İsim Değiştirme – İsim ve Soy İsim Değişikliği Davası
Kanun, kişilere haklı bir sebebin bulunması halinde isim, soy isimlerini değiştirebilme veya yeni isim ekletebilme hakkı tanımıştır. Bunun için ise yeni düzenlemeye kadar isim değiştirme (adın değiştirilmesi) davası veya soyadı değiştirme davası açılması gerekiyordu. Yapılan yeni düzenleme ile beraber ismini değiştirmek isteyenler mahkeme kararı aranmaksızın sundukları haklı sebep ile isimlerini e-devlet üzerinden de değiştirebileceklerdir.
E-Devlette İsim Değişikliği
E-Devlet üzerinden isim ve soy isim değiştirme için gereken şartlar şunlardır:
- Genel ahlaka uygun olmayan veya iğrenç ve gülünç olan soyadları (2525 sayılı Soyadı Kanunu md.3)
- Yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan isim ve soyadları
- Genel ahlaka uygun olmayan, toplum tarafından gülünç karşılandığı değerlendirilen ad ve soyadları
E-Devlette İsim Değiştirme Nasıl Yapılır?
DAVA AÇMADAN E-DEVLET ÜZERİNDEN AD SOYAD DEĞİŞTİRME NASIL YAPILIR?
- T.C. Kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile e-Devlet sistemine giriş yapınız.
- Kurumlar sekmesinden Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü başlığını seçiniz.
- Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü başlığı altında e-Devlet kapısı üzerinden sunulan hizmetler listesini göreceksiniz.
- Bu listeden "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklayınız.
- Burada ilgili başvuruyu tamamlamanız için mobil imza veya elektronik imza onayınız gerekmektedir.
*NOT: Mobil imza veya elektronik imza olmadan ilgili başvuruyu tamamlayamazsınız.
İsim Değiştirmek İçin Haklı Sebepler
-Kişisel sebepler: İsmin kişiyi gülünç duruma düşürmesi veya zor duruma sokması gibi hallerde haklı sebepten söz edilebilir.
-Aile kaynaklı sebepler: Kişinin bağı olmadığı bir soy isimi kullanmak istememesi gibi.
-Ticari faaliyete ilişkin sebepler: Kişinin ismi ticari faaliyetlere engel olacak nitelikte veya mesleğini yaparken zora düşürecek nitelikte ise bu sebepler içinde sayılabilir. Yine aynı şekilde evliyken kocasının soyadıyla bilinen kadın boşandıktan sonra piyasada bilinirliği azalacak ise boşandığı kocasının soyadını kullanmaya devam etmek için başvurabilir.
-Dini sebepler: Kişinin kendi dinine uygun olmayan ismi kullanmak istememesi haklı sebep olarak gösterilebilir. Madde 5’te "Yeni takılan soyadları Türk dilinden alınır." ve Soyadı Kanunu’ Madde 7’de "Yabancı ırk ve millet isimleri soyadı olarak kullanılamaz." ifadeleriyle açık bir şekilde hüküm altına alınmıştır.
İsim Değiştirme Davası Nerede Açılır?
İsim değiştirme davasında veya soyadı değiştirme davasında, davacının yerleşim yeri (ikametgahının bulunduğu) asliye hukuk mahkemeleri davaya bakmaya yetkili ve görevlidir.
İsim Değiştirme Davası Kime Karşı Açılır?
İsim Değiştirme Davasında dilekçenizde davalıyı Nüfus Müdürlüğü olarak belirtmeniz yeterlidir.
İsim Değiştirme Davası Hangi Nüfus Müdürlüğüne Açılır?
İsim Değişikliği dava dilekçesinde davalı kısma sadece "Nüfus Müdürlüğü" yazmanız da yeterli olacaktır. Mahkeme kimlik bilgilerinize ulaşarak hangi nüfus müdürlüğüne tebligat gönderileceğini bulacaktır.
İsim Değiştirme Dilekçesi
İsim değiştirme dilekçesi için bizimle iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz.
İsim Değiştirme Davası Ücreti 2024
İsim değiştirme dava ücretini öğrenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Türk Medeni Kanunu’nun 27. maddesi, ad ve soyadı değişikliğinin ancak haklı sebeplerin varlığı halinde ve mahkeme kararına dayanılarak gerçekleştirilebileceğini belirtmektedir. Ancak, Nüfus Hizmetleri Kanunu’na eklenen geçici madde 8 düzenlemesi ile artık mahkeme kararına ihtiyaç duyulmadan idare tarafından ad ve soyadı değiştirilebilecektir.
Bir defaya mahsus olarak yapılan mahkeme kararı olmadan idare tarafından ad ve soyadı değişikliği yapılması 03.11.2019 tarihinde son bulmuştur. Ancak bu süre 3 yıl daha uzatılmıştır. 24.12.2022 tarihine kadar mahkeme kararı aranmaksızın ad ve soyadı değişikliği haklı sebeple değiştirilebilecektir.
Keyfi olarak adımı ya da soyadımı değiştirebilir miyim?
Hayır değiştiremezsiniz. Yukarıda belirttiğimiz gibi mutlaka haklı bir sebep olmalı. Haklı bir sebebin varlığı halinde değişiklik yapılabilecektir.
Haklı Sebep Olabilecek Durumlar
- Kişinin adının gülünç olması,
- Ahlaka aykırı bir isim veya soyadı olması,
- Kişinin sosyal yaşamında tamamen başka bir adla tanınıyor ve biliniyor olması,
- Toplum genelinde tasvip edilmeyen veya nefret edilen bir başka kişinin adıyla veya soyadıyla aynı olması ve bunun neticesinde bu kimseler arasında bir akrabalık olduğu zannının bulunması,
- Kişinin dinini veya vatandaşlığını değiştirmiş olması
gibi sebepler haklı sebeplerden sayılmaktadır. Haklı sebepler sınırlı sayıda değildir. Daha fazla örnekle çoğaltılabilir.
Soyadı Kanununa Aykırılık Nedeniyle Soyadının Değiştirilmesi
Soyadı değişikliği yapılmasını haklı kılan nedenlerden ilki, kişinin soyadının, Soyadı Kanunu’nun 3’üncü maddesine aykırı olmasıdır. Söz konusu düzenlemeye göre, rütbe, memuriyet, aşiret, yabancı ırk ve millet isimleri soyadı olarak kullanılamayacağı gibi, umumi edeplere uygun olmayan, iğrenç ve gülünç soyadlarının kullanılması da mümkün değildir.
Ad Ve Soyadı Değişikliği İçin Nereye Başvurmam Gerekiyor?
Yerleşim yerinizde nüfus müdürlüğüne yazılı bir şekilde başvuru yaparak ad veya soyadı değişikliği talebinizi iletebilirsiniz. İl ve ilçe idare kurullarının vereceği karar kesindir.
Yerleşim yeri yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının ad veya soyadı değişikliğine ilişkin başvuruları ise dış temsilcilikler vasıtasıyla alınmaktadır. Bu başvurular,il veya ilçe idare kurullarınca değerlendirilmek üzere ilgililerin aile kütüğünde kayıtlı olduğu yerin valilik veya kaymakamlığına dış temsilcilikler tarafından ulaştırılmaktadır.
Ad Ve Soyadı Değişikliği İçin Avukat Aracılığıyla Başvuruda Bulunabilir Miyim?
Genelgeye göre; Avukatınıza çıkaracağınız ad ve/veya soyadı değiştirilmesine yönelik bilgileri içeren vekaletname ile avukatınız sizin yerinize başvuruda bulunabilecektir. Aksi takdirde bizzat ilgili kişi tarafından başvuru yapılmalıdır.
Kısıtlama Kararı Olan Kişinin Ad Ve Soyadı Değişikliği
Türk Medeni Kanununun 405 ve 406 ncı maddeleri uyarınca kesinleşmiş kısıtlama kararı bulunan kişilerin talebi, vasilerinin de ad ve/veya soyadı değişikliği talebine ilişkin yazılı izninin olması kaydıyla il ve ilçe idare kurullarınca değerlendirmeye alınacaktır.
Türk Medeni Kanununun 407 nci maddesi “Bir yıl veya daha uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı bir cezaya mahkûm olan her ergin kısıtlanır.” hükmündedir. Bu madde uyarınca kısıtlanan hükümlülerin Cumhuriyet savcılığı kanalı ile müracaatta bulunmaları halinde vasilerinin de ad ve/veya soyadı değişikliği talebine ilişkin yazılı izninin olması kaydıyla hükümlünün talebi il ve ilçe idare kurullarınca değerlendirmeye alınacaktır.
Soyadı Değişiminde Eş Ve Çocukların Soyadı Değişir Mi?
Soyadını değiştiren erkek ise kendisi ile birlikte eş ve ergin olmayan çocuklarının, soyadını değiştiren kadın; evli değil ise kendisi ile birlikte ergin olmayan evlilik dışı çocuklarının soyadları sistem tarafından değiştirilecektir. Adını değiştiren kişinin çocuklarının baba veya ana adı ergin olup olmadıklarına bakılmaksızın yine sistem tarafından değiştirilecektir. Bu nedenle il veya ilçe idare kurulunca bu durumdaki kişiler için ayrıca karar verilmesine gerek bulunmamaktadır.