İşyerinde Mobbing

İşyerinde Mobbing

Mobbing Nedir ?

Mobbing ne demek ? Mobbing, bir veya birkaç kişinin başka bir kişiye veya gruba yönelik psikolojik baskı, şiddet, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı vermesidir. Psikolojik taciz ve yıldırma kelimeleri de mobbing yerine sık sık kullanılmaktadır.

İşyerinde Mobbing

Her gün binlerce veya daha fazla kişi işyerinde psikolojik baskıya, tacize maruz kalmaktadır. Yıldırmadan dolayı iş yerinde mutsuz bir şekilde çalışan, duygusal bozukluğu oluşan veya iş yerinden ayrılmak zorunda kalan hatta intihar eden kişilerin sayısı hiç de az değildir. Bu baskıyı uygulayanlar kişinin iş arkadaşları olabileceği gibi amirleri de olabilmektedir.

Mobbinge maruz kalan işçileri korumaya yönelik kanunlarımızda bazı hükümler yer almaktadır. Bunlar en önemlisi de Türk Borçlar Kanunu 417. maddesidir. Bu madde işçinin kişiliğini korumayı hedeflemiştir.

İşçinin Kişiliğinin Korunması

MADDE 417- İşveren, hizmet ilişkisinde işçinin kişiliğini korumak ve saygı göstermek ve işyerinde dürüstlük ilkelerine uygun bir düzeni sağlamakla, özellikle işçilerin psikolojik ve cinsel tacize uğramamaları ve bu tür tacizlere uğramış olanların daha fazla zarar görmemeleri için gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.

İşveren, iş yerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almak, araç ve gereçleri noksansız bulundurmak; işçiler de iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uymakla yükümlüdür. 

İşverenin yukarıdaki hükümler dahil, kanuna ve sözleşmeye aykırı davranışı nedeniyle işçinin ölümü, vücut bütünlüğünün zedelenmesi veya kişilik haklarının ihlaline bağlı zararların tazmini, sözleşmeye aykırılıktan doğan sorumluluk hükümlerine tabidir.

Türkiye'de işçiyi mobbingten korumaya yönelik çalışmalardan bir tanesi de 19 Mart 2011 tarihli ve 27879 sayılı Resmi Gazete de yayınlanarak yürürlüğe giren “İş yerlerinde Psikolojik Tacizin Önlenmesi” başlıklı bir genelge çıkarılmış olmasıdır. Bu genelge hem özel hem de kamu kurumlarındaki uygulanan mobbingi kapsamaktadır.

İşyerinde Mobbing Cezası

İşveren mobbing uygulamalarını engellemek için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür. Aynı zamanda çalışanlar da mobbing davranışlarından kaçınmaya özen göstermelidir.

İş yerinde mobbinge maruz kalan kişi savcılığa da suç duyurusunda bulunabilecektir. Yargıtay, uygulanan mobbing nedeniyle; hakaret, eziyet, görevi kötüye kullanma, tehdit, kasten yaralama ve cinsel taciz gibi suçlardan da ceza verildiği görülmektedir.

İşyerinde Mobbing Nereye Şikayet Edilir ? 

İşyerinde mobbinge uğruyorum ne yapmalıyım? Mobbinge uğrayan çalışanlar, uygulanan mobbing olgusunun suç oluşturduğunu düşünüyorsanız savcılığa şikayette bulunabileceğiniz gibi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi, ALO 170 hattını arayarak şikayette bulunabilirsiniz. Ayrıca bu hattı arayarak psikolog destek de alabilirsiniz.

İstifaya zorlanma, kötü muameleye maruz kalma, sözlü taciz, ayrımcılık, hakaret, görev yeri değişikliği, iftira, cinsel taciz gibi durumlar yaşadığınızda mobbinge maruz kalmış olursunuz.

Mobbing Örnekleri

Sistematik bir şekilde; çalışanın sözünü kesmek, çalışanı sürekli eleştirme, çalışana iş yerinde yokmuş gibi davranmak, çalışanla iletişimin kesilmesi, çalışanın fikirlerinin dikkate alınmaması, hoş olmayan imalar, nitelikli iş verilmemesi, asılsız söylentiler, yüksek sesle azarlamak, iş tanımına uymayan anlamsız işlerin verilmesi, ağır işler verilmesi psikolojik baskı ve tacize örnek gösterilebilir.

İşyerinde Mobbing Şikayet Dilekçesi

Savcılığa şikayet dilekçesi için tarafımızla iletişime geçebilirsiniz.

0 thoughts on “İşyerinde Mobbing”

  1. İşyerimde idare sürekli disiplin cezası veriyor ve işten uzaklaştırmak istiyor, ustabaşının küfür ve tehdidini idareye şikayet ettim idare ustabaşından yana olduğu için şahidin yok asılsız şikayet diye sözleşme maddesine uyarlayip disiplin cezası veriyor. Her bir disiplin cezası için avukat tutup mahkemeye veremeyeceğimi bildiği için keyfî bir şekilde ceza veriyor, iş mahkemesine disiplin cezası için iptal itraz gibi bir dilekçe vermek istiyorum yardımcı olursanız sevinirim.

    • Av. Yekcan Öner 30 Aralık 2020

      Bu konuda size yardımcı olabiliriz, iletişim sayfamızdan bize ulaşırsanız detayları size anında ileteceğiz.

  2. Hüseyin paçal 28 Mart 2021

    İyigunler 26.09.2020 tarihinde çalışırken trafik kazası geçirdim iş kazası olarak 3 ay rapor aldım şirketle hakkını istiyorum artık bu şekilde çalışamiyorum dediğimde hastaneden rapor al hakkını verelim denildi Cerrahpaşa hastanesi beni ssk bagli olduğum yere yönlendirdi Esenyurt da bağlı olarak gözüküyor orada iş kazası bölümüne baş vurdum iskazasi bölümünden bana size geç dönüş yaparız siz yine gidip yavaş yavaş çalışın dediler çalışmaya başladım bu seferde kendim nwg ajansa bağlı olarak eti bisküvi nin marketleri gezerek sipariş alıp yazdığımız siparişleri dizerek askeri ücretle çalışmaktayım kendim Gaziosmanpaşa Küçükköy de oturmaktayım ve bana mobbig uygulanmaya başlandı işi bırakmam icin normalde oturduğunuz yere yakın noktalara gidiyorduk bu sever rutumu Yenibosna Kocasinan Bağcılar olarak değiştirdiler burala gidemiyecegimi belirttim gitmek zorundasin dizerek sözümü kestiler ve ben bu nwg ajansta 01.05.2007 tarihinden beri çalışmaktayım bana nasıl yardımcı ola bilirsiniz ve senelik izinlerimiz de bölünerek veriliyor içeride 60 gün birikmiş iznim var bunuda vermiyorlar bıktırma tekniği yaparak nasıl çıkıp hakkımı ala bilirim teşekkür ederim

    • Av. Yekcan Öner 28 Mart 2021

      Merhabalar, bizimle iletişime geçerseniz size daha iyi yardımcı olabiliriz.

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.