ENGELLİ ARAÇ SATIŞI – VASİNİN ARAÇ SATMASI
ÖTV muafiyetli araç alımında engellilik oranı %90 veya üzeri olan yetişkin engelliler ile Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporunda (ÇÖZGER) "Özel Koşul Gereksinimi Vardır" ibaresi bulunan 18 yaş altı engelliler ÖTV istinasından yararlanabilir.
Engelli Araç Satış Süresi
Engelli araç satılabilir mi? Engelli araç her zaman satılabilir ancak bunun belli şartları vardır:
- Fatura tarihinden itibaren 5 yıl içinde satılması halinde o zaman ÖTV tutarının ödenmesi şarttır.
- Fatura tarihinden itibaren 5 yıl geçtikten sonra ise hiçbir vergi ödenmeden araç satılabilir.
Engelli Araç Satışı Nasıl Yapılır?
Engelli araç satışı nasıl olur? Engelli kişi sadece ortopedik engelliyse araç satışını kendi yapabilir veya vekalet vererek bu satışı gerçekleştirebilir. Engelli kişi bir çocuk ise ve kısıtlı değilse anne baba velayet sahibi olduğu için yine satış rahatlıkla yapılabilir.
Engelli kişinin bir vasisi varsa araç satışı rahat bir şekilde gerçekleşmeyecektir. Aşağıda detaylı bir şekilde vasinin araç satışı konusu anlatılmıştır.
Kısıtlının anne babası var ise velayet hükümlerinin uygulanması için bir hüküm kuruluyor vesayet kararında o hükümle birlikte satış iznine gerek kalmamaktadır.
Vasi Kararı Engelli Araç Satış
Vasi kararı olan engelli araç satışı için belirli prosedürler vardır. Bu prosedürlere uyulması halinde araç satışı yapılabilecektir. Vasi kişi öncelikle vasilik kararını veren Sulh Hukuk Mahkemesinden satışa izin davası açması gerekmektedir. Vesayet altındaki kişiye ait malların satışında açık artırma esastır.
Satışa çıkarılacak malların özel durumları, nitelikleri veya değerlerinin azlığı göz önüne alınarak taşınırlarda vesayet makamı (Sulh Hukuk Mahkemesi) pazarlıkla satışa karar verebilir.
Vasi araç satışı yapabilir mi? Vasinin araç satışı için mahkemeden izin alması gerekmektedir. Mahkeme açık artırma veya pazarlıkla satış yapılmasına karar verebilir.
Vasi kararı ile araç satışı nasıl yapılır? Mahkemenin vereceği karar ile araç satışı açık artırma veya pazarlama usulüyle satılabilir.
Açık artırmada usul
Açık artırma, vesayet makamının gözetimi altında ve bu işle görevlendirdiği memur tarafından, vasi de hazır olduğu halde yapılır. Hakim, açık artırmayla satışta, vesayet altında bulunanın menfaatlerine uygun olmak üzere, satış şartları ile satış ilanlarının nerede ve ne şekilde yapılacağını belirler. Satış ilanında, ihalenin hakim onayı ile tamamlanacağı hususu da belirtilir. Artırma şartnamesinin hazırlanmasında ve ilanında 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu hükümleri de gözönünde bulundurulur. Taşınır ve taşınmazların açık artırmada en çok artırana devir ve teslim edilebilmesi için vesayet makamının ihaleyi on gün içinde onaylaması gerekir. Alıcının, satış bedelini, ihalenin onaylanması koşuluyla ihale tarihinden itibaren on gün içinde ödemesi gerekir. Satış bedeli, vesayet makamı tarafından belirlenen milli bir bankaya yatırılır. Satış bedeli tamamen ödendikten sonra taşınır mallar alıcısına teslim edilir. Taşınmazların alıcı adına tescili için hakim tarafından tapuya, ihale tutanağının onaylı bir örneği de eklenmek suretiyle tezkere yazılır. Bu tezkere, tapu siciline yapılacak tescilin hukuki sebebini oluşturur.
Pazarlıkla satışta usul
Pazarlıkla satış, vesayet makamının gözetimi altında ve bu işle görevlendirdiği memur tarafından vasi de hazır olduğu halde yapılır. Hakim, pazarlıkla satışta, vesayet altında bulunanın menfaatlerine uygun olmak üzere, satış şartları ile satış ilanının yapılıp yapılmayacağını, yapılacaksa nerede ve ne şekilde yapılacağını belirler. Satış ilanında, ihalenin hakim onayı ile tamamlanacağı hususu da belirtilir. Pazarlıkla yapılacak ihaleye en az üç istekli davet edilir. İsteklilerle yapılan pazarlık sonucu ihale en yüksek bedeli verene yapılır. Taşınır ve taşınmazların pazarlık sonucu en yüksek bedeli verene devir ve teslim edilebilmesi için vesayet makamının ihaleyi on gün içinde onaylaması gerekir. Alıcının, satış bedelini, ihalenin onaylanması koşuluyla ihale tarihinden itibaren on gün içinde ödemesi gerekir. Satış bedeli, vesayet makamı tarafından belirlenen milli bir bankaya yatırılır. Satış bedeli tamamen ödendikten sonra taşınır mallar alıcısına teslim edilir. Taşınmazların alıcı adına tescili için hakim tarafından tapuya, ihale tutanağının onaylı bir örneği de eklenmek suretiyle tezkere yazılır. Bu tezkere, tapu siciline yapılacak tescilin hukuki sebebini oluşturur.
Vasi atanan kişinin araç satışı sanıldığı kadar basit değildir. Vesayet makamının izniyle bu araç satışını yapması gerekir.
Vasi Araç Satışı İzin Dilekçesi
Vasi kararı ile araç satışı dilekçesi için tarafımızla iletişime geçebilirsiniz.