Vesayet Nedir ?
Vesayet ne demek ? Vesayet, koruma gücüne muhtaç olup velayet altında bulunmayan küçükler ve ergin olmalarına rağmen menfaatleri nedeniyle kısıtlanmış kişilerin maddi ve manevi haklarını korumak amacıyla kurulmuş bir kurumdur. Türk Medeni Kanununun 396. madde ve devamında yer edinmiştir.
Vasi Ne Demek ?
Velayet altında bulunmayan küçük veya kısıtlı erginin maddi ve manevi haklarını korumak amacıyla atanan kişiye “Vasi” denir. Vasi, vesayet altındaki kişinin her türlü işlemini yapabilecektir. Bazı işlemler için vesayet makamından izin alması gereklidir. Vesayet makamı, bu görevi yapabilecek yetenekte olan bir ergini vasi olarak atayacaktır.
Vasinin Görevi Nedir ?
Vesayet altındaki kişinin haklarını, çıkarlarını korumakla yükümlüdür. Vasi, atandığı kişi adına kasten aleyhte bir işlemde bulunmamalıdır. Aksi takdirde görevini kötüye kullanmış olacaktır.
Vasinin Görevi Ne Zaman Biter ?
Vasilik görevi, vasinin fiil ehliyetini yitirmesi veya ölümüyle sona erer. Görevi sona eren vasi, yönetimle ilgili son raporu ve kesin hesabı vesayet makamına vermekle yükümlüdür.
Vesayet Davası Nedir ?
Vesayet davasının bir diğer adı vasi davası demektir. Velayet altında bulunmayan çocuk veya kısıtlı ergin kişinin koruma altına alınması amacıyla vasi atanması gereklidir. İşte yapılan bu vasi atanması işlemine “vesayet davası” denir.
Vasi Dava Açabilir Mi?
Vasi, vesayet altındaki kişiyi bütün hukuki işlemlerinde temsil edebilecektir. Vasinin dava açabilmesi için vesayet makamından izin alması gereklidir.
Vesayet Makamı Nedir ?
Türk Medeni Kanununa göre vesayet makamı Sulh Hukuk Mahkemesidir. Vasi yapacağı işlemler için sulh hukuk mahkemesinden izin alır.
Vesayet Denetimi Nedir ?
Vasinin yapacağı işlemler denetime tabi tutulacaktır. Denetim makamı ise Asliye Hukuk Mahkemesidir. Yapılan işlemlere itiraz edilmesi, şikayet edilmesi durumlarında da Asliye Hukuk Mahkemesi görevlidir. İlgililer vesayete makamının aldığı kararlara karşı, kendilerine tebliğden itibaren 10 gün içinde itiraz edebilecektir. Denetim makamı gerektiğinde duruşma yaparak bu itirazla ilgili kesin karar verecektir.
Vesayet Denetimi Nedir ?
Vasinin denetimini Asliye Hukuk Mahkemesi yapar. İlgili kişilerin şikayeti veya vasinin yaptığı işlemlere itiraz edilmesi durumunda Asliye Hukuk Mahkemesi denetimi yapacaktır.
Vesayet Davası Nasıl Açılır ?
Vasilik davası görevli mahkeme olan Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılmalıdır. Bu dava çekişmesi olarak görülecektir. Yani vasilik davası hasımsız olarak görülecektir. Dava açılırken dava dilekçesinin önemle hazırlanması gerekmektedir. Bu nedenle uzman bir avukattan yardım almanız sizin lehinize olacaktır.
Vesayet Davası Adli Tatilde Görülür Mü?
Adli tatil döneminde her türlü dava açılabilir. Vesayet davası hem açılıp hem de görülmektedir adli tatil döneminde.
Vesayet Davası Ne Kadar Sürer ?
Vasilik davaları mahkemenin yoğunluğu ve davanın açıldığı sebebe göre süre konusunda değişiklik göstermektedir. Vasilik davasının süresi ortalama olarak 3-6 ay arasında sürebilmektedir.
Babam Akıl Hastası Kendisine Vasi Olabilir Miyim?
Akıl hastası veya akıl zayıflığı olduğu sağlık kurulu raporuyla ispatlanan kişi için vasi atanabilir. Gerekli diğer şartların sağlanması halinde babanıza vasi olarak atanabilirsiniz.
Annem Aşırı Müsrif Ona Vasi Olarak Atanabilir Miyim?
Savurganlık yaparak kişinin kendini ve ailesini dara düşürmesi, yoksulluğa düşürmesi nedeniyle o kişiye vasi atanabilecektir.
Mahkeme Beni Vasi Olarak Atadı Reddedebilir Miyim?
Vasiliğe atananlar bu görevi kabul etmekle yükümlüdürler. Vasi olarak atanan kişi bu durumun kendisine tebliğinden itibaren 10 gün içinde itiraz edebilecektir. Mahkeme vasilikten kaçınma sebebini haklı görürse yeni bir vasi atayacaktır.
Aşağıdaki durumların var olması halinde vasilik kabul edilmeyebilir:
- 60 yaşını doldurmuş olanlar
- Bedensel engelleri veya sürekli hastalıkları nedeniyle bu görevi zorlukla yapacak olanlar
- Dörtten çok çocuğun velisi olanlar
- Daha önce başka birisine vasi olarak atanmış olanlar
- Cumhurbaşkanı, TBMM üyesi, bakan, hakim veya savcı olanlar
Cezaevindeki Kişiye Vasi Atanabilir miyim?
Ergin biri bir yıl ve daha uzun süreli bir hapis cezasına mahkum olduğu zaman kısıtlanır. Kısıtlanmasının ardından kendisine vasi atanabilir.
Vesayet Davası Dilekçe Örneği
Dilekçenizin eksik olması, yanlış yerde dava açmanız halinde davanız reddedilir. Bu nedenle uzman bir avukattan yardım almanız sizin lehinize olacaktır.
Merhabalar. babamı doktora götürdüğümüzde akıl zayıflığı olduğunu söyledi. Kendisine vasi olarak atanmak istiyorum. Atanma ihtimalim var mı?
Merhabalar, akıl zayıflığı olan kişi için vasi atanabilir. Diğer şartlar da sağlandığı takdirde vasi atanmamanız için herhangi bir sebep olmaz. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz. İyi günler
Vasilik için dava açacaktım Yazı gayet bilgilendirici olmuş. Teşekkürler.
Merhabalar, sizlere faydalı olmuşsa ne mutlu bize. İyi günler dileriz.
Teşekkür ederiz
Annem 75 yas üstü, annemin üzerine kayıtlı bir arazi var bunu muteahhite vererek bina yapmak istiyorum. Annem bunu anlayacak durumda değil vasi olarak atanabilirmiyim?
Merhabalar, annenize vasi olarak atanabilmeniz için bazı şartlar vardır. Annenizde akıl hastalığı veya akıl zayıflığı veya savurganlık gibi durumlar olmalı. Eğer bu durumlar yoksa yaşlılığı nedeniyle istek üzerine vesayet davası açılması gerekir. Detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.
Abim yizde 90 engelli annem vasisi evin yuzde 75 i annem kalani abimin adina satmak istiyoruz ama nasil bir yol izliyecegiz ve ne kadar sürer
Merhabalar, iletişim numarasından bize ulaşırsanız yardımcı oluruz size.
Merhabalar,
Kardeşime Mahkeme Kararı ile 405’den Vasi olarak atandım, bir ay içerisinde Gerekçeli Karar ulaşacak dendi.
Şimdi bu adımdan sonra ne yapacağım, Nüfus İdaresine gidecekmiyim, Kimlik değiştirecekmiyim? Cevaplarsanız çok sevinirm.
Merhabalar, nüfus müdürlüğüne gitmenizi gerektirecek herhangi bir durum yok ortada. Vasi tayin edildikten sonra dikkat etmeniz gereken durumlar var. Detaylı bilgi için bizi arayabilirsiniz. İyi günler.
Merhaba iyi günler benim birtane kafama takılan bir soru vardı. Bir tane alzheimer bir nine var oğlu bunun vasisi olup ölmeden bütün malvarlığını satıp paraları alacak. Ama bu adamın 4 tane kardeşi var. Ama onlar miras kalcak diye bekliyorlardı. Bu şekilde satabilirmi. Bu kardeşlere sormadan.
Merhabalar, vasi olan kişinin vasisi olduğu kişiye ait malların satışı için mahkemeden izin alması gerekmektedir.