Kira Hukuku
Kira Hukuku
01.07.2012 tarihinde 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun yürürlüğe girmesi ile birlikte kiracı ve kiralayan arasındaki hukuki ilişkilere yeni kanuni düzenlemeler getirilmiştir. Türk Borçlar Kanunu, kira sözleşmesini düzenleyen hükümleri arasında özel olarak düzenlenmiş olan ve sözleşmenin zayıf tarafı olan kiracıyı korumayı hedefleyen bir şekilde düzenlenmiştir.
Kira hukuku denilince akla gelen en önemli konulardan bir tanesi Konut ve Çatılı İşyeri Kiralarıdır. “Konut ve çatılı işyeri” kavramı ilk defa 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu ile yasada düzenlenen bir terim olarak Türk hukuk literatürüne girmiştir. Konut ve çatılı işyeri kiralarına ilişkin düzenlemeler, özellikle sözleşmenin sona ermesine ilişkin hükümler bakımından önem taşımaktadır.
Ülkemizde son zamanlardaki enflasyon oranının artması nedeniyle ÜFE-TÜFE oranları artmıştır. Bu durum da kira artış oranlarını etkilemiştir. ÜFE-TÜFE oranlarının çok yükselmesi nedeniyle 11.06.2022 tarihinde Türk Borçlar Kanunu’na eklenen geçici bir maddeyle 11.06.2022-01.07.2023 tarihleri arasında yenilenecek olan konut kira sözleşmelerine en fazla %25 oranında zam yapılabilecektir.
Kira Hukuku Avukatı İstanbul
Kira Hukuku Avukatı olarak aşağıda belirtilen tüm kira hukuku davalarına bakmaktayız. Uzman Kira Hukuku Avukatlarımızdan alacağınız profesyonel hukuki danışmanlık sayesinde kira ile ilgili hukuki süreçleriniz daha hızlı ve lehinize olacaktır. Yasal haklarınızı öğrenerek hareket etmeniz sizin için her zaman daha faydalı olacaktır.
Kira Hukuku özel bir hukuk alanıdır. Bu nedenle Kira Hukuku ile ilgili uzman bir avukattan hukuki destek almanız gerekir. Aksi takdirde geri dönüşü olmayan bir hata yapabilirsiniz.
Kira Hukuku Davaları
Kira Hukuku Avukatı olarak aşağıda belirtilen tüm sorunlarınız için bizlere ulaşarak profesyonel destek alabilirsiniz.
- Kira Sözleşmesinin Hazırlanması
- Kira Sözleşmesinin Kontrol Edilmesi
- Kira Sözleşmesinin Tapuya Şerhi
- Kira Sözleşmesinin Feshi
- Kiracıya İhtarname Çekilmesi
- Tahliye Taahhüdünün Hazırlanması
- Hazırlanan Tahliye Taahhüdünün Kontrol Edilmesi
- Alt Kira Sözleşmesi
- Kiranın Ödenmesinin Takibi
- Kira sözleşmesi nedir?
- Kiracının Tahliyesi
- Kiracının Hakları
- Kiracının Evi Gösterme Zorunluluğu
- Kira Tespit Davası
- Kira Uyarlama Davaları
- Yeni Satın Alınan Evden Kiracının Tahliyesi
- İhtiyaç Nedeniyle Kiracının Tahliyesi
Kira Hesaplama Programı
Kira sözleşmesi, bir tarafın (kiraya veren) diğer tarafa (kiracı) belirli bir süre için bir malın (genellikle gayrimenkul) kullanım hakkını devretmesi karşılığında kira bedeli ödenmesini kabul ettiği bir sözleşmedir. Kira sözleşmesi, yazılı veya sözlü olarak yapılabilir, ancak 1 yıldan uzun süreli kiralamalar için yazılı olması hukuken gereklidir.
Kiracının, kira süresi boyunca kiralanan malı kullanma hakkı ve sözleşme şartlarına uygun olarak konutu kullanma hakkı vardır. Ayrıca, kiracı, kira bedelinin artırılmasını ve sözleşme şartlarının değiştirilmesini talep edebilir. Kiraya veren ise, kiracının kira bedelini zamanında ödemesini talep etme hakkına sahiptir. Kiraya veren, kiracının sözleşme şartlarına uymadığı durumlarda sözleşmeyi feshetme hakkına da sahiptir.
Kira bedeli, kiracı ile kiraya veren arasında serbestçe belirlenir. Ancak, tarafların anlaşmasına göre belirlenmeyen kira bedeli, benzer özellikteki taşınmazların piyasa değerine göre belirlenebilir. Kira bedeli, genellikle yıllık veya aylık olarak ödenir ve sözleşmede belirtilir. Ayrıca, kira bedeli yıllık olarak belirli oranlarda artırılabilir, ancak bu artışın sözleşmede açıkça belirtilmesi gerekir.
Kira sözleşmesi, sürenin sona ermesi, tarafların karşılıklı anlaşması veya sözleşme şartlarına uygun olarak kiraya verenin sözleşmeyi feshetmesi ile sona erebilir. Kiraya veren, kiracının kira bedelini ödememesi veya sözleşme şartlarına uymaması durumunda sözleşmeyi feshetme hakkına sahiptir. Kiracı da benzer şekilde kiraya verenin yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda sözleşmeyi sona erdirebilir.
Kiracı, kiralanan taşınmazda yalnızca kiraya verenin onayı ile değişiklik yapabilir. Kiracı, taşınmazı daha iyi kullanabilmek amacıyla küçük değişiklikler yapabilir, ancak bu değişikliklerin kiraya verenin rızası olmadan yapılması durumunda, kiracı, sözleşmenin ihlali nedeniyle sorumlu tutulabilir. Kiracı, kiralanan taşınmazı teslim ederken, yapılan değişikliklerin kiraya verene bildirilmesi gerekebilir.
Bir Sorunuz Mu Var?
Ofis:
Kartaltepe mah. Bahçesaray Sk. No:13 D:7 Bakırköy/İSTANBUL