Tevdi Mahalli Tayini Davası

Tevdi Mahalli Ne Demek? 

Tevdi kelimesi; herhangi bir şeyin verilmesi, teslim edilmesi anlamına gelmektedir. Tevdi mahalli tayini ise ödeme yerinin belirlenmesi anlamına gelmektedir.

Tevdi Mahalli Tayini Davası

Tevdi mahalli tayini davası kiracının kirayı yatırmak isteyip yatıramaması halinde açılmaktadır. Bazı ev sahipleri kiracıyı temerrüde düşürmek için banka hesabını kapatmakta ya da kirayı almaktan kaçınmaktadırlar.

Uygulamada, özellikle kiralayanın konutta ödemeli olarak gönderilen kira parasını almaktan imtina etmesi halinde ve kiracının talebi üzerine Sulh Hukuk Mahkemeleri tarafından yüzeysel inceleme ile evrak üzerinde tevdi mahalli tayini kararı verilir. Basit yargılama usulüne tabi olduğu için duruşma yapılmadan dosya üzerinden karar verilir.

Ev sahibinin evin anahtarını teslim almak istememesi durumu da bu duruma dahildir. Evi boşaltan kiracı ev anahtarını teslim etmek istemesi üzerine evin sahibi anahtarı almaktan kaçınırsa işte o zaman kiracı tevdi mahalli tayini talep edebilecektir.

Tevdi mahalli tayini TBK 107. maddede belirtilmiştir.

MADDE 107- Alacaklının temerrüde düşmesi durumunda borçlu, hasar ve giderleri alacaklıya ait olmak üzere, teslim edeceği şeyi tevdi ederek borcundan kurtulabilir.
Tevdi yerini, ifa yerindeki hâkim belirler. Bununla birlikte ticari mallar, hâkim kararı olmadan da bir ardiyeye tevdi edilebilir.

Kiracının Temerrüde Düşmesi Ne Demek?

Türk Borçlar Kanunu’nun 313. maddesine göre kiracı kira bedelini ödemekle yükümlüdür. Kiracı, kira bedelini veya yan giderleri kira sözleşmesinde belirtilen tarihte ya da tarih aralığında eksiksiz olarak ödemezse temerrüde düşmüş olur.

Alacaklının Temerrüde Düşmesi Ne Demek?

Yapma veya verme edimi gereği gibi kendisine önerilen alacaklı, haklı bir sebep olmaksızın onu kabulden veya borçlunun borcunu ifa edebilmesi için kendisi tarafından yapılması gereken hazırlık fiillerini yapmaktan kaçınırsa, alacaklı temerrüde düşmüş olur.

Tevdi Mahalli Tayini Şartları

  • Ev sahibinin temerrüde düşmesi gerekir. Yani ev sahibinin kirayı almaktan kaçınması gerekir. Ev sahibinin temerrüde düşmesi halinde kiracı tevdi mahalli tayini davasını açabilecektir.

Tevdi Mahalli Tayini Yetkili Mahkeme

Tevdi mahalli tayini davası çekişmesiz yargı işidir. Bu nedenle HMK m. 384’e bakıldığında;

Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, çekişmesiz yargı işleri için talepte bulunan kişinin veya ilgililerden birinin oturduğu yer mahkemesi yetkilidir.

Her ne kadar talepte bulunan kişinin oturduğu yer mahkemesi de yetkili denilmişse de uygulamada genellikle alacaklı tarafın oturduğu yer mahkemesinde dava açıldığı görülmektedir.

Tevdi Mahalli Tayini Görevli Mahkeme

Tevdi mahalli tayini 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 382. maddesinde sayılan Borçlar Hukukundaki çekişmesiz yargı işleri kapsamındadır. Çekişmesiz yargı işlerinde görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi olduğundan tevdi mahalli tayini için de görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemeleridir.

Tevdi Mahalli Tayini Davasında Arabuluculuk Zorunlu Mu?

Tevdi mahalli tayininde arabuluculuğa gitmek zorunlu değildir. Direkt dava açılabilir.

Tevdi Mahalli Tayini Vekalet Ücreti

Tevdi mahalli tayini davasında vekalet ücreti çıkar mı? Tevdi mahalli tayininde davacı lehine karar verilmesi halinde davacı vekiline vekalet ücreti hükmedilmelidir. (Bölge Adliye Mahkemesi Erzurum 2. Hukuk Dairesi Esas No: 2019/782 Karar No: 2019/642 Karar Tarihi: 12-09-2019)

Tevdi Mahalli Tayini Karşı Vekalet Ücreti

Tevdi mahalli tayini davasında karşı vekalet ücreti alan meslektaşlarımız da bulunmaktadır. Ancak bununla ilgili herhangi bir emsal karar tarafımızca bulunmamıştır.

Tevdi Mahalli Tayini Harç

Tevdi mahalli tayini harca esas değer ne kadar? Tevdi mahalli dava masrafı ne kadar?

Tevdi mahalli tayini davası için başvurma harcı, vekalet harcı, gider avansı ve vekalet pulu masrafı ödenmektedir. Tevdi mahalli tayini dava masrafı kira miktarına göre değişiklik gösterir.

Avukat olmadan açılacak olan davada vekalet harcı ve vekalet pulu masrafları ödenmez.

Tevdi Mahalli Tayini Değişik İş Mi?

Tevdi mahalli tayini davası Değişik İş olarak açılmaktadır. Hakim, tevdi mahalli tayini davası için işin esasına girmeden dosya hakkında karar vermektedir.

Tevdi Mahalli Tayini Kararına İtiraz Nereye Yapılır?

Tevdi mahalli tayini kararı veren mahkemeye itiraz yapılabilir. Dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içinde bulunduğunuz yerin Bölge Adliye Mahkemesine İstinaf başvurusu yapabilirsiniz.

Tevdi Mahalli Tayini Kararına İtiraz Süresi

İstinaf başvurusu süresi 2 haftadır ve bu süre ilk derece mahkemesi kararının muhataba tebliği ile başlar.

Tevdi Mahalli Tayini Değişik İş Mi?

Tevdi mahalli tayini davası açılırken Değişik İş olarak açılmalıdır. Değişik iş dosyası; Mahkemelerin esasına girmediği ancak hakim kararı gerektiren talep ve işlemlerle ilgili kararlar verdikleri dosyaların ortak adıdır.

İlginizi Çekebilir

  1. Avatar
    Murat Cevapla

    Merhaba ben tevdi mahalli tayini davası açtım hesap numarası iki gün sonra bana verilecek, peki ben kirayı o hesap numarasına yatırdığım zaman ev sahinin nasıl haberi olacak

    • Avatar
      ömer

      murat kardeş karşı taraf adına hesabı senmi açtın,yoksa mahkeme hesabı açıp sana ibanmı verecek

  2. Avatar
    Adem Cevapla

    Iyi gunler bende ev sahibi elden alıyordu iban vermiyordu bu odeme yeri tayini istedim ne zaman sonuçlanır acaba bide kesin sonuç olarak ev sahibi adına iban numarası acarlarımı
    Bu süre içerisinde kirayi nasıl ödediniz

    • Avatar
      Av. Yekcan Öner Gönderi yazarı

      Merhaba, dava süreleri davanın görüldüğü mahkemenin yoğunluğuna göre değişiklik gösterir.

  3. Avatar
    Nazlı Demirdöğen Cevapla

    İyi günler ben IBAN için mahkeye dilekçe yazdım ama PTT den gondermemissiniz kirayı diye red geldi kirayı yatırdım pttden ama adres bulunamadı diye tekrar geri geldi istinaf dilekçesi yazmak istiyorum nasıl yazmalıyım acaba

  4. Avatar
    deniz ben Cevapla

    merhaba, ev sahibi hesap numarasına yatırdığım kirayı geri gönderdiği için tevdi mahalli tayini dilekçesi verdim abcak reddedildi. mahkemeye itiraz davası mı açmam gerekiyor?

  5. Avatar
    Serdar Cevapla

    Merhaba,
    Evi erken tahliye edeceğim. Evin anahtarını ev sahibine vermek istediğimi söyledim ama kendisi işi olduğunu başka birini göndereceğini söyledi. Anahtarı teslim edeceğim kişiye anahtar teslim tutanağı tutmam gerekiyor mu?

  6. Avatar
    necla duman Cevapla

    merhaba evim satıldı ancak yeni malik kim söylenmiyor tapuda bilgi vermiyor. Ptt ile para gönderemiyorum. dava açarsam ptt ile gönder diye şart koşar mı

    • Avatar
      Av. Yekcan Öner Gönderi yazarı

      Merhaba, kirayı eski ev sahibine göndermeyi devam edin. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçerek randevu talep edebilirsiniz.

  7. Avatar
    Cengiz yaylalı Cevapla

    Slm kiracım tevdi mahallinin belirlenmesi için mahkemeye gıttı fakat bana herhangi bir bilgi gelmedi ben e devletten gördüm bu güne kadarsa tarafıma bir bilgi gelmedi kiracım 2 ay kirada ödemedi şu an yok bu mahkeme sonuçlanana kadar kira öedemeyecekmi yoksa kirayı bir yere yatırması gerekiyormu bu konuda yardımcı olursanız sevinirim Teşekkürler

    • Avatar
      Yekcan Öner

      Merhaba, tabii ki. Sorunuzun cevabı için danışmanlık hizmeti almanız gerekmektedir. Danışmanlık almak için Whatsapp uygulaması veya GSM üzerinden randevu talep edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir