BOŞANMA DAVASI SORU-CEVAP

Boşanma Davası En uzun Ne Kadar Sürer?

Boşanma davası en fazla kaç yıl sürer? Boşanma davası en fazla ne kadar sürer? Boşanma davasının süresi ile ilgili net bir şey söylenmesi mümkün değildir. Boşanma davasına bakan mahkemenin yoğunluğu, dava konusu gibi etkenler bu süreyi etkilemektedir. 4-5 yıldır süren boşanma davalarımız da mevcuttur maalesef.

Boşanma Davası En Kısa Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı boşanma davası çok kısa bir sürede bitebilmektedir. Ancak çekişmeli boşanma davalarında dava dosyasının içeriği, davaya bakan aile mahkemesinin yoğunluğu gibi faktörler bu süreyi uzatabilmektedir.

Boşanma Davası E-Devletten Geri Çekilir Mi?

Açılan bir boşanma davasından feragat edebilmek için mahkemeye feragat dilekçesi göndermeniz gerekmektedir. E-devletten boşanma davasının geri çekilmesini yapamazsınız. Boşanma davasının geri çekilmesi detaylı bilgi için BOŞANMA DAVASI FERAGAT makalemizi okuyabilirsiniz. 

Boşanma Davası En Hızlı Nasıl Açılır? 

Boşanma davası hemen açılır mı? Acil boşanma davası nasıl açılır? Gerek anlaşmalı boşanma davasında gerekse çekişmeli boşanma davasında, dava dilekçesinin yazılması ile birlikte boşanma davası hemen açılabilir.  

Boşanma Davası En Erken Ne Zaman Sonuçlanır?

Anlaşmalı boşanma davalarında ilk celsede boşanma davası sonuçlanır. Çekişmeli boşanma davalarında ise bu durum dava dosyası ve mahkeme yoğunluğuna göre değişmektedir.

Boşanma Davası Reddedildikten Sonra Tekrar Dava Açılabilir Mi? 

Boşanma davası reddedildikten sonra tekrar boşanma davası açılabilir. Ancak açılacak olan davada yeni iddialara dayanılarak dava açılması gerekmektedir.

Boşanma Davası Yargılama Giderleri Ne Kadar? 

Boşanma davası açılırken başvurma harcı, peşin harç ve gider avansı ödenmektedir. Boşanma davasında yargılama masrafı 2024 yılı için yaklaşık olarak 2000 TL civarındadır.

Boşanma Davası Uyapta Görünür Mü? 

Açılan boşanma davası vatandaş uyaptan görülebilir. Uyapta Dosya sorgulama bölümüne girerek açılmış olan boşanma davanıza bakabilirsiniz.

Boşanma Davası Uyaptan Açılır Mı?

Boşanma davasını vatandaş uyaptan açabilirsiniz. Ancak bunun için mobil imzanızın olması gerekmektedir. Mobil imza olmadan evrakları imzalayamazsınız ve bu nedenle davayı açamazsınız.

Boşanma Davası Olan Yurtdışına Çıkabilir Mi? 

Boşanma davası olan kişinin yurtdışına çıkmasında herhangi bir engel bulunmamaktadır.

Boşanma Davası Para İadesi

Boşanma davası kesinleştikten sonra dosyada fazla kalan harç ve masrafları iade alabilirsiniz. Bunun için mahkemeye bir dilekçe yazmanız yeterli olacaktır.

Boşanma Davası Sonucunu Öğrenme

Boşanma davanızın sonucuna uyap vatandaştan bakabileceğiniz gibi, dava dosyanızın olduğu mahkeme kalemine giderek de sonuca bakabilirsiniz.

Boşanma Davası Hangi Dava Türüne Girer?

Boşanma davası Adli Yargı İlk Derece Hukuk Mahkemelerinden olan Aile Mahkemesinde açılmaktadır. Boşanma davası yenilik doğuran bir dava türüdür.

Boşanma Davası İçin Nereye Gidilir? 

Boşanma davası açmak için yetkili ve görevli mahkemeye giderek dava açmanız gerekmektedir. Uzman boşanma avukatından danışmanlık alarak hareket etmeniz sizin lehinize olacaktır.

Boşanmak Davası İçin Gerekli Belgeler

Boşanma için gerekli belgelerden en önemlisi doğru ve eksiksiz yazılmış bir dava dilekçesidir. Boşanmaya ilişkin delil olabilecek belgeler de çok önemlidir. Açılacak olan boşanma davası anlaşmalı boşanma ise dilekçe haricinde boşanma protokolü de gerekmektedir. Protokolün bulunması şart değildir ancak olması halinde mahkemenin iş yükü azalacaktır.

Boşanmak Davası Basit Yargılama Usulü Mü?

Boşanma davaları yazılama yargılama usulüne tabidir. Nafaka davaları ise basit yargılama usulüne tabidir.

Boşanmak Davası Bittikten Sonra Tazminat Davası 

Evliliğin boşanma sebebiyle sona ermesinden doğan dava hakları, boşanma hükmünün kesinleşmesinin üzerinden bir yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. Yani boşanma davası kesinleştikten sonra 1 yıl içinde tazminat davası açılmalıdır.

Evlilik Sözleşmesi Nedir? 

Halk arasında “evlilik sözleşmesi” olarak bilinen aile hukuku sözleşmelerini kanun koyucu “mal rejimi sözleşmesi” olarak tanımlamıştır. Yani, kanuni mal rejimi olan “edinilmiş mallara katılma” rejiminden başkaca bir rejime tabi olmak isteyen eşler aralarında bir sözleşme yaparak tabi olmak istedikleri mal rejimini belirlerler. Bu sözleşmenin konusu, kanuna, kişilik haklarına ve genel ahlaka aykırı olamaz.

Evlilik Sözleşmesi Ne Zaman Yapılır?

Mal rejimi sözleşmesi (evlilik sözleşmesi), evlenmeden önce veya sonra yapılabilir. Taraflar, istedikleri mal rejimini ancak kanunda yazılı sınırlar içinde seçebilir, kaldırabilir veya değiştirebilirler.

Evlilik Sözleşmesi Nerede Yapılır?

Mal rejimi sözleşmesi (evlilik sözleşmesi), noterde düzenleme veya onaylama şeklinde yapılır. Ancak, taraflar evlenme başvurusu sırasında hangi mal rejimini seçtiklerini yazılı olarak da bildirebilirler. Mal rejimi sözleşmesinin taraflarca ve gerektiğinde yasal temsilcilerince imzalanması zorunludur.

Boşanma Davası Gizlilik Kararı

Boşanma davası gizli görülür mü? Evet, gerekli olduğu takdirde hakim duruşmaların kapalı olarak gerçekleştirilmesine karar verebilir. Örneğin: tanık beyanlarının davalı veya davacının özel hayatını ifşa eder nitelikte konular ihtiva etmesi sebebiyle gizlilik kararı talep edilebilir.

Eşlerden Biri Boşanmak İstemezse

Eşim boşanmak istemiyor ne yapmalıyım? sık karşılaştığımız sorulardan bir tanesi de budur. Eşlerden biri boşanmak istemezse diğer eşin çekişmeli boşanma davası açması gerekir. Boşanmak istemeyen taraf daha az kusurlu da çıksa boşanma gerçekleşecektir.

Boşanma Davası Açıldıktan Sonra Alınan Mallar Ortak mı?

Boşanma davasının açılmasından sonra eşlerden birinin mal alması durumunda alınan bu mal ortak mal sayılmaz. Unutulmamalıdır ki ortak mal sayılmaması için boşanmanın gerçekleşmesi gerekmektedir. 

Boşanma Davası Açıldıktan Sonra Aldatma Sayılır mı?

Evet sayılır. Boşanma davası açılsa bile eşlerin sadakat yükümlülüğü devam edecektir. Bu nedenle boşanma davası sürecinde başka biriyle ilişki yaşamak aldatma sayılacaktır. 

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.