BOŞANMADAN SONRAKİ DURUMLAR
Boşanmadan Sonra Açılabilecek Davalar
Gerekli koşulların varlığı halinde boşanmadan sonra yoksulluk nafakanın arttırılması davası, velayet değişikliği, davası, iştirak nafakasının arttırılması davası, iştirak nafakasının talebi davası, ziynet alacağı davası, mal paylaşımı davası açılabilir.
Anlaşmalı Boşanan Kadın Ne Zaman Evlenebilir?
Boşanan kadın ne zaman evlenebilir? Evlilik sona ermişse, kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün geçmedikçe evlenemez. Medeni Kanunun boşanan kadın için öngördüğü 300 günlük bekleme süresi, boşanma kararının kesinleştiği tarihten itibaren başlar.
Kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılması veya evliliği sona eren eşlerin yeniden birbiriyle evlenmek istemeleri hallerinde mahkeme bu süreyi kaldırır.
Boşanan Erkek Ne Zaman Evlenebilir?
Boşanma davası kesinleşen erkek, nüfus idaresine boşanmanın gerçekleştiği bildirildikten hemen sonra evlenebilir. Belli bir süre beklemesine gerek yoktur.
Boşanan Çiftler Tekrar Evlenebilir mi?
Boşanan çiftler tekrar birbiriyle evlenebilir. Bunda herhangi bir yasak söz konusu değildir. Ancak bu evlenmenin mahkemenin izni ile olması gerekir. Bu izin durumu kadının iddet süresi ile alakalıdır.
Boşanan Kadının Soyadı Değişikliği
Boşanan kadın soyadını değiştirmek zorunda mı? Boşanan kadın, artık eski kocasının soyadını taşıyamaz. Ancak istisna durumlarda taşıması mümkün olabilir. Medeni Kanuna göre, kadının, boşandığı kocasının soyadını kullanmakta menfaati bulunduğu ve bunun kocaya zarar vermeyeceği ispatlanırsa, istem üzerine hakim, kocanın soyadını taşımasına izin verir. Örneğin, kadının iş hayatında eski kocasının soyadı ile tanınmışsa, boşanmadan sonra da bu soyadını taşımaya devam etmesinde menfaati vardır, yeter ki bu kullanma kocasına zarar vermesin. Boşanmadan sonra soyadı değişikliği için e-devlet üzerinden de başvuru yapılabilir.
Boşanan kadın soyadını nasıl değiştirir? Boşanma davasının kesinleşmesiyle birlikte kadın nüfus müdürlüğüne başvurarak soyadını değiştirebilecektir. E-devlet üzerinden de artık soyadı değişikliği başvurusu alınabilmektedir.
Boşanmadan kaç gün sonra soyadı değişir? Boşanmanın kesinleşmesiyle birlikte kadın nüfus müdürlüğüne e-devlet üzerinden başvuru yaparak soyadının hemen değiştirilmesini sağlayabilir.
Boşanma Sonrası Kimlik Değiştirme
Anlaşmalı boşanmadan sonra kimlik değişimi
Boşanma sonrası kimlik değiştirmek için taraflar Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne başvuru yapabilmektedirler.
Boşanan Kadın Çocuğuna Kendi Soyadını Verebilir mi?
Boşanan kadın çocuğun soyadını nasıl değiştirir? Boşandıktan sonra da çocuğun kendi soyadını taşımasını isteyen kadın bunun için "Çocuğun annesinin soyadını kullanmaya izin davası" açması gerekmektedir.
Boşanma Sonrası Evde Oturma Hakkı
Boşanma sonrası evde oturma hakkı hususu TMK m. 254 düzenlenmiştir. Buna göre, evliliğin iptal ya da boşanma kararıyla sona ermesi halinde öncesinde aile konutu olarak kullanılan taşınmazda kalmaya ve ev eşyasından yararlanmaya hangi eşin devam edeceğini taraflar kendi aralarında kararlaştırabilirler. Tarafların bu şekilde bir anlaşmaya varamamaları halinde ise hakim, somut olayın özelliklerini, tarafların sosyal ve ekonomik durumlarını göz önünde bulundurarak aile konutunda kalmaya devam edecek eşi iptal veya boşanma kararıyla birlikte resen belirler.
Boşanma Sonrası Kira İle Oturulan Aile Konutunun Akıbeti
Boşanmadan sonra aile konutunun durumu hakkında boşanma davasının sonuçlarına bakmak gerekir. Eşler konutta kira ile oturuyorlarsa hakim, gerektiğinde konutta kiracı sıfatı taşımayan eşin kalmasına karar verebilir. Bu durumda, kiralayanın sözleşmeden doğan haklarını güvenceye almak için gerekli düzenleme yapılmasına iptal veya boşanma kararıyla birlikte re'sen karar verilir.
Anlaşmalı Boşanmadan Sonra Nafaka
Anlaşmalı boşanmadan sonra iştirak nafakasının ödenmesi veya arttırılması için her zaman dava açılabilir. Ancak eşler anlaşmalı boşanmada "yoksulluk nafakasının ödenmemesi" şeklinde anlaşmışsa boşanmadan sonra nafaka davası açılamaz.
Boşanmadan Sonra Yoksulluk Nafakası Talebi
Boşanmadan sonra nafaka davası açılabilir mi? Boşanma davasında yoksulluk nafakası verilmesine yer olmadığı kararı verilmişse; boşanmadan sonra yoksulluk nafakası talep edilemez. Ancak, var olan yoksulluk nafakasının arttırılması talep edilebilir.
Anlaşmalı Boşanmadan Sonra Ziynet Eşyası Davası
Anlaşmalı boşanmadan sonra ziynet eşyası davası açılabilir mi? Anlaşmalı boşanma davasında ziynet alacağı konusunda herhangi bir anlaşma olmadığı sürece ziynet alacağı davası açılabilir.
Anlaşmalı Boşanmadan Sonra Mal Paylaşımı Davası Açılır mı?
Anlaşmalı boşanma davasında mal paylaşımı konusunda hüküm olması halinde boşanmadan sonra mal paylaşımı davası açılamaz. Açılsa bile davanın reddine karar verilecektir. Ancak anlaşmalı boşanma davasında mal paylaşımı hakkında herhangi bir hüküm olmaması halinde mal paylaşımı davası açılabilir.
Boşanmadan Sonra Mal Rejimi Davası
Boşanmadan sonra mal rejimi davası açılabilir. Bunun için boşanma davasında mal rejimi konusunda herhangi bir hüküm bulunmaması gerekmektedir.
Boşanma Sonrası Çocuğun Miras Hakkı
Boşanma sonrası müşterek çocuğun miras hakkı eskiden olduğu gibi aynı şekilde devam edecektir. Boşanma nedeniyle çocuğun miras hakkı zarar görmez.
Boşanma Sonucu Çocuğun Velayeti Kime Verilir?
Evlilik devam ederken anne ve baba tarafından birlikte kullanılan velayet, boşanma sonucunda, hakim tarafından, anne ya da babadan birine verilir. Velayetin verilmesinde, çocuğun kimin yanında olursa daha iyi yetişmesi önemli olduğu için, eşlerin mali durumları ya da boşanmadaki kusurları çok büyük rol oynamaz. Hakim çocuğun daha iyi yetişeceği kanaatindeyse, mali durumu kötü ya da kusurlu olan eşe verebilir.
Anlaşmalı Boşandıktan Sonra Velayet Davası Açılabilir mi?
Anlaşmalı boşanmadan sonra velayet davası açılır mı? Velayet davası her zaman açılabilir. Çekişmeli boşanmadan sonra da, anlaşmalı boşanmadan sonra da velayet davası açılabilir.
Boşanmadan Sonra Doğan Çocuğun Velayeti
Boşanma kararından sonra çocuğun doğması halinde, bu çocuğun velayetinin kime verileceğinin tespiti için ayrı bir dava açılması gerekir. Yoksa velayet kendiliğinden boşanma kararında diğer çocukların verildiği ana ya da babaya geçmez.
Boşanma Sonrası Çocukla Görüşme
Çocukla üçüncü kişiler arasındaki ilişkinin düzenlenmesi konusundan da bahsetmekte yarar vardır.
Nine ve Dedenin torununu görmek hakkı:
Çocukla üçüncü kişiler arasındaki ilişkinin düzenlenmesi konusundan da bahsetmekte yarar vardır. Ana veya baba dışında kalan kişiler de boşanma halinde çocukla arasında kişisel ilişki kurulmasını hakimden isteyebilirler. Bu ilişkinin kurulmasına karar verilebilmesi için ilgilinin talepte bulunması gerekir. Örneğin, çocuğun dedesi veya ninesi bu davayı açabilir.
Boşanma Sonrası Pasaport Değişikliği
Kimlik bilgilerinde değişiklik olması halinde pasaportun da yenilenmesi gerekmektedir. Boşanma sonrası pasaport değişimi yapmak için nüfus müdürlüğüne başvuruda bulunmanız gerekir.
Boşanma Sonrası Yeşil Pasaport
Boşanma sonrası yeşil pasaport iptal olur mu? Yeşil pasaporttan eşinizden dolayı faydalanmanız halinde boşandıktan sonra bu yeşil pasaportunuz iptal olacaktır.
Boşanma aşamasında yeşil pasaport iptal olmaz. Boşanma kesinleştikten sonra iptal edilecektir.
Boşanmadan Ne Kadar Süre Sonra Evlenebiliriz?
Boşanmadan kaç gün sonra evlenebilir? Boşanmanın kesinleşmesinden sonra erkek hemen evlenebilir. Ancak kadın, 300 gün beklemelidir. Beklemek istemeyen kadın, iddet müddetinin kaldırılması davası açmalıdır.
Anlaşmalı Boşanma Sonrası Tapu Devri Nasıl Yapılır?
Anlaşmalı boşanma davasının hüküm kısmında tapu devrinin ne zaman yapılacağı ve nasıl yapılacağı belirtilmişse yazılan hükme göre devir yapılacaktır. Taraflardan birinin tapu devrine yanaşmaması durumunda dava açılması gerekmektedir.