Miras Hesaplama Programı

Miras Hesaplama Programını kullanırken dikkat edilmesi gereken durumlar

1-) Eğer mirasbırakanın altsoyu (çocuğu veya torunu) var ise diğer yerleri doldurmaya gerek yoktur.

2-) Mirasbırakanın altsoyu bulunmadığı durumlarda üstsoya bakılır. Üst soydan anne ve baba her ikisi sağ ise tik işareti konulur. Diğer yerleri doldurmaya gerek yoktur.

3-) Mirasbırakanın anne veya babasından biri vefat etmişse o zaman Murisin anne-baba ve zümresi işaretlenir. Anne-baba zümresi murisin kardeşlerini belirtir. Murisin kaç kardeşi var ise oraya sayısı yazılır.

4-) Mirasbırakanın altsoy, anne-baba ve kardeşlerinden hiçbiri sağ değil ise o zaman büyük anne ve büyük baba zümresi işaretlenmesi gerekir.

Miras Hesaplama Programı

Miras Hesaplama Programı

Miras Hesaplama Tablosu
Miras Tutar:
Murisin Eşi sağ mı:
Murisin Alt Soyu Var mı:
Murisin Üst Soyu Var mı:
Anne Sağ mı:
Baba Sağ mı:
Murisin Anne-Baba ve Zümresi:
Murisin Büyükanne-Büyükbaba ve Zümresi:
Hesap Sonucu

Miras Hukuku Sık Sorulan Sorular

Miras bırakanın mirasının hangi mirasçıya kalacağını belirten sisteme “zümre sistemi” denilmektedir. 3 tane zümre sistemi vardır. Bunlar:

  • Birinci Zümre Mirasçıları ( Murisin çocukları ve onların çocukları, evlatlık )
  • İkinci Zümre Mirasçıları (Murisin anne ve babası, kardeşleri )

Üçüncü Zümre Mirasçıları (Murisin dede ve ninesi, amcası, halası, dayısı ve teyzesi)

Eşin miras payı oranı hangi zümreyle mirasçı olduğuna bağlıdır;

  • 1. zümre ile mirasçı olan eşin miras payı mirasın dörtte biridir. (1/4)
  • 2. zümre ile mirasçı olan eşin miras payı mirasın yarısıdır. (1/2)
  • 3. zümre ile mirasçı olan eşin miras payı mirasın dörtte üçüdür. (3/4)
  • Her üç zümrede de mirasçı bulunmazsa sağ kalan eş mirasın tamamını alır.

Boşanma davasının kesinleşmesiyle birlikte eşin mirasçılık sıfatı da kalmamaktadır. Bu nedenle boşanmış eş yasal mirasçı olamaz yani mirastan pay alamaz. Ayrılık kararı verilmesi durumunda ise eşin mirasçılık sıfatı devam edecektir.

Mirasçılardan olan altsoy, ana, baba ve eşin miras payının bir kısmı kanun tarafından korunmuştur. Yani mirasbırakan kişi bu payları ihlal ederse bile mirasçılar tenkis davası açarak saklı paylarını isteyebileceklerdir.

Avukat vekaletnamesi avukatın kişi yerine hukuki iş ve işlemleri yapabilmesi için gereklidir. Türkiye’de noterler tarafından, yurt dışında ise Türkiye Cumhuriyeti konsolosluklarında noterlik hizmetleri bölümünde vekaletname çıkartılabilir.

Genel dava vekaleti için nüfus cüzdanı veya pasaportunuzu notere vermeniz yeterli iken, boşanma vekaletnamesi için ayrıca iki adet fotoğraf da gereklidir. Vekaletname bilgilerimize, iletişim bilgilerimizden bize ulaşarak öğrenebilirsiniz.

Tereke, mirasbırakanın mirasçılarına geçen maddi mal varlığı ile şahsına bağlı olmayan hak ve borçları denilebilir. Yani mirasın içinde bulunan tüm malvarlıkları ve mirasbırakanın şahsına bağlı olmayan borçlardır.

Evlatlık kişi birinci zümre mirasçısıdır. Bu nedenle evlilik içinde doğan çocukla aynı miras haklarına sahiptir.

Evlilik dışı doğan çocuk annesine direkt olarak mirasçı olur. Ancak babaya mirasçı olabilmesi için babanın çocuğu hukuken tanıması veya soy bağının kurulmasına ilişkin bir hakim kararı olması gerekmektedir. İşte bu iki yoldan biri ile evlilik dışı çocuk ile baba arasında soy bağı kurulmuşsa, evlilik dışı çocuk baba yönünden evlilik içi çocuk ile aynı miras hakkına sahip olur.

Resmi nikahsız olan eş hiçbir zümreye dahil değildir. Bu nedenle miras hakkı da bulunmamaktadır.

Miras bırakanın ölmesinden sonra kimlerin mirasçı olduğunu gösteren belgeye denilmektedir. Mirasçılık belgesinin bir diğer ismi de veraset ilamıdır.

Mirasçılık belgesi noterden veya Sulh Hukuk Mahkemesi’nden alınabilir. Mirasçılık belgesine başvuruyu tek bir mirasçı da yapabilir. Tüm mirasçıların birlikte başvurma zorunluluğu yoktur.

İlginizi Çekebilir

  1. Avatar
    Mustafa DEĞER Cevapla

    Muris ölmeden önce satış yaptığı mallar tenkise tabi olduğunda toplam terekeye ilave edilerek mi saklı pay gibi hesaplanır yoksa yasal miras payı gibimi hesaplanır?
    Teşekkür ederim.

    • Avatar
      Av. Yekcan Öner Gönderi yazarı

      Merhabalar, tenkis, saklı pay tamamlanıncaya kadar; önce ölüme bağlı tasarruflardan, bu yetmezse en yeni tarihliden en eskisine doğru geriye gidilmek üzere sağlar arası kazandırmalardan yapılır.

  2. Avatar
    Melek Cevapla

    Anne Baba rahmetli babadan kalan evli tarla fiyat ederi 3.500.000₺ dir 5 kardeş 2 erkek 3 kız miras paylaşımı nasıl olmalıdır.
    Şeriata göre erkeğe 2, kıza 1 miras deniliyor.
    Bende bunu kabul etmiyorum eşit paylaşılmasından yani 1-1 dağıtılmasından yanayım Erkekler bunu kabul etmiyor ne yapmalıyım?

    • Avatar
      Av. Yekcan Öner Gönderi yazarı

      Merhaba, kanuni olarak miras eşit paylaştırılır. Ortaklıktan ayrılmak için dava açmanız gerekmektedir. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçerek randevu talep edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir