Çocuğun İcra Yoluyla Alınması Hakkındaki Değişiklikler

24 Kasım 2021 tarihinde Meclis onayıyla kabul edilen 5. Yargı Paketinde yer alan ve  30 Kasım 2021’de resmi gazetede yayınlanan yargı paketinde çocuğun teslimi ile ilgili yeni düzenlemelere yer verilmiştir.

Bu düzenlemeden önce çocuk ile iletişime geçebilmek için mahkeme tarafından alınmış ilam veya tedbir kararı, velayete sahip olmayan ebeveyn tarafından İcra Müdürlüğüne veriliyor ve bu işlemleri İcra Müdürlüğü gerçekleştiriyordu.

Bu düzenlemenin ardından ise çocuğun velayetine sahip olmayan ebeveyn, lehine verilmiş ilam veya tedbir kararı ile Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü birimine başvuracak ve gerekli işlemler bu birim tarafından gerçekleştirilecektir.

Çocuk Tesliminde Görevli ve Yetkili Birim

Yeni düzenlemede çocuğun teslimini isteyen ve çocuğuyla kişisel iletişim kurması engellenen (velayete sahip olmayan) ebeveyn,  Adalet Bakanlığı çatısı altında görevli Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğüne ilam veya tedbir kararı ile başvuracaktır. Çocuk teslimi veya çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair Aile Mahkemeleri tarafından verilen ilam veya tedbir kararları, çocuğun üstün yararı da esas alınarak, Adalet Bakanlığınca kurulan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerince yerine getirilir.

İlam ve tedbir kararlarının yerine getirilmesinde yetkili birim ise, çocuğun yerleşim yeri müdürlüğüdür. Yani, çocuğun anneyle birlikte İstanbul’da yaşadığını düşünelim. Baba da Ankara’da yaşamaktadır. Çocuğunu göremeyen baba İstanbul’daki Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğüne başvurması gerekir.

Çocuğun Teslim Yeri

Verilen ilam veya tedbir kararı ile Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü, başvurunun ardından çocuğun velayetine sahip tarafa, söz konusu çocuğu belirlenen kreş, okul veya yine bu birim tarafından belirlenmiş çocuğun kendisini ait hissedeceği yerlere teslim etmesi bildirilir.

Bu işlemler, çocuğun kendini kötü veya yabancı  hissetmesine neden olmayacak şekilde kamu kurum ve kuruluşları, belediyelerin sosyal hizmet merkezleri, gençlik merkezleri veya aile yaşam merkezleri vs gibi mekanlarda gerçekleştirilecektir.

Yapılacak bildirimde, velayete sahip ebeveynin çocuğu belirli tarihte, belirlenen bu yerlere getirmesi tebliğ edilecektir.

Çocuğun Teslimi Kim Tarafından Gerçekleştirilir?

İlam ve tedbir kararları Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğünce görevlendirilen müdür, müdür yardımcısı, psikolog, pedagog veya sosyal çalışmacılar bu hususta görevlendirilecektir. Bu işlemler, çocuğun üstün yararı doğrultusunda yerine getirilecektir.

Çocuğun Teslimi Nasıl Yapılır?

Çocuğun teslim edilmesinde daha önce uygulanmakta olan “zor kullanma usulü” kaldırılmıştır.

Talebi alan müdürlük, her türlü iletişim vasıtasını kullanarak yükümlüyle irtibata geçer; ilam veya tedbir kararında belirtilen gün ve saatte hak sahibine teslim edilmek üzere çocuğun müdürlük tarafından belirlenen yere getirilmesini bildirir. Müdürlüğün belirlediği yere getirilen çocuk, hak sahibine teslim edilir.

Yükümlülüğü yerine getirecek anne ya da babaya ulaşmaz veya çocuğu belirlenen yere getirmez ise yükümlüye müdürlük bir teslim emri gönderecektir.

Teslim emrinde;

  • Hak sahibinin, müdürlük tarafından belirlenen gün ve saatte çocuğu emirde belirtilen yere getirmek zorunda olduğu,
  • Çocuğu emirde belirtilen yere getirmesine engel teşkil edecek derecede haklı bir mazereti varsa teslim gününden önce müdürlüğe bildirimde bulunarak çocuğun müdürlükçe alınmasını talep etmesi gerektiği,
  • Çocuğu getirmez veya haklı mazereti nedeniyle müdürlükçe alınmasını talep etmezse, çocuğun, uzman veya öğretmen marifetiyle gerekirse kolluktan yardım alınarak ve zor kullanılarak teslim alınacağı.
  • Emrin gereğinin yerine getirilmemesi hâlinde disiplin hapsiyle cezalandırılacağı,
  • Teslim emrini yerine getirmediği vakit disiplin hapsiyle cezalandırılacağı, müdürlüğün yaptığı işlemlere karşı ya da öğrenme veya tebliğden itibaren 1 hafta içinde müdürlüğün bulunduğu aile mahkemesine şikayet edilebileceği yazılıdır.

Hak sahibinin, çocuğu teslim almaya geleceğini müdürlüğe beyan ettiği iletişim kanalıyla bildirmek zorundadır. Hak sahibinin bildirimde bulunmadığı veya gelemeyeceğini bildirdiği hallerde bu husus ve çocuğu emirde belirtilen yere getirme zorunluluğu bulunmadığı yükümlüye bildirilir.

Çocuğun Teslim Edilmemesi

Çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair ilam veya tedbir kararlarının yerine getirilmesine ilişkin teslim emrine aykırı hareket edenler ile emrin gereğinin yerine getirilmesini engelleyenler ise, bir ay içinde yapılacak şikayet üzerine, üç günden on güne kadar disiplin hapsiyle cezalandırılır.

Çocuğun Teslimi İçin Harç Yatırılması Gerekli Midir?

Çocuğun teslimini isteyen ve velayete sahip olmayan taraf, herhangi bir masraf yapmadan işlemlerin gerçekleşmesi için başvuruda bulunabilir. Zira bu süreçte yapılacak tüm işlemler tamamen ücretsiz olacak, harç alınmayacak ve yapılacak yapılan masraflar Adalet Bakanlığının bütçesinden karşılanacaktır.

Çocuğumu Göremiyorum Ne Yapabilirim?

Mahkeme kararı olmasına rağmen çocuğun gösterilmemesi durumlarında çocuğunu görmek isteyen kişi yukarıda belirttiğimiz gibi  Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğüne başvuru yapacaktır.

Çocuk nerede bulunursa bulunsun müdürlük tarafından alınarak diğer ebeveyne teslim edilecektir. Bu hususta eğer gerekli görülür ise kolluk kuvvetlerinden yardım istenilebilecektir.

İlam veya tedbir kararında belirtilen sürenin bitiminde hak sahibine, çocuğu belirlenen yere getirmek zorunda olduğu, çocuğu getirmez veya geç getirirse disiplin hapsiyle cezalandırılacağı ve hakkında suç duyurusunda bulunulacağı hususu tutanağa bağlanarak tebliğ edilir. Buna rağmen eğer velayeti elinde bulunduran ebeveyn, çocuğu teslim etmekten kaçınırsa çocukla iletişim kurması engellenen ebeveyn bu durumu Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğüne bildirmelidir.

Velayete sahip olmayan ebeveyn, çocuk ile görüştükten, zaman geçirdikten sonra çocuğu geri vermez ise çocuğu geri teslim etmeyen velayete sahip olmayan kişi bir ay içinde yapılacak şikayet ile Aile Mahkemesi tarafından 3 ay hapis  cezasına hükmolunabilir.

Kişisel ilişki kurulmasına dair kararın gerektirdikleri yerine getirilmezse (çocuğun menfaatine aykırı olmamak kaydıyla) velayet hakkı değiştirilebilecektir.

Çocuğun Teslimi Talebi Örneği

Çocuğun teslimi ile ilgili uygulama hala bazı şehirlerde İcra Yoluyla olmaktadır. Yakın zamanda tüm şehirlerde Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri aracılığıyla çocuğun tesliminin yapılacağını düşünmekteyiz. Bu nedenle çocuğun teslimi için uzman bir avukatla görüşmenizi tavsiye etmekteyiz.

İlginizi Çekebilir

  1. Avatar
    Başak Kurt Cevapla

    Merhabalar icra yoluyla çocuk götürme kalktı dendi ama boşanma aşamasında olduğum eşim bana asla çocuğu görme talebinde bulunmadan icra yoluyla çocuğumu aldı ağlatarak götürüldü eşya gibi kedi gibi köpek gibi bu durumda ne yapabilirim

    • Avatar
      Av. Yekcan Öner Gönderi yazarı

      Merhaba, bazı illerde değişiklikler henüz uygulanmadı maalesef.

  2. Avatar
    Yeliz Cevapla

    Merhaba.baba çocukları aldı ama teslim tarihinde teslim etmiyor.teslim birimlerince tutanak tutulduktan sonraki süreç nasıl ilerler.mutlaka ceza alırmı yoksa savcının insiyatifine mi kalır.veya ek süre mi verilir

    • Avatar
      Av. Yekcan Öner Gönderi yazarı

      Çocuk göstermeme suçu İcra İflas Kanunu 341. maddesinde “çocuk teslimi emrine muhalefet” başlığı altında düzenlenmiştir. Kanun, çocuk teslimi hakkındaki kararın gereğini yerine getirmeyen veya yerine getirilmesini engelleyen kişinin 6 aya kadar tazyik hapsiyle cezalandırılır.

