Miras Hukuku
Miras Hukuku
Miras hukuku, ölen kişinin geride bıraktığı mirasının kimlere nasıl dağıtılacağını ve mirastan çıkan uyuşmazlık konularını ele alan hukuk dalıdır.
Ölen kişinin ardından kalan miras nedeniyle anlaşmazlık çıkabilmektedir. Bu anlaşmazlıklar da aile içinde huzursuzluğa neden olabilmektedir. Özellikle, mirasbırakan kişinin ölmeden önce yaptığı devirler veya kazandırmalar nedeniyle mağdur olan taraf miras hukuku yardımına ihtiyaç duyabilecektir. Bu nedenle bu gibi durumlarda miras hukuku avukatından yardım almak şarttır.
Miras Hukukunda Önemli Hususlar
Miras hukuku özen isteyen, içinde birçok detay bulunan bir hukuk dalıdır. Kişilerin uzun yıllar önce ölmüş olan yakınından da kalmış olan bir mal olabilir ya da kişinin kendi aile içinden de ölmüş olan bir kişiden kalmış olabilir. Bu sistemlerin hepsi kendi içinde bölümlere ayrılan ve birçok detayı öğrenerek hareket edilmesi geren bir iştir.
Bu anlamda da eğer ki kişinin hukuk alanında eğitimi bulunmuyorsa o zaman miras hukuku için bilgisinin de olduğunu söylemek mümkün değildir. Bu anlamda sizin lehinize olarak uyuşmazlık ve davalarınızın hızlı bir şekilde çözülmesi için miras hukuku avukatlarımız bu alanda sizi en iyi şekilde temsil etmek için çabalayacaklardır.
Miras Hukuku Avukatı
Alanında tecrübeli olan avukatlarımız sizin problemlerinize yönelik olarak çözüm sağlayacak ve davanızın lehinize ve hızlı bir şekilde sonuçlanmasını sağlayarak davanın gidişatı hakkında bilgilendirileceksiniz.
Özellikle davaya uygun kanun ve yüksek yargı kararlarını araştıran avukatlarımız bu anlamda sizlerin olumlu sonuçlar alması için tüm çabasını harcayacaktır.
Hukuki danışmanlık ile ilgili her türlü bilgi ve destek talebini iletişim formu aracılığıyla gerçekleştirebileceğiniz gibi bizimle direkt olarak da iletişime geçebilirsiniz. Miras hesaplama programı ile anlık olarak alabileceğiniz miras miktarını hesaplayabilirsiniz.
Miras Hukuku Alanında Baktığımız Davalar Ve İşlemler
- Mirasta Denkleştirme Davası
- Tenkis Davası
- Vasiyetnamenin Tenfizi Davası
- Vasiyetnamenin İptali Davası
- Miras Muvazaası Nedeniyle Tapu İptal Davası
- Miras Muvazaası Nedeniyle Tapu Tescil Davası
- Mirasçılık Belgesinin (Veraset ilamı) Alınması
- Miras Sözleşmesi Hazırlanması
- Ölüme Bağlı Tasarrufun İptali Davası
Mirasçılar, bir kişinin vefat etmesi durumunda, o kişinin mal varlığını devralma hakkına sahip olan kişilerdir. Mirasçılar, kanunen belirlenen miras sıralamasına göre belirlenir. Birinci sırada, alt soydan (çocuklar) mirasçılar yer alırken, ikinci sırada üst soy (anne, baba) ve üçüncü sırada ise kardeşler ve daha uzak akrabalar bulunur. Miras bırakanın vasiyeti varsa, mirasçılar bu vasiyet doğrultusunda da belirlenebilir.
Vasiyetname, bir kişinin ölümünden sonra mal varlığının nasıl dağıtılacağına ilişkin yaptığı yazılı belgedir. Vasiyetname, miras bırakanın iradesini ortaya koyar ve mirasçılar arasındaki paylaşıma ilişkin özel düzenlemeler içerebilir. Vasiyetname, resmi olarak noter tarafından tasdik edilirse geçerliliği artırılır; ancak kendi yazdığı ve imzaladığı bir vasiyetname de hukuken geçerli olabilir.
Miras reddi, mirasçının mirası kabul etmemesi anlamına gelir. Mirasçı, mirası reddetmek için miras bırakanın ölüm tarihinden itibaren 3 ay içinde miras reddi davası açmalıdır. Bu süre içinde yapılacak başvuru ile miras reddedilmiş olur. Miras reddi, mirasçının diğer mirasçılara karşı sorumluluklarını da ortadan kaldırır; ancak reddin sonuçları mirasçı için bağlayıcıdır.
Mirasın paylaşımı, mirasçılar arasında anlaşma ile yapılabileceği gibi, mahkeme kararıyla da gerçekleştirilebilir. Mirasçılar, müzakerelerle mal varlığını paylaşabilirler. Ancak mirasçılardan biri itiraz ederse, mirasın paylaşımı için mahkemeye başvurulması gerekebilir. Mahkeme, mirasın paylaşımında, miras bırakanın iradesini ve kanun hükümlerini dikkate alarak karar verir.
Mirasçılar, miras bırakanın borçlarını da devraldıkları için, mirasın kabul edilmesi durumunda hem haklara hem de yükümlülüklere sahip olurlar. Mirasçılar, miras bırakanın borçlarını mirasın sınırları içinde ödemekle yükümlüdür. Eğer mirasçı, mirası kabul eder ve borçların toplamı mirasın değerinden fazlaysa, bu durumda mirasçının kişisel mal varlığından da borçları ödemesi gerekebilir.
Bir Sorunuz Mu Var?
Ofis:
Kartaltepe mah. Bahçesaray Sk. No:13 D:7 Bakırköy/İSTANBUL