Araç Değer Kaybı Sık Sorulan Sorular

araç değer kaybı sık sorulan sorular

Arabama arkadan bir aracın çarpması sonucu arka tamponda hasar meydana geldi. Araç değer kaybı alabilir miyim? 

Araç değer kaybı tazminatında teminat dışında kalan durumlar vardır. Bunlardan biri de mini onarım ile giderilebilen basit kaporta ve tampon hasarlarıdır. Bu nedenle araç değer kaybı talebinde bulunamazsınız.

Daha önce aracımın sol arka kapısı hasar aldı ve kapıyı yaptırdım. 3 gün önce tekrar aynı yerden kusurlu olarak bir araç vurdu. Araç değer kaybı tazminatını alabilir miyim? 

Aracınızın hasar alan yerinden daha önce değer kaybı aldıysanız, yeni oluşan hasar için değer kaybı talep edemezsiniz. Ancak daha önce boyanan yerin yeni hasarla birlikte değiştirilmesi durumunda o zaman değer kaybı talebinde bulunulabilecektir.

Araç Değer Kaybı Sigorta Kapsamında Mı?

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları'na göre araç değer kaybı talepleri sigorta kapsamındadır. Halk arasında Trafik sigortası olarak bilinen ZMSS maddi zararlar teminatı altında araç değer kaybından da bahsetmektedir.

Araç Değer Kaybı Ne Kadar Sürede Ödenir?

Sigorta şirketi yazılı başvurudan itibaren 15 gün içinde ödemeyi yapması gerekmektedir. Bu süre içinde ödeme yapılmadığı takdirde hukuki yollara başvurabilirsiniz.

Tek Taraflı Kazada Değer Kaybı Alınır Mı?

Trafik kazasının tek taraflı olarak yapılması halinde araç değer kaybı tazminatı alınamaz.

Araç Değer Kaybı Hangi Mahkemede Açılır?

Araç değer kaybı davalarında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. Ancak her iki tarafın tacir sıfatına haiz olması durumunda görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemesi olacaktır. Araç Değer kaybı davası ile ilgili detaylı bilgilere BURADAN ulaşabilirsiniz.

Dava Açmadan Önce Sigorta Şirketine Başvurmak Zorunlu Mu?

Trafik kazalarından kaynaklanan tazminatlar için, zarar gören kişilerin dava açmadan önce sigorta şirketine yazılı olarak başvurması gerekmektedir. Sigorta şirketleri 15 gün içinde başvuruyu cevaplamaz ise veya verilen cevap talebi karşılamazsa, zarar gören dava açabilecektir. Başvuru yapılmadan açılan davalar, dava şartı yokluğundan reddedilebilecektir.

Araç değer kaybı ekspertiz raporu nasıl alınır?

Araç Değer kaybı tespiti, Hazine Müsteşarlığı tarafından ruhsatlandırılan Bağımsız Sigorta Eksperleri tarafından tarafsızca yapılmaktadır. Kara araçları branşında sigorta eksperliği ruhsatnamesi bulunan bir sigorta eksperine başvurarak aracınız ile ilgili araç değer kaybı raporu yazmasını talep edebilirsiniz. Eksper listesine BURADAN ulaşabilirsiniz.

Aracım 200.000 km de kaza yaptı. Araç değer kaybı alabilir miyim?

Daha önce araç değer kaybı almak için 165.000 km sınırı bulunmaktaydı. Ancak Marta ayında getirilen değişiklik ile bu sınır kaldırıldı. Aracınızın km si kaç olursa olsun araç değer kaybı tazminatına diğer şartları sağlamak kaidesiyle hak kazanabilirsiniz.

Yabancı plakalı aracımla kaza yaptım. Araç değer kaybı tazminatı alabilir miyim? 

Yabancı plakalı araçların Türkiye’de karıştığı kazalarda yabancı plakalı araçlar için değer kaybı talep edilemeyecektir.

Değer kaybı talebim rayiç değerin %25 ini aşıyor. Yine de araç değer kaybı talep edebilir miyim? 

Mart ayında yapılan değişiklikle birlikte değer kaybı talebiniz aracın rayiç değerinin %25 ini aşıyor olsa daha araç değer kaybı talep edebilirsiniz.

Araç Değer Kaybında Kusurun Önemi Var Mıdır?

Kusur araç değer kaybında en önemli unsurlardan bir tanesidir. Değer kaybına sebep olan sürücü kusursuz olduğunu ispat ederse sorumluluktan kurtulacaktır. Ayrıca kusur oranına göre tazminat belirlenecektir.

Araç Değer Kaybı Hangi Tarafın Sigortasından Alınır ?

Araç değer kaybını karşılayacak taraf kazada tamamen kusurlu veya diğer sürücüye göre daha kusurlu olan taraftır. Diğer bir deyişle eğer kazada kusurlu olan siz değilseniz ya da karşı tarafa oranla kusurunuz daha az ise aracınızda meydana gelen değer kaybı, kazaya karışan diğer sürücünün sigortası tarafından karşılanır.

Araç Pert Olduğunda Değer Kaybı Mı Alınır ? 

Kazaya uğrayan aracın onarım masrafları riziko tarihindeki değerini aşarsa veya eksper raporu ile aracın onarılamaz hale geldiği belirlenirse araç tam hasara uğramış sayılır. Halk arasında buna "pert" denmektedir. Kullanılamaz hale gelen aracın trafikten çekilmesi sonucu sigorta şirketi sigortalıya ödeme yapacaktır. Ödenecek olan miktar değer kaybı olmayıp, aracın rayiç değeri, hasarlı hali ve diğer durumlar dikkate alınarak hesaplanacak olan miktar ödenecektir.

Kaza Geçmişimi Nereden Öğrenebilirim ?

SBM Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz Sayfası üzerinden kaza geçmişinizi öğrenebilirsiniz.

Tramer Nedir?

TRAMER ( Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi), hasar kayıtlarının sigorta şirketleri tarafından elektronik ortamdan transfer edilerek toplandığı Bilgi Merkezidir. Aracınız kaza yapması sonucu sigorta şirketi tarafından girilen tüm bilgiler TRAMER'e aktarılır.

Daha ayrıntılı bilgi ve hukuki destek için bizimle İLETİŞİME geçebilirsiniz.

22 thoughts on “Araç Değer Kaybı Sık Sorulan Sorular”

  1. MEHMET SAB 3 Kasım 2020

    ARACIM 2004 MODEL 291.000 KM OTOMABİL DEĞER KAYBI ALABİLİRMİYİM

    • Av. Yekcan Öner 3 Kasım 2020

      Merhabalar, gerekli diğer şartların (kusur, aracın hasar aldığı bölge vb.) sağlanması durumunda değer kaybı tazminatı alabilirsiniz.

  2. mustafa 31 Aralık 2020

    Merhaba
    1 nisan 2020 den önce düzenlenen poliçe , ama kaza 1 nisan 2020 tarihinden sonra yapılan kazalarda değer kaybı için 165000 km sınırı nasıl oluyor, 2020 eylül ayında yapmış olduğum kaza için sigorta şirketi değer kaybı ödemesi yapılamaz dedi, kaza anında aracımın kilometresi 165300 dü, değer kaybı tzminatı alamazmıyım, diğer şartlarım tutuyor

    • Av. Yekcan Öner 1 Ocak 2021

      Merhabalar, söz konusu km sınırı 01.04.2020 tarihinden sonra düzenlenen poliçeler için geçerlidir. Poliçeniz 1 Nisan 2020 tarihinden önce düzenlenmişse 165000 KM sınırını aşıldığı için değer kaybı ödemesi yapılamaz.

  3. Öncelikle iyi çalışmalar
    İlk önce böyle bilgiler ile bizleri bilgilendirdiginiz için çok teşekkürler.
    Bir sorum olacaktı.
    22.01.2021 tarihinde bir kazaya karıştırdım ve karşı taraf %100 kusurlu sayıldı. Bnde buna istinaden değer kaybına başvurdum. Ret kararı verdiler. Neden ise 1 Nisan 2020 den önce sigortalı olması ve aracın ‪165.000‬ km nin üzerinde olması dendi.
    Benim aracım sigorta poliçesi baslangic/bitis
    10/10/‪2020 – 10‬/10/2021
    Karşı tarafın sigorta poliçesi baslangic/bitis
    27/01/‪2020 – 27‬/01/2021

    Benim aracım kaza anında 215000 kmde idi. Bu durumda değer kaybı alabilir miyim. Nereden bilebilirim ki karşı tarafın sigortasının 1 Nisan 2020 den önce mi sonra mı olacağını.

    Sonuç olarak aracım hasar gördü ve değer kaybı yaşadım. Değişen parçalar oldu.(sol iki kapı)Bu durumda değer kaybı alabilir miyim.?
    Tesekkurler iyi çalışmalar.

    • Av. Yekcan Öner 17 Şubat 2021

      Merhabalar, maalesef ki kanun bu şekilde. 01.04.2020 tarihinden önce sigorta poliçesinin başlatılmasından dolayı araç değer kaybı talep edemeyeceksiniz.

  4. selçuk 25 Mart 2021

    Merhaba…Değer kaybı aldığımızda tramere ekleniyormu ?? Ödemeyı alan yada Ödemeyi yapanın tramere ekleniyormu ?

    Teşekkürler

    • Av. Yekcan Öner 25 Mart 2021

      Merhabalar, alacağınız değer kaybı tazminatı tramerde gözükmez.

  5. Merhabalar yabancı bir araça yüzde yüzde yüz kusurlu olarak çarptım.benden değer kaybı talep edebilir mi ?

    • Av. Yekcan Öner 7 Ağustos 2021

      Merhabalar, yabancı plaka araç sahibi sigortanızdan talep edemez. Ancak araç değer kaybını sizden talep etme hakkına sahiptir.

  6. Merhaba yabancı plakalı araçın hatasınsonucu kaza yaptım yeşil kart numarası da var değer kaybı için nereye ve nasıl başvuru yapmalıyım bu başvuruyu avukat da yapabilir mi benim adıma

    • Av. Yekcan Öner 3 Ocak 2022

      Merhabalar, Araç plakası yabancı olan aracın kusurlu olduğu bir durumdaki kazada, yabancı plakalı aracın green (yeşil) kart sigortası bulunuyor ise ülkemizde geçerli zorunlu trafik sigortası düzenlenmiş gibi değerlendirilir. Detaylı bilgi için tarafımızla iletişime geçebilirsiniz.

  7. hüseyin 10 Mayıs 2022

    Merhaba iyi çalışmlar, ağır hasar kayıtlı araçlarda değer kaybı ödenmiyor mu?

    • Av. Yekcan Öner 12 Mayıs 2022

      Merhaba, aracın ağır hasarlı olması ve onarılması durumunda diğer koşulların da varlığı halinde araç değer kaybı tazminatı talep edilebilir. Ancak aracın pert olması durumunda araç değer kaybı talep edilemeyecektir.

  8. Kürşat 25 Eylül 2022

    Merhaba, yaklaşık 7 ay önce bir kazaya karıştım ve karşı taraf değer kaybı davası açmış ve hesaplarıma haciz koyulmuş. kişiyle görüştük haczi kaldırtacağını söyledi fakat açmış olduğu ve bana tebliğ edilen rakam 20.000 tl iken şuan 60.000 tl olduğunu söylüyorlar. Bunun olabilirliği varmıdır.

    • Av. Yekcan Öner 30 Eylül 2022

      Merhabalar, dosya içeriğini görmeden size yardımcı olmamız mümkün değil. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçerek randevu talep edebilirsiniz. İyi günler dilerim.

  9. Merhabalar, aracıma çarpan şahıs yüzde 100 kusurlu, aracımda 160 bin km’de.70 bin TL onarım faturası çıktı.agir hasarli durumuna düştü.aracimda 50 bin TL değer kaybı oluştu. Sigorta değer kaybının tamamını odermi?

    • Av. Yekcan Öner 4 Kasım 2022

      Merhabalar, sigorta şirketleri tarafından yapılacak olan değer kaybı ödemeleri piyasa koşulları göz önünde bulundurularak kişilerin aracında meydana gelen gerçek zararın piyasa rayiç değerine göre hesaplanıp ödenmesi gerekmektedir.

      • Merhabalar kolay gelsin. Aracıma çarpan şahıs yüzde 100 kusurlu ve 2.7 promil alkollü.carptiktan sonra kaçıyor.2 ay boyunca araçsız kalacağım.ve zahmetli günler geçiriyorum diyebilirim. Aracıma çarpan şahısa aracımın değer kaybı için maddi ve manevi tazminat davası açma düşüncesindeyim. Aracımda değer kaybı 50-60 bin tl civarı. Toplam 100 bin TL maddi ve manevi tazminat davası açmak istiyorum. Sonuç alabilirmiyim dava açarsam eger?

        • Av. Yekcan Öner 10 Kasım 2022

          Merhaba, dava açmadan önce ve açılırken dikkat edilmesi gereken hususlar var. Bunlara dikkat etmezseniz dava aleyhinize sonuçlanabilir.

  10. Ali özdemir 17 Aralık 2024

    İyi günler kolay gelsin eşim seyir halinde iken kazaya karıştı ve karşı taraf kaçtı sadece elimiz de Araç plakası var değer kaybı için nasıl bir yol izlemem gerekiyor

    • Merhaba, öncelikle ilgili savcılığa şikayette bulunmanız gerekmektedir. Ardından değer kaybı için gerekli belgeleri hazırladıktan sonra başvuru yapabilirsiniz. Detaylı bilgi için ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.