BORÇ VERİLEN PARANIN GERİ ALINMASI
Borç Verdiğim Kişi Borcunu Ödemiyor
Borç para verdiğim kişi ödemiyor sorusuyla sık sık karşılaşmaktayız. Borç verilen paranın ödenmemesi halinde öncelikle verilen borcun ne şekilde verildiğine, arada herhangi bir sözleşmenin olup olmadığına bakılmalıdır.
Borç Verdim Paramı Alamıyorum Ne Yapmalıyım?
Borç verdim paramı geri alamıyorum ne yapacağım? Öncelikle borç verildiğine dair tüm delillerin toplanması gerekir. Bu delillerle birlikte hukuki işlemlerinizi başlatabilirsiniz. Uzman icra avukatından hukuki destek almanız sizin lehinize olacaktır.
Borç verilen para nasıl alınır? Borç para veren kişinin elindeki delillerle birlikte borçlu kişiye karşı icra takibi başlatması gerekir. Borçlu kişinin icra takibine itiraz etmemesi halinde takip kesinleşir ve haciz işlemleri başlayacaktır.
Borç Verilen Para Zamanaşımı
Ödüncün geri verilmesi konusunda belirli bir gün ya da bildirim süresi veya borcun geri istendiği anda muaccel olacağı kararlaştırılmamışsa ödünç alan, ilk istemden başlayarak altı hafta geçmedikçe ödüncü geri vermekle yükümlü değildir.
Ödünç alan ilk istemden başlayarak altı hafta geçmedikçe ödüncü geri vermekle yükümlü değildir.
Türk Borçlar Kanununun 392 inci maddesi gereğince, ödüncün geri verilmesi konusunda belirli bir ödeme günü, ihbar süresi belirlenmemiş veya istenildiği zaman muaccel olacağı kararlaştırılmamış ise ödüncün ilk istemden başlayarak altı hafta içinde geri verilmesi gerekli olduğu, uyuşmazlığın miktarı dikkate alındığında davacının bu konudaki istemini davalıya ilettiğini yazılı belge ile ispatlaması gerektiği, kaldı ki davacı vekiline yapılan ihtara verilen cevapta icra takibinin açılışının üzerinden 6 hafta geçtiği belirtilmişse de anılan süre takip tarihi itibariyle dikkate alınacak bir süre olduğu, dolayısıyla somut olayda, davacı iade talebinde bulunup ancak altı hafta bekledikten sonra takibe geçebileceğinden, anılan süreye uyulmadan başlatılan takibin usul ve yasaya uygun olmadığı gerekçesi ile davanın usulden reddine karar verilmiştir. (Yargıtay 2. HD Esas:2023-8005 Karar:2024-4579)
Ödünç şey verildikten sonra ödüncün iadesine ilişkin zamanaşımı 10 yıldır.
Borç Verilen Para İçin İcra Takibi
Borç icra takibi nasıl yapılır? Verilen borç paranın geri alınması için elinizde delil bulunması halinde ilamsız icra takibi başlatabilirsiniz. Borçlu kişi ödeme emrinin kendisine tebliğinden itibaren 7 gün içinde itiraz etmemesi halinde alacağınız kesinleşecektir.
Borç Verilen Para İçin Alacak Davası
Ödünç verme sözleşmesinden kaynaklı alacak davası açılabilir. Ancak uygulamada öncelikle icra takibinin başlatılması daha uygun görülmektedir.
Elden Verilen Borç Paranın İspatı
Elden borç para verdim alamıyorum ne yapmalıyım? Elden verilen borç paranın ispatı çeşitli şekillerde yapılabilir. Taraflar arasında elden borç para verildiğine dair sözleşme yapılabilir. Taraflar arasında mesajlaşma olması halinde bu mesajlar delil başlangıcı sayılabilir.
EFT İle Borç Para Verdim Geri Alamıyorum
Borç verdiğim parayı nasıl geri alabilirim? EFT ile gönderilen borçlardaki dekont açıklaması son derece mühimdir. Dekont açıklamasının borç verildiğine dair kanıt oluşturması gerekmektedir. Aksi takdirde borç verilen paranın iadesi mümkün olmayabilir.
Havale İle Borç Para Verdim Geri Alamıyorum
Yerleşik içtihatlara göre havale, kural olarak bir ödeme vasıtasıdır. Bir başka anlatımla, havalenin mevcut bir borcun ödenmesi amacıyla yapıldığı karineten kabul edilir ve bu karinenin tersini (havalenin borcun ödenmesinden başka bir amaçla yapıldığını) ileri süren havaleci, bu iddiasını kanıtlamakla yükümlüdür.
Günümüzde sıklıkla bankalar aracılığıyla havaleler gerçekleştirilmektedir ve banka havalelerinde havale eden kişi havale evrakına paranın gönderiliş nedenine dair bir açıklama eklenmesini sağlayarak bunun bir borç ödemesi olmadığını vurgulayabilir.
Havale yaparken açıklamaya "borç" yazmak -Davacı delil olarak banka havale dekontlarına dayanmış olup, davaya konu dekontlarda ise, açıklama olarak “borç” ibaresi bulunmakta olup, bu haliyle davacı iddiasını ispatlamış durumdadır. (Yargıtay 3. HD Esas:2022-4857 Karar:2022-6423)
Havale dekontunda borç açıklaması yapmak son derece önemlidir. Borç olarak para verildiğinin mutlaka açıklamada belirtilmesi gerekmektedir.
Dekont Açıklamalarında Borç Yazmak
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 102 nci maddesi: Kanunen geçerli bir açıklama yapılmadığı veya makbuzda bir açıklık bulunmadığı durumda ödeme, muaccel borç için yapılmış sayılır.
Dekont İle Borç İspatı yapabilmek için öncelikle dekont açıklamasına bakmak gerekir.
Borç İspatı
Borç verdiğimi nasıl ispatlarım? Yazılı delille (senetle) ispatı gereken hususlar, istisnalar dışında takdiri delillerle ve bu kapsamdaki tanık delili ile ispatlanamaz ise de, bu hususların senet dışındaki yemin, ikrar ve ticari defterler gibi diğer kesin delillerle kanıtlanması mümkündür.
Şahitle Borç İspatı, HMK'nın 202 nci maddesine göre, senetle ispat zorunluluğu bulunan hâllerde delil başlangıcı bulunursa tanık dinlenebilecektir. Yazılı delil başlangıcı niteliğinde belge bulunmasının sadece ispat yükü üzerinde bulunan davacıya tanık deliline başvurma olanağı tanıyacaktır.
Delil başlangıcı, iddia konusu hukuki işlemin tamamen ispatına yeterli olmamakla birlikte, söz konusu hukuki işlemi muhtemel gösteren ve kendisine karşı ileri sürülen kimse veya temsilcisi tarafından verilmiş veya gönderilmiş belgedir.
Whatsapp konuşmaları borç ikrarı delil başlangıcı sayılabilir.
Arkadaşa Borç Verdim Alamıyorum Ne Yapmalıyım?
Uzman bir icra avukatından hukuki destek alarak ilamsız icra takibi başlatılabileceği gibi alacak davası da açılabilir.
Paramı Alamıyorum Nereye Şikayet Edebilirim?
Borç verdiğiniz birini herhangi bir yere şikayet edemezsiniz. Çünkü bu durum ceza hukukunu ilgilendiren bir durum değildir. Bu nedenle borç para verdiğiniz birine karşı ancak hukuki yollarla işlem başlatabilirsiniz.