  3. Avatar
    Halil Cevapla

    Merhabalar çocuklarımı görüş gününde teslim almak için yaşadıkları yere gidiyorum teslim etme gününde yine yaşadıkları yere götürmek zorunda mıyım

  4. Avatar
    Nihal Cevapla

    Babanın çocuğu normalde evden alması gerekiyor fakat hiç eve gelip almıyorsa, yine de çocuğumu göremiyorum diye Adli destek müdürlüğüne başvurduysa bu durumda ne yapmak gerekir?

  5. Avatar
    Sepil Cevapla

    Merhaba 2019 da ayrildim ve cocuklarim babasinda ben ankarada yasiyorum biz bosanirken il disina cikamaz kararimiz yok fakat babaneleri cocuklarima gidemezsiniz burda 1 gun gorup gitsin anneniz diyomus ve 5 sene sonra cocuklarima bi hafta baktim sonra geri verdim simdi ankarya getirmek istiyorum 15 gun ara tatilerinde cocuguma telefon almistim ulasabilmek icin oglumun elinden almislar ulasicam kimse yok suanda goremiyorum cocuklarimi hangi mahkemeye basvurmam lazim acaba icra yoluyla cocuk alma ankara ve balikesirde kalkmis yardimci olurmusunuz

  6. Avatar
    Levent guler Cevapla

    Merhaba ben bir babayim kızımın velayeti 3,5 yaşından beri 2009 yılından beri bende kızım benden habersiz kötü arkadaşlıklarını istemediğinden sigara içki kullandiigini tespit ettiğinden bagirdigimdan evi terketti annesine gitmistirşu an 17 yaşını doldurmamistir bayram sonrası okulu başlayacaktır ne yapmalıyım lütfen bana yardımcı olun

  7. Avatar
    Levent guler Cevapla

    Ben tüm benliğimle yetişmesi için çabaladım evlilik bile yapmadım eğer bayram sonrası kızımı teslim etmezlerse ki eşim yeniden evlenmiştir çocukları yoktur 17 yasina girecek kızımın sürekli o evde yaşamasını istemiyorum ne yapmalıyım kızımın velayeti bende

  8. Avatar
    Levent guler Cevapla

    Kızımı asla annesinden uzak tutmafim mahkemenin belirlediği zamanların haricinde bile dilediği zaman görmesini sağladım ama kızımın yanlış arkadaşlıklar kurduğunu bunun neticesinde sigara ve alkol kullanmaya başladığını tespit etti o arkadaslarindan kopardm sandım ki kopmuskar yine iletişime geçerek kızımın evden benden habersiz terketmesi e sebep oldular lütfen ne yapmalıyım velayet bende bayram sonrası okulu var

  9. Avatar
    Ferhat Cevapla

    Merhabalar bosanma davam olmadı daha süreç yeni başladı eşim hamile ve doğum isleri ve isim işleri nasıl olur ayriyeten
    ilk mahkemeye kadar cocugumu goremezmiyim teşekkür ederim

  10. Avatar
    Tayfun Cevapla

    Eskiden icra yoluyla zorlada olsa çocuğu görüyorduk iki sefer getirdiler çocuk istemediği için geri vermediler annesi çocuğu doldurmuş bana karşı kotulemis annesi getiriyor ama getirirken çocuğa sen isteme seni zorla goturemezler diyor ben napacagim tutanak tutuldu ama piskolok benle annesiyle çocukla gorusecekmis görusse nolcak zaten gelmek istemiyor hiç goremicez o zaman yokmu bı yolu bunun

  11. Avatar
    Havva Eryılmaz Cevapla

    Merhabalar ben icra yolu ile çocuğumu alamadım sonra icra cezası davası açtık ceza aldı 6 ay daha sonra savcılık yeni yasaya göre soruşturma devam edilsin dedi tekrar 3 ay disiplin cezası aldı şuan hapise girmiş ama beni arayan soran yok çocuk babaanne de ben çocuğumu nasıl alabilirim.

  12. Avatar
    Derya Cevapla

    Sacma sapan bir uygulama çocuk gitmek istemiyor baba sırf inat olsun diye çocuğu ağlatarak götürüyor hani çocuk mal değildi o yüzden değişmedi mı yasa tek değişen evden değil de onlarin istedikleri yerden alıyorlar cocugu .çocuğun menfaati değil icra memurlarinin menfaati düşünülmüş bu yasayla.keske bu devlet birazda nafaka vermemek için sigortasız çalışan babaların peşine düşse görmeye gelince baba ihtiyaclarina gelince ne yaparsan yap ohh..

  13. Avatar
    Sevda Cevapla

    Merhaba cocuklar babaya gösterilmediği takdirde baba 3 sefer icra takibi verdikten sonra otomatik olarak velayet babaya gecermi.

  14. Avatar
    Ozge Cevapla

    Merhabalar eşimle uyuşturucu kullanması yüzünden bosanma aşamasındayız ama mahkeme görülmeden delillere bakılmadan babaya yatılı görüş vermişler eylül ayında durdurmamız var ve bu surede çocukları mahkeme kararı oldugundan vermek zorundayım ama durum çok ciddi itiraz dilekçesinde sunduk ama henüz cevap gelmedi ve temmuz ayında 1 ay babada kalacak herkes çalışıyor çocuklarıma kim bakacak %95 engeli bulunan kızıma nasıl bakılacak oğlum 4 yaşında allah korusun başlarına birşey gelmesinden korkuyorum yardım edin lütfen

  15. Avatar
    Şengül Cevapla

    Çocuğum henüz 18 aylık ve babasını tanımıyor benden başka kimse de durmuyor mahkeme 1 ay onda kalma kararı verdi çocuğumu ağlayarak zorla götürme hakkına sahipler mi peki çocuğuma bir şey olursa bundan kim sorumlu olur

  16. Avatar
    Melahat Cevapla

    7 yaşındaki kızım Cocuk teslim merkezinde gitmek istemedi beni kurtar anne diye ağlaya ağlaya teslem ettirildi. çocuk için görevli olan psikolok bayan uzman Arkadanda kendini kurtarmak için yalan yanlış rapor hazırlıyor ve çocuğumun duygu durumunu gözetmeden ağlaya gönderdi tutanağa geç bunları dedim fakat geçmedi ne yapabilirim.

  17. Avatar
    Hatice Kadriye Türkcan Cevapla

    Mağdur hizmetleri her görüşme de arar mı? yoksa biz mi gidip yerinde beklemeliyiz. Ceza nasıl işler

    • Avatar
      Av. Yekcan Öner Gönderi yazarı

      Merhaba, hizmeti veren kurumu arayarak bilgi alabilirsiniz.

  18. Avatar
    Funda Cevapla

    Cocuk gitmek istemese peki,,, ben mahkeme kararıylagorus gunlerınde uygunsuz davranışları nedeniyle ve somut delıllerımle, cocuklarımın ifadesi doğrultusunda gorus gunlerını kaldırttım fakat istinaf basvurdular ve 1.ve 3.ctesı 10 ile 17 arası, dini bayramların 2 gunu gorus gunu vermıs, bana ulasması imkansız, bu yolla almak isterse adres gizlilik kararımız var, sosyal hizmetlere gidecek basvuru ve cocuklarım asla gormek istemiyor babalarını, gorus oncesı uzman gorusuyor mu, nasıl zorla alabilirler ki,

    • Avatar
      Yekcan Öner

      Merhaba bu konuyla ilgili iletişim sayfasından bize ulaşarak danışmanlık almak için randevu talep edebilirsiniz.

  19. Avatar
    seda Cevapla

    Merhaba, eski eşim ayrıldığımızdan beri, velayeti bende olan çocuğunu 1 kez dahi aramadı. bizim onunla görüşme taleplerine cevap bile vermedi, defalarca aradık, çocuğu 1 senedir babasının sesini bile duymadı.

    Sanki çocuğu ondan kaçıran benmişim gibi, 1 senedir çocuğunu arayıp sormayan, görüşmek dahi istemeyen babamız adli destek mağdur hizmetlerine başvurarak çocuğun teslimini istemiş, ben de oraya götürmeyeceğimi bildirdim.

    kişiler keyfi olarak böyle bir başvuruda bulunabilir mi? bu talep bu şekilde adli destek tarafından hemen kabul edilebilir mi? teşekkürler

    • Avatar
      Av. Yekcan Öner Gönderi yazarı

      Merhaba, çocuk teslimi artık bu şekilde yapılıyor. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçerek randevu talep edebilirsiniz.

  20. Avatar
    Bdıph Cevapla

    Merhaba ailem 2012de boşandı velayetim annemde şu an 15 yaşımdayım babam isterse arar istemezse aramaz maddi yardımda nadiren yapar yani bir kaç yılda bir görür çok az bir miktarda maddi yardım yapar.ben babamla asla görüşmek istemiyorum benle zorla görüşebilir mi benim haklarım nedir istemediğim halde görüşmek zorunda bırakılırmıyım?

    • Avatar
      Av. Yekcan Öner Gönderi yazarı

      Merhaba, iletişim sayfamızdan bize ulaşırsanız daha detaylı yardımcı olabiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir