MİRASÇI EŞİN HAKLARI
Türk Medeni Kanunu'nda evlilik bağı bulunan kişiler birbirlerinin yasal mirasçılarıdır. Evlilik bağına dayanan yasal mirasçılığın belirli koşulları vardır.
Sağ kalan eşin mirasçı olabilmesi için gereken koşullar şunlardır:
1-) Hukuken kurulmuş bir evlilik bulunmalıdır. Miras bırakan öldüğü zaman geçerli bir evlilik bulunmalıdır. Ayrılık kararı olsa da hukuken geçerli bir evlilik olduğu kabul edilir. Bu nedenle ayrılık halinde de sağ kalan eş miras hakkına sahiptir.
2-) Eşlerden biri ölmüş olmalı veya hakkında gaiplik kararı olmalıdır.
Sağ Kalan Eşin Miras Payı
- Eş ve altsoy (birinci derece) birlikte mirasçı olursa; sağ kalan eş altsoy ile birlikte mirasçı olursa mirasın dörtte birini (1/4) alır.
- Eş ve mirasbırakanın anne, baba ve zümresi (ikinci derece) ile birlikte mirasçı olursa; sağ kalan eş ikinci derece mirasçılarla birlikte mirasçı olursa mirasın yarısını (1/2) alır.
- Eş ve mirasbırakanın büyük anne, büyük baba ve zümresi (üçüncü derece) ile birlikte mirasçı olursa; sağ kalan eş üçüncü derece mirasçılarla birlikte mirasçı olursa mirasın dörtte üçünü (3/4) alır.
Sağ Kalan Eşin Saklı Payı
- Eş ve altsoy (birinci derece) birlikte mirasçı olursa; sağ kalan eş altsoy ile birlikte mirasçı olursa saklı payı yasal mirasın tamamıdır.
- Eş ve mirasbırakanın anne, baba ve zümresi (ikinci derece) ile birlikte mirasçı olursa; sağ kalan eş ikinci derece mirasçılarla birlikte mirasçı olursa saklı payı yasal mirasın tamamıdır.
- Eş ve mirasbırakanın büyük anne, büyük baba ve zümresi (üçüncü derece) ile birlikte mirasçı olursa; sağ kalan eş üçüncü derece mirasçılarla birlikte mirasçı olursa saklı payı yasal mirasın dörtte üçüdür (3/4).
Miras payınızı hesaplamak için Miras Hesaplama Aracımızı kullanabilirsiniz.
Mirasçı Eşin İntifa Hakkı
Sağ kalan eşin intifa hakkı TMK 255. maddede belirtilmiştir.Eşlerden birinin ölümü hâlinde, paylaşma konusu olan mallar arasında ev eşyası veya eşlerin birlikte yaşadıkları konut varsa; sağ kalan eş, bunlar üzerinde kendisine miras ve paylaşmadan doğan hakkına mahsup edilmek ve yetmezse bir bedel eklenmek suretiyle mülkiyet hakkı tanınmasını isteyebilir. Haklı sebeplerin varlığı hâlinde sağ kalan eşin veya ölenin diğer yasal mirasçılardan birinin istemi üzerine, mülkiyet yerine intifa veya oturma hakkı tanınmasına da karar verilebilir. Sağ kalan eş, mirasbırakanın bir meslek veya sanat icra ettiği ve altsoyundan birinin aynı meslek veya sanatı icra etmesi için gerekli olan bölümlerde bu hakları kullanamaz. Tarımsal taşınmazlara ilişkin miras hükümleri saklıdır.
Sağ kalan eşin aile konutunda oturmasına diğer mirasçıların izin vermemesi halinde sağ kalan eş "İntifa Tesisi Hakkı Davası" açmalıdır.
Sağ Kalan Eş Aile Konutu Şerhi Koydurabilir mi?
Sağ kalan eş "aile konutu şerhi konulması davası" ile oturduğu evin aile konutu olduğuna dair tespitine ve bu yönde tapuya aile konutu şerhi koyulmasını isteyebilir.Boşanma Davası Devam Ederken Ölüm ve Sağ Kalan Eşin Mirası
Boşanma davası devam ederken, eşin ölümü halinde sağ kalan eşin mirasçı olabilmesi belli koşullar durumunda engellenebilir.
Ölen eşin mirasçılarından herhangi biri davayı devam ettirir ve sağ kalan eş boşanma davasında kusurlu bulunursa sağ kalan eş mirasçı olamayacaktır. Boşanma davasında sağ kalan eş kusurlu bulunmaz ise o zaman mirasçı olabilecektir.
Eşin Murisin Kardeşleriyle Mirasçı Olması
Eşin kardeşlerle birlikte mirasçı olması halinde yukarıda belirttiğimiz gibi ölen kişinin eşi mirasın yarısını alacaktır. Kalan yarısını da miras bırakanın kardeşleri alacaktır.
Eşin Anne Baba İle Mirasçı Olması
Miras bırakanın eşi miras bırakanın anne babasıyla mirasçı olması halinde miras payı ne kadar olur?
Yukarıda bahsettiğimiz gibi ölen kişinin eşi ölen kişinin anne babasıyla birlikte mirasçı olması halinde mirasın yarısına hak kazanacaktır. Mirasın diğer yarısı ise anne babaya eşit bir şekilde paylaştırılacaktır.