Miras İntikali
Miras İntikali Nedir ?
Miras intikal ne demek? Miras hakkının veraset belgesinde ismi bulunan mirasçılara geçmesine "miras intikali" denir.
Miras İntikali Nasıl Yapılır ?
Sulh Hukuk Mahkemesi ya da Noterden alınan veraset belgesi ile birlikte aşağıda yazılı belgeleri tamamlayarak herhangi bir Tapu Müdürlüğüne varislerden biri ya da hepsi tarafından başvuru yapılması halinde miras intikal işlemi gerçekleştirilecektir.
Miras intikalini gerçekleştirmek için bütün mirasçıların tek tek miras intikali istemesi gerekli değildir. Tek bir mirasçı da miras intikal işlemini yapabilecektir.
Miras İntikali İçin Gereken Belgeler
İntikal vergisi için gerekli evraklar aşağıdaki gibidir:
- Veraset Belgesi (Sulh Hukuk Mahkemesinden veya Noterden alınan aslı veya onaylı örneği) ( Yurt dışındaki mahkemelerden alınmış veraset belgelerinin Tapu Kanununun 37. maddesi gereği Türk mahkemelerince onaylanmış olması gerekir.)
- Kimlik Belgesi (Taraflara varsa temsilcilerine ait)
- İşlemde temsil var ise temsil belgesi (Yetki Belgesi, vasi kararı, vekaletname vb.)
- İşleme konu taşınmazın tapu senedi (Var olması halinde istenir.)
- Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi (DASK) (Bina vasıflı taşınmazlarda)
- Fotoğraf (1 adet)
Miras İntikal Yapılmazsa Ne Olur ?
Miras intikali murisin ölümünden itibaren 2 yıl içinde yapılmazsa; Tapu müdürlüğü, mirasçılık belgesi düzenlenmesi için yargıya başvuracak. Müdürlük, belgeye göre tapu sicil kayıtlarını tescil ederek güncelleştirecek.
Miras İntikal İşlemleri
Miras, mirasçılara kendiliğinden ve bir bütün olarak geçer. Ancak taşınmazlarda hak sahipliğinin tapu ile ispat edilmesi dolayısıyla taşınmaz, kendi adlarına tescil ettirilmelidir.
Miras kalan gayrimenkulün intikal işlemlerinin nasıl yapılacağını sırasıyla anlatacak olursak;
- Öncelikle noterden veya Sulh Hukuk Mahkemesinden veraset belgesinin alınması gerekir. Bu belgeden en az 3 tane almanız sizin için daha iyi olacaktır.
- Miras kalan gayrimenkulün tapu fotokopisi veya tapu kaydı ile birlikte belediyeye başvurularak gayrimenkulün rayiç değerini gösteren belge alınması gerekmektedir. Rayiç değer belgesinden en az iki tane alınması gerekir.
- E-devlet üzerinden veya yetkili vergi dairesinden veraset ve intikal vergisi ödenecektir.
- Yukarıda yazılan belgeler de tamamlandıktan sonra Tapu Müdürlüğüne başvuru yapılarak intikal gerçekleştirilir.
Miras İntikal Vergisi Nedir?
Ölen kişiye ait olan mirasın mirasçılara geçebilmesi için devlete ödenen vergiye "miras intikal vergisi" denir.
Miras İntikal Vergisi 2024
Miras intikal vergisi ne kadar? 2024 Miras vergisi aşağıdaki şekildedir:
MİRAS İNTİKAL VERGİ ORANI
MATRAH Veraset Yoluyla İntikallerde İvazsız İntikallerde
İlk 1.700.000 TL için % 1 %10 Sonra gelen 4.000.000 TL için % 3 %15 Sonra gelen 8.700.000 TL için % 5 % 20 Sonra gelen 17.000.000 TL için % 7 % 25 Matrahın 31.400.000 TL’yi aşan bölümü için %10 % 30
İstisna Tutarı: Evlatlıklar dahil, altsoy ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde 1.609.552 TL (altsoy bulunmaması halinde eşe isabet eden miras hissesinde 3.221.082 TL)
Miras intikal vergisi hesaplama için ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.
Miras İntikal Başvurusu
Sulh Hukuk Mahkemesi ya da Noterden alınan veraset belgesi ile birlikte yukarıda yazılı belgeleri tamamlayarak Web tapudan varislerden biri tarafından başvuru yapılıp, Tapu Müdürlüğünce Döner Sermaye ücreti sms olarak bildirilecek, ücret yatırıldıktan sonra, Tapu Müdürlüğünce verilen randevu saatinde, ilgili tapu müdürlüğüne gidilerek imza aşaması tamamlanıp işlem gerçekleştirilecektir.
Miras İntikali Randevu
Miras intikal randevusu nasıl alınır? Tapu İşlemleriniz için 'Web Tapu ve Alo 181 'den kolayca başvurunuzu yapabilir, işlemleriniz hazırlandıktan sonra bildirilen randevu saatinde başvurularınızı sonuçlandırabilirsiniz.
Miras İntikali Tapu Harcı
İntikal ve veraset vergisi ödenerek miras olarak alınmış olan gayrimenkulün tapu harcı ödemesi yapılmaz. Miras intikali yapılırken sadece döner sermaye bedeli ödenecektir. 2024 yılı için döner sermaye hizmet bedeli 822 TL ve ilave hizmet bedeli 113 TL olmak üzere toplam 935 TL'dir.
Miras Kalan Araç İntikali
Miras kalan araç intikali nasıl yapılır?
İntikal işlemi için öncelikle noterden mirasçılık belgesi yani veraset belgesi alınır. Daha sonra vergi dairesine gidilerek aracın ilişik kesme belgesi çıkarılır. Aracın trafik sigortası ve muayenesinin tam olmasına dikkat edilir. Bu belgelerle birlikte notere gidilerek aracın intikali gerçekleştirilir.
Miras Kalan Araç İntikali Satışı
Mirasçılar eğer miras kalan aracı direkt satmak isterlerse kanunen bu işlem gerçekleştirilebilir. Satış için aracın mirasçılara intikali gerçekleştirilir. Miras kalan aracın satışı için bütün mirasçıların veya vekalet verdiği kişilerin noterde imza için bulunması gerekir. Satış işlemi için şu adımlar izlenir:
- Öncelikle veraset ilamı çıkarılır.
- Varisler, sigortası ve muayenesi tam olan aracın satışını noter üzerinden üçüncü bir kişiye gerçekleştirir.
- Vefat eden kişinin sigorta poliçesi satıştan hemen sonra iptal edilir.
Miras İntikal Vekaletnamesi
Vekaletname ile yapılacak miras intikali işlemlerinde vekaletin miras intikali için özel yetkilerle hazırlanması gerekir. Genelde dava vekaleti örneği ile miras intikal işlemleri yapılamaz.
Mirasçı Olduğum Taşınmazları Nasıl Öğrenirim?
Mirasçısı olduğunuz taşınmazların öğrenilebilmesi için öncelikli adresimiz webtapu.tkgm.gov.tr olacaktır. İnternet tarayıcınıza webtapu.tkgm.gov.tr yazarak açılan sayfadan Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numaranız ile “Bireysel Giriş” yapabilirsiniz.
Dilerseniz de doğrudan E-devlet’inize giriş yaparak da WebTapu sistemimize ulaşabilirsiniz. Bunun için internet tarayıcınıza giris.turkiye.gov.tr yazarak giriş yapınız. Ardından e-Devlet sayfanızdaki arama bölümüne “Web Tapu” yazarak “Web Tapu” sayfasına gidebilirsiniz. İsterseniz “Kurumlar” bölümünü seçerek “T” harfine tıklayıp, ardından sıralanan kurumlar arasından Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünü seçebilirsiniz. Daha sonra da açılan sayfadan “Kimlik Doğrulama Hizmetleri” başlığı altındaki “Web Tapu İşlemleri”ne tıklayıp uygulamaya gidebilirsiniz.
WebTapu sayfasına ulaşıldıktan sonra, açılan sayfada, sayfanın sol üst köşesinde yer alan “Taşınmaz İşlemleri” başlığına tıklıyoruz. Ardından bize alt seçenekler sıralanacak. Buradan da “Mirasçısı Olduğum Taşınmazlar” bölümünü seçiyorsunuz.
Bu seçimden sonra karşınıza “Miras Kalan Taşınmazları Ara” menüsü gelecek. Burada da size elinizdeki belge türüne göre farklı sorgulamalar sunmaktayız. Eğer elinizde mahkeme tarafından verilmiş olan veraset ilamı varsa ekranda görünen “Adalet Bakanlığı Veraset İlamı ile Sorgulama” bölümünü seçmeniz gerekir. Eğer elinizde noter tarafından düzenlenmiş veraset ilamı varsa da “Noterler Birliği Veraset İlamı ile Sorgula” bölümünü seçmeniz gerekmekte. Oldu ki bunların hiçbiri elinizde yok. O zaman da sadece bir üst soyunuz olan anne ve babanızın ya da vefat etmiş eşinizin adına kayıtlı taşınmazların listesini görebileceğiniz “NVİ Bilgilerimle Sorgula” bölümünü seçmelisiniz.
Elinizdeki belge türüne göre söz konusu bölümü seçip istenilen bilgiyi veya bilgileri girmeniz gerekmektedir. “Adalet Bakanlığı Veraset İlamı ile Sorgula” bölümünde ve “NVİ Bilgilerimle Sorgula” kısımlarında sizden sadece “Miras bırakan T.C. Kimlik Numarası” istenmektedir. “Noterler Birliği Veraset İlamı ile Sorgula” kısmında ise elinizde bulunan belgeye yönelik bilgiler istenmekte. İlgili bölümden istenen bilgileri girdikten sonra mirasçısı olduğunuz taşınmazların listesi ekranda görülecektir.