Uzlaşmaya Tabi Suçlar
Uzlaşma Nedir?
Uzlaşma ne demek? Uzlaştırma kapsamına giren bir suç nedeniyle, şüpheli veya sanık ile mağdur veya suçtan zarar görenin anlaşmış olmalarına "Uzlaşma" denir.
Uzlaştırma nedir? Uzlaştırma, ceza uyuşmazlıklarına alternatif olarak çıkmış ,tarafların bazı suçlarda mahkemeye gitmek zorunda kalmadan uzlaştırmacı aracılığıyla, uyuşmazlığı sona erdirmesini ifade eden ceza hukuku kurumudur.
Uzlaştırmacı Nedir? Uzlaştırmacı Kimdir?
Şüpheli veya sanık ile mağdur veya suçtan zarar gören arasındaki uzlaştırma müzakerelerini yöneten, Cumhuriyet savcısının onayıyla görevlendirilen avukat veya hukuk öğrenimi görmüş kişiye "Uzlaştırmacı" denir.
Uzlaşmaya Tabi Suçlar
Uzlaştırma kapsamındaki suçlar? Uzlaşma kapsamına giren suçlar aşağıdaki gibidir:
- TCK 86/1, TCK 86/2 → Kasten yaralama
- TCK 88 → Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi
- TCK 89/1, TCK 89/2, TCK 89/3, TCK 89/4 → Taksirle yaralama
- TCK 106/1 → Tehdit
- TCK 116/1, TCK 116/2, TCK 116/4 → Konut dokunulmazlığının ihlali
- TCK 117/1, TCK 119/1 → İş ve çalışma hürriyetinin ihlali
- TCK 123/1 → Kişilerin huzur ve sükununu bozma
- TCK 125/1, TCK 125/2, TCK 125/3-b,3-c → Hakaret
- TCK 130/1, TCK 130/2 → Kişinin hatırasına hakaret
- TCK 132/1, TCK 132/2, TCK 132/3 → Haberleşmenin gizliliğini ihlal
- TCK 133/1, TCK 133/2, TCK 133/3 → Kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması
- TCK 134/1, TCK 134/2 → Özel hayatın gizliliğini ihlal
- TCK 141/1 → Hırsızlık
- TCK 144/1-a,1-b → Paydaş veya elbirliği ile malik olunan mal üzerinde veya bir hukuki ilişkiye dayanan alacağı tahsil amacıyla hırsızlık
- TCK 146/1 → Kullanma hırsızlığı
- TCK 151/1, TCK 151/2 → Mala zarar verme
- TCK 154/1 → Hakkı olmayan yere tecavüz
- TCK 155/1, TCK 155/2 → Güveni kötüye kullanma
- TCK 156/1 → Bedelsiz senedi kullanma
- TCK 157/1 → Dolandırıcılık
- TCK 159/1 → Dolandırıcılık daha az cezayı gerektiren hal
- TCK 160/1 → Kaybolmuş veya hata sonucu ele geçmiş eşya üzerinde tasarruf
- TCK 165 → Suç eşyasının satın alınması veya kabul edilmesi
- TCK 209/1 → Açığa imzanın kötüye kullanılması
- TCK 233/1 → Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali
- TCK 234/1, TCK 234/2, TCK 234/3 → Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması
- TCK 239/1, TCK 239/2, TCK 239/3 →Ticari sır, bankacılık sırrı veya müşteri sırrı niteliğindeki bilgi veya belgelerin açıklanması
Soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olsa bile, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlarda, uzlaştırma yoluna gidilemez.
Uzlaşma Ceza Dosyası Nedir?
"Uzlaşma ceza dosyası" veya "uzlaştırma ceza dosyası" terimlerinde kastedilen aslında uzlaştırma bürosuna gönderilen soruşturma aşamasındaki soruşturma dosyası veya mahkeme aşamasındaki dava dosyasıdır.
Uzlaştırma Bürosu Ne Demek?
Uzlaştırma bürosu ne iş yapar? Cumhuriyet başsavcılığı bünyesinde kurulan, belirli suçlarda dava açılmadan veya dava esnasında tarafların uyuşmazlıkta anlaşma sağlaması için faaliyet gösteren bürodur.
Uzlaştırma Bürosuna Gönderme Kararı Nedir?
Soruşturmaya konu suçun uzlaştırmaya tabi olması ve iddianame düzenlenmesi için yeterli şüphenin bulunması halinde, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcısı dosyayı Cumhuriyet Başsavcılığına bağlı Uzlaştırma bürosuna gönderir.
Uzlaştırma Ücretini Kim Öder?
Uzlaştırmacıya her yıl Adalet Bakanlığınca hazırlanan tarifeye göre ücret ödenir.
Uzlaşmanın gerçekleşmesi halinde uzlaştırmacı ücreti ve diğer uzlaştırma giderleri Devlet Hazinesi tarafından karşılanacaktır. Uzlaştırmanın gerçekleşmemesi halinde uzlaştırmacı ücreti ve diğer uzlaştırma giderleri hakkında Kanunun yargılama giderlerine ilişkin hükümleri uygulanır.
Uzlaştırma Süresi Kaç Gündür?
Uzlaştırma süresi ne kadar? Dosya içindeki belgelerin birer örneği kendisine verildikten itibaren en geç otuz gün içinde uzlaştırmacı uzlaştırma işlemlerini sonuçlandırmalıdır. Bu süre içerisinde sonuçlandıramazsa durumu açıklayan bir dilekçeyle büroya başvurması halinde bürodan sorumlu Cumhuriyet savcısının onayını almak koşuluyla uzlaştırma bürosu bu süreyi en çok yirmi gün daha uzatabilir.
Uzlaşma Olursa Kamu Davası Açılır Mı?
Uzlaşma Olursa Dava Düşer Mi? Uzlaşmanın olması halinde kovuşturmaya yer olmadığı kararı (KYOK) verilecektir.
Uzlaşmaya Karar Verilirse Ne Olur?
Uzlaşma gerçekleştiği takdirde, mahkeme, uzlaşma sonucunda sanığın edimini def’aten yerine getirmesi halinde, şüpheli hakkında uzlaştırmadan sorumlu Cumhuriyet savcısı tarafından kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilir
Uzlaşma Edimi Yerine Getirilmezse
Edimin yerine getirilmesinin ileri tarihe bırakılması, takside bağlanması veya süreklilik arz etmesi halinde, CMK 171 inci maddesindeki şartlar aranmaksızın, şüpheli hakkında kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararı verilir. Bu halde, edimin yerine getirilip getirilmediğinin takibi büro tarafından yapılır. Erteleme süresince zamanaşımı işlemez.
Kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararından sonra, uzlaşma ediminin yerine getirilmemesi halinde, Kanunun 171 inci maddesinin dördüncü fıkrasındaki şart aranmaksızın, kamu davası açılır
Uzlaşma Olmazsa Ne Olur?
Uzlaşma kabul edilmezse ne olur? Uzlaşmada tarafların anlaşamaması üzerine dosya tekrar savcılığa veya mahkemeye gönderilecektir. Savcılık veya mahkeme rutin bir şekilde işlemlerine devam eder.
Uzlaştırmanın sonuçsuz kalması halinde tekrar uzlaştırma yoluna gidilemez
Uzlaşma Olmazsa Mahkeme Ne Zaman Olur? Dosyanın savcılıkta olması halinde savcılık iddianame düzenleyip mahkemeye sunacaktır. Dosyanın mahkeme aşamasında olması halinde ise mahkeme kaldığı aşamadan dosyaya devam edecektir.
Uzlaşma Sonrası Tazminat Davası
Uzlaşma halinde tazminat davası açılabilir mi? Uzlaştırma yönetmeliği 7. madde 6. fıkraya göre:
Uzlaşmanın sağlanması halinde, soruşturma veya kovuşturma konusu suç nedeniyle tazminat davası açılamaz; açılmış olan davadan feragat edilmiş sayılır.
Uzlaşma Aşamasında Şikayetten Vazgeçme
Uzlaştırma aşamasında şikayetten vazgeçme halinde öncelikle uzlaştırmayı kapsayan suçun şikayete tabi olup olmadığına bakılması gerekir. Şikayetten vazgeçmeye tabi bir suç olması halinde savcılık veya mahkeme dosyanın uzlaştırma bürosundan iadesini ister. Dosya soruşturma aşamasında ise savcılık kovuşturmaya yer yok kararı verir. Dosyanın mahkeme aşamasında olması halinde düşme kararı verilecektir.
Uzlaştırma Raporu Nedir?
Uzlaştırma işlemleri sonuçlandırıldığında uzlaştırmacı tarafından düzenlenen rapordur.
Uzlaşma Raporunu Avukat İmzalayabilir Mi?
Uzlaştırma raporunu avukat imzalayabilir mi? Müştekinin veya suçtan zarar görenin özel hukuk tüzel kişisi olması hâlinde vekaletnamede özel yetki var ise vekile de uzlaşma teklifinde bulunulabilir.
Avukata verilen vekalette uzlaşma yetkisi içeriği var ise avukat uzlaşma yapabilir.
Uzlaştırma Raporunu Vasi İmzalayabilir Mi?
Taraflardan birinin hükümlü olması halinde ise uzlaşma teklifi hükümlünün vasisine yapılır.
Uzlaşma UYAP E-Devlet
Vatandaş olarak uzlaşma dosyanız E-Devlette veya UYAP Portalda gözükmez. Uzlaştırma dosyası sorgulamayı vatandaşlar hiçbir yerden göremez. Ancak adliyeye giderek dosyanızın uzlaştırma bürosunda olup olmadığını görebilirsiniz.