Nafakanın Ödenmemesi

Nafakanın Ödenmemesi Durumunda Ne Yapılabilir?

Nafaka ödenmediği takdirde ne yapılmalıdır? Mahkeme, eşlerden biri lehine nafaka verilmesine veya çocuk için velayet sahibi olmayan tarafın nafaka vermesine karar verebilir. Mahkeme kararına karşın nafaka borcunu ödemeyen kişi hakkında icra takibi yapılabilecektir. Bu icra takibine karşı nafaka borçlusu herhangi bir itirazda bulunamayacaktır. İcra emrini alan borçlu, ancak bazı sebeplere dayanarak icra mahkemesinden icranın geri bırakılmasını isteyebilecektir.

Nafaka borçlusuna karşı icra takibi yapıldı ve buna rağmen borçlu nafakayı ödemezse o zaman nafaka alacaklısı borçluyu şikayet ederek hakkında "nafaka hükümlerine uymamak" nedeniyle dava açabilecektir.

Nafaka Ödenmezse Ne Olur?

Nafaka ödenmediğinde ne olur? Nafakaya ilişkin kararların gereğini yerine getirmeyen borçlunun, alacaklının şikayeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir. Tazyik hapsi için gerekli şartların sağlanması gerekmektedir.

Nafaka Kaç Ay Ödenmezse İcraya Verilir?

Bir aylık nafaka ödenmezse bile şikayet yoluna başvurma hakkı bulunmaktadır. Ama öncelikle bir icra takibi başlatılmalıdır. Aylık nafakanın ödeme tarihinden itibaren 3 ay içinde şikayet yoluna başvurulmalı. Ayrıca icra emrinin borçluya tebliğinden sonra en az 1 aylık süre geçmelidir. Nafaka borçlusunun ceza alabilmesi için diğer gerekli şartlar da sağlanmalıdır.

Nafaka Kaç Ay Ödenmezse Hapis Verilir?

Bir aylık nafaka alacağı için de tazyik hapsi verilebilir. Birikmiş nafaka alacakları adi nitelikte olduğundan dolayı bu alacaklar için tazyik hapsi verilmez.

Nafaka Ödememe Cezası

Nafaka ödememenin cezası nedir? Nafaka ödeme yükümlüsü nafakayı ödemezse, alacaklı tarafın şikayeti üzerine borçlu hakkında üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir. Bu hapis kararının verilebilmesi için de belirli şartlar vardır. Bu şartlar aşağıda belirtilmiştir. (İcra İflas Kanunu Md. 344)

Nafaka borçlusu, nafakanın kaldırılması veya azaltılması talebiyle dava açmış ise, ileri sürdüğü sebepler göz önünde bulundurularak, tazyik hapsinin uygulanması bu davanın sonuna bırakılabilir.

Nafakanın ödenmemesi halinde alacaklı kişi yetkili İcra Ceza Mahkemesine şikayette bulunarak nafaka hükümlerine uymamak suçundan dolayı dava açabilecektir.

Nafaka Ödememe Suçu

Nafaka borucunu ödemeyen kişi hakkında şikayet dilekçe ile veya şifahi beyanla yapılır. Dilekçeyi veya dava beyanını alan icra mahkemesi duruşma için hemen bir gün tayin edip şikayetçinin imzasını alır ve nafaka yükümlüsüne çağrı kağıdı gönderilir.

Çağrı kağıdı tebliği ile duruşma günü arasında en az 1 hafta süre bulunmalıdır.

Nafaka Ödememe Şikayet

Nafaka alacaklısı öncelikle takibin yapılmakta olduğu yer icra müdürlüğüne başvuracaktır. Nafaka alacağı bu şekilde tahsil edilemezse bu durumda şikayet hakkını kullanarak takibin yapılmakta olduğu yerin İcra Ceza Mahkemesine başvuracaktır.

Nafaka ödenmemesi şikayet halinde nafaka borçlusu hakkında İcra Ceza Mahkemesinde dava açılacaktır. Bu dava sonucunda nafaka yükümlüsünün tazyik hapsi alıp almayacağı kararlaştırılır.

Nafaka Ödenmemesi Şikayet Şartları

Nafaka tazyik hapsi şartları: 

  • Nafaka ödenmesi için kesinleşmiş bir mahkeme kararının bulunması,
  • Aylık nafakanın tahsili için icra takibi yapılmış ve icra emrinin borçlu- sanığa tebliğ edilmiş olması,
  • İcra emrinin tebliği ile şikayet arasında en az 1 aylık sürenin bulunması,
  • Nafaka borçlusu kişinin ilamda yazılı olan ödeme koşullarına uymaması,
  • Şikayet hakkının suçun işlenilmiş olmasının öğrenilmesinden itibaren 3 ay ve her halde işlenilmesinden itibaren yıl içinde kullanılmış olması gerekmektedir.

Nafaka Ödenmemesi Şikayet Süresi

Nafaka borcunu ödemeyen borçlu hakkında tazyik hapsine karar verilebilmesi için şikayet hakkının suçun işlendiğinin öğrenilmesinden itibaren 3 ay ve her halde işlenmesinden itibaren 1 yıl içinde kullanılmış olması gerekir. Şikayete ilişkin bu süreler hak düşürücü niteliktedir.

Nafaka tazyik hapsi şikayet süresi 3 ay ve her halde 1 yıllık süreye tabidir. 3 aylık şikayet süresinden önceki nafaka alacakları adi alacak niteliğinde sayılır.

*Ödenmeyen her güncel aylık nafaka için yeni şikayet süresi başlar.

Tazyik Hapsi Nedir?

Nafaka tazyik hapsi nedir? Tazyik hapsi, bir kimseyi bir işi yapmaya zorlamak için uygulanan bir yaptırımdır. Nafaka ödememe, çocuk teslimi kararına aykırı davranma gibi durumlarda tazyik hapsine hükmedilebilecektir. Tazyik hapsi para cezasına ve diğer seçenek yaptırımlara çevrilmez.

Nafakanın ödenmemesi nedeniyle tazyik hapsi aslında bir ceza değildir. Nafakanın ödenmesi için uygulanan bir yaptırım olarak tedbir niteliğindedir.

Tazyik Hapsi Süresi

Tazyik hapsi süresi 3 aydır. Tazyik hapsi süresi 3 aydan daha az olamaz.

Tazyik Hapsi Sicile İşler Mi?

Tazyik hapsi adli sicil kayıtlarına işlemez.

Tazyik Hapsinden Sonra Nafaka Borcu Silinir Mi?

Borçlu kişinin 3 aylık tazyik hapsinden sonra da nafaka borcu silinmeyecektir. Söz konusu borç icra dosyasında devam edecektir.

Tazyik Hapsi Nasıl Kaldırılır? 

Tazyik hapsi nasıl iptal edilir? Tazyik hapsinin kaldırılması şartları:

  • Nafaka alacaklısının şikayetinden vazgeçmesi,
  • Nafaka borcunun ödenmesi ( Borcun icra masrafları ve işlemiş faizleriyle birlikte tamamının ödenmesi gerekir.),
  • Nafaka yükümlülüğünü ihlalden dolayı yapılan şikayete itiraz edilmesi ve itirazın kabul edilmesi

Tazyik Hapsi Zamanaşımı

Tazyik hapsine ilişkin kararlar kesinleştiği tarihten itibaren 2 yıl geçtikten sonra yerine getirilemez.

Tazyik Hapsindeyken Nafakayı Ödeyen Kişi Hapisten Çıkar Mı ?

Hapiste olan kişi eğer nafaka borcunu öderse o zaman kişi tahliye edilecektir. Nafaka borçlusu kişi icra masrafları ve işlenmiş faizlerle birlikte tüm borcu ödemelidir.

Nafakayı Ödeyemiyorum Ne Yapabilirim ?

Nafakanın kaldırılması için dava açma hakkınız her zaman bulunmaktadır.

Nafaka İcra Takibi ve Nafaka Ödememe Şikayetini Kendim Yapabilir Miyim?

Bu tür hukuki işlemleri kendiniz yapabilirsiniz. Ancak yapacağınız işlemlerde olabilecek bir eksiklik sizin aleyhinize bir durum yaratabilecektir. İcra takibi ve icra ceza davaları teknik detayları olan bir alandır. Bu nedenle gerek icra takibi yapılmasında gerek de icra ceza davası açılması durumlarında tecrübeli bir hukuk bürosu tercih etmeniz sizin lehinize olacaktır. Sonuca daha hızlı ve sağlık bir şekilde ulaşmanızı sağlayacaktır.

Nafaka Ödememe Şikayet Dilekçesi

Nafakanın ödenmemesi nedeniyle şikayet dilekçesi yetkili ve görevli mahkemeye verilmelidir. Nafaka ödenmemesi şikayet dilekçesi için ofisimizle iletişime geçerek hukuki yardım talep edebilirsiniz.

0 thoughts on “Nafakanın Ödenmemesi”

  1. Füsun 4 Ekim 2022

    Merhaba,
    Ben 2010 senedinde Esimden bosandim ve müsterek kizimizin velayeti bana verildi. Kesinlesmis bir mahkeme karariyla Babasi kizina aylik 200 TL nafaka ödemesi gerekiyordu fakat eski esim bunu yaklasim 1 sene ödedi sonra hic ödemedi. Buna sitiaden kendisine dava acmak istiyorum fakat nafakanin da artirilmasini istiyorum. Bu konuda bana yardimci olabilirmisiniz?

    • Av. Yekcan Öner 5 Ekim 2022

      Merhaba, iletişim sayfamızdan bizimle iletişime geçerek randevu talep edebilirsiniz.

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.