NİTELİKLİ MALA ZARAR VERME SUÇU VE CEZASI

Mala Zarar Verme Suçu Nitelikli Hal 

Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) mala zarar verme suçunun nitelikli halleri, TCK Madde 152'de düzenlenmiştir. Bu madde, mala zarar verme suçunun belirli ağırlaştırıcı koşulları altında işlenmesi halinde cezanın arttırılmasına neden olur. Dolayısıyla mala zarar verme suçu nitelikli halleri şu şekildedir:

Nitelikli Mala Zarar Verme Cezası

Nitelikli mala zarar verme suçunun cezası: 

TCK 152. madde 1. fıkrada belirtilen şekillerde bu suçun işlenmesi halinde, fail hakkında bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

2. fıkradaki şekilde işlenmesi halinde ise ilk fıkraya göre verilecek olan ceza bir katına kadar arttırılacaktır.

Mala zarar verme suçunun işlenmesi sonucunda haberleşme, enerji ya da demiryolu veya havayolu ulaşımı alanında kamu hizmetinin geçici de olsa aksaması hâlinde, yukarıdaki fıkralar hükümlerine göre verilecek ceza yarısından iki katına kadar artırılır.

Nitelikli Mala Zarar Verme Suçu Şikayete Tabii mi?

Nitelikli mala zarar verme suçu, Türk Ceza Kanunu'na göre şikayete tabi bir suç değildir. Bu suç, kamusal suç niteliği taşır ve kamu düzenine zarar verme potansiyeline sahiptir. Bu nedenle, özel bir şikayet aranmaksızın, kamu davası açılabilir.

Nitelikli mala zarar verme suçu, mağdurun şikayetçi olup olmamasına bakılmaksızın savcılığın re'sen (kendiliğinden) soruşturma başlatabilmesine yol açar. Bu tür suçlar, toplumsal güvenliği tehdit edebileceğinden, kanun, mağdurun şikayetine bağlı olmadan, suçun işlenmesi halinde cezanın uygulanmasını öngörür.

Mala Zarar Verme Suçunun Nitelikli Halleri Şikayete Tabii mi? Nitelikli mala zarar verme suçunda, mağdurun şikayeti gerekli değildir. Kamu davası açılabilir ve savcılık, suçun işlendiğini öğrenmesi durumunda kendiliğinden soruşturma başlatabilir.

Nitelikli Mala Zarar Verme Uzlaşma

Nitelikli mala zarar verme suçunun varlığı, suçun daha ağır ve toplumsal güvenliği tehdit edici nitelikte olmasına neden olmaktadır. Bu nedenle Türk Ceza Kanunu'na göre, mala zarar verme suçunun basit hali uzlaşmaya tabidir, ancak nitelikli halleri uzlaşmaya tabi değildir.

Nitelikli Mala Zarar Verme Suçu Zararın Giderilmesi

Suçu işleyen kişi mağdurun uğradığı zararı gidermesi halinde cezasında indirim yapılacaktır. Soruşturma aşamasında zarar giderilirse cezada üçte ikisine kadar indirim; kovuşturma aşamasında zararın giderilmesi halinde ise verilecek cezanın yarısına kadarı indirilir.

Nitelikli Mala Zarar Verme Suçu Etkin Pişmanlık

Suç tamamlandıktan sonra ve fakat bu nedenle hakkında kovuşturma başlamadan önce, failin, azmettirenin veya yardım edenin bizzat pişmanlık göstererek mağdurun uğradığı zararı aynen geri verme veya tazmin suretiyle tamamen gidermesi halinde, verilecek cezanın üçte ikisine kadarı indirilir.

Etkin pişmanlığın kovuşturma başladıktan sonra ve fakat hüküm verilmezden önce gösterilmesi halinde, verilecek cezanın yarısına kadarı indirilir.

Nitelikli Mala Zarar Verme ve Hırsızlık Suçu

Hırsızlık ve mala zarar verme suçları 5237 sayılı TCK'nun onuncu bölümünde "Mal varlığına karşı suçlar" başlığı altında düzenlenmiş olup her iki suçun da koruduğu hukuki değer kişinin mal varlığıdır.

Mala zarar verme suçunun konusu ile hırsızlık suçunun konusunun aynı tanışır mal olması halinde, ayrıca mala zarar verme suçundan da ceza verilmemesi gerekmektedir. Ancak hırsızlık eylemi gerçekleştirilirken suça konu mal dışında bir başka eşyaya zarar verilmiş ise, mala zarar verme suçu ayrıca gerçekleşebilecektir. Örneğin, aracın camı kırılarak içerideki telefonun alınması halinde hırsızlık suçu yanında, ayrıca hırsızlık suçunun konusunu oluşturmayan araç camının kırılmış olması nedeniyle mala zarar verme suçu da oluşacaktır.

Mala zarar verme ve hırsızlık suçunun birlikte işlenmesi halinde yukarıda belirttiğimiz gibi sadece hırsızlıktan dolayı ceza verilebileceği gibi her iki suç için de ayrı ayrı ceza verilebilir.

 

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.