ALDATMA DAVASI – ALDATMA DAVALARI

Aldatma Boşanma Sebebi Midir?

Sadakat yükümlülüğüne aykırı davranıldığı takdirde eş boşanma talep edebilir. Boşanma ancak dava yoluyla talep edilir. Evlilikte aldatma,  Cinsel ilişki yaşayarak aldatma ve Duygusal Aldatma şeklindedir diyebiliriz.

Evlilik birliğinin kurulmasının beraberinde getirdiği yükümlülüklerden biri de eşlerin birbirlerine karşı sadakat yükümlülüğüdür. Aldatma/Zina ise eşlerden birinin bu yükümlülüğe aykırı davranması halidir.  TMK m.161 uyarınca eşlerden biri tarafından üçüncü bir kişiyle her şekilde kurulan cinsel ilişkiye dayanarak diğer eş zina sebebiyle boşanma davası açabilir.

Ayrıca eşlerden birisi duygusal aldatma olarak da sadakat yükümlülüğüne aykırı davranıldığı gerekçesiyle boşanma davası açabilmektedir. 

Aldatma Davası Nasıl Açılır?

Aldatma Boşanma Davası Nasıl Açılır? Aldatma davası, boşanma sebebini içeren boşanma dilekçesi ile yetkili Aile Mahkemesine başvurmakla açılır. Boşanma dilekçesinin nasıl olacağı boşanma sebebine göre belirlenir. Dava dilekçesi sunulup harçlar ödenince, aldatma sebebiyle boşanma davası açılmış olur. Ancak usul hükümleri ve Türk Medeni Kanunu ile diğer mevzuat kapsamında hukuki hak kayıpları yaşamamasınız için uzman bir avukat tarafından boşanma davanızın açılmasında yarar vardır.

Aldatma Davalarında Tazminat

Aldatma davasında tazminat olarak davacıya maddi tazminat verilebilir. Ancak boşanmada kusurlu olan eşe (davalıya) aldatma sebebiyle maddi tazminat verilemez. TMK m. 174 f/1 hükmüne göre mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddi tazminat isteyebilir. Dolayısıyla aldatma sebebiyle boşanma davası kabul edildiği taktirde davalı eş tam kusurlu olduğundan maddi tazminat isteme hakkına sahip değildir.

Aldatma boşanma tazminat olarak zina/aldatma sebebiyle boşanma davası açıldıktan sonra aile mahkemesi hakimi davanın devamı süresince ihtiyacı varsa kadın ya da eş yararına tedbir nafakası verebilir. Çünkü boşanma ve ayrılık davalarında, tarafların kusur durumu hiçbir şekilde tedbir nafakasının takdirine etkili bir unsur değildir. Kusurlu eş yararına dahi, bu tedbirlerin alınması mümkündür.

Boşanma Aldatma Manevi Tazminat

Boşanma aldatma manevi tazminat davacı ve davalı açısından sonuçları farklıdır.

Boşanmada davacıya aldatma sebebiyle manevi tazminat verilebilir. Ancak boşanmada davalıya aldatma/zina sebebiyle manevi tazminat verilemez. TMK m. 174 f/2 hükmüne göre boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf kusurlu olan diğer taraftan manevi tazminat olarak uygun miktarda bir para ödemesini isteyebilir. Dolayısıyla aldatma sebebiyle boşanma davası kabul edildiği taktirde davalı eş tam kusurlu olduğundan maddi tazminat isteme hakkına sahip değildir.

Aldatmalı Boşanmada Nafaka Verilir mi?

Aldatma boşanma nafaka TMK. m. 175 f. I hükmüne göre boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir.

Aldatma sebebiyle boşanma davasında davacı eş, yoksulluğa düştüğü taktirde aldatan davalı eşinden yoksulluk nafakası isteme hakkına sahiptir. Dolayısıyla davacıya yoksulluk nafakası verilebilir. Ancak zina/aldatma sebebiyle boşanma davası kabul edildiği taktirde davalı eş tam kusurlu olduğundan boşanma sebebiyle yoksulluğa düşmüş olsa bile yoksulluk nafakası isteme hakkına sahip değildir.

Aldatma Davalarında Telefon Kayıtları

Aldatma sebebiyle boşanma davalarında telefon kayıtları aldatma eylemi ispat araçlarındandır. Ne var ki hukuka uygun şekilde elde edilmiş boşanma aldatma telefon kayıtları delil olarak değerlendirilebilir. Hukuka aykırı şekilde elde edilmişse hükme esas alınmaz.

Aldatmada Dava Açma Süresi

Aldatma davası açma süresi bu durumu öğrendiği tarihten itibaren 6 ay içinde ve her koşulda aldatma (zina) tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde dava açmalıdır. Aldatma (zina) nedeniyle boşanma davasında yer alan süreler hak düşürücü süre olduğundan hakim tarafından kendiliğinden dikkate alınmalıdır.

Aldatma davasında zamanaşımı, davaya hakkı olan eşin her halde aldatma eyleminin üzerinden 5 yıl geçmekle dava hakkı düşer.

Aldatma (zina) mutlak bir boşanma sebebi olduğu halde af halinde dava açma hakkı düşer.

Aldatma Davaları Ne Kadar Sürer?

Aldatma davaları mahkeme yoğunluğu ve diğer etkenlerin durumuna göre 1-2 yıl sürebilmektedir. Ama aldatma (zina) sebebiyle boşanma davası düzgün bir şekilde takip edilmez ve gerekli hukuki işlemler doğru bir şekilde yerine getirilmez ise dava daha uzun sürebilmektedir.

Aldatmada 3. Kişiye Dava Açılır mı?

Aldatma sebebiyle boşanma davası aldatan eşe karşı açılır. Üçüncü kişiye karşı tazminat davası açılamaz. 

Aldatma Davasında 3. Kişi Mahkemeye Çağrılır mı?

Taraflardan biri açılmış olan boşanma davasında 3. bir kişiyi tanık olarak gösterirse mahkeme tanık olarak gösterilen bu 3. kişiyi dinlemek için çağırabilir. Gelmediği takdirde zor kullanılarak getirilecektir.

Aldatma Davasında Mal Paylaşımı

Aldatma sonucu boşanma mal paylaşımı sebebiyle hakim, kusurlu eşin artık değerlerdeki pay oranının hakkaniyete uygun olarak azaltılmasına veya kaldırılmasına karar verebilir. Yani aldatma cinsel ilişki yaşayarak gerçekleşmişse bu aldatma davasında hakim malları eşler arasında yarıdan farklı bir oranda bölüştürme takdirine sahiptir. Örneğin, mal paylaşımında hakim, pay oranında azaltılmasına karar vermesi durumunda eşini aldatan erkeğin katılım oranı 1/3, kadının payı ise 2/3 olarak belirlenebilir.

Boşandıktan Sonra Aldatma Davası Açılır mı?

Boşanma bittikten sonra aldatma davası açılır mı? Boşanma gerçekleştikten sonra aldatma davası açılabilir mi?

Boşanmada Aldatma Delilleri Nelerdir?

Boşanma davası aldatma delilleri olarak otel kayıtları, fotoğraflar, ses kaydı, telefon kayıtları, sosyal medya paylaşımları, tanık, resmi evraklar ve diğer ispat araçları delil sayılmaktadır.

Aldatma davasında whatsapp mesajlaşmaları hukuka uygun elde edilmiş ise boşanma davasında delil olarak kullanılabilir.

Aldatma Davasında Otel Kayıtları

Boşanma aldatma otel kayıtları ile zina ilişkisi ispat edilebilir. Yargıtay uygulamasında eşlerden birinin karşı cinsten yakın akrabası olmayan bir kişiyle zorunluluk bulunmadan otele aynı odada gecelemeleri zina sayılan davranışlardan sayılmaktadır. Ancak zorunluluk hali olması durumunda otel odasında birlikte kalmak aldatmaya delil olmaz.

Zina vakıasının ispat edilmiş sayılması için mutlaka otelde aynı odada kayıtlı olma şart değildir. Yan yana ya da karşılıklı oda olabileceği gibi farkı bir oda da olabilir. Otel görüntü kayıtları ile aynı odaya giriş ispat edilmiş ise zina sebebiyle boşanmaya karar verilebilir.

Buna karşılık sadece otelde yer ayırtmış olma başka delil yoksa boşanma kararı verilmesi için yeterli değildir.

Boşanma Davasında Aldatma Nasıl İspatlanır? 

Boşanma davasında aldatma nasıl ispat edilir? Boşanma davasında aldatma ispatı her türlü delille mümkündür. Ne var ki boşanma davasında hukuka uygun şekilde elde edilmiş fotoğraflar, telefon kaydı, sosyal medya paylaşımları, yazışma ekran görüntüleri, tanık ve diğer iletişim araçları ile ispatlanabilir.

Sanal Aldatma Boşanma Sebebi Midir?

Sanal aldatma, ortak bir alanda olmayan, yüz yüze görüşme gereksinimi aranmayan, bir araç sayesinde yapılan iletişimdir. Türk Medeni Kanunu m. 185/III’ fıkrası hükmüne göre eşler birbirine sadık kalmak zorundadır. Dolayısıyla sanal aldatma sadakat yükümlülüğünün ihlalini doğuracağından boşanma sebebi olarak kabul etmek mümkündür.

Duygusal Aldatma Boşanma

Duygusal Aldatma Nedir? Boşanmada duygusal aldatmada fiziksel temasın varlığı şart değildir. Eşlerinin birinin üçüncü kişiye duygusal yakınlıkta bulunması, aşık olması duygusal aldatmadır. 

Aralarında sadece duygusal ilişki olan başka bir ifadeyle flört eden eşlerin birinin üçüncü kişilerle ilişkileri duygusal aldatma olarak boşanma sebebi sayılmaktadır.

Çekişmeli Boşanma Aldatma

Aldatma nedeniyle mağdur olan taraf çekişmeli boşanma davası açarak aldatmayı ispat ettiği takdirde boşanma gerçekleşecektir. 

Boşanma Davası Açıldıktan Sonra Aldatma

Eşlerin herhangi bir sebeple boşanma davası açtıktan sonra aldatma (zina) eylemi gerçekleştirmesi sadakat yükümlüğüne aykırıydı. Ancak Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2014/20330 E., 2015/9692 K., T. 11.5.2015 kararı ile, eşlerin boşanma davası açtıktan sonra da “sadakat” yükümlülüklerinin devam ettiğine ilişkin önceki içtihatlarını değiştirdi ve “dava tarihinden sonra gerçekleşen olayların kusur belirlemesinde dikkate alınamayacağı” belirtildi. Dolayısıyla uzun yıllar süren boşanma davaları süresince tarafları bağlayan sadakat yükümlülüğü de ortadan kalktı. Bu içtihada göre, boşanma davası açıldıktan sonra tarafların başka kişilerle ilişki kurmaları nedeniyle tazminat, nafaka ve velayet konularında aleyhte karar verilmeyecektir.

Boşanma davası devam ederken aldatma yargıtay kararı – boşanma davası aldatma yargıtay kararı – aldatma nedeniyle boşanma yargıtay kararları

Boşanma Aldatma Velayet

Velayet, küçüklerin ve bazı durumlarda kısıtlı çocukların gerek kişiliklerinin gerek mallarının korunması ve onların temsili konusunda kanunun ana babaya yüklediği ödevler ile bu ödevlerin gereği olan hakların tümünü ifade eder.

Aldatma nedeniyle boşanma çocuğun velayeti çocuğun üstün yararına aykırı değilse davacı eşe verilebilir. Velayetin verilmesinde sadece çocuğun güvenliği gözetilecektir.

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.