Boşanma Davasında Karşı Dava
Boşanma Davasında Karşı Dava Nedir?
Boşanma davalarında davacının dava dilekçesine karşılık, kendi haklı sebeplerini sunmak isteyen davalıya tanınmış olan dava hakkına karşı dava denir. Bu durum davacı ile davalının savunduğu konuların farklı olduğu zamanlar karşımıza çıkar. Yani karşı dava ,davacı adına kendi haklı sebeplerini sunmak için açılabilir.
Boşanma Karşı Dava Açma Şartları
Karşı dava konusu 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 132. Maddesinde "Karşı dava açılabilmesi için, asıl davanın açılmış ve halen görülmekte olması ve karşı davada ileri sürülecek olan talep ile asıl davada ileri sürülen talep arasında takas veya mahsup ilişkisinin bulunması yahut bu davalar arasında bağlantının mevcut olması, şarttır." olarak açıklanmıştır. Bu maddeye göre karşı davanın açılabilmesi için şu şartların sağlanmış olması gereklidir:
- Açılmış olan asıl boşanma davasının devam ediyor olması,
- Asıl dava ile karşı dava arasında bağlantı mevcut olmalıdır,
- Süresi içinde açılmış olmalıdır (Bir alt başlıkta süre ile ilgili gerekli bilgiler verilmiştir.)
Boşanma Davasında Karşı Dava Açma Süresi
Boşanma davasında karşı dava ne zaman açılır? Bir dava içerisinde karşı boşanma davası açma süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğ tarihinden itibaren yaklaşık 15 gün kadardır. Bu süreç davaya göre değişiklik gösterebilmektedir. Karşı dava, davaya cevap süresi içerisinde cevap dilekçesi ile beraber veya yine cevap dilekçesi verme süresi içerisinde ayrı bir dilekçe ile açılır.
Boşanma Davasında Karşı Dava Nasıl Açılır?
Yukarıda bahsedilen şartlar sağlandıktan sonra karşı dava asıl boşanma davasının görüldüğü yer mahkemesine cevap dilekçesi veya esasa cevap süresi içinde ayrı bir dilekçe verilerek ve gerekli harç ve yargılama gideri ödenerek açılır.
Boşanma Davasında Karşı Dava Açılmazsa Ne Olur?
Boşanma davasında karşı dava açılmadığı takdirde davalı taraf kendisine açılmış olan davaya karşı sadece cevap verebilecektir. Bu nedenle hak kaybı gerçekleşebilir. Ancak boşanma karşı dava süresini kaçıran davalı taraf birleştirme talepli boşanma davası açabilir. Davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir.
Karşı Dava Neden Açılır?
HMK 132. madde gerekçesine baktığımızda;
Asıl davanın açılmış ve hâlen görülmekte olması; karşı dava, niteliği gereği açılmış ve hâlen görülmekte olan bir davanın varlığını zorunlu kılar. Çünkü, açılmış ve hâlen görülmekte olan bir davanın davalısının cevap dilekçesinde, asıl davanın davacısına karşı, asıl davanın görüldüğü mahkemede bir dava açması hâlinde, ancak karşı davadan söz edilebilir.
Karşı davada ileri sürülecek olan taleple, asıl davada ileri sürülen talep arasında, takas veya mahsup ilişkisinin bulunması yahut bunun dışında kalan bir başka bağlantının mevcut olması gerekir.Boşanma Karşı Dava Harcı 2022
Boşanma karşı dava harcı ne kadar? Boşanma karşı dava harcı hesaplama.
Boşanma davasında karşı dava bağımsız dava gibi harca bağlıdır. Boşanmada karşı dava harcı yaklaşık olarak toplam 750-1000 TL civarında olmaktadır.
Karşı dava dilekçesinin verilmesi esnasında harç yatırılmalıdır. Boşanmada karşı dava harcı yatırılmadığı takdirde mahkeme karşı dava açan tarafa harcın tamamlattırılması için süre vermesi gerekir. Süresinde harç yatırılmadığı takdirde karşı davanın esasıyla ilgili hüküm kurulması gerekir.