CEZA HUKUKU
Ceza Hukuku Nedir?
İnsanlığın var olmasından bu yana “suç” adı verilen, insan davranışını belirleyen sosyal olayların meydana geldiği bilinmektedir. Bu davranışlara karşı da ceza yaptırımı ortaya çıkmıştır. Ceza yaptırımının ortaya çıkması da Ceza Hukuku dalının oluşmasını sağlamıştır. Yani Ceza Hukuku, hukuki ihlal olan suç niteliğinin yanında bu suçlara karşılık uygulanacak olan ceza ve güvenlik tedbirlerini ele alır. Ceza Hukuku sadece ceza ve güvenlik tedbirini ele almaz. Bunların yanında Ceza İnfaz Hukuku ve Ceza Muhakemesi Hukuku dalları ile de çok yakından ilgilidir.
CEZA HUKUKU İLKELERİ
Ceza hukuku ilkeleri nelerdir? Ceza hukuku, kişi hak ve hürriyetleri üzerinde en fazla etkisi olan hukuk alanıdır. Bu nedenle, ceza hukuku uygulamasında kişi hak ve hürriyetlerini güvence altına almaya yönelik bazı temel ilkeler kabul edilmiştir. Ceza hukuku temel ilkeleri; Kusur ilkesi, suçta ve cezada kanunilik ilkesi ve eşitlik ilkesidir. Bu ilkeler haricinde Belirlilik ilkesi, orantılılık ilkesi, kıyas yasağı, suç ve cezaların şahsiliği ilkeleri de Ceza Hukuku açısından çok önemlidir.
CEZA HUKUKU HÜKÜMLERİ
Ceza hukuku hükümleri, ceza hukukunun genel yapısını ve uygulanmasını düzenleyen kurallardır. Bu hükümler ikiye ayrılır. Bunlar:
- Ceza Hukuku Genel Hükümler
- Ceza Hukuku Özel Hükümler
Ceza Hukuku Genel Hükümler
Ceza hukuku genel hükümler, ceza hukukunun temel prensiplerini ve tüm suçlar için geçerli olan genel kuralları düzenler. Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) 1-75. maddeler arasında yer alır. Genel Hükümler, ceza hukukunun temel teorik yapısını oluşturur ve hem suçun hem de cezanın bireyselleştirilmesi konusunda yol gösterir. Genel hükümlerde, Ceza Hukukunun Temel İlkeleri, Tanımları ve Ceza Hukukunun Uygulama Alanı ile ilgili maddeler yer almaktadır.
Ceza Hukuku Özel Hükümler
Türk Ceza Kanunu (TCK), suçları belirli başlıklar altında kategorize eder. Bu suçlar, Özel Hükümler kapsamında incelenir ve her suç tipi için ayrı düzenlemeler bulunur. Başlıca suç kategorileri şunlardır:
Uluslararası Suçlar
Hayata ve Vücut Dokunulmazlığına Karşı Suçlar
Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlar
Hürriyete Karşı Suçlar
Şerefe Karşı Suçlar
Özel Hayata ve Hayatın Gizli Alanına Karşı Suçlar
Malvarlığına Karşı Suçlar
Genel Tehlike Yaratan Suçlar
Kamunun Sağlığına Karşı Suçlar
Kamu Güvenine Karşı Suçlar
Genel Ahlaka Karşı Suçlar
Aile Düzenine Karşı Suçlar
Ekonomi, Sanayi ve Ticarete Karşı Suçlar
Bilişim Alanında Suçlar
Kamu İdaresinin Güvenilirliğine ve İşleyişine Karşı Suçlar
Adliyeye Karşı Suçlar
Ceza Avukatı
Ceza avukatı, ceza hukuku alanında uzmanlaşmış, bireylerin ya da kurumların cezai davalarda temsil edilmesini sağlayan yargı ayağının en önemli temsilcisidir. Ceza avukatları, suç isnat edilen kişilerin savunmasını üstlenebildiği gibi, suçtan zarar gören kişilerin de hukuki haklarını koruyabilir. Görev alanları, ceza davalarının tüm aşamalarını kapsar ve müvekkillerinin adil bir yargılama sürecinden geçmesini sağlamak için çalışmaktadırlar.
Ceza avukatları, adalet sisteminin sağlıklı bir şekilde işlemesinde kritik bir rol oynar. Bir bireyin suçlu olup olmadığına karar verilmeden önce, savunma hakkının tam anlamıyla kullanılmasını sağlamak, adil yargılanma ilkesinin temelini oluşturur. Bu nedenle ceza avukatları, yalnızca müvekkillerinin değil, aynı zamanda toplumun genel olarak adalete olan güveninin korunmasında da etkili bir rol oynar.
Ceza avukatı İstanbul, müvekkillerini çok iyi temsil edebilmesi amacıyla yasal bir strateji geliştirmek, içtihat hukukunu analiz etmek ve karmaşık davaları açmak için yaratıcı düşünce ve analitik becerilere sahip olmalıdır.
Kovuşturma, soruşturma aşamasından sonra, savcının yeterli delil bulması halinde iddianame düzenleyerek mahkemeye başvurmasıyla başlayan süreçtir. Yani, soruşturma aşaması bittikten ve dava açıldıktan sonra kovuşturma aşamasına geçilir. Bu aşamada, mahkeme yargılama yapar ve suçlu olup olmadığını belirler.
Savunma hakkı, bir kişinin kendisi hakkında yapılan suçlamalara karşı kendini savunma ve adil yargılanma hakkıdır. Ceza hukuku açısından temel bir haktır ve herkesin bir avukat yardımı alarak kendisini savunması mümkündür. Türkiye’de savunma hakkı, Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınmıştır.
Adli kontrol, tutuklama yerine uygulanan bir güvenlik tedbiridir. Suç şüphesi altında olan kişinin serbest bırakılmasına rağmen, belirli yükümlülüklere tabi tutulması anlamına gelir. Örneğin, kişiye yurtdışına çıkış yasağı konabilir veya belirli aralıklarla kolluk birimlerine gidip imza atması gerekebilir. Adli kontrol, ceza yargılaması boyunca sanığın kaçmasını veya delilleri karartmasını önlemek amacıyla uygulanır.
Şartlı tahliye, mahkumun cezasının belirli bir kısmını cezaevinde geçirdikten sonra, kalan kısmını dışarıda geçirmesine olanak sağlayan bir uygulamadır. Şartlı tahliye için mahkumun iyi hal göstermesi ve belirli süre cezasını çekmiş olması gerekir. Ancak tahliye edilen kişi, tahliye koşullarına uymak zorundadır. Şartların ihlali durumunda yeniden cezaevine gönderilebilir.
Bir Sorunuz Mu Var?
Ofis:
Kartaltepe mah. Bahçesaray Sk. No:13 D:7 Bakırköy/İSTANBUL