 Şubat ayı nafaka ödemesi

Nafaka Gelirin Yüzde Kaçı?

Nafaka belirlenirken gelirin yüzde kaçı diye belirlenmez. Bu belirleme yapılırken; eşlerin mali gücü, eşlerin asgari yaşam gereksinimleri, eşlerin yaşları, eşlerin sağlık durumları gibi etkenler dikkate alınır. 

Nafaka Gelir Vergisinden Düşer mi?

Hayır düşmez. Nafaka vergi konusunu ilgilendiren bir ödeme aracı değildir. 

Nafaka Geriye Dönük İstenebilir mi?

Nafaka geriye dönük olarak, dava dilekçesi ile birlikte istenebileceği gibi, boşanma davası kesinleştikten sonra da istenebilir.

Nafaka Hangi Durumlarda Kesilir?

  • Evlenen eş veya fiilen evliymiş gibi yaşayan kişinin yoksulluk nafakası kesilir.
  • Eşlerden birinin ölmesi 
  • Alacaklının yoksulluğunun ortadan kalkması
  • Alacaklının haysiyetsiz hayat sürmesi

Nafaka Haczedilebilir mi?

Nafaka alacağı kural olarak haczedilemez. 

Nafaka Kaç Yıl Ödenir?

İştirak nafakası çocuğun 18 yaşına gelmesine kadar ödenirken, yoksulluk nafakası kural olarak süresiz verilir. Tarafların anlaşması ile veya nafaka alacaklısının isteği ile yoksulluk nafakası süreli olarak belirlenebilir.

Nafaka Kaç Yaşına Kadar Ödenir?

İştirak nafakası, çocuk 18 yaşına gelene kadar ödenebilir. 18 yaşından sonra eğitimi devam eden kişi için eğitim nafakası ödenebilir. 

Nafaka Kimlere Verilir?

İştirak nafakası 18 yaşında küçük müşterek 

Nafaka Vermeyen Baba Nereye Şikayet Edilir?

Nafaka ödenmemesi halinde icra takibi yapılır. İcra takibine rağmen nafakanın ödenmemeye devam etmesi halinde alacaklı kişi borçlu kişiyi ilgili İcra Ceza Mahkemesine şikayet edebilir. 

Nafaka Ödemeyen Baba Çocuğunu Görebilir mi?

Evet görebilir. Kişisel ilişki ve nafaka ayrı durumlardır. Nafaka ödenmemesi kişisel görüşmeye etki etmez. 

Nafakada Faiz Başlangıç Tarihi

Tedbir nafakası faiz başlangıç tarihi, tedbir nafakasının karar tarihidir.

İştirak nafakası faiz başlangıç tarihi nafaka artırım davasının kesinleşme tarihidir. Nafaka artırım davasının kesinleşmesinden itibaren faiz başlar.

Yoksulluk nafakası faiz başlangıcı borcun muaccel olduğu zamandır.

Nafaka Red Vekalet Ücreti

İştirak nafakası vekalet ücreti kesinleşmeden icraya konulabilir mi? Evet. Açılan iştirak nafakası davası veya iştirak nafakasının artırılması davalarında dosya kesinleşmeden avukatın hak kazandığı vekalet ücreti icraya konulabilir.

Nafaka artırım davalarında ret edilen miktar üzerinden karşı taraf lehine vekalet ücreti verilemez. Tümden red halinde ise; İştirak nafakası karşı vekalet ücreti, AAÜT’nin 9. maddesi uyarınca nafaka farkının bir yıllık tutarı üzerinden nisbi vekalet ücreti taktiri gerekir. (Yargıtay 3. HD Esas:2012-17176 Karar:2012-22431)

Nafaka Davası Yargılama Usulü

Nafaka davalarında basit yargılama usulü uygulanır. 

 

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.