Sigorta Hukuku

Sigorta Hukuku

Sigorta Hukuku, sigortayla ilgili kanun ve yönetmeliklerin toplandığı, taraflar arasındaki sigorta ilişkisini düzenleyen ve bu ilişkiden dolayı ortaya çıkan ihtilafları çözen bir özel hukuk dalıdır.

Sigorta Sözleşmesi, sigortacının bir prim karşılığında, kişinin para ile ölçülebilir bir menfaatini zarara uğratan tehlikenin, rizikonun, meydana gelmesi hâlinde bunu tazmin etmeyi veya diğer edimlerde bulunmayı yükümlendiği sözleşmedir.

Sigorta Sözleşmesi Geçerliliği

Sigorta sözleşmesinin geçerli bir şekilde meydana gelmesi için aşağıdaki hususları içermesi gerekir:

  • Taraflar ( Sigortacı ve sigorta ettiren)
  • Lehtar( Sigortalı, sigorta alacaklısı)
  • Sigorta menfaati
  • Sigorta bedeli
  • Riziko
  • Prim

Sigorta Hukuku Avukatı

Tüketiciler finansal varlıklarını korumak için sigortaya güvenirler. Hem sigorta şirketleri hem de tüketiciler diğer tarafa adil ve dürüst davranma konusunda güvenirler. Sigorta avukatları süreci kolaylaştırır. Sigorta avukatları gerek dava sürecinden önce gerekse dava sürecinde müvekkili lehine çıkarlarını ilerletmek için titiz bir çalışma göstermelidir.

Öner Hukuk Bürosu olarak Sigorta Hukuku alanında sunduğumuz Hukuki hizmetler;

Bakırköy Sigorta Hukuku Avukatı

İş hukuku avukatları hem işverenleri hem de çalışanları anlaşmazlık ve müzakerelerde temsil eder.  Sorunları mümkün olduğunca ekonomik ve verimli bir şekilde çözmek için her zaman müzakere olasılığına ve alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerine bakarlar.

İş hukuku avukatı, iş hukuku alanındaki gelişmeleri düzenli olarak takip etmelidir. 1 Ocak 2018 de “Dava şartı olarak arabuluculuk” kurumu yürürlüğe girmiştir. İş mahkemesi avukatı, dava yolundan önce arabuluculuk toplantılarında müvekkilini en iyi şekilde temsil etmelidir. Müvekkilinin çıkarları doğrultusunda hareket ederek hak ettiği karşılığı almasını sağlamalıdır.

Evet, sigorta poliçesi sigortalı veya sigorta şirketi tarafından belirli şartlar altında iptal edilebilir. Sigortalı, poliçe şartlarına uygun olarak iptal talebinde bulunabilir, genellikle bu iptal talebi yazılı yapılmalıdır. Ayrıca, sigorta şirketi de prim ödemelerinin yapılmaması gibi nedenlerle poliçeyi iptal etme hakkına sahip olabilir.

Sigorta tazminatları, hasarın sigorta şirketine bildirilmesinden sonra genellikle 30 gün içinde ödenir. Ancak, bazı durumlarda sigorta şirketi hasar incelemesi yapmak isteyebilir ve bu süre uzayabilir. Sigorta şirketinin tazminat ödemesini geciktirmesi halinde sigortalı dava açma hakkına sahiptir.

Evet, sigorta şirketleri bazı durumlarda sigorta primlerini artırabilirler. Prim artışları, sigorta sözleşmesinde belirtilen koşullara bağlı olarak yapılabilir. Örneğin, risk faktörlerinin artması, sigortalının hasar geçmişi ya da genel piyasa koşulları gibi nedenlerle primler yeniden değerlendirilebilir.

Sigorta poliçesi, sigortalının yanlış beyanlarda bulunması, sigortalı mal veya kişinin risk durumu hakkında sigorta şirketine eksik bilgi vermesi ya da sigorta bedelinin zamanında ödenmemesi gibi durumlarda geçersiz sayılabilir. Ayrıca, sigorta teminatı dışında kalan durumlar (örneğin savaş, doğal afetler) da poliçeyi geçersiz hale getirebilir.

Evet, sigorta şirketinin tazminat ödemeyi reddetme hakkı vardır. Ancak bu durum, sigorta sözleşmesinde açıkça belirtilen ve sigortalının teminat kapsamı dışında kalan hallerle sınırlıdır. Örneğin, sigortalının kasıtlı olarak hasara neden olması veya sigortalının belirtilen şartları yerine getirmemesi durumunda sigorta şirketi tazminat ödemez.
Bizimle İletişime Geçin

Bir Sorunuz Mu Var?

Sigorta Hukuku ile ilgili daha fazla bilgi edinmek ve destek almak için lütfen iletişime geçiniz. İletişim adreslerimiz:

Ofis:

Kartaltepe mah. Bahçesaray Sk. No:13 D:7 Bakırköy/İSTANBUL