Araç Değer Kaybı
Araç Değer Kaybı Nedir?
Kazaya uğrayıp hasar alan ve bu hasar nedeniyle tamir edilen araçta meydana gelen değer düşmesine "Araç Değer Kaybı" denir.
Kazaya uğramış olan aracın kazadan önceki piyasa rayiç değeri ile kazadan sonraki ikinci el piyasa rayiç değeri aynı olmayacaktır. Hasarın onarılması piyasa rayiç değerinin düşmesine engel olmaz. İşte bu değerin düşmesine, Araç Değer Kaybı denir.
Örnek vermek gerekirse; Piyasa rayiç değeri 200.000 TL değerindeki aracınızla kaza yaptınız. Bu kaza sonucunda aracınızda hasar meydana geldi ve servise götürerek tamir ettirdiniz. Tamir sonucunda aracınızın piyasa rayiç değeri 170.000 TL ye düşmüş ise, 30.000 TL fark sizin araç değer kaybınızı oluşturur. Tabi böyle bir durumda hiçbir kusurunuzun bulunmaması gerekmektedir. Araç değer kaybı tazminatınız kusur oranınına göre de belirlenecektir.
Araç Değer Kaybı Almanın Şartları
- Öncelikle aracınızın hasar gördüğü kazada %100 kusurlu bulunmamanız gerekir. Yüzde 100 kusurlu iseniz araç değer kaybı tazminatı alamazsınız. Yüzde 25 kusurlu olmanız halinde bile araç değer kaybınızı kusur oranınıza göre alabileceksiniz.
- Trafik kazası tarihinden itibaren 2 yıl geçmemiş olması gerekir. Kaza tarihinden itibaren 2 yıl geçtiyse artık zamanaşımı söz konusu olur ve araç değer kaybı alınamaz.
Hangi Durumlarda Araç Değer Kaybı Alınamaz ?
- Araç 2. kazada aynı yerden hasar görmüşse yine araç değer kaybı alınamaz.
- Mini onarım yani basit aksamlarda yapılan onarımlarda araç değer kaybı alınamaz.
- Çekme belgeli, hurda belgeli araçlarda da değer kaybı talep edilemez.
- Tekerlekli, paletli, zırhlı toplumsal müdahale araçları, belediye otobüsleri , itfaiye araçları ve yol süpürme araçları için de araç değer kaybı talep edilemez.
- Yabancı plakalı aracın Türkiye'de karıştığı kazalar için araç değer kaybı talep edilemez.
- Trafik kazasının tek taraflı olması halinde yine araç değer kaybı alınamaz.
Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır ?
Yukarıdaki şartların sağlanması durumunda karşı tarafın trafik sigorta poliçesini düzenleyen sigorta şirketine başvuru yapılır. Başvuru yapılmadan sigorta şirketi kendiliğinden araç değer kaybını ödemez. Bu başvuruda belirli belgelerin hazırlanması gerekmektedir. Bu belgelerden birinin eksik olması durumunda başvurunuz reddedilebilir. Belgelerin eksik olmamasına rağmen başvurunuz reddedilirse o zaman dava veya tahkim yoluna gidebileceksiniz. Daha ayrıntılı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Araç Değer Kaybını Kimden Talep Edebilirim ?
Araç değer kaybını, öncelikle trafik kazasına karışan kusurlu araç maliki (sahibi) , bu aracın Trafik Sigorta poliçesini düzenleyen sigorta şirketi, araç işleteni ve aracı kullanan kişiden talep edebilirsiniz.
Karayolları Trafik Kanunu gereği araç değer kaybından birden çok sorumlu kişi bulunmaktadır. Bu kişilerin sorumlulukları da müşterek (birlikte) sorumluluktur. Yani istediğiniz kişiden veya tüm kişilerden aynı anda alacağınızı talep edebilme hak ve yetkisine sahipsiniz.
Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır ?
Araç değer kaybınız için mutlaka karşı tarafın sigorta şirketine başvuru yapmak gerekir. Sigorta şirketleri başvuru yapılmadan bu araç değer kaybınızı ödemeyecektir. Ayrıca başvuru belgelerinizin eksik olmaması, başvuru dilekçenizde eksik hususlar bulunmamasına dikkat etmeniz gerekir. Herhangi bir eksik olmadan sigorta şirketine başvuru yaptığınızda, sigorta şirketi herhangi bir ihtilaf bulunmaması halinde poliçede bulunan limitler dahilinde ödemenizi yapacaktır.
Sigorta şirketine başvuru yapılmadan sigorta şirketine karşı dava veya tahkim yoluna gidemezsiniz. Ama diğer sorumlular için herhangi bir başvuru şartı bulunmamaktadır. Sigorta şirketine alanında uzman bir avukat aracılığıyla başvuru yapmanız halinde hem daha hızlı hem de daha güvenilir bir şekilde araç değer kaybı tazminatınızı alabileceksiniz.
Araç değer kaybı tazminatınız için öncelikle sigorta şirketine başvurma zorunluluğunuz bulunmamaktadır.
Araç Değer Kaybı İçin Kilometre Sınırı Nedir ?
Eskiden 165.000 km üzerinde bulunan araçlar için değer kaybı tazminatı alınamamaktaydı. Son gelen değişikliklerle birlikte artık 165.000 km sınırı üstündeki araçlar için de değer kaybı alınabilecektir. Herhangi bir km sınırı bulunmamaktadır.
Araç Değer Kaybı İçin Yaş Sınırı Var Mı ?
Araç değer kaybı tazminatı için aracın yaşı önemli değildir. Herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. Aracınız kaç yaşında olursa olsun yukarıda anlattığımız şartlar sağlandıktan sonra araç değer kaybına hak kazanırsınız.
Araç Değer Kaybını Kim Hesaplar ?
Hazine müsteşarlığının açtığı sınavlara girerek başarılı olarak, eğitim ve staj şartlarını yerine getiren Exper denilen kişiler tarafından hesaplanır. Araç değer kaybı belirli formüllerle hesaplanır. Bu nedenle alanında uzman olmayan kişilerin bunu hesaplaması mümkün değildir.
Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır ?
Araç değer kaybı eksperler tarafından hesaplanır. Eksperler, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları Ekinde belirlenen formüllere göre hesaplama yapacaktır. Bu formüle göre aracın uğradığı hasarın büyüklüğü, aracın kilometresi, aracın kaza öncesi ve kaza sonrası piyasa değeri, onarımın yetkili serviste mi yoksa özel serviste mi yapıldığı, hasarlı parça üzerindeki işlemin kapsamı, hasar gören parça sayısı, aracın ticari mi yoksa hususu olarak mı kullanıldığı gibi durumlar dikkate alınacaktır.
Kasko Araç Değer Kaybını Karşılar Mı?
Kasko, araç değer kaybını karşılamaz. Ancak, sigorta şirketine ayrı bir şekilde prim ödeyerek araç değer kaybı klozunu ekletebilirsiniz. Ama dediğimiz gibi bunun için ayrı bir prim ödemeniz gerekecektir. İsterseniz kazanç kaybı klozunu da ekletebilirsiniz.
Araç Değer Kaybı İçin Gerekli Belgeler
- Trafik kazası tespit tutanağı resmi tasdikli sureti veya taraflar arasında tutulmuş kaza tespit tutanağı, varsa ifade ve görgü tespit tutanakları,
- Mağdur araca ait ruhsat,
- Varsa hasarlı araç resimleri
- Mağdur araç sahibine/zarar gören üçüncü şahsa ait banka bilgileri,
- Değer kaybı talep beyanı dilekçesi,
- Maddi hasara ilişkin ekspertiz yapıldıysa eksper raporu
Sigorta Şirketi Kaç Gün İçinde Ödeme Yapar ?
Sigorta şirketi; hak sahibinin, kaza veya zararın tespit edilebilmesi için gerekli tüm belgeleri sigortacının merkez veya şubelerinden birine ilettiği tarihten itibaren 15(onbeş) işgünü içinde tazminatı hak sahibine ödemelidir.
Araç Değer Kaybı Davası
Araç değer kaybı için sigorta şirketine başvuru yaptıktan sonra sigorta şirketi ödemeyi haksız bir şekilde gerçekleştirmezse eğer dava veya tahkim yoluna gidebilirsiniz. Dava yoluna giderseniz bu alacağınızı almanızın süresini uzatacaktır. Ancak sigorta tahkim komisyonuna gidildiği zaman probleminiz daha hızlı bir şekilde çözülecektir. Yine önemle belirmek gerekir ki; dava yolunu gidilmeden önce mutlaka arabuluculuğa başvurmanız gerekmektedir. Sigorta tahkim komisyonuna gidilmeden önce arabuluculuğa başvuru zorunluluğu yoktur.
2022 yılı için Trafik Sigortası Teminat Limiti
2022 yılı için belirlenen araç başına teminat limiti 50.000 TL dir. Diyelim ki; Araç değer kaybınız 65.000 TL. Peki bunun hepsini sigorta şirketi ödemeyecek mi? Hayır, sigorta şirketi sadece poliçe teminatında belirlenen 50.000 TL yi ödeyecektir. Geri kalan miktar için de araç sürücüsü veya sahibine ya da her ikisine karşı dava yoluna gidebileceksiniz.
Trafik Kazası Kusur Oranı Nasıl Hesaplanır?
Kaza yapan tarafların kendi aralarında tuttukları tutanak esas alınarak, TRAMER kaza tespit tutanağı uygulamasında taraflara kusur dağılımı yapmaktadır. Bu kusur dağılımı sigorta şirketleri kendi aralarında yapmaktadır. Kusur oranları %0, %50 ve %100 olarak üç çeşit şekilde belirlenecektir.
Araç Değer Kaybı Başvuru Dilekçesi
Araç değer kaybı dilekçe örneği için tarafımızla İletişime geçerek detaylı bir şekilde yardım alabilirsiniz.