BOŞANMA DAVASINDA HUKUKA AYKIRI DELİL
Boşanma Davasında Yasak Deliller
Hukuk Muhakemeleri Kanunu 189. madde 2.fıkraya göre, hukuka aykırı olarak elde edilen deliller mahkeme tarafından bir olgunun ispatında dikkate alınamayacaktır. Özellikle boşanma davalarında bir delilin hukuka aykırı mı yoksa hukuka uygun mu olduğu oldukça tartışılmaktadır. Çünkü öne sürülen deliller çoğunlukla tarafların özel hayatlarının gizli alanlarını ilgilendirmektedir. Hukuka aykırı olarak elde edilmiş olan delil yasak delildir. Hukuka aykırı olarak elde edilmiş olan deliller mahkeme tarafından bir vakıanın ispatında dikkate alınmaz.
Boşanma davasında hakim kendiliğinden delil toplamaz. Tarafların delillerini mahkemeye sunması gerekir. Hakim bu delilleri serbestçe takdir edecektir.
Boşanma Davasında Hukuka Aykırı Deliller Nelerdir?
- Eşlerden birinin gizlice ses veya görüntü kaydeden bir sistem kurması ve diğer eşin üçüncü kişilerle olan konuşma veya mesajlaşmasının kaydedilmesi sonucunda elde edilen deliller de hukuka aykırıdır. Hukuk Genel Kurulu bir kararında; kadının rızası dışında kayda alınan CD nin sırf boşanma davasında delil olarak kullanılması amacıyla kurgu sonucu oluşturulduğunu belirtip hukuka aykırı delil olduğunu söylemiştir.
- Bir eşin diğer eşe ait telefon veya bilgisayarındaki mesaj veya fotoğrafların kişinin rızası dışında ele geçirmesi sonucu elde edilen delil hukuka aykırıdır.
- Ayrı evlerde yaşayan eşlerden birinin diğer eşin konutuna gizlice veya zorla girerek CD, fotoğraf, not defteri veya mektup gibi delillerin de mahkemede geçersiz sayılması gerekir. Bu deliller de hukuka aykırıdır.
Boşanma Davasında Hukuka Uygun Delil
- Aynı evde yaşayan eşlerden birinin diğer eşe ait fotoğraf, mektup, not defteri, cd görüntüleri vb. delilleri evde bulması bu delilleri hukuka aykırı hale getirmez. Aynı evde ele geçirilen bu deliller mahkemede kullanılabilir. Örneğin; kocanın, bir fotoğrafı dolaba saklaması ve kadının bu fotoğrafı bulması. Artık bu fotoğraf delil olarak kullanılabilecektir. Ev, eşlerin müşterek yaşamlarını sürdürdüklerini bir yer olduğundan gizli mekan kabul edilemez.
- Eşlerin ortak olarak kullandığı bilgisayarda ele geçirilen mesajlaşmalar, fotoğraflar gibi deliller hukuka uygun delillerdir. Mahkemede kullanılabilecektir.
- Ev veya çocukların güvenliği için eve yerleştirilen kameranın çektiği görüntüler de hukuka uygun delil sayılacaktır.
- Bir eşin, diğer eşin rızası dahilinde ses kaydı yapması, video çekmesi, fotoğraf çekmesi de hukuka uygun sayılacaktır.
Boşanma Davasında Ses Kaydı Hukuka Aykırı Delil
Eşlerden biri diğer eşin sesini kaydediyorsa ve sesi kaydedilen eş bundan haberdar ise bu ses kaydı hukuka aykırı delil sayılmaz. Söz konusu ses kaydı hukuka uygun olduğu için boşanma davasında delil olarak kullanılabilir. Söz konusu ses kaydının gizlice alınması halinde ise bu ses kaydı hukuka uygun olmayacağı için boşanma davasında ispat olarak kullanılamaz.
Boşanma Davasında Gizlice Ses Kaydı
Boşanma davasında gizli ses kaydı delil olur mu? Boşanmada gizli ses kaydı hukuka aykırı delil sayılmaktadır. Eşlerden biri diğer eşin sesini gizlice kaydediyorsa o zaman bu ses kaydı boşanma davasında hukuka uygun delil sayılmaz.
Boşanma davası gizli ses kaydı vakıaların ispatında dikkate alınmaz.
Boşanma Whatsapp Hukuka Aykırı Delil
Boşanma davalarında whatsapp yoluyla ele geçirilmiş deliller bazen hukuka aykırı sayılabilir. Bu delillerin elde edilme yöntemine bakılmalıdır. Örneğin: eşlerinde kendi aralarında Whatsapp ile mesajlaşması halinde taraflardan biri bu mesajları boşanma davasında delil olarak kullanabilir. Bu whatsapp mesajları hukuka aykırı delil olmayacaktır. Ancak; eşlerden birinin üçüncü bir kişi ile mesajlaşması ve bu mesajların diğer eş tarafından gizlice alınması halinde bu ele geçirilen deliller hukuka aykırı sayılacaktır.
Boşanma Davasında Gizlice Çekilen Fotoğraf
Gizlice ele geçirilen fotoğraf boşanma davasında delil olur mu? Fotoğrafın ele geçirme usulü hukuka uygun olmadığı takdirde bu fotoğraf boşanma davasındaki vakıaların ispatında dikkate alınmaz.
Boşanma Davasında Gizlice Çekilen Video
Gizli kamera kaydı boşanma davasında delil olur mu? Yargıtay kararlarına göre gizli kamera kaydı boşanma davasında hukuka aykırı delil olarak kabul edilmektedir. Yani gizlice çekilen video boşanma davasında dikkate alınmayacaktır.
Eğer eş gizli kameranın farkında ise o zaman bu ele geçirilen kayıtlar boşanma davasında hakim tarafından dikkate alınır.