Vasi – Vasilik

Vasi Ne Demek ? 

Vasi nedir? Velayet altında bulunmayan küçük veya kısıtlı erginin maddi ve manevi haklarını korumak amacıyla atanan kişiye “Vasi” denir. Vasi, vesayet altındaki kişinin her türlü işlemini yapabilecektir. Bazı işlemler için vesayet makamından izin alması gereklidir. Vesayet makamı, bu görevi yapabilecek yetenekte olan bir ergini vasi olarak atayacaktır.

Vasi Nasıl Olunur?

  • Velâyet altında bulunmayan her küçük vesayet altına alınır. Bu küçüğü de vasi ataması yapılır.
  • Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle işlerini göremeyen veya korunması ve bakımı için kendisine sürekli yardım gereken ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye sokan her ergin kısıtlanır. Bu kısıtlanan kişilere vasi atanacaktır.
  • Savurganlığı, alkol veya uyuşturucu Madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı veya malvarlığını kötü yönetmesi sebebiyle kendisini veya ailesini darlık veya yoksulluğa düşürme tehlikesine yol açan ve bu yüzden devamlı korunmaya ve bakıma muhtaç olan ya da başkalarının güvenliğini tehdit eden her ergin kısıtlanır. Kısıtlanan bu ergin kişiye vasi ataması yapılacaktır.
  • Bir yıl veya daha uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı bir cezaya mahkûm olan her ergin kısıtlanır. Kısıtlanan bu ergin kişiye vasi ataması yapılacaktır.
  • Yaşlılığı, engelliliği, deneyimsizliği veya ağır hastalığı sebebiyle işlerini gerektiği gibi yönetemediğini ispat eden her ergin kısıtlanmasını isteyebilir. Kısıtlanan bu ergin kişiye de vasi ataması yapılır.

Vasinin Görevi Nedir ? 

Vesayet altındaki kişinin haklarını, çıkarlarını korumakla yükümlüdür. Vasi, atandığı kişi adına kasten aleyhte bir işlemde bulunmamalıdır. Aksi takdirde görevini kötüye kullanmış olacaktır.

Vasi yetkileri nelerdir?

  • Vesayet dairelerinin yetkilerine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla vasi, vesayet altındaki kişiyi bütün hukuki işlemlerinde temsil eder.
  • Vasi, vesayet altındaki kişinin malvarlığını iyi bir yönetici gibi özenle yönetmek zorundadır.
  • Vasi, kısıtlıyı korumak ve bütün kişisel işlerinde ona yardım etmekle yükümlüdür.

Vasinin Görevi Ne Zaman Biter ? 

Vasi, Türk Medeni Kanun’un 456’ncı maddesine göre kural olarak 2 yıl için atanır. Sulh Hukuk Mahkemesi vasinin görev süresini her defasında ikişer yıl uzatabilir. İki dönem üst üste (4 yıl) görev yapan vasi, vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir.

Türk Medeni Kanun’un 480’ninci maddesinde, vasilik görevinin uzatılmadığı takdirde sürenin dolması ile sona ereceği düzenlenmiştir. Vasi, iki yıllık görev süresini doldurduğunda, görev süresi mahkemece tekrar uzatılmamışsa vasilik sona erecektir. Ancak uygulamada, vasinin görev süresinin dolduğu, genellikle bu sürenin dolmasından çok sonra, bir işlem yapılacağı zaman fark edilmektedir. Bu durumda mahkemece tekrar vasinin görev süresinin uzatılmasına karar verilmesi halinde, bu süre kararın verildiği tarihten itibaren değil vasinin görev süresinin sona erdiği tarihten itibaren işlemeye başlar. Böylelikle, mahkeme tarafından atanmış bir vasi bulunmayan ara dönemde, vasi tarafından yapılmış işlemler geçerli olacaktır.

Vasi Tayini Ne Demek?

Mahkeme tarafından kısıtlanan kişiye belli bir süre için, kanunun çizdiği sınırlar ile vesayet makamının talimatlarına uygun olarak vesayet altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliği ve malvarlığı ile ilgili bütün menfaatlerini korumak ve hukuki işlemlerde onu temsil etmekle yükümlü olan kişinin atanmasına “vasi tayini” denilebilir.

Vasi olmak ne demek? Vesayet altındaki küçüğün veya kısıtlının işlerini yürütmek için atanan kişiye “vasi” denilir.

Vasi Tayini Davası

Vasi tayini nasıl yapılır? Vasi tayini yetkili Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından yapılacaktır.

Vasi tayini ne kadar sürer? Vasi tayini davası süresi mahkemenin yoğunluğuna ve kısıtlanacak olan kişinin kısıtlanma nedenine bağlıdır. Vasi tayini davası ortalama 6-8 ay sürebilmektedir.

Vasi davası kaç günde sonuçlanır? Vasi davası, son zamanlardaki Sulh Hukuk Mahkemelerinin yoğunluğu yüzünden ortalama 6-8 ay sürebilmektedir.

Vasi tayini davası masrafları ne kadar? Vasi tayini davasında harç alınmamaktadır.

Vasi Tayini Yetkili Mahkeme

Vasi atamaya yetkili mahkeme kısıtlanacak olan kişinin ve küçüğün yerleşim yerindeki Sulh Hukuk Mahkemesidir.

Vasi Olma Şartları

Türk Medeni Kanun’un 414’üncü maddesi uyarınca vesayet altına alınacak kişinin eşi veya yakın hısımlarından biri vasilik koşullarına sahip olmaları kaydıyla bu göreve öncelikle atanır.

Aşağıdaki kişiler vasi olamazlar:

  • Kısıtlılar,
  • Kamu hizmetinden yasaklılar veya haysiyetsiz hayat sürenler,
  • Menfaati kendisine vasi atanacak kişinin menfaati ile önemli ölçüde çatışanlar veya onunla aralarında düşmanlık bulunanlar,
  • İlgili vesayet daireleri hakimleri.

Vasi Belgesi Nedir? 

Vasi olan kişinin vasi olduğuna dair mahkeme tarafından verilen belgedir.

Vasi belgesi nereden alınır? Vasi tayini kararı veren mahkemeden bu belge alınabilir.

Vasi Ev Satabilir Mi?

Vasi ev satışı yapabilir mi? Vasinin ev satabilmesi için kısıtlının bu satıştan dolayı menfaatinin olması gerekir. Yapılacak olan ev satışında kısıtlının menfaati yoksa vesayet makamı (Sulh Hukuk Mahkemesi) satışa izin vermeyecektir.

Vasi tapu devri yapabilir mi? Vasi, kısıtlının adına olan tapuyu direkt olarak devredemez. Bunun için vesayet makamından izin alması gerekmektedir.

Vasi taşınmaz satışı yapabilir mi? Vasi kısıtlı adına olan taşınmazı satabilir ancak bunun belirli şartları ve prosedürleri vardır.

Vasi Satışa İzin Davası

Türk Medeni Kanunu 444. maddesi, vesayet altındaki kişinin malvarlığında bulunan taşınmazların satışının, vesayet makamının talimatı uyarınca ve ancak vesayet altındaki kişinin menfaati gerekli kıldığı hallerde mümkün olacağını belirtmektedir.

Satış, vesayet makamının bu iş için görevlendireceği bir kişi tarafından vasi de hazır olduğu hâlde açık artırmayla yapılır ve ihale vesayet makamının onamasıyla tamam olur; onamaya ilişkin kararın ihale gününden başlayarak on gün içinde verilmesi gerekir. Ancak denetim makamı, istisnai olarak özel durumları, taşınmazın niteliğini veya değerinin azlığını göz önüne alarak pazarlıkla satışa da karar verebilir. Denetim makamının, taşınmazın pazarlık usulüyle satışına karar verebilmesi için, öncelikle vesayet makamı tarafından satışın gerekli olduğuna dair hüküm verilmiş olması gerekir.

Vasi satışa izin davası ne kadar sürer? Taşınmaz satışına izin davası süresi mahkemenin yoğunluğuna göre değişmektedir.

Satışa izin davasında yetkili mahkeme vesayet altındaki kişinin yerleşim yerindeki Sulh Hukuk Mahkemeleridir.

Vasi Kararı Tanıma Tenfiz

Vasilik kararının tanıma ve tenfizinde görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir.

Vasi tanıma tenfiz dava dilekçesi için ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.

Vasi Evi Kiraya Verebilir Mi?

Vasi kira sözleşmesi yapabilir mi? 3 yıl ve daha uzun süreli taşınmaz kira sözleşmesi yapılabilmesi için vasinin vesayet makamından izin alması gerekmektedir.

Vasi Dava Açabilir Mi? 

Vasi, vesayet altındaki kişiyi bütün hukuki işlemlerinde temsil edebilecektir. Vasinin dava açabilmesi için vesayet makamından (Sulh Hukuk Mahkemesinden) izin alması gereklidir.

Vasi Engelli Aracını Kullanabilir Mi?

Vasi olarak atanan kişi kısıtlının adına olan engelli aracını da kullanabilir.

Vasi E-Devlet Şifresi Alabilir Mi?

Mahkeme kararı ile vasi tayin edilmiş kişiler vasisi oldukları kişi adına e-devlet şifresi alabilir. Bunun için; vasi tayin edildiklerine ilişkin mahkeme kararının aslı ve şifre tesliminde geçerli kimlik belgelerinden birinin ibrazı gerekmektedir.

Vasi Para Çekebilir Mi?

Vasinin para çekebilmesi için mahkeme kararlarını ve gerekli belgeleri bankalara sunarak vesayet altındaki kısıtlı bireylerin para çekme ve yatırma işlemlerini gerçekleştirebilir.

Vasi Reddi Miras Yapabilir Mi?

Vasi denetim makamından ( Asliye Hukuk Mahkemesi) izin alarak kısıtlı adına reddi miras yapabilir.

Vasi İcra Takibi Yapabilir Mi?

Vasi vesayet makamından izin alarak kısıtlı adına icra takibi başlatabilir.

Vasi icra takibine itiraz edebilir mi? Vasi icra takibine itiraz edebilir.

Vasi Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi Yapabilir Mi?

TMK 463. maddeye göre, ölünceye kadar bakma sözleşmesi yapılabilmesi için vesayet ve denetim makamından izin alınması gerekmektedir. Ancak uygulamada bazı problemler yaşanması muhtemeldir.

Vasi Raporu Nedir?

Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı nedeniyle vasi ataması yapılacağı zaman bu kişiler için sağlık kurulu raporu alınması gerekmektedir. Vasi raporu olarak kastedilen rapor da bunu ifade eder.

Vasi raporu nasıl alınır? Türk Medeni Kanun’un 409’uncu maddesine göre akıl hastalığı veya akıl zayıflığı nedeniyle kısıtlanma ancak resmi sağlık kurulu raporu ile mümkündür.

Vasi Uzatma Nasıl Yapılır?

Görev süresi dolan vasi görev süresinin uzatılması için mahkemeye başvurmalıdır.

Vasi Ücreti

Vasi ücret alır mı? TMK 457’nci maddesinde vasinin ücret isteme hakkı düzenlenmiştir. Vasi; kendisine, ailesine ve işlerine ayıracağı zamandan fedakarlık yaparak vasi olmasından kaynaklanan iş ve işlemlere vakit ayırmaktadır. Bu sebeple yasa koyucu vasinin harcadığı emek ve ayırdığı zamanla orantılı olarak vasiye bir ücret ödenmesi gerektiğini düzenlemiştir.

Vasinin ücret alabilmesi için talep etmesi gerekmektedir. Vasi talep etmediği sürece, mahkeme, re’sen (kendiliğinden) ücret verilmesi kararı almaz.

Vasi ücreti ne kadar? Vasi ücreti 2024? Vasi ücretinin miktarını ve ödenme şeklini vesayet makamı veya vasiyi atayan mahkeme belirleyecektir. Kanun, ödenecek ücretin yönetimin gerektirdiği emek ve yönetilen malvarlığının geliri göz önünde bulundurulması suretiyle belirleneceğini düzenlemiştir.

Vasi ücretini kim öder? Vasi ücreti öncelikle vesayet altındaki kişinin malvarlığından, olanak bulunmadığı takdirde Hazineden karşılanacaktır.

Vasi Vekalet Verebilir Mi?

Vasi avukata vekalet verebilir mi? Vasi, kısıtlı adına avukata vekalet vererek vekil tayin edecekse vesayet makamının onayına sunulması gerekir. 

Vasi üçüncü kişiye vekalet verebilir mi? Vasinin vekalet vermesi ve o vekalet ile işlem yapılabilmesi için vesayet makamından onay alınması gerekmektedir.

Vasi Olmak İstemiyorum

Vesayet altına alınan kimsenin yerleşim yerinde oturanlardan vasiliğe atananlar, bu görevi kabul etmekle yükümlüdürler.

Aşağıdaki kişiler vasiliği kabul etmeyebilirler:

  • Altmış yaşını doldurmuş olanlar,
  • Bedensel engelleri veya sürekli hastalıkları sebebiyle bu görevi güçlükle yapabilecek olanlar,
  • Dörtten çok çocuğun velisi olanlar,
  • Üzerinde vasilik görevi olanlar,
  • Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar, hâkimlik ve savcılık mesleği mensupları

Aşağıdaki kişiler vasi olamazlar:

  • Kısıtlılar,
  • Kamu hizmetinden yasaklılar veya haysiyetsiz hayat sürenler,
  • Menfaati kendisine vasi atanacak kişinin menfaati ile önemli ölçüde çatışanlar veya onunla aralarında düşmanlık bulunanlar,
  • İlgili vesayet daireleri hakimleri.

Vasi Davası Ücreti 

Vasi davası avukat ücreti 2024 için ofisimizle iletişime geçerek ücret bilgisi alabilirsiniz.

Vasi Tayini davası avukat ücreti için iletişim sayfamızdan bize ulaşarak ücret bilgisi alabilirsiniz.

Babam Akıl Hastası Kendisine Vasi Olabilir Miyim? 

Akıl hastası veya akıl zayıflığı olduğu sağlık kurulu raporuyla ispatlanan kişi için vasi atanabilir. Gerekli diğer şartların sağlanması halinde babanıza vasi olarak atanabilirsiniz.

Annem Aşırı Müsrif Ona Vasi Olarak Atanabilir Miyim? 

Savurganlık yaparak kişinin kendini ve ailesini dara düşürmesi, yoksulluğa düşürmesi nedeniyle o kişiye vasi atanabilecektir.

Mahkeme Beni Vasi Olarak Atadı Reddedebilir Miyim?

Vasiliğe atananlar bu görevi kabul etmekle yükümlüdürler. Vasi olarak atanan kişi bu durumun kendisine tebliğinden itibaren 10 gün içinde itiraz edebilecektir. Mahkeme vasilikten kaçınma sebebini haklı görürse yeni bir vasi atayacaktır.

Aşağıdaki durumların var olması halinde vasilik kabul edilmeyebilir:

  • 60 yaşını doldurmuş olanlar
  • Bedensel engelleri veya sürekli hastalıkları nedeniyle bu görevi zorlukla yapacak olanlar
  • Dörtten çok çocuğun velisi olanlar
  • Daha önce başka birisine vasi olarak atanmış olanlar
  • Cumhurbaşkanı, TBMM üyesi, bakan, hakim veya savcı olanlar

Cezaevindeki Kişiye Vasi Atanabilir miyim? 

Ergin biri bir yıl ve daha uzun süreli bir hapis cezasına mahkum olduğu zaman kısıtlanır. Kısıtlanmasının ardından kendisine vasi atanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir