Nişanın Bozulması Nedeniyle Hediyelerin Geri Verilmesi Davası
Türk Medeni Kanunu 122. maddesine göre; Nişanlılık evlenme dışındaki bir sebeple sona ererse, nişanlıların birbirlerine veya ana ve babanın ya da onlar gibi davrananların, diğer nişanlıya vermiş oldukları alışılmışın dışındaki hediyeler, verenler tarafından geri istenebilir.
Nişanın Bozulması Nedeniyle Hediyelerin Geri Verilmesi Davası
Nişanın bitmesiyle birlikte taraflar birbirlerine vermiş oldukları alışılmışın dışındaki hediyeleri geri isteyebilecektir.
Hediyeleri Geri İstemenin Koşulları
- Geçerli bir nişanlılık ilişkisinin bulunması gereklidir.
- Geçerli bir şekilde kurulan nişanın bozulmuş olması gereklidir.
- Hediye verilmiş olmalıdır.
- Verilen hediye alışılmışın dışında olmalıdır.
- Hediyelerin geri verilmesi talep edilmelidir.
Alışılmışın Dışında Hediye Nedir ?
Nişanlanma amacıyla birbirine verilen ve maddi değer taşıyan kazandırmalara hediye denilebilir. Peki alışılmışın dışında hediye nedir ? Alışılmışın dışında hediye olabilmesi için gereken koşullar:
- Hediye değerinin fazla olması gerekir. Örneğin; Çaydanlık normal bir değerdir. Ancak antika olan bir çaydanlık alışılmışın dışında hediye sayılabilir.
- Hediye, örf ve adete göre alışılmamış olmalıdır.
Altın, takı ve ziynet eşyaları alışılmışın dışında hediye olarak kabul edilmektedir. Ancak nişan yüzüğü bu kapsama girmemektedir.
Başlık parası hediye sayılır mı ? Eğer başlık parası doğrudan nişanlı kişiye veya nişanlıyı temsilen anne-babası veya gösterdiği başka bir kişiye verilmişse bu hediye sayılır. Ancak başlık parası direkt olarak kızın ana ve babasına verilmişse o zaman hediye sayılmaz. Bu durumda sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre istenebilecektir. (TMK 122. f.2)
Hediye, nişanlanmadan önce, nişanlanma sırasında ve nişanlanmadan sonra verilebilir.
Hediyeyi Geri İsteyebilecek Kişiler
- Nişanlılardan her biri
- Nişanlıların ana ve babası
- Nişanlıların ana ve babası gibi davrananlar
Nişanlıların birbirlerinin kan veya kayın hısımlarına verdiği hediyeler ve nişanlıların kan ve kayın hısımlarının birbirine verdikleri hediyeler alışılmışın dışında olsa bile Türk Medeni Kanunu 122/1'e göre istenemeyecektir. Örneğin; Nişanlı erkeğin amcası, nişanlı kadının amcasına alışılmışın dışında bir hediye vermişse bu hediye TMK 122'ye göre geri alınamayacaktır. Sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre geri alınabilecektir.
Nişanın Bozulması Hediyelerin İadesi Görevli Mahkeme
Hediyelerin İadesi davasında görevli mahkeme Aile Mahkemesi'dir. Aile Mahkemesi'nin olmadığı yerlerde görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi olacaktır.
Nişanın Bozulması Hediyelerin İadesi Yetkili Mahkeme
Nişanın bozulması üzerine açılacak olan hediyelerin iadesi davasında yetkili mahkeme genel hükümlere göre belirlenecektir. Genel yetkili mahkeme, davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir
Nişanın Bozulması Hediyelerin İadesi Davasını Açabilecek Kişiler
- Nişanlıların her biri
- Nişanlıların ana ve babası
- Nişanlıların ana ve babası gibi davrananlar
- Ölüm halinde ilgililerin mirasçıları
Nişanın Bozulması Nedeniyle Hediyelerin İadesi Davası Zamanaşımı
Hediyelerin iadesi davası, nişanın bozulmasından itibaren 1 yıl içinde açılmalıdır. Aksi takdirde dava zamanaşımına uğrayacaktır.
Nişanın Bozulması Hediyelerin İadesi Dava Dilekçesi
Nişanın bozulması hediyelerin iadesi davalarında dilekçenin uzman bir avukat tarafından hazırlanması çok önemlidir. Bu nedenle uzman bir avukattan dilekçe için danışmanlık almanızı önermekteyiz.