ALMANYA TÜRKİYE BOŞANMA

Almanya'da Boşanma Türkiye'de Geçerli mi?

Almanya mahkemelerinde verilen boşanma kararının Türkiye'de geçerli olması için tanıma ve tenfiz davası açılması gerekmektedir. Böylelikle Almanyada alınan boşanma kararı Türkiye'de geçerli hale gelecektir.

Almanya'da Boşandım Türkiye'de Ne Yapmam Lazım?

Almanya'da boşanma davanızın kesinleşmesi halinde Türkiye'de geçerli olabilmesi için tanıma ve tenfiz davası açılmalıdır. Yabancı mahkeme kararlarının Türkiye'de yasal olarak kabul edilmesi için Tanıma ve Tenfiz süreçlerinden geçirilmesi gerekmektedir. Bu sayede mahkemelerde bu kararların icra kabiliyetine sahip olup olmayacağı belirlenecektir.

Almanya'daki Boşanmanın Türkiye'de Tanınması

Tanımayla, yabancı mahkeme kararı kesin hüküm gücünü kazanır. Tanınmış bir yabancı mahkeme kararı tıpkı Türk mahkemesinden verilmiş bir karar olarak sayılacaktır. Aynı zamanda tanınmış bir yabancı mahkeme kararı, kesin delil teşkil eder.

Yabancı mahkeme kararının tenfiz edilmesi halinde ise, karar kesin hüküm ve kesin delil olarak sonuç doğuracak aynı zamanda da Türkiye’de icra kabiliyeti de kazanacaktır. Bu haliyle tenfiz, tanımayı da kapsamaktadır.

Almanya'daki Boşanmanın Türkiye'de Tanınması Yeni Kanun:

Resmi Gazete’de 7 Şubat 2018 tarihinde yayımlanan “Yabancı Ülke Adlî Veya İdarî Makamlarınca Verilen Kararların Nüfus Kütüğüne Tescili Hakkında Yönetmelik” in uygulaması, Ankara İl Nüfus Müdürlüğü’nden başlamış, 15 Ekim Pazartesi gününden itibaren de dış temsilciliklerimizde başlayacaktır.

Böylelikle; yabancı bir mahkemenin veya idari makamın verdiği boşanma kararı, Türkiye’de mahkemelerde tanıma davası açılmasına gerek kalmaksızın, kişilerin aile kütüklerine tescil edilebilecek. Ancak; tenfiz hükümleri (nafaka, velayet vb.) içeren kararlar için, yine Türk Mahkemeleri’ne başvurmak gerekecektir.

Tanıma işleminin tescili için iki tarafın da başvuru yapması gereklidir. Bu başvuru taraflarca bizzat yapılabileceği gibi yasal temsilcileri ve vekilleri aracığı ile yapılabilecektir. İki tarafın aynı anda, aynı yerde başvuru yapması şartı aranmamakla birlikte; iki başvurunun arasında en fazla 90 gün olabilecektir.

Başvuru esnasında tarafların;

  • Yabancı ülke adli veya idari makamlarınca verilen kararla ilgili Türk Mahkemelerinde halen devam eden bir dava veya tanımanın Türk Mahkemelerince evvelce reddedildiğine dair bir karar bulunmadığını yazılı olarak beyan etmeleri,
  • Dış temsilcilik tarafından düzenlenen yazılı başvuru formunu doldurmaları ve bu forma;
    • Aile kütüğüne tescili talep edilen usulüne göre onaylanmış kararın aslı ile noter veya dış temsilcilik tarafından onaylanmış veya ilgili ülkenin yetkili makamı tarafından Apostil şerhi tatbik edilerek onaylanmış Türkçe tercümesi,
    • Adli veya idari makam kararında kesinleşme şerhi yok ise kararın verildiği ülke kanunlarına göre kesinleştiğine dair onaylanmış belge veya yazının aslı ile noter veya dış temsilcilik tarafından onaylanmış veya ilgili ülkenin yetkili makamı tarafından Apostil şerhi tatbik edilerek onaylanmış Türkçe tercümesi,
    • Kimlik veya pasaport fotokopileri, taraflardan biri yabancı ise kimlik veya pasaportların noter tasdikli Türkçe tercümeleri,
    • Vekil aracılığı ile yapılacak müracaatlarda noter tarafından düzenlenen fotoğraflı özel vekâletnamenin aslı veya onaylanmış aslına uygun örneğini eklemeleri gerekmektedir.

Belgelerde eksiklik olması halinde, taraflara 90 gün ek süre verilecektir.

Uygulama ile vatandaşlarımız açısından önemli mağduriyet ve maddi yük getiren dava süreci ortadan kaldırılmış; yurt dışındaki vatandaşlarımızın temel hukuki sorunlarından biri çözüme kavuşturulmuş olacaktır.

Türkiye'de Boşanmanın Almanya'da Tanınması

Türkiye'de verilen boşanma kararının Almanya'da Tanınması:

Bir Alman vatandaşına ait yurt dışında alınan bir boşanma kararı, evliliğin iptali veya butlan kararı, Almanya´daki Eyalet Adalet Makamı tarafından Aile Davaları ve Çekişmesiz Yargı İşleri Muhakeme Usulü Kanunu´nun (FamFG) 107. maddesine göre söz konusu kararın tanınması için gerekli şartların var olduğunun tespit edilmesinden sonra Almanya´da geçerlilik kazanmaktadır. Boşanma kararı aynı zamanda reşit olmayan bir çocuğun velayetini de düzenliyorsa, yine bununla ilgili hüküm de ancak kararın resmi olarak tanınmasından sonra Almanya´da hukuken geçerli olabilecektir.

Aile davasında yurt dışında alınmış bir kararın tanınması için, boşanmış olan eşlerden birinin ikamet ettiği federal eyaletteki Yüksek Eyalet Mahkemesi´ne veya ilgili adli makama başvuruda bulunması gerekir. Bununla ilgili adreslere Berlin Adalet Senatosu´nun internet sayfasından ulaşabilirsiniz. Eşlerden hiç biri de Almanya´da ikamet etmiyorsa, başvuru Salzburger Str. 21/25, D-10825 Berlin adresindeki Berlin Adalet Senatosu´na yapılmalıdır.

Eksiksiz doldurulmuş başvuru formuna aşağıdaki belgeler eklenmelidir:

  • Yurt dışında alınan kararın tam sureti veya tasdikli fotokopisi (veriliyorsa kesinleşme şerhi) ve mümkünse suç unsurları, gerekçeli karar ve apostil tasdik şerhi ile birlikte
  • Boşanmış olan evliliğe dair evlenme kayıt örneği
  • Vatandaşlığın belgelenmesi (ör. Eşlere ait tasdikli pasaport fotokopileri)
  • Tüm belgelerin yeminli bir tercüman tarafından yapılmış onaylı tercümeleri, sadece İngilizce belgelerin tercümesi gerekli değildir
  • Başvuru sahibinin gelirine ilişkin belge
  • Şayet bir vekil tarafından başvuruda bulunuluyorsa, vekaletname
  • Tanıma davası harca tabiidir ve zaman alan bir süreçtir. Harçlar ve diğer bilgilere Berlin Adalet Senatosu´nun internet sayfasından ulaşabilirsiniz (bkz. sayfanın sağ tarafı).

Türkiye'de Boşanma Kararı Almanya'da Geçerli mi?

Türkiye'deki mahkemelerde kesinleşen bir boşanma kararının Almanya'da geçerli olabilmesi için yetkili mahkemeye veya adli makamlara başvuru yapılması gerekmektedir.

Almanya'da Boşandım Türkiye'de Evliyim

Almanya'da boşanma kararı kesinleşen kimse Türkiye'de hala evli olarak gözükebilir. Türkiye'de boşanmanın geçerli olabilmesi için tanıma ve tenfiz davası açmak gerekir.

Türkiye'de Evlenip Almanya'da Boşanmak

Türkiye'de evlenen çiftler Almanya'da boşanma gerçekleştirebilir. Detaylı bilgi için ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.

Alman Vatandaşı İle Türk Vatandaşının Boşanması

Evli olan Alman vatandaşı ve Türk vatandaşı Türkiye'de boşanmak isterse uygulanacak olan hukuk MÖHUK'a göre belirlenecektir. Buna göre:

1- Eşlerin müşterek milli hukuku varsa bu hukuk uygulanır. 2- Eşlerin müşterek milli hukuku yoksa, müşterek mutad mesken hukuku uygulanır. 3- Müşterek milli veya mutad mesken hukuku yoksa o zaman Türk hukuku uygulanacaktır.

Almanya'da Boşanan Kadının Hakları

Almanya'da boşanması gerçekleşen tarafların bu boşanmayı öncelikle Türkiye'de tanıma ve tenfiz davası ile onaylaması gerekmektedir.

Almanya Türkiye Boşanma Avukatı

Öner Hukuk ve Danışmanlık olarak hem Almanya'da hem de Türkiye'deki boşanma davalarınız konusunda aile hukuku avukatlarımız size en iyi desteği sağlayabilir.

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.