Aile ve Boşanma Hukuku
Aile ve Boşanma Hukuku
Medeni Hukuk’un bir alt dalı olan Aile Hukuku, aile ilişkilerini yasal çerçeveler içinde düzenlemektedir. Türk Medeni Kanunu’nda İkinci Kitap Kısmında yer alan Aile Hukuku; Evlenme, Boşanma, Nişanlanma, Evliliğin Genel Hükümleri, Eşler Arasındaki Mal Rejimi, Soybağının Kurulması, Tanıma ve Babalık Hükmü, Evlat Edinme, Velâyet, Nafaka, Vesayet, Kayyımlık konularını ele almaktadır.
Bir evliliğin yasal olarak sone ermesine Boşanma denir. Boşanma çeşitli isimlerle anılabilir; Evliliğin feshi, evliliğin sona ermesi gibi.
Aile Hukukunda Boşanma
Medeni Kanun’umuzun Aile Hukuku bölümünde yer alan Boşanmanın gerçekleşmesi için birtakım sebepler gerekmektedir. Genel ve Özel Boşanma sebepleri diye ikiye ayrılmıştır. Boşanma nedeni belirli bir olguya dayanıyorsa “özel boşanma sebebi” eğer belirli bir olguya dayanmıyorsa “genel boşanma nedeni” söz konusudur.
Boşanmak isteyen tarafın genel veya özel boşanma sebeplerinden birine dayanması gerekmektedir.
Genel Boşanma Sebepleri
Evlilik Birliğinin Sarsılması genel boşanma sebebidir. TMK m.166’da belirtilmiştir.
Değişen hayat şartları ile beraber genel boşanma sebepleri de çeşitlilik kazanmıştır. Örneğin; Çalışmaya izin vermemek, beddua etmek, cimri olmak, sosyal ortamlardan soyutlama gibi nedenler de genel boşanma sebepleri sayılmıştır.
Özel Boşanma Sebepleri
Kanunda sınırlı olarak sayılmış olan özel boşanma sebepleri şunlardır:
- Zina (aldatma) nedeniyle boşanma davası (TMK m. 161)
- Terk Sebebiyle boşanma davası (TMK m. 164)
- Akıl Hastalığı sebebiyle boşanma davası (TMK m. 165)
- Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış nedenleri ile boşanma davası (TMK m. 162)
- Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme sebepleri ile boşanma davası (TMK m. 163)
Hem özel hem de genel sebebe dayanılarak boşanma davası açılmış ise, doğuracakları hukuki sonuçlar farklı olacağından öncelikle özel boşanma sebeplerinin bulunup bulunmadığı belirlenmeli, özel sebep varsa, bu sebebe dayanılarak, özel boşanma sebeplerinin gerçekleşmemesi veya özel sebebe dayalı dava hakkının düşmüş olması halinde, deliller, genel boşanma sebebi çerçevesinde değerlendirilerek sonucuna göre karar verilmelidir. (YARGITAY 2. HUKUK DAİRESİ E. 2009/8440 K. 2010/12941 T. 29.6.2010)
Boşanma Avukatı
Boşanmak isteyen bir müvekkil için hareket ederken; avukat, ilk bilgileri almak, delil toplamak (maddi olanlar dâhil), gerekli belgeleri hazırlamak, anlaşmaları müzakere etmek ve müşteriyi duruşmalarda savunmakla ilgilenir. Bu tür davalarda boşanmak isteyen taraf için zaman önemlidir. Bu nedenle avukat, dava sürecini müvekkilin lehine olarak hızlı ve etkili bir şekilde yürütmelidir.
Aile Hukukunda Soybağının Reddi
Anne ve çocuk arasındaki soybağı doğum ile kolayca tespit edilebilmektedir. Ancak baba ile çocuk arasındaki soybağı kolayca tespit edilmemektedir. Bilimsel yollarla yapılan tespitler neticesinde soybağı tespit edilebilir. Ancak babanın tam olarak tespit edilebilmesi için biyolojik babanın teste katılması gerekmektedir. Kanunumuz, babanın kim olduğunun tespitindeki zorlukları, “babalık karinesi” yoluyla çözmeye çalışmıştır. Karine vasıtasıyla anneyle evli olan kişi ile çocuk arasında soybağı kurulmaktadır.
Soybağının reddi ile ilgili detaylı bilgiyi soybağının reddi davası yazımızda edinebilirsiniz.
Anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma davaları yetkili aile mahkemesine verilecek bir dilekçe ile açılacaktır. Detaylı bilgi için tarafımızla iletişime geçebilirsiniz.
Anlaşmalı boşanma davası açmak için dava dilekçesi, boşanma protokolü, yatırılan mahkeme harcı belgeleri yeterlidir. Duruşma sırasında tarafların kimlikleri de gerekecektir.
Anlaşmalı boşanma davaları özellikle mahkemenin yoğunluğuna göre değişmektedir. 1 -3 hafta arasında sonuçlanmaktadır.
Boşanma davası açmak için yetkili aile mahkemesine başvurmanız gerekmektedir. Süreç hakkında hiç bilginiz yok ise bir avukata danışmanızı öneririz.
Boşanma davası açan taraf avukatın ücretini karşılamak zorundadır. Anlaşmalı boşanma davalarında taraflar kendi aralarında anlaşarak avukat ücretini kimin ödeyeceğini kararlaştırabilir.
İstanbul Barosunun yayımladığı Tavsiye Niteliğindeki En Az Ücret Çizelgesine göre anlaşmalı boşanma davası ücreti 9 Bin TL, çekişmeli boşanma davası ücreti ise 14 Bin TL şeklinde belirtilmiştir.
Anlaşmalı boşanma davalarında nafaka, maddi tazminat, manevi tazminat, çocukların velayeti gibi konularda taraflar aralarında anlaşmalıdır. Nafaka belirlenmişse nafaka miktarı protokole yazılmalıdır. Miktar konusunda taraflar serbestçe anlaşabileceklerdir.
Boşanma davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir. Anlaşmalı boşanma davasında taraflar her yerde dava açabilecektir.
Bir Sorunuz Mu Var?
Ofis:
Kartaltepe mah. Bahçesaray Sk. No:13 D:7 Bakırköy/İSTANBUL