Vergi Hukukunda Peçeleme

Peçeleme Nedir?

Peçeleme ne demek? Peçeleme, vergi yükümlülerinin daha çok kendi çıkarlarını gözeterek özel hukuktaki sözleşme serbestisini kullanarak vergi kaçırma amacıyla vergi kanunlarını dolanmalarıdır.

Vergide Peçeleme Nedir?

Vergide peçeleme, vergi mükellefleri ya da sorumlularının özel hukuktaki sözleşme serbestisini kullanarak vergi kaçırma amacıyla sözleşme düzenlenmesi durumuna denilmektedir.

Vergide Peçeleme ile vergiden kaçınma aynı şey değildir. Peçeleme sözleşmesinde taraflar kanuna uygun davranıyor gibi görünürler ama kanunu özünü ihlal ederler. Vergiden kaçınma ise verginin doğumunun kanun boşlukları kullanılarak engellenmesidir.

Peçeleme Sözleşmesi Nedir?

Peçeleme sözleşmesi ne demek? Vergi yükümlülerinin daha çok kendi çıkarlarını gözeterek özel hukuktaki sözleşme serbestisini kullanarak vergi kaçırma amacıyla düzenlenen sözleşmelere “peçeleme sözleşmesi” denilir.

Vergi mükellefleri özel hukuk biçimlerini ve kurumlarını olağan kullanımları dışında kötüye kullanarak vergi kaçırma amacı güdüyorlarsa bu amaca yönelik sözleşmelere “peçeleme sözleşmeleri” adı verilir. (Danıştay 3.DAİRE Esas:1998-705 Karar:1999-3359)

Peçeleme Sözleşmesi Özellikleri

  • Peçeleme sözleşmesinin tarafları kanuna uygun davranıyor gibi görünmekle birlikte aslında kanunun özüne aykırı hareket edilmektedir,
  • Vergi azaltma veya vergiyi dolanma amacıyla yapılır.

Peçeleme Sözleşmesi örnek: Örtülü sermaye üzerinden faiz ödenmesi, vergiden muaf bazı kurumlara bağış yapılması vb.

Muvazaa ve Peçeleme Farkı

Muvazaa, gerçek olmadığı halde gerçekmiş gibi hukuki sonuç doğuran işlem ve tasarruflara ilişkindir. Peçeleme ve muvazaa işlemlerinin ikisinde de amaç vergi idaresini aldatmaktır. Muvazaa, peçelemeye istinaden daha geniş bir kavramdır; ancak ikisi arasında temel farklar vardır.

Peçeleme ve Muvazaa Arasındaki Farklar

  • Muvazaada özel hukuk açısından görünen işlem geçersizdir; ancak peçeleme sözleşmesi özel hukuk açısından geçerli olup vergi hukuku açısından geçersizdir.
  • Nispi muvazaada görünürdeki işlem haricinde bir de gizli işlem vardır. Vergilendirme gizli işleme uygulanmaktadır. Muvazaalı işlemde vergilendirme gerçek ve gizli işlem göz önünde tutularak yapılmaktadır; ancak peçeleme sözleşmesinde gizli işlem olmamakla birlikte asıl amaç vergi matrahını azaltmak ya da matrahsız hale getirmektir.

Vergi Hukukunda Peçeleme Örnekleri

T.C. Danıştay 13.DAİRE Esas:2023-3638 Karar:2024-386 
Kaçak akaryakıt satışlarını peçelemek amacıyla, madeni yağ ve antifriz satışlarını kredi kartı ile satmış gibi kayıtlara aldığı, aynı zamanda karşıt tespit tutanağına ek yapılan ÖKC fişleri ile banka üye satış bilgileri karşılaştırmasında mükellef kurumun kaçak akaryakıt alım ve satımının olduğu kanaatine varıldığı,

T.C. Danıştay 9.DAİRE Esas:2021-1921 Karar:2023-4549 
…Petrol İnşaat Turizm Dayanıklı Tüketim Malzemeleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi’nin madeni yağlara göre daha yüksek özel tüketim vergisine tabi olan akaryakıt ve ikamesi ürün olarak sattığı ürünlerin belgesiz satışının gizlenmesi amacıyla düzenlediği ve paravan şirket olarak kullanıldığı kanaatine varıldığı, bu durumun sahte belge düzenlemenin komisyon kazancı elde etmek amacıyla olmadığını satışları peçeleme amacıyla düzenlendiği yönünde kanaat oluşturduğu…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir