BİRİKMİŞ NAFAKA

Birikmiş Nafaka İcra Takibi

Birikmiş nafaka için ilamlı veya ilamsız icra takibi başlatılabilir. Birikmiş olan nafaka tedbir nafakası ise ilamsız icra başlatılması gerekir. Birikmiş olan nafaka iştirak veya yoksulluk nafakası ise o zaman ilamlı icra başlatılabilecektir.

Birikmiş nafaka alacağı nasıl tahsil edilir? Birikmiş nafaka alacağı tahsili için borçluya karşı icra takibi başlatılması gerekmektedir.

Birikmiş Nafaka Borcuna İtiraz

İlamlı olarak başlatılan birikmiş nafaka borcuna ilişkin borçlu kişi, icra emrinin tebliğinden önceki dönemde borcun ödendiğini (itfa), ertelenmiş olduğunu ya da zamanaşımına uğramış olduğu iddiasında ise icra emrinin kendisine (borçluya) tebliğinden itibaren 7 gün içinde takibe itiraz edebilir ve icranın geri bırakılmasını isteyebilir.

İlamsız olarak başlatılan birikmiş tedbir nafakasına da 7 gün içinde itiraz edilmesi mümkündür.

Birikmiş Nafaka Hesaplama

Birikmiş nafaka alacağı nasıl hesaplanır? Birikmiş nafaka alacağı hesaplamak sanıldığı kadar basit değildir. Özellikle artırım yapılacağına ilişkin bir karar olması durumunda bu hesaplama daha zorlu hale gelmektedir.

Birikmiş nafaka alacağı hesaplama için ofisimizle iletişime geçebilirsiniz. Ücretli bir şekilde hesaplama yapılmaktadır.

Birikmiş nafaka hesaplama programı bulunmamaktadır.

Birikmiş Nafaka Faiz Hesaplama

Birikmiş nafakaya uygulanacak olan faiz türü yasal faizdir. birikmiş nafaka alacaklarına yasal faiz işletilerek faiz hesaplaması yapılabilir.

Birikmiş iştirak nafakası faiz başlangıç tarihinde mahkeme kararına bakmak gerekmektedir.

Birikmiş Nafaka Alacağı Zamanaşımı

Birikmiş nafaka alacağı zamanaşımı 10 (on) yıllık zamanaşımı süresine tabidir. Nafakanın geciktiği gün itibariyle on yıl içerisinde nafakanın türüne göre ilamlı veya ilamsız icra takibine başvurulmalıdır.

Birikmiş Nafaka Alacağı İlamlı İcra mı?

İştirak nafakası birçok farklı nedenler ile nafaka borçlusu tarafından nafaka alacaklısına ödenmemektedir. Bu durumla karşı karşıya kalan nafaka alacaklısı geçmişe dönük birikmiş olan tüm nafaka alacağı için ilamlı icra takibi başlatabilmektedir. Böylece birikmiş nafaka alacağı toplu bir şekilde tahsil edilmiş olacaktır. Bu şekilde nafaka alacaklısının birikmiş olan nafaka alacağına karşı nafaka borçlusuna ilamlı icra takibi başlatması için icra müdürlüklerine başvurması gerekmektedir.

Birikmiş nafaka alacağı ilamlı icra ile alınabilir. Bunun içinde kesinleşmiş bir mahkeme ilamının olması gerekmektedir. İştirak nafakası ve yoksulluk nafakası ile ilgili kesinleşmiş mahkeme kararı olması halinde ilamlı icra başlatılabilir.

Birikmiş Nafaka Tazyik Hapsi

Nafaka, kanundan doğan ve mahkeme kararı ile meydana gelen bir çeşit yasal yükümlülüktür. Mahkeme kararı ile hükme bağlanan tedbir, iştirak veya yoksulluk nafakasının ödenmemesi halinde icra takibi başlatılabilir ve icra takibi ile de sonuç alınamaması halinde nafaka yükümlüsünün şikayet edilmesiyle birlikte 3 aylık ödenmeyen birikmiş nafaka tutarı nedeniyle tazyik hapsine tabii tutulması gündeme gelebilir. Nitekim son 3 aylık nafaka alacağına istinaden nafaka yükümlüsü aleyhine tazyik hapsi talep edilebilmekteyken, son üç ay haricinde birikmiş nafaka alacağı için böyle bir durum söz konusu değildir.

Birikmiş nafaka için tazyik hapsi istenirken son 3 aylık nafaka alacağı için talepte bulunulması gerekir.

Birikmiş nafaka borcu ödenmezse ne olur? Gerekli diğer şartların varlığı halinde borçlu kişi 3 aylık tazyik hapsi cezası alabilir.

Birikmiş nafaka alacağı için şikayet ilgili icra ceza mahkemesine yapılacaktır. Bunun için de öncelikle icra takibi başlatılması gerekmektedir.

Birikmiş Nafaka Alacağına Haciz Konulabilir mi? 

Birikmiş nafaka alacağına haciz konulması mümkün değildir. Nitekim Yargıtay 12. Hukuk Dairesinin 2018/4928 Esas 2019/242 Karar sayılı ilamı ile nafaka alacaklısının birikmiş nafakasına borcu nedeni ile  haciz konulamayacağı yönünde karar verilmiştir.

Birikmiş Nafaka Borcu Taksitlendirme 

Birikmiş nafaka taksit olur mu? Nafaka kural olarak her ay peşin olarak ödenir. Bunun yanında nafakanın taksitle veya toplu olarak ödenmesine karar verilebilir. Nitekim TMK'da devam eden ya da birikmiş nafaka borcu taksitlendirme imkanı düzenlenmemiştir.

Borçlu alacaklının satış talebinden evvel borcunu muntazam taksitlerle ödemeği taahüt eder ve birinci taksiti de derhal verirse icra muamelesi durur. Şukadar ki borçlunun kafi miktar malı haczedilmiş bulunması ve her taksitin borcun dörtte biri miktarından aşağı olmaması ve nihayet aydan aya verilmesi ve müddetin üç aydan fazla olmaması şarttır

Birikmiş Nafaka Alacağı Sıra Cetveli

Birikmiş nafaka alacağı haciz sırası belirlenirken haciz tarihinden önce tahakkuk edilmiş olan kısımlar dikkate alınmalıdır.

İİK’nın 140/2 ve 3 üncü hükümleri uyarınca, nafaka alacağının haciz talep tarihinden önceki son bir yıl içerisinde tahakkuk etmiş olan kısmının İİK’nın 206/4-C maddesindeki imtiyazlı durumu nedeniyle satış bedelinden rüçhanlı olarak pay alması, rüçhanlı olmayan nafaka alacağı kalması halinde ise haciz tarihine göre sıralama yapılması gerekir.

Sıra cetvelinin hukuka uygun olmaması halinde sıra cetvelinin iptali davası açılabilir.

Birikmiş Nafaka Emekli Maaşından Kesilir mi? 

Kural olarak kişinin emekli maaşına haciz konulması mümkün değildir. Ancak nafaka borçları bu kuralın istisnaları arasında yer almaktadır. Nitekim borçlu emekli ise, birikmiş nafaka alacağı için emekli maaşına haciz uygulanabilir.  Ancak birikmiş nafaka alacakları için, borçlunun emekli maaşından aylık maaşının ancak 1/4'ü haczedilebilir. Bu durumda her ay borçlunun emekli maaşının 1/4'ü oranında yapılacak kesintiler, birikmiş nafaka borcu tamamen kapanana kadar devam eder.

İcra takibi başlatıldıktan sonra birikmiş nafaka alacağı için, maaştan 1/4 kesinti yapılabilir ise de, işleyecek nafakanın tamamı için kesinti yapılır. (Yargıtay 8. HD Esas:2014-19253 Karar:2016-3557)

Birikmiş Nafaka Vekalet Ücreti

Birikmiş nafaka icra vekalet ücreti nasıl hesaplanır? Vekil vasıtasiyle yapılan takiplerde vekalet ücretinin miktarı, alacaklı ile borçlu arasında yapılmış sözleşmeye bakılmaksızın, icra memuru tarafından avukatlık ücret tarifesine göre hesaplanır. Bu şekilde tayin olunan vekalet ücreti de takip masraflarına dahildir.

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.