Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır, Nereye Verilir ?
Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır ?
Boşanma dilekçesi yazılırken öncelikle dilekçenin esaslı unsurları bulunmalıdır. Dilekçede bulunması zorunlu unsurlar HMK 119. maddede belirtilmiştir.
MADDE 119- (1) Dava dilekçesinde aşağıdaki hususlar bulunur: a) Mahkemenin adı. b) Davacı ile davalının adı, soyadı ve adresleri. c) Davacının Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası. ç) Varsa tarafların kanuni temsilcilerinin ve davacı vekilinin adı, soyadı ve adresleri. d) Davanın konusu ve malvarlığı haklarına ilişkin davalarda, dava konusunun değeri. e) Davacının iddiasının dayanağı olan bütün vakıaların sıra numarası altında açık özetleri. f) İddia edilen her bir vakıanın hangi delillerle ispat edileceği. g) Dayanılan hukuki sebepler. ğ) Açık bir şekilde talep sonucu. h) Davacının, varsa kanuni temsilcisinin veya vekilinin imzası. (2) Birinci fıkranın (a), (d), (e), (f) ve (g) bentleri dışında kalan hususların eksik olması hâlinde, hâkim davacıya eksikliği tamamlaması için bir haftalık kesin süre verir. Bu süre içinde eksikliğin tamamlanmaması hâlinde dava açılmamış sayılır.
Dilekçede zorunlu unsurlar olmadığı takdirde mahkeme hakimi size eksikliğin giderilmesi için 1 haftalık kesin süre verir. Bu süre içinde eksikliği gidermezseniz davanız açılmamış sayılacaktır.
Boşanma dilekçenizde değineceğiniz olayları kronolojik bir sıraya göre açık ve net bir şekilde anlatmalı, taleplerinizi de açıkça belirtmelisiniz.
Boşanma Dilekçesi Nereye Verilir ?
Boşanma davası dilekçesi tamamlandıktan sonra adliyede bulunan “Ön Büro”, “Tevzi Büro” veya tevzi işiyle görevlendirilen ” Yazı İşleri Personeli” ne teslim edilmelidir.
Boşanma Dilekçesi Kaç Sayfa Olur ?
Boşanma dilekçesinin belli bir sayfa sayısının üstünde olması diye bir kural yoktur. Yukarda da değindiğim üzere boşanma dilekçesi hazırlanırken dilekçenin esaslı unsurları yazılmalıdır. Esaslı unsurlarla birlikte dilekçenizde değineceğiniz dava konusu olayları yazmanız yeterli olacaktır. Dilekçe sayfa sayısının fazla olması demek dilekçenin iyi olduğu anlamına gelmez. Dilekçenin gereksiz olay veya bilgilerle doldurulması dilekçenin anlaşılma durumunu zorlaştırır. Sonuç olarak; dilekçenizin kaç sayfa olduğu önemli değildir. Dava konusu olarak yazacağınız olayların anlaşılır olması yeterlidir.
Boşanma Dilekçesi Kaç Günde Gelir ?
Dava dilekçesinin görevli büroya verilmesinden itibaren dava açılmış sayılır. Söz konusu dilekçe incelenerek "Tensip Zaptı" düzenlenir. Tensip zaptı ve dilekçe davalı tarafa gönderilir. Tensip zaptı ve dilekçe mahkemenin yoğunluğu, davalının yerleşim yerine göre değişiklik gösterir. Ortalama 1-3 hafta içinde davalı taraf boşanma dilekçesini teslim alır. Davalının iki hafta içinde davaya cevap verebileceği tebliğ zarfında gösterilir. (HMK m. 122)
Boşanma Dilekçesi Karşı Tarafa Ne Zaman Ulaşır ?
Dava açıldıktan sonra aile mahkemesi (veya aile mahkemesi sıfatıyla asliye hukuk mahkemesi) dilekçe ve tensip zaptını davalıya tebliğe çıkarır. Dilekçenin davalıya ulaşması bulunduğu mahkemenin yoğunluğuna, dilekçenin nereye gönderileceğine göre değişiklik göstermektedir. Ortalama 1-3 hafta içinde dilekçe davalı tarafa ulaşacaktır.
Boşanma Dilekçesi Kime Yazdırılır ?
Boşanma dilekçesinin mutlaka uzman boşanma avukatı tarafından yazılması gerekmektedir. Aksi takdirde kişi hak kayıplarına uğrayabilir, geri dönüşü olmayan zararlara yol açabilecektir.
Boşanma Dilekçesi Ücreti
Boşanma dilekçe ücreti dilekçenin kapsamı ve içeriğine göre değişiklik gösterebilir. Boşanma dilekçe ücreti 2023 için bize İLETİŞİM sayfamız üzerinden ulaşabilirsiniz.
Mrb ben esimden bosanmak istiyorum nufus mudurlugunden randevu aldim dilekce verecegim ne kadar surede bosanma olur karsi taraf bosanmak istemesse ne kadar sure uzar tesekkur ederim
Merhaba, eşlerden biri boşanmak istemezse çekişmeli boşanma davası olarak dava görülecektir. Çekişmeli boşanma kararının kesinleşmesi ortalama 1-3 yıl sürebilir.
Mrb 1.5 yasında bebeğim var ablasmalı boşanma olursa cocugımu benden alurlarmı bide anlasmalı bosanmada benim tl olmadıgı için devlet bana yardım edebilirmi
Merhaba, sorularınızın cevabı için daha detaylı bilgiler gerekmektedir. Bizimle iletişime geçip randevu talep edebilirsiniz.