MÜHÜR BOZMA SUÇU VE CEZASI
Mühür Bozma Nedir?
Yetkili makamlar tarafından mühürlenmiş bir yere, mala veya eşyaya yetkili mercilerin izni olmaksızın müdahale edilmesi ya da mührün kaldırılması anlamına gelir. Mührün izinsiz kaldırılması halinde Mühür bozma suçu oluşacaktır.
Mühür Bozma Suçu Nedir?
Mühür bozma suçu TCK 203. maddede düzenlemiştir. Mühür bozma kanun maddesi:
Kanun veya yetkili makamların emri uyarınca bir şeyin saklanmasını veya varlığının aynen korunmasını sağlamak için konulan mührü kaldıran veya konuluş amacına aykırı hareket eden kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır."
Mühür bozma suçu basit yargılama usulüne tabi değildir.Mühür Bozma Suçu Unsurları
Mühür Bozma Suçu TCK md. 203 göre mührü kaldırmak suretiyle ya da mührü kaldırmaksızın konuluş amacına aykırı hareket edecek şeklinde gerçekleşebilir. Bu iki şekilden birinin yapılması suçun oluşması için yeterlidir. Ayrıca seçimlik hareketlerden ikisinin birlikte gerçekleşmesi halinde de tek bir suçun varlığından söz edilmektedir.
Mühür bozma suçunun maddi unsurları arasında fiil, fail, mağdur ve suçun konusu yer alır. Dolayısıyla mühür bozma suçunun unsurları için suçun ortaya çıkması için failin mutlaka mührü kırması, koparması ya da çıkarması gerekir. Ayrıca mühür bozma suçu için mührü bozulan eşya ya da alana dokunmak suça vücut vermez. Akabinde mührün yerinden hareket ettirilmesi, çıkarılması, ipinin (telinin) koparılması mühür bozma suçunu oluşturur. Saydığımız bu nedenlerin oluşması mühür bozma suçunun unsurlarını oluşturmaktadır.
Mühür bozma suçu işlenirken bunun kanundaki karşılığının bilinmesi ve istenerek suçun gerçekleştirilmesi kast unsurunu ortaya çıkarır. Kastın suçun bütün aşamalarında bulunması gerekir. Mühür bozma suçu kasten işlenebilen bir suçtur ve bu durumda suçun manevi unsurunu oluşturmaktadır.
Mühür Bozma Suçu Cezası
Mühür bozma cezası ne kadardır? Mühür bozma cezası altı aydan üç yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır.
Elektrik Mühür Bozma Cezası Ne Kadar?
Elektrik sayacına takılan mührün kırılması suretiyle bu suç oluşabilmektedir. Kaçak elektrik kullanılan sayaçları elektrik dağıtım şirketi görevlilerince mühürlenmektedir. Bu mührün kırılması halinde, elektrik mühür bozma cezası olarak fail 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası alacaktır.Asansör Mühür Bozma Cezası
Mühürlenen asansörün mührünün kırılması suretiyle kullanılmaya devam edilmesi halinde suçu işleyen kişi 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası alacaktır. Doğalgaz Mühür Bozma Cezası, Su Saati Mühür Kırma Cezası, Kaçak yapı mühür bozma cezası da yukarıda belirtilen cezalarla aynıdır.Mühür Bozma Para Cezası Ne Kadar?
Mühür Bozma Para Cezası Ne Kadar 2024? Mühür bozma suçunun cezası, 6 aydan 3 yıla kadar hapis ya da adli para cezasıdır. Yani kişiye mühür bozma suçundan dolayı 180 gün hapis cezası verilmiş olsun. Hakim suçun işleniş biçimi sanığın hal davranışları ve ekonomik durumuna göre tam gün karşılığı 100 TL belirlemişse: 100 TL x 180 gün= 18.000 TL adli para cezası kararı verecektir.
Mühür bozma adli para cezası ne kadar? Mühür bozma suçunda hakim tarafından hapis cezası yerine adli para cezası verilebilir. Verilecek olan hapis cezası gün sayısına göre en az 100 TL en fazla 500 TL olacak şekilde belirlenecektir. Örneğin: 5 ay hapis cezası alan bir kişinin cezası adli para cezasına çevrilecekse, 5*30=150 Gün için adli para cezası verilir. Hakim en az 100 TL şeklinde hesaplarsa 150*100=15.000-TL adli para cezası alacaktır.
Mahkemece adli para cezasının bir gün karşılığı miktarı belirlenirken alt sınırdan uzaklaşılacak ise sanığın ekonomik ve diğer şahsi hâlleri dikkate alınarak bu doğrultuda alt sınırdan uzaklaşma gerekçesinin denetime olanak verecek şekilde gösterilmesi gerekmektedir.
Mühür Bozma Suçu Seri Muhakeme
Belli suçlarda muhakeme sürecini kısaltmayı ve bu suçlara hızlı ve etkili bir şekilde karşılık verilmesini hedefleyen sisteme Seri Muhakeme Usulü denilmektedir. Mühür bozma suçunda seri muhakeme usulü, savcılık soruşturması sonunda kamu davası açılması yerine, alternatif bir uyuşmazlık çözüm yöntemini öngörmesi halidir. 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 250. maddesi gereğince; Mühür bozma suçu seri yargılama usulü kapsamındaki suçtur.
Ayrıca daha detaylı bilgi için Seri Muhakeme Usulü makalemize göz atabilirsiniz.
Mühür Bozma Suçu Şikayete Tabii mi?
Mühür bozma şikayete bağlı mı? Mühür Bozma Suçu şikayete tabi olmayıp, soruşturma ve kovuşturması re’sen yapılabilmektedir.
Mühür Bozma Nereye Şikayet Edilir?
Yukarıda bahsettiğimiz üzere mühür bozma suçu şikayete tabi suçlardan olmayıp Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından re'sen soruşturulmaktadır.
Şikayet, mağdur veya suçtan zarar gören kişiler tarafından yetkili makamlara bildirimde bulunulması ve faillerden şikayetçi olunmasıdır. Şikayet edebilme hakkı yalnızca mağdur ve suçtan zarar gören kişilere ait bir haktır. Bu nedenle mühür bozma suçu işlenmesi halinde Cumhuriyet Başsavcılığına veya kolluk makamlarına ihbar edilmesi mümkündür.
Mühür Bozma Suçu Tekerrür
Tekerrür, daha önce işlenen bir suçun cezası kesinleştikten sonra belli bir süre içinde ikinci bir suç işlenmesidir. Suçta tekerrür, ancak ilk işlenen suç kesinleşmişse söz konusu olabilir. Tekerrür, hükümlünün ikinci kere suç işlemesi nedeniyle, ilk kez suç işleyen bir kişiye göre daha ağır bir yaptırım sistemiyle karşılaşması için TCK md. 58’de düzenlenmiştir.
Mühür bozma suçunda tekerrür halinde yargılamayı yapan Asliye Ceza Mahkemesi hangi cezanın verileceğini belirlemektedir. Çünkü kanunda bu suç için özel olarak arttırma sebepleri öngörülmemiştir.
Mühür Bozma HAGB
Mühür bozma ceza davasından dolayı hükmedilen hapis veya adli para cezası hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararı verilmesi mümkündür.
Mühür Bozma Suçu Zincirleme
TCK'nın 43/1. maddesi uyarınca zincirleme suç hükümlerinin uygulanabilmesi için;
- Aynı suçun değişik zamanlarda birden fazla işlenmesi,
- İşlenen suçların mağdurlarının aynı kişi olması,
- Bu suçların aynı suç işleme kararı altında işlenmesi gerekmektedir.
Kişinin mühür bozma suçunu işledikten sonra yerin tekrar mühürlenmesi üzerine tekrar mührü bozması halinde zincirleme suç hükmü uygulanacaktır. Ancak ilk mühür bozma suçundan sonra iddianame hazırlanması halinde ikinci kez mühür bozma suçu işlendiğinde bu sefer zincirleme suç hükmü uygulanmayıp iki ayrı suç işlenmiş olacaktır.
Mühür Bozma Suçu Ön Ödeme
Ön ödeme, Türk Ceza Kanunu'na göre, bazı suçlarla ilgili olarak, suçun işlenmesiyle ilgili belirli koşullar altında, ceza davası açılmadan önce, faili cezai sorumluluktan kurtulma şansı tanıyan bir uygulamadır. Ancak mühür bozma suçu bu tür bir suç kapsamında değerlendirilmez ve bu nedenle ön ödemeye tabi değildir.
Mühür bozma suçu, belirli bir ceza türü ile cezalandırılmakta ve bu tür suçlarda ön ödeme uygulaması yapılmaz. Dolayısıyla, mühür bozma davası suçuna karışan kişi, suçun işlendiği durumun koşullarına göre normal yargılama sürecine tabi olacaktır.
Mühür Bozma Suçu Zamanaşımı
Mühür bozma suçu için yapılan yargılamalarda olağan dava zamanaşımı süresi 8 yıldır. Bu 8 yıllık zamanaşımı süreleri geçtikten sonra suç hakkında soruşturma yapılmaz. Açılmış olan bir dava var ise de Düşme kararı verilecektir.
İşyeri Mühür Bozma Cezası
İşyeri mühür kırma suçunun cezası, Türk Ceza Kanunu’nun 203. maddesinde düzenleme altına alınan mühür bozma suçunun cezası, 6 aydan 3 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile aynıdır.
İnşaat Mühür Bozma
İnşaat mühür bozma suçu durumunda iki farklı ceza verilebilir. Bu cezalar hapis ve adli para cezası olabilirken, her iki cezanın bir arada verilmesi de mümkün olmayacaktır. Bu nedenle inşaat mühür bozma suçunu işleyen faile mahkeme tarafından iki cezadan biri verilir. İnşaat mührü bozma suçunun cezası, 6 aydan 3 yıla kadar hapis ya da adli para cezası olarak belirlenmiştir. Aynı zamanda faile hapis cezası verilmişse, verilen cezanın adli para cezasına çevrilmesi de mümkün olmayacaktır.
Belediye Mühür Bozma Cezası
Belediye Mühür Bozma Cezası Nedir? Mühürleme kamu kurumu tarafından kanuna dayanılarak belediye, kaymakamlık, valilik, sağlık bakanlığı, tarım ve ilçe müdürlüğü gibi kurumlar tarafından konulur. Belediye tarafından konulan mührün kaldırılması halinde mühür bozma suçu meydana gelir ve bu suçtan dolayı faile 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası uygulanır. Ayrıca mührün kaldırılması fiilinin, mührün sökülmesi, yırtılması, bozulması veya yakılması gibi herhangi bir şekilde yapılmasının önemi yoktur.
Mühür Bozma Suçu Beraat
Hakkınızda açılan bir davada gözaltında veya tutuklu kaldıysanız ve mühür bozma suçundan dava sonucunda beraat etmeniz halinde beraat tazminat davası açabilirsiniz. Mühür bozma suçundan beraat eden kişinin tazminat hakkı CMK madde 141 ve 142’de detaylı olarak belirtilmiştir. Haksız tutuklamanın ilgili olduğu dosyanın kesinleşmesinin ilgiliye tebliğinden itibaren 3 ay ve her halde karar veya hükümlerin kesinleşme tarihini izleyen 1 yıl içinde tazminat isteminde bulunulabilir. Bu dava için ofisimizle iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz.
Mühür Bozma Suçu Yüz Kızartıcı Suç Mudur?
Yüz kızartıcı suç, Türk toplumunun şiddetle tepki gösterdiği, kabul edilemez bulduğu ve utanç verici olan davranış ve suçlar olarak tanımlanmaktadır. Ceza hukukunda “yüz kızartıcı suçlar” şeklinde bir suç kategorisi mevcut değildir. Yüz kızartıcı suç kavramı, özel kanunlarda ayrı ayrı düzenlenmiştir. Mühür bozma yüz kızartıcı suç değildir.