Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Nedeniyle Erişimin Engellenmesi
Günümüzde kullanımı oldukça yaygın olan internet ile bilgilere erişim gücü oldukça artmıştır. İnternet ortamında kolaylıkla edinilen bu bilgiler kimi zaman özel hayatın ihlaline yol açabilmektedir. Kişilerin özel hayatlarının ihlali internet ortamında yayılan fotoğraf, video, bilgi veya belge ifşaları ile olmaktadır.
Size ait olan özel fotoğraf, video, bilgi veya belgelerin internet ortamında yayılması halinde bu sayfalara erişim engellemesi talebinde bulunabilirsiniz.
Özel Hayatın Gizliliği Nedeniyle Erişimin Engellenmesi
Türk hukuk sistemi özel hayatın gizliliğinin ihlalini engellemek amacıyla 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında kanunundaki 9/A maddesinde bu hususu düzenlemiştir. Bu düzenlemeye göre internet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişiler, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu‘na (“BTK”) bizzat kendileri veya avukatları vasıtasıyla başvurarak özel hayatın gizliliğini ihlal eden içeriğe erişimin engellenmesi tedbirinin uygulanmasını isteyebilirler.
BTK’ ya yapılacak olan istekte ihlale sebep olan içeriğin detayları, ihlalin ne şekilde meydana geldiği ve başvuranın özel hayatının ihlal edildiği eksiksiz ve detaylı olarak açıklanmalıdır.
BTK ’ya yapılan eksiksiz başvurunun ardından, bu talep Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne (“Birlik”) gönderilir. Birlik, erişim sağlayıcıya kendisine gönderilen erişimin engellenmesi kararını gönderir gereği en geç 4 saat içinde erişim sağlayıcı tarafından yerine getirilir. Özel hayatın gizliliğinin ihlaline bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde doğrudan BTK Başkanı’nın emri üzerine erişimin engellenmesi BTK tarafından yapılır.
Özel hayatın gizliliğini ihlal sebebiyle erişimin engellenmesinin talep edilmesinde dikkat edilmesi gereken husus, erişimin engellenmesi talebinin talepte bulunulan saatten itibaren yirmi dört saat içinde sulh ceza hakiminin kararına sunulması gerektiğidir. BTK’ ya yapılan başvurudan sonra Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurulmazsa, erişimin engellenmesi tedbiri kendiliğinden kalkar. Sulh ceza hakimi, internet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatın gizliliğinin ihlal edilip edilmediğini değerlendirerek vereceği kararını en geç kırk sekiz saat içinde açıklar ve doğrudan BTK’ ya gönderir.
BTK Başkanı tarafından gecikmesinde sakınca bulunan hallerde doğrudan verilen erişimin engellenmesi kararı, yirmi dört saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunulur. Hakim, kararını kırk sekiz saat içinde açıklar. İçeriğe erişimin engellenmesi kararına karşı BTK tarafından 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre itiraz yoluna gidilebilir.
Özel Fotoğrafım İnternette Paylaşıldı Ne Yapabilirim?
Size ait özel fotoğranızın internette paylaşılması durumunda erişim engellemesi talebinde bulunabilirsiniz. Bu erişim engellemesinin uzman bilişim avukatından destek alarak yapmanızı önermekteyiz.
Omeglede çekilen görüntüm Youtubeda Paylaşıldı. Ne yapmam gerekiyor? Ofisimizle hemen iletişime geçmeniz halinde gerekli hukuki yardım için detaylı olarak bilgilendirileceksiniz.