Boşanma Davası Feragat
Feragatin kelime anlamı, hakkından kendi isteğiyle vazgeçmedir. "Davadan feragat", davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir. Dava açmak bir hak olduğu gibi açılmış bulunan bir davadan feragat etmek de bir haktır. Kural olarak davacı her davadan hiçbir kayda tabi olmaksızın feragat edebilir.
Boşanma Davası Feragat Nedir?
Boşanma davasından feragat, davacının mahkemeye karşı yapacağı tek taraflı bir irade beyanı ile gerçekleşir. Feragatin geçerliliği için, bunun davalı ve mahkeme tarafından kabul edilmesine de gerek yoktur. Çünkü davacı, davadan feragat etmekle, yalnız davasını geri almakla kalmaz, ayrıca dava konusu yapmış olduğu haktan da vazgeçer.
Boşanma Davasından Feragat Nasıl Yapılır?
Boşanma davasında feragat nasıl olur? Açılmış olan bir boşanma davasında davacı kişi mahkemeye sunacağı ""feragat dilekçesi" ile davadan tamamen veya kısmi olarak feragat edebilir. Örneğin boşanma dilekçesinde; nafaka, maddi tazminat ve manevi tazminat istenilmişse davacı, sadece manevi tazminattan vazgeçebilir. Bu kısmi bir feragattir.
Boşanma dilekçesinde belirttiği tüm taleplerinden vazgeçmişse bu feragat davanın tümü için geçerli olacaktır. Tamamen feragat halinde mahkeme feragat nedeniyle davanın reddine karar verecektir.
Boşanma Davası Feragat 3 Yıllık Süre
Boşanma davasından feragat eden davacı eş, aynı sebeplere dayanarak 3 yıl boyunca boşanma davası açamaz. 3 yıl içinde eşler arasında ortak hayat yeniden kurulamazsa o zaman feragat eden eş tekrar dava açabilir. Bundan ötürü hakim boşanmaya karar verecektir.
Ancak boşanmadan feragat eden eş, yeni bir olayın varlığı halinde 3 yıl beklemesine gerek olmadan tekrar boşanma davası açabilir.
Feragat Edilen Boşanma Davasının Yeniden Açılması
Feragat edilen boşanma davası tekrar açılır mı?
Boşanma davasından feragat etmekle dava konusu haktan feragat edilmiş olacağı için artık aynı netice-i talep, aynı davalıya karşı, aynı dava sebebine dayanılarak ikinci bir dava konusu yapılamaz. Dolayısıyla burada feragat eden yeniden aynı sebeplerle boşanma davası açamaz.
Boşanma davasından feragat eden davacı, yeniden dava açabilir. Ancak yeniden açılan davada, boşanma sebepleri olarak yeni sebepler gerçekleşmesi gerekmektedir. Aksi halde yeniden dava açması mümkün olmayacaktır.
Boşanma Feragat Kesinleşme
Boşanma davasında feragat, dava açıldıktan sonra hüküm kesinleşinceye kadar her aşamada yapılabilmektedir. Feragat hükmün verilmesinden sonra yapılmışsa taraflarca kanun yoluna başvurulmuş olsa dahi, dosya kanun yolu incelemesine gönderilmeyecek ve ilk derece mahkemesi veya bölge adliye mahkemesince feragat doğrultusunda ek karar verilecektir. Eğer feragat dosyanın temyiz incelemesine gönderilmesinden sonra yapılmışsa Yargıtay temyiz incelemesi yapmadan dosyayı feragat hakkında ek karar verilmek üzere hükmü veren aile mahkemesine gönderecektir. Sonuç olarak feragat beyanının hüküm kesinleşmeden önce her aşamada yapılması mümkündür. Ancak hükmün kesinleşmesinin ardından feragat talebinde bulunmak mümkün olmayacaktır.
Boşanma Davası Feragat Vekalet Ücreti
Davadan feragat edebilecek kişi davanın tarafı olan davacıdır. Burada feragat beyanında bulunan davacı, davada aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerini ödemeye mahkum edilir (HMK m.312). Görüldüğü gibi davacı davasından feragat ederse sanki davayı kaybetmiş gibi değerlendirilir ve vekalet ücretinden sorumlu tutulur. Vekalet ücretinden sorumlu tutulabilmesi için davalının bir avukat tarafından temsil edilmesi gerekmektedir.
Fakat feragat beyanı ön inceleme tutanağı imzalanana kadar yapılırsa Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde belirtilen maktu vekalet ücreti üzerinden ödenir. Dolayısıyla boşanma davasından feragat eden davacı boşanma dava harcı, boşanma dava masrafı, boşanma davası avukat ücretini ödemek durumunda kalacaktır.
Boşanma Davası Feragat Sonuçları
Boşanmada feragat sonuçları ile ilgili düzenlemeler HMK madde 311 ve 312'de bulunur.
HMK m. 311 - Feragat ve kabul, kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur. İrade bozukluğu hallerinde, feragat ve kabulün iptali istenebilir.
HMK m. 312 - (1)Feragat veya kabul beyanında bulunan taraf, davada aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerini ödemeye mahkum edilir. Feragat ve kabul, talep sonucunun sadece bir kısmına ilişkin ise yargılama giderlerine mahkûmiyet, ona göre belirlenir.
(2) Davalı, davanın açılmasına kendi hâl ve davranışıyla sebebiyet vermemiş ve yargılamanın ilk duruşmasında da davacının talep sonucunu kabul etmiş ise yargılama giderlerini ödemeye mahkûm edilmez.
Boşanma Davası Feragat Ziynet Eşyası
Davadan feragat, davacının netice-i talebinden kısmen veya tamamen vazgeçmesini sağlayan bir işlemdir. Boşanma davasında tam feragat halinde istenilen ziynet eşyalarından da feragat edilmiş olacaktır. Ayrıca boşanma davasında istenilen ziynet eşyasından da sadece feragat edilebilir. Örneğin: boşanma dilekçenizde nafaka, manevi tazminat ve ziynet eşyası talebinizin olduğunu varsayalım. Mahkemeye sadece ziynet eşyalarından feragat ediyorum diye kısmi bir feragat dilekçesi gönderebilirsiniz. Mahkeme dava sonunda boşanma, nafaka ve manevi tazminat hakkında kabul veya red kararı verecektir. Ancak ziynet eşyası hakkında feragat nedeniyle talebin reddine kararı verecektir.
Boşanma Davası Nasıl Geri Çekilir?
Boşanma davası geri çekme mümkündür. Burada davanın geri alınması için hem davacının hem de davalının, boşanma davasının geri alınması hususunda iradelerini ortaya koymaları gerekir. Ancak feragat için ise sadece davacının bu yönde iradesini beyan etmesi yeterlidir. Dolayısıyla davadan feragat kesin hüküm sonuçlarını doğurur ve karşı tarafın kabulüne de bağlı değildir.
Boşanma davasının geri alınması HMK m. 123'te belirtilmiştir:
HMK m. 123 - Davacı, hüküm kesinleşinceye kadar, ancak davalının açık rızası ile davasını geri alabilir. Bu takdirde davanın açılmamış sayılmasına karar verilir.
Boşanma Dava Geri Çektikten Sonra Tekrar Açılabilir Mi?
Geri çekilen boşanma davası tekrar açılabilir mi?
Davanın geri alınabilmesi için davalının açık muvafakati gerekir. Davacının davasını geri alması ve davalının da bu geri almaya açık muvafakat etmesi durumunda mahkemece "karar verilmesine yer olmadığına dair" karar verilmesi gerektiği gerek teoride gerekse Yargıtay uygulamasında kabul edilmiştir. Davanın geri alınması durumunda, dava hiç açılmamış sayılır, mahkemece geri alma anına kadar yapılan yargılamadaki oluşan kanaate göre haksız olduğu düşünülen tarafa vekalet ücreti ve diğer yargılama giderleri yüklenir. Davacı, geri aldığı davasını ileride harçlarını yatırmak suretiyle tekrar açabilir.
Boşanma davasının geri çekilmesi ve davadan feragatin kesinlikle karıştırılmaması gerekir. Bazı vatandaşlarımız geri çekilme derken feragati kastediyor olabilir. Bu nedenle bu konuda uzman bir boşanma avukatına danışmanızı ısrarla önermekteyiz